Huiswerk en huiswerkbegeleiding, een onverzicht?

Huiswerk en huiswerkbegeleiding
Eerste een proefwerk, nakijken, cijfers geven, een week rapportvergaderingen, ouderavond en het normale schoolritme is weer terug. Huiswerk maken/leren, huiswerkbegeleiding zijn dan de rode draad in de gesprekken.
In mijn stadsdeel zijn van verschillende initiatieven voor huiswerkbegeleiding ontstaan. Docenten, ouders en jongeren werken wel of niet samen, maar het helpen en begeleiden van leerlingen is groeiende. Op doelgroep, school en nivo gericht zijn er allerlei mogelijkheden.
De ene huiswerkbegeleiding bestaat vooral uit heel specifieke deskundigheid. Op een andere huiswerkplek is vooral de toegankelijkheid door een laagdrempeligheid een gewelding voordeel. Soms wordt er gewerkt volgens een vernieuwende methodiek met verbluffend goede resultaten.
Alleen mis ik iets.
Nergens is een overzicht te vinden van alle initiatieven.
Voor mij is de huiswerkbegeleiding in Amsterdam-ZuidOost het voorbeeld van de groeiende sociale cohesie. Oud en jong, rijk en arm komen hierin samen.
Zonder dat er inhoudelijke bemoeienis bij nodig is zie ik een grote meerwaarde in een volledig overzicht van alle huiswerkinitiatieven, zinvol voor scholen, leerlingen, leraren en ouders.
Meer leerlingen en ouders zullen hierbij gebaat zijn.
Scholen zullen ook voordeel hebben van dit overzicht.
Initiatieven van klein naar groot, van professioneel naar betrokken samengebundeld laten dan zien dat Amsterdam-ZuidOost meer heeft te bieden.
Beleidsambtenaren, bestuurders, politici kennen de noodzaak van goed huiswerkbegeleiding.
Wie weet dat een van hen de verantwoordelijkheid oppakt en dit overzicht gaat maken?
Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Onderwijs, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.