Een nieuw puntensysteem voor de Openbare Ruimte, vrij naar Oscar Vrij en Ronald Blonk

Een nieuw puntensysteem voor de Openbare Ruimte, vrij naar Oscar Vrij en Ronald Blonk

Tijdens een plezierige wandeling door de Baarsjes praten we over de (on-)mogelijkheden bij de inrichting en het beheer van de Openbare Ruimte. In het perspectief van Schoon, Heel en Veilig hebben gebruikers beheerders een puntensysteem waarmee de staat en het onderhoud van de Openbare Ruimte wordt beoordeeld.

Een kapotte lantaarnpaal, een losliggende tegel, een weggewaaide plastic tas en een afgebroken tak geeft strafpunten. En het streven is natuurlijk om juist zo hoog mogelijk te scoren. Schaalvergroting, mechanisering en uitbesteden versterkt de noodzaak van een uniform en eenvoudig beoordelingssysteem.

Pratend over dit puntensysteem constateerde Oscar dat er in het systeem geen plaats is ingeruimd voor de bewoner. En de bewoner is tenslotte de belangrijkste gebruiker van de Openbare Ruimte. En het begrip bewoners rekken wij dan meteen een beetje op. Oscar gaat natuurlijk voor de bijen. Ik ben minder eenkennig en wil graag alle stadsdieren meenemen. Maar terwijl ik dit opschrijf wil ik ook bij de bewoners een aantal specifieke groepen benoemen: Ouderen, mensen met een handicap, jongeren en fietsers.

Bijen vragen natuurlijk om enkelvoudig bloeiende drachtplanten. Vogels en andere dieren vragen om beschutte en veilige nestplaatsen. Voor de ouderen zijn looproute met voldoende tussenstops en rustplekken noodzakelijk. Mensen met een handicap hebben elk op hun eigen manier een juiste toegankelijkheid nodig. Voor de jongeren zijn er per leeftijdscategorie speel- en hangplekken nodig. En door veilige fietsroutes te maken zullen er geen onveilige situaties met het snelverkeer ontstaan. Wanneer met al deze punten rekening wordt gehouden heeft de ontwerper een dikke plus en krijgt de beheerder een overzichtelijke puntenlijst en positieve beoordelingen van de bewoner / gebruiker van de Openbare Ruimte.

Voor elke beheerder moet een positieve beoordeling door bewoners / gebruikers van de Openbare Ruimte het ultieme zijn. Voor een goede ontwerper  moet het perfecte ontwerp van de Openbare Ruimte natuurlijke de uitdaging zijn.

Dat het enig denkwerk vereist om het huidige puntensysteem aan te passen en uit te breiden is ons duidelijk. En Oscar zegt dan dat afentoe niet maaien en op ongebaande paden het onkruid te koesteren beter is voor de stadsbij. Ronald en Caroll van PGNO zullen zo hun voorkeuren hebben voor het toegankelijk maken van de verschillende loop- en rolroutes.

Bij het invoeren van gebiedsgericht inrichten, werken en beheren moet het mogelijk zijn om het oude puntensysteem voor de Openbare Ruimte te moderniseren en te verbeteren naar een duurzaam en gebruikersvriendelijk beoordelingsmiddel waarin alle facetten van een plezierige woon- en leefomgeving aanbod komen voor mens en dier. Een fleurige bloemweide levert dan punten op en bespaart maaibeurten. Straatgras en bloeiende onkruiden op parkeerplaatsen tussen halfverhardingen geven solutair levende bijen en hommels een plek. Goed zittende rustbankjes langs looproutes geven ouderen de mogelijkheid om zelf boodschappen te blijven doen. Klimop in straatbomen geeft rust- en nestgelegenheid voor vogels en dieren. Gelijkvloerse overgangen tussen straat-, fiets- en voetpaden vergroten de toegankelijkheid voor scootmobielers en gehandicapten.

Simpele aanpassingen bij de inrichting en kleine aanpassingen in het beheer kunnen opeens de juiste pluspunten opleveren voor mens en dier. Altijd maaien, poetsen en vegen is dan ook niet altijd en/of overal noodzakelijk. En levert wellicht ook nog een bezuiniging op.  De driehoek- ontwerper/beheerder/gebruiker kan binnen de Openbare Ruimte nog heel veel winst maken. Een nieuw Duurzaam en Gebruikersvriendelijk puntensysteem Openbare Ruimte kan hier aan bijdragen.

Platformgehandicapten.jimdo.nl

kabokkel.nl

bijeneiland.nl

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Onderwijs, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.