De Brede School bekeken in een breder verband

Breder verband.

 

Brede scholen zijn de afgelopen jaren op veel plekken opgezet. In een gebouw verschillende scholen huisvesten is natuurlijk kostenbesparend. Maar of de identiteit van de verschillende scholen recht gedaan wordt is volgens mij iets anders. Welzijns- en Zorgorganisaties clusteren in een schoolgebouw geeft natuurlijk korte lijnen en een snellere samenwerking. Maar een Brede School zorgt ook voor een verlenging van de schooldag.

Of er nu nieuwe schoolgebouwen komen of omdat bestaande schoolgebouwen verbouwd worden voor ander gebruik. Het Brede Schoolconcept geeft nogal wat veranderingen.

Voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang naast de school maakt een schooldag langer. Met alle pedagogische educatieve mogelijkheden heeft dit ook een andere consequentie! Kiezen voor een Brede Schoolconcept betekent ook dat de opvoeding wordt weggegeven aan professionals. Alsof de ouders bijna niets meer te maken hebben met de opvoeding van hun eigen kinderen.

En willen wij dit wel?  Veel ouders werken hard en lang om alle buitenschoolse opvang te bekostigen. En er zit ook nog eens erg veel belastinggeld in het concept de Brede School. Maar van wie zijn de kinderen nu? En wie wil de kinderen opvoeden?

Natuurlijk zorg een verlengde schooldag dat bijvoorbeeld moeders kunnen emanciperen. En geeft een dagopvang de mogelijkheid voor studie en werk aan moeders. Maar toch mis ik iets in de verantwoordelijkheid. Kinderen hebben ouders. En ondersteuning van professionals  is in mijn ogen meer aanvullend dan vervangend.

Misschien een overweging die meegenomen kan worden bij niuewe gemeentelijke keuzes. Tenslotte kan een Brede School maar een keer gebouwd worden. En in deze tijden van crisis is het goed om te bedenken waar wij ons geld in investeren.

 

De Brede School bekeken in een breder verband.

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Onderwijs, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s