Kabokkelen met mijn nieuwe waterpomp
Vanmorgen vroeg ben ik mijn tuin ingelopen en heb ik voor de eerste keer mijn eigen water opgepompt. Ik noem dat vanaf nu kabokkelen, met enige regelmaat. Gisterenochtend heeft Oscar Vrij van http://www.kabokkel.nl een waterpomp in mijn achtertuin geslagen. Na mijn verhuizing heb ik eerst met vette klei mijn nieuwe tuin ongeveer een halve meter opgehoogd. In de loop van 10 jaar heeft het bodemleven lekker gewroet en gegraven. Hoewel de toplaag donkerder van kleur is kun je de klei nauwelijks meer onderscheiden. Met een hittegolf zijn alle tuinplanten flink aan het verdrogen. Wel doen een verdwaalde mol en een tuinegel flink hun best om de kleine kruipende en gravende dieren op te eten. Maar verder ziet mijn tuin er in de zomer verdroogd uit.
Nolda Burgos vertelde mij ooit dat de gezondheid in een land makkelijk af te lezen is aan de beschikbaarheid van schoon drinkwater. Ik verbaas mij er nog steeds om waarom hier veel mensen met een plastic drinkflesje rondlopen. In Nederland is overal schoon en helder drinkwater uit de kraan te verkrijgen. De vraag van mijn buitenlandse leerlingen of het water uit de kraan drinkbaar is begrijp ik weer beter. In veel landen is het leidingwater niet of niet direct drinkbaar. Ook ik kan mij goed voorstellen wat er allemaal met de gezondhied mis kan gaan als er geen schoon water beschikbaar is.
In mijn buurt zijn er al jaren problemen met water. En die problemen worden alleen maar groter. Nu zijn alle de groene parken vervangen door kleine nieuwbouwwijkjes. Bij elk woonhuis kan de eigen auto tegen de voordeur geparkeerd worden. Het groen is grotendeels verdwenen. Maar daardoor is ook de natuurlijke spons verdwenen. Het regenwater wordt niet meer opgevangen. En het regenwater wordt niet meer tijdelijk bewaard. De groene woonomgeving is vervangen door een versteend landschap van straten, stoepen, parkeerplaatsen, betegelde tuinen en nog meer platte daken. Amsterdam-ZuidOost heeft natuurlijk ook de angst voor de klimaatsverandering en de stijging van de zeewaterspiegel of de bodemdaling vanwege de klink door verdroging en de grondwaterdaling door ontwatering. Maar de sloop gaat nog steeds onvermoeid door. En na de bouw- en bankencrisis zal de verstening ook gewoon door gaan. Toch blijf ik zeggen:”De oorspronkelijke honingraatflats hadden en hebben nog veel ongekende voordelen.”
Op 2 meter diepte vindt Oscar al grondwater in mijn achtertuin. Het water is fris, helder en koel. In mijn schuurtje heeft Ronald van http://www.ronaldblonk.nl de regenpijp verlegt. Met een gat in de muur komt bij regen het water nu op mijn laaggelegen natte plek van de voortuin. Het zal dus even duren tot dat regenwater onder mijn achtertuin te voorschijn komt. Maar op deze manier probeer ik toch te voorkomen dat de hemelwaterafvoer overbelast wordt. En met een hittegolf kan ik dan makkelijk de potten met kamerplanten op mijn terras water geven. Dat watergeven doe ik met veel plezier met een authentieke gietijzeren waterpomp.En met een verkoelende regenbui fantaseer ik nu hoelang het regenwater van mijn schuurtje er over zal doen om bij het grondwater van mijn waterpomp te komen.
Het leertje in de waterpomp slijt vooral door verdroging. Regelmatig waterpompen is dus juist goed voor het pompleertje. En dat regelmatig gebruiken noem ik dan maar Kabokkelen. Op de website http://www.kabokkel.nl staat trouwens de juiste verklaring voor het woord.
Heb je daar geen vergunning voor nodig?
LikeGeliked door 1 persoon
De Poldergemalen hebben voor de verstening van de Bijlmervernieuwing een te kleine capaciteit.
Tuinen verstenen ook voor de opbouw van partytenten.
Het oorspronkelijke groen van de Bijlmermeer hield als een spons het regenwater vast.
Nu is er in natte perioden zelfs wateroverlast.
Met mijn groene tuin doe ik dus aan waterberging.
Voor het oppompen heb ik bij mijn weten geen vergunning nodig.
Op een diepte van anderhalve meter zit het grondwater.
En op een maximale afstand van 15 meter gebruik ik het pompwater weer in mijn eigen tuin.
Vrolijke vakantiegroet,
LikeLike
dank je wel voor de link naar deze post. kabokkelen, ik had er nog nooit van gehoord. Terwijl ik toch Irrigatie en Drainage Ingenieur ben, van lang geleden.
Ik wil ook een waterpomp! Het water zal bij mij ook niet meer dan anderhalve meter diep zitten, gok ik zo.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi stuk. Weer een nieuw woord geleerd : ) Misschien moet je richting Gaasperplas verhuizen, daar is het toch nog groener (vooralsnog). Vergeet niet dat veel mensen mét kraanwater in hun plastic flesje rondlopen. Ik in ieder geval wel.
LikeLike
Ook mijn woonomgeving is groen. De Gaasperplas beschouw ik als mijn achtertuin. Ik wandel daar graag. Duurzame groet,
LikeLike