Elk kind heeft recht op een schone gezonde school

Niet op elke school is er respect voor het lijf en leven van leerlingen en collega’s. De stoep rondom de ingang van een school is vaak bezaaid met sigarettenpeuken. Door de openstaande voordeur tijdens pauzes of net voor de eerste les komt met elke windvlaag de rook walm van verslaafde leerlingen en collega’s naar binnen.

Tijdens mijn biologielessen wordt de ademhaling en de werking van de longen uitvoerig behandeld. En in een keuze opdracht laat ik de leerlingen graag in groepjes voorstellen maken voor het rookvrij maken van de school. De manier waarop zij de opdracht presenteren laat ik vrij. Een cartoon, een filmpje, een poster, een tekst alle manieren zijn toegestaan. De beste versie geef ik aan de directie met het verzoek om te kijken of zij gebruik willen maken van de voorstellen. Hoewel er al een aantal jaren een wet is ingesteld tegen het roken in Openbare Gebouwen zullen veel mensen de peuken rondom elke school herkennen. Alle leerlingen en collega’s met ademhalingsproblemen hebben natuurlijk last van de rook walm die via de ingang door het hele schoolgebouw doordringt.

Zelfs op die ene school waar een afgesloten binnenterrein dienst doet als schoolplein is de entree te herkennen aan het rokende personeel. Maar ook bij die school waar een groot hek om het gebouw en het rookvrije schoolplein is gebouwd is de ingang te herkennen aan sigarettenpeuken.

Soms is het de taak van de conciërge om af en toe met een bezem de entree schoon te maken. Het ziet er dan even schoon uit. Maar het binnendringen van de sigarettenrook wordt er niet minder op. Rokerspalen zijn op stations de oplossing geworden. In de buurt van scholen heb ik deze oplossing nog nooit gezien. Maar het probleem van de rook blijft bij gebruik van rokerspalen. Het opruimen van de sigarettenpeuken wordt daardoor wel een kleinere moeite. Maar ook hoorde ik een conciërge vertellen dat de sigarettenpeuken naar de andere kant van straat gegooid moesten worden.

Dat de onderbouw leerling een bovenbouwer of docent zal volgen in het getoonde rookgedrag is al langer bekend. Onderzoek geeft aan dat de helft van de rokers beginnen op het schoolplein. Maar of de rokerspaal nu de oplossing is voor een schone gezonde school? Door gebruik te maken van de aangeboden oplossingen van de leerlingen moet het in een aantal jaar wel mogelijk zijn om de school schoner en gezonder te krijgen. Als elk schooljaar duidelijk wordt ingezet op het beste idee uit deze Biologie-opdracht merken de leerlingen dat zij serieus genomen worden. Het tegengaan van roken is en blijft tenslotte een serieuze zaak.

http://www.zitdaterechtin.nl/

https://www.longfonds.nl/ons-werk/kinderen-en-roken/rookvrije-schoolterreinen

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Elk kind heeft recht op een schone gezonde school

 1. fietszwerver zegt:

  zie nu je reactie pas 🙂
  ja ik vind het bloggen ook een leuke bezigheid
  wens je suc6 met de verhuizing
  geniet de dag

  Like

 2. Svara zegt:

  Wat een mooie manier om via die projecten het roken onder de aandacht te brengen ook naar de directie toe.
  Ik heb ook naar het filmpje gekeken. Dat dát er allemaal inzat wist ik ook niet.

  Veel blogplezier hier op je nieuwe blog!

  Geliked door 1 persoon

 3. nlmetropaul zegt:

  Eigenlijk zouden juist leraren het goede voorbeeld moeten geven, tocht? Ach, ik ken ook een longarts die rookt als een ketter. Daar begrijp ik ook niets van.

  Like

 4. stiefbeen zegt:

  dat kan alleen maar als je bevlogen ben met je werk en je leerlingen{wat boffen jouw leerlingen}

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Ha je komt ook deze kant op…ja ik heb mijn punt bij de verandering al verwijderd…kreeg ongeveer 25 spamreacties per blog en na er melding van te hebben gemaakt kreeg ik een antwoord en dat kam hier op neer… los het maar op haha…nu dat heb ik gedaan en weg ermee…en ook de site,
  Was een goeie beslissing…nu alleen nog wp en blogger..

  Like

 6. thatfullmoonguy zegt:

  Ha Rob, dus hier was je! Is mooi geworden, een fraaie binnenkomer dat plaatje. Je zult er druk mee zijn geweest hè, die hele verhuizing.
  Ja, de jeugd ziet het zo toch nog, het roken van anderen. Je kunt dat denk ik ook niet helemaal wegsaneren. Maar dat het irritant is kan ik me voorstellen, zeker voor degenen die er werkelijk fysiek last van hebben! Gelukkig ben jij één van de mensen die iets kunnen betekenen in de strijd, door middel van je opdrachten en de bewustwording hierdoor.

  Geliked door 1 persoon

 7. Trudy zegt:

  Goed zo, roken eerst de scholen uit en dan de hele wereld uit. Door de leerlingen en personeel een plaats te bieden houden we het in stand. Ook mensen zonder longproblemen hebben er last van, het stinkt en tast de gezondheid aan, meeroken is erg ongezond.

  Veel succes op je nieuwe plekje.

  Geliked door 1 persoon

 8. Frank-103 zegt:

  Roken heeft voor mij iets eng Duits, je medemensen willen voorzien van kwalijke gassen. Maar dat zal vast niet het hoofddoel zijn?

  Like

  • ed mather zegt:

   Maar Frank toch! Van de verantwoordelijken voor de Holocaust is zo onderhand niemand meer in leven. Vind je het passend Duitsers die bijna allemaal na WO II geboren zijn nog zo te stigmatiseren?

   In Nederland vinden organisaties als Vogelbescherming het trouwens een goed idee een half miljoen bij ons overzomerende ganzen te vergassen. Ook al is een akkoord van die strekking inmiddels weer van de baan, Vogelbescherming zou het graag alsnog helpen uitvoeren, godbetert.

   Vgl.:

   http://edmather.wordpress.com/2013/04/17/laat-onze-ganzen-leven/

   Maar ik dwaal geloof ik een beetje af.

   Roken? Bah!

   Like

 9. RenéSmurf zegt:

  En toch denk ik dat het Elk kind moet zijn, wat de titel betreft. En ja, men heeft altijd het beste met de kinderen voor, want zij zijn immers de toekomst.

  Geliked door 1 persoon

 10. Zelf ben ik een keer ontslagen omdat ik niet rookte. Dat was in 2002 toen werken op de werkplek nog mocht. Als er dan mot is over het niet willen meeroken is het ontslaan van de secretaresse met de tijdelijke aanstelling de eenvoudigste oplossing. Het gaf mij in 1/1/2004 een goed gevoel dat ik moreel gelijk kreeg van de overheid.
  Bij de provincie Overijssel hadden ze het op onze afdeling goed opgelost. Er was een klein kamertje met sterke rookafzuiging. Daar ging je voor je lol echt niet heen. Alleen zij die echt een sigaret nodig hadden zaten er af en toe. Meestal alleen, met werk.

  Geliked door 1 persoon

  • robalberts zegt:

   Ik herinner mij nu een campagne: samen lossen wij het wel op.
   Een ontslag vind ik wel heel erg bizar.
   Maar jij zult blij zijn dat je nu niets meer met deze collega’s en leidinggevende te maken hebt.
   Alle oplossingen om rokers tegemoet te komen werken niet.
   Het buiten staan vind ik ook erg triest.
   Vriendelijke groet,

   Like

 11. sjoerd zegt:

  Wij hebben hier op het werk een totaal rookverbod. Dat houdt in dat niemand mag roken op de terreinen van onze baas, en ook deze niet mag verlaten om elders te roken…

  Geliked door 1 persoon

 12. terrebel zegt:

  Ook ik rookte mijn eerste sigaret op het schoolplein. Sterker nog: van een docent kreeg ik een vuurtje. Via mijn kinderen merk ik gelukkig dat roken steeds minder hip is. In elk geval op het gymnasium. Daar worden jongelui en docenten die roken zielig gevonden. En terecht.

  Geliked door 1 persoon

 13. inderdaad, als de leerlingen zien dat hun voorstellen in ideeën au serieux genomen worden, gaat het ook een positief effect hebben op hun houding en op hun omgang met anderen!
  veel succes, rob!

  Geliked door 1 persoon

 14. Rebbeltje zegt:

  hoi rob
  zo toch handiger om elkaar te volgen
  groetjes

  Like

 15. logbankje zegt:

  Een schone basisschool is al een must, zeker op langere termijn voor de kinderen.
  De kans dat ze stof of schimmel allergie op lopen is erg groot.
  Het voortgezet onderwijs ken er ook wat van, zoals je al noemt.
  Rokerspalen op de stations vind ik ook niet echt een oplossing, mensen houden zich toch niet aan het verbod.
  Op school begint men te roken, drinken om erbij te horen, de gevolgen worden dan duidelijk nog onderschat.
  Succes met je lessen en laat maar de gevolgen zien. Hans

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Bij het bouwen van een schoolgebouw wordt te weinig rekening gehouden met een gezond binnenklimaat in de school.
   En het schoonmaken blijft meestal een bespaarpost. Leerlingen, personeel en de schoonmakers zijn hier de dupe van.
   Bezorgde groet,

   Like

 16. Helma zegt:

  Hoi Rob,

  heel mooi je nieuwe blog en met deze zou je ook bij mijn fotoblog kunnen reageren ipv bij mijn natuurtje 🙂
  Over je blog: Wat een goed idee om de leerlingen zelf voor een oplossing zien te bewegen en dat werkt vaak ook beter dan continu met een opgestoken vinger te staan. Ik ben beneiuwd of de directie er ook daadwerkelijk iets mee gaat doen.

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 17. meninggever zegt:

  Als levenslange niet-roker ben ik groot tegenstander van al dat gerook, zeker voor jonge mensen. De pest voor je longen, de gezondheidsproblemen op latere leeftijd liggen op de loer. Juist op school moet je dit niet aanmoedigen, alles er aan doen om dat roken tegen te gaan, hoe stoer het soms ook lijkt voor sommigen om zo’n brandende peuk als een filmster vasthoudend op te branden. Mag ik aangeven dat ik dit blog in WP een stuk leesbaarder vind dan de vorige uitvoeringen? Het navigeert op de bekende wijze en dat scheelt veel…..

  Geliked door 1 persoon

 18. danique89 zegt:

  Zo Rob, heb je gevonden, ja, roken, waren we daar maar verlost van hè! je moet trouwens de bloggroetjes van River hebben, zij is still going strong!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.