Malaria in Nederland; muggen en andere verhalen

Malaria in Nederland; muggen en andere verhalen
Na een korte vakantie vraagt mijn buurvrouw angstig naar de symptomen van Malaria. Verhoging en misselijkheid zijn de klachten. Omdat het maar een kort vakantietripje is geweest heeft zij niet de moeite genomen om malariapillen mee te nemen.
Een goede vriend  vertelt mij dat zijn huwelijk op springen heeft gestaan tijdens hun tocht door West-Afrika. Hij slikte weer wel de benodigde malariapillen. Maar werd er een zeer irritant mannetje van.
Als ik dit toevallig aan een van mijn jonge collega’s vertel legt hij uit dat hij op jongere leeftijd netjes de benodigde malariapillen heeft geslikt. Maar dat hij ook elke ochtend een pluk haren uit zijn hoofd trok bij het opstaan.
Mijn gezellige buurvrouw is uiteindelijk bevallen van een geweldig tweeling. Geen Malaria maar zwanger was de clou van haar misselijkheid!
Door het recyclen van autobanden liggen er over de hele wereld verspreid stapels met oude autobanden. Met vrachtschepen  worden die autobanden vervoerd naar opslagplaatsen en verwerkingsfabrieken. Soms wordt er nieuw profiel opgemaakt. Soms wordt het staal en rubber gescheiden en hergebruikt.
In de banden verzamelt zich regenwater. En daar leggen allerlei muggen weer hun eitjes. Door de warmte binnen in de banden groeien de muggenlarven prima op.
De verspreiding van de muggenpopulaties over de hele wereld gaat dus via de autobanden. Maar de verspreiding van algemene tropische en zeldzame ziekten gebeurt nu ook via deze oude autobanden.
Een muggensteek heeft ’s morgen niet een etiketje met de soortnaam van de mug of de benodigde medicijnen voor de opgelopen besmetting.
Alle grote bloeddorstige vleeseters heeft de mens bijna allemaal uitgeroeid.
Maar een  bescherming voor vervelende of dodelijke ziekten die door een irritante mug verspreidt worden is minder eenvoudig geworden.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.