Een gouden straat in Amsterdam-ZuidOost

Een gouden straat in Amsterdam-ZuidOost

Een mooie rij met Goudessen staat er aan de Kantershofstraat. Fraxinus excelsior ‘Jaspidea’ is de wetenschappelijke naam van deze prachtige boom. In het najaar valt de goudkleurige bladertooi op en in het voorjaar is het zachtgroene van de uitlopende bladknoppen ook de moeite waard. Bij het aanplanten is niet zuinig voor een dikkere en grotere boommaat gekozen. Nu zijn de bomen goed volgroeid. Jammer genoeg heeft vorig jaar een van de bomen tijdens een lichte storm de top verloren. Maar verder zijn de bomen met  stevige gesteltakken mooi geworden. Niet alleen door de bomen is het een gouden straat.

De Kantershofstraat is een van de rijtjes nieuwbouw in de Bijlmermeer. De  straat is ook de toegangsweg voor de wijk Kantershof. Een wijkje met zo’n 600 woningen.  Door At5 is in haar serie Amsterdamse straten een leuke aflevering gemaakt over Kantershof (http://www.at5.nl/tv/straten-van-amsterdam/aflevering/15401/10 ). In Kantershof staan de basisscholen, Bijlmerdrie en Samenspel en het bejaardenhuis Koornhorst.

De ophaalwagens van de reiniging, brandweerwagens en verhuiswagens rijden allemaal door de Kantershofstraat om op hun plek van bestemming te komen.  Ook de bussen voor de schoolreisjes komen door de straat. En daar wringt het. De Kantershofstraat is breed genoeg. Maar door de volgroeide Goudessen ontbreekt er soms de benodigde ruimte. Sommige overhangende takken geven nog mee met het voorbij rijdende verkeer. Maar soms breekt er ook al een tak af door het voorbijkomende verkeer.

Na de stormschade heb ik gevraagd of de bomenrij meegenomen kan worden in het noodzakelijke beheer. Opkronen geeft de bomen de kans om uit te groeien tot volwaardige straatbomen. En bij de bomen die tegenover de woonhuizen staan voorkomt dat waarschijnlijk ook geklaag over teveel schaduw.

Amsterdam heeft een deskundige bomendienst gehad. Maar door reorganisaties is de expertise versnipperd over de verschillende stadsdelen. Nu na weer een reorganisatie wordt deze dienst misschien weer opgetuigd? Maar bezuinigingen maken dat het meeste onderhoud en beheer in de wijk uit besteed wordt. Tijd om naar het noodzakelijke onderhoud van de bomen te kijken ontbreekt nu jammer genoeg. De takken van de Goudessen worden steviger en zwaarder. En de wijkopzichter heeft geen tijd of budget voor de noodzakelijke snoeirondes.

 

Nu vind ik de bomenpracht goud waard.

Maar of dat straks ook nog zo is, met het voortdurend voorbij rijden van zwaarder en sterker vrachtverkeer?

Blijft de Kantershofstraat dan nog wel een gouden straat?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Natuur, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.