Grazers of herkauwers, fastfood of gezond eten

Grazers of herkauwers, fastfood of gezond eten
Vreemd genoeg schrijf ik steeds meer met een vergelijking. Herinneringen uit mijn jeugd en observaties van nu houden mij regelmatig bezig. Terwijl ik dit opschrijf weet ik dat ik moet oppassen om niet sikkeneurig over te komen. Sommige dingen van vroeger zijn geweldig en mis ik soms. Maar veel van de nieuwe dingen zijn echt een verbetering en zal ik nooit willen missen. ’s Morgens vroeg maakt mijn moeder voor mij speciaal lekker dikke havermoutpap. En terwijl ik deze pap opeet maakte zij de boterhammen klaar voor mijn lunchtrommeltje. Bovenop de trommel lagen dan een paar muntjes voor het bekertje schoolmelk. Of ik hier vroeger voldoende voor bedankt heb weet ik eigenlijk niet. 15 Kilometer naar school fietsen en daarna weer terug ging daarmee moeiteloos. En ook met het straatvoetbal kon ik met voldoende energie meedoen.
De leerlingen die met een ontbijt thuis naar school gaan zijn in mijn klassen op 1 hand te tellen. Pakjes met brood worden vooral achter de verwarming wegggegooid. En de supermarkt, snackbar en kantine verdienen aan vet en zoet. Roken en ook blowen is steeds meer de norm geworden. Makkelijk bekeken geloof ik dat veel kinderen gemiddeld per dag 10 euro aan van alles uitgeven.
Wat mij het meeste verbaast is het eten.
Grazen en herkauwen?
Aan een tafel zitten en gezellig met elkaar eten en praten is niet meer van deze tijd. Overal is een snelle hap te koop en overal lopen mensen te eten. Tegelijkertijd heeft iedereen tegenwoordig kauwgum in zijn of haar mond. En altijd is die kauwgom te zien. Kauwend met de mond wagenwijd open moet iedereen zien dat de kauwgom heen en weer gaat. Alsof het eten voor iedereen zichtbaar herkauwt moet worden.
Grazen en herkauwen?
Uitgebreid tafelen en lekker lang blijven kletsen maakt dat mijn eten 10 keer zo goed smaakt. Een lekker kopje koffie als afsluiting maakt het helemaal goed. Zoete toetjes of snoep zijn niet aan mij besteedt. En kauwgom vind ik ook al niet lekker. Toch ben ik een alleseter, maar zeker geen grazer of herkauwer.
Ach het lekker eten gun ik iedereen.
Toch zie ik liever niet van een ander, grazend of herkauwend!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.