Kwakoe en wat wij van voetballen kunnen leren

Kwakoe en wat wij van voetballen kunnen leren
Ik wil een cultuurtechnisch verhaal schrijven. Steeds meer hoor ik klagen over de Amsterdamse parken, teveel bezoekers, teveel festivals, te weinig groen en natuur.
Het mooiste voorbeeld is niet een park maar het Museumplein. Al jaren wordt er geworsteld met de grasmat. Terwijl de grasmat van de Arena in Amsterdam-Zuidoost juist steeds meer complimenten krijgt. Blijft het Museumplein problematisch. In de Arena wordt er flink vals gespeeld. Ventilatoren en grote zonnebanken zorgen met beregeningsinstallaties voor optimale groeiomstandigheden. En juist die groeiomstandigheden zijn in de parken het probleem. Op het Museumplein zijn soms waterfietsen nodig om over te steken.
Wanneer er teveel bezoekers op het museumplein of de Amsterdamse parken rondlopen veranderd de situatie natuurlijk. Als dat voor langere tijd is ontbreekt het zonlicht ook nog eens.
Bij te veel belopen van een grasmat worden er kuilen gelopen. Grappig is dat er rondom de kuilen een klein walletje ontstaat. Door de Hollandse regenbuien worden de gronddeeltjes min of meer gescheiden. De grotere en zwaardere gronddeeltjes zakken langzaam dieper de grond in. De kleiner en lichter gronddeeltjes verzamelen zich als een minder goed doordringbare laag aan de opppervlakte.
Het gevolg is dat er dus kuilen met een klein opstaand muurtje en een bijna waterdichte bodem ontstaan.
Tja, de parken en festivalruimtes worden daardoor automatisch nat, maar blijven ook nat.
De oplossing voor de grasmat van de Amsterdam Arena is vreselijk duur. Daarom komen er steeds meer voetbalvelden met een kunstmat, altijd bespeelbaar. De ouderwetse  terreinknechten van amateurclubs hebben nog steeds hun eigen oplossing. Niet te intensief bespelen, voldoende rust in de zomermaanden en geregeld de ondergrond bewerken en de grasmat vervangen.
Voor de festivalterreinen en de stadsparken is dit natuurlijk ook een oplossing. Maar daar is gewoon weg geen geld voor.
Mijn oplossingen:
-1- Minder intensief gebruik, is minder festivals.
-2- Minder parkbezoekers, is meer stadsparken.
Of Groengebied Amstelland (voor het Gaasperplaspark) en het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost (voor het Bijlmerpark) begrijpen dat hun gebruik, inrichting en het beheer voor de parken funest is zal de tijd leren.
In de Amsterdamse situaties zal de Hollandse regenval en de plaatselijke grondwaterstand zorgen dat er geen andere oplossing is.
Maar ook op veel plaatsen elders in Nederland geldt hetzelfde.

Wat Kwakoe betreft: Het tentenkamp op het kunstgras van ZuidOost United en het voetbaltoernooi op het grote grasveld van het Bijlmerpark lijkt mij de beste oplossing. Weinig tot geen schade aan het park en voetballen zoals het ooit begonnen is.

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s