Met de wind mee, de windcentrale

Met de wind mee, de windcentrale

’s Nachts slaap ik altijd met mijn raam wagenwijd open. Misschien dat een vroege vogel soms opschrikt van mijn gesnurk? Soms heb ik zelfs het idee dat ik zelf wakker word van mijn gesnurk. Maar nu zo vroeger in het jaar, langzaam naar het voorjaar gaand, word ik ook weleens wakker van de kou. En als ik dan opsta om mijn slaapkamerraam dicht te doen geniet ik in de winter eerst even van het ijs op het dak van mijn schuurtje, maar op andere dagen kijk ik uit naar de kleuren van de natuur rondom mijn huis.

Thuiskomend gooi ik graag alle deuren tegen elkaar open. Een frisse wind door het huis vind ik plezierig. Maar dit opschrijvend ben ik toch ook heel behoudend. In mijn eigen leven ontdek ik steeds meer vastgelopen paadjes en dezelfde patronen. Graag behoud ik het goede uit het het verleden.

Sinds dit jaar draait er in Culemborg een windmolen voor mij. De windmolen het Rode Hert aan de rand van het historische stadje geeft aan 1700 gezinnen elektriciteit. De Windcentrale verkocht de winddelen. Drie delen zijn na inschrijving bij mij terecht gekomen. Ons land is grotendeels gebouwd op windmolens. In het Westen is de zee teruggedrongen door rijen met windmolens. En in het Oosten en Zuiden is veel werk verzet met de kracht en energie van windmolens. De schrik voor een grootse molen rij langs onze zeekust voor de duinenrij begrijp ik niet. Maar ik ben dan ook geen kustbewoner. Wel weet ik dat zonder windmolens veel polders niet zouden zijn aangelegd en onze kustlijn er anders uit zou zien. De bezwaren van horizonvervuiling volg ik ook niet. Mij storen de rokende en walmende schoorstenen van de vervuilende energiecentrales meer. De filters bovenop de schoorstenen voorkomen de luchtvervuiling te weinig en verlagen ook het kooldioxide gehalte niet.

In de Hollandse traditie van schone lucht en gratis energie krijg ik nu mijn elektrische energie van een windmolen. Er zijn meer initiatieven om onze traditie van windmolens in een nieuw jasje te steken:

https://www.windcentrale.nl/

http://www.onzeenergie.nl/

http://www.pakdewind.nl/

http://www.windvogel.nl/

http://www.meerwind.nl/

https://meewind.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.