Lufthansa: Het sprookje Jatropha is niet meer

Het sprookje Jatropha is niet meer
De Tuinderij van Pantar heeft lang Jatropha gekweekt. Deze bizarre plant met prachtige bloemen vraagt weinig. temperatuur, licht, water het is een plant die makkelijk groeit en eenvoudig is te kweken.
Milieufanaten hebben jaren geleden deze makkelijke eigenschappen ook ontdekt. Het zaad van de rijkelijk bloeiende plant is zeer olierijk. Omdat de plant weing eisen aan zijn groeiplaats stelt is er een mooi sprookje bedacht. Jatropha kweken zal nooit ten koste gaan van het verbouwen van voedingsgewassen. Tenslotte hebben voedingsgewassen juist wel eisen t.o.v. temperatuur, licht, water en meststoffen.
De olie van het jatrophazaad is dus lange tijd gebruikt om zogenaamde biokerosine te maken. Vakantievluchten naar verre landen worden hierdoor milieuvriendelijker. Jammer genoeg verdringen de grootschalige aanplanten van Jatropha juist wel de teelt van voedingsgewassen. En juist in die landen waar de Jatropha groeit hebben de mensen elk stukje grond nodig om hun voedsel te verbouwen.
Gelukkig is de Lufthansa nu gestopt met het gebruik van de biokerosine. Of Pantar aan de Seineweg nog steeds Jatrophas opkweekt weet ik eigenlijk niet. Maar als u een byzondere plant als kado wilt geven dan is de Jatropha daar prima geschikt voor.
Het sprookje van biobrandstof kunt u er dan gewoon bij vertellen.
En wie weet wil iemand zijn auto op zelf gekweekte benzine laten rijden?
Jatropha podagrica of de flessenplant.
Kijkt u ook even bij:

doneren.actionaid.org

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s