Dikker wordende kinderen hebben ervoor gezorgd dat de standaard kindermaten zijn aangepast. Waar anderen praten over het invoeren van een fast food en frisdrank belasting heeft de confectie industrie gewoon haar maatvoering aangepast.
Voor de onderbouwklassen heb ik eerder een opdracht “gezond leven” geschreven. Met de verwijzing naar de website www.voedingscentrum.nl laat ik de leerlingen een tweetal dingen bijhouden uit hun eigen leven. In een voedseldagboek laat ik hen in een week per dagdeel bijhouden wat zij eten en drinken. In een activiteiten dagboek laat ik hen registreren hoe, waar en wanneer zij actief bewegen. Met deze opdracht probeer ik de leerling inzicht te geven in de relatie tussen voedsel, bewegen en gewicht.
Landelijke grootgrutters hebben ons dagelijkse eten veranderd. Van onze hoofdstad Amsterdam tot het dorpje Zeeland bij Uden vinden we in de supermarkt hetzelfde aanbod. In en buiten de seizoenen krijgen we een standaard assortiment aan verse en ingeblikte groenten voorgeschoteld. Regionale verschillen en traditionele manieren van bewaren zijn steeds meer gemondialiseerd.
Op de etiketten van verpakt voedsel kunnen we lezen dat overal suiker wordt toegevoegd. Het toegevoegd zout stijgt ook boven de gezonde hoeveelheden. Vreemd genoeg stijgt ook het aantal producten waar allerlei kunstmatige mineralen en vitaminen aan worden toegevoegd. Alsof de voedingsindustrie het machinaal verwerkte ongezonde voedsel “gezonder” probeert te maken? Hoewel de etiketten helpen bij de makkelijke optelsom voor de hoeveelheid kilocalorieën of kilojoules wordt dit door weinigen gedaan. Ouders en kinderen kijken meer naar de te betalen prijs dan naar de gezondheidswaarde van hun eten of drinken.
Omdat ik met de tijd mee wil gaan laat ik de leerlingen veel informatie op het internet opzoeken. Om papier uit te sparen mogen ze hun opdrachten digitaal inleveren. Ook ben ik mij ervan bewust dat door computerspelen in plaats van buiten spelen kinderen dikker worden. Een kinderleven van nu is tenslotte niet te vergelijken met een kinderleven van voor de tijd van het Kinderwetje van Houten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderwetje_van_Van_Houten ).
Maar om nu het welvaartsprobleem dikker wordende kinderen op te lossen met andere kledingmaten? Toch heeft door het dikker worden van de Nederlandse kinderen de confectie industrie haar maatvoering hierop heeft aangepast!
Je kunt als kledingfabrikant weinig anders, te krappe kleding wordt gewoon niet verkocht. Het wordt gewoon “mag het een maatje groter zijn”.
LikeLike
Om een lengte te meten tel ik voor het gemak 30 centimeter voor de lengte van mijn schoenen.
Mijn Europese schoenmaat is 45, Amerikaans 11 en Engels 10,5.
Toch pas ik elke nieuwe schoen.
De opgegeven maat interesseert mij niet, wel of de schoen lekker zit.
De kledingfabrikant verdoezeld met de nieuwe maatvoering dat kinderen te dik en te zwaar zijn/worden.
Zelf ben ik jammer genoeg ook te dik en te zwaar!
Vriendelijke groet,
LikeLike
Was net op je punt en daar mijn (stand)punt geplaatst 😉
Fijn weekend
LikeLike
ik ben ook te dik en te zwaar maar het mag geen standaard worden voor iedereen. Hopelijk wordt gezond voedsel goedkoper en hoeven de meeste mensen niet naar goedkope dikmakers te grijpen.
LikeGeliked door 1 persoon
ja we zullen toch met zijn allen dit aan moeten pakken en een hoop dingen niet meer gewoon gaan vinden.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat het niet zozeer aan het eten ligt maar meer aan het bewegen. Vroeger speelden we buiten en nu zitten de kids achter de playstation. Gym op school is niet echt populair en zwemmen ook al niet meer regulier…
LikeGeliked door 1 persoon
De confectie industrie past de maat en prijs wel aan, zo stijgt hum omzet wel.
mijn.voedingscentrum.nl/ hou ik zelf ook bij en het werkt goed, voor kinderen een prima spiegel om hun eetgedrag te meten.
Nu de ouders ook mee gaan denken, een aantal en dan hebben we straks weer kleinere maten kleding aan. Hans
LikeGeliked door 1 persoon
De kinderen eten teveel en ongezond, en als ze dan ook nog veel minder bewegen door tv, computers etc dan begint het probleem, want als kind te dik is vaak als volwassene ook te dik! Meer bewegen en minder eten ipv de kledingmaten oprekken!
LikeGeliked door 1 persoon
In de kern zit het toch ook in de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Op school vroeger moest je lichamelijke inspanningen verrichten. Plicht! Sportdagen, gymnastiek, schoolzwemmen, buiten spelen met allerlei spelletjes, men deed er enorm veel aan. Thuis was het niet elke dag snoepen geblazen, zeker niet, en frisdrank bestond uit heel af en toe een glaasje gazeuse. De overdaad is het die schaadt en we willen alles tegelijk. Met wetgeving en taksen los je dit niet op. Je zult het onderwijs weer anders moeten inrichten. Meer terug naar de basiswaarden. Minder bezig met allerlei geneuzel en meer beetpakken van het probleem. Maar dan moeten ouders ook wel even inzien hoe ze omgaan met hun eigen kroost. Volstoppen om ze tevreden te houden is weliswaar dempend voor al te veel gezeur, maar slecht voor de gezondheid. Kortom, veel werk aan de winkel. Beprijzen is niet (nooit) de oplossing, voorlichting, opvoeding, opleiding wel….
LikeGeliked door 2 people
Inzicht is heel belangrijk, dus een mooie opdracht heb je de kinderen gegeven.Als ze dingen weten kunnen ze kiezen. Nu hebben ze vaak als ze het niet weten niks te kiezen, ik ben een voorstander van goede voorlichting.
De school waar ik werk laat de jeugd koken, eerlijke gerechten, dat vinden ze heerlijk en het koken geef je ze mee voor het leven. Maar ze mogen ook wel eens dingen maken die minder gezond zijn, bv patat met mayonaise. Als ze zien hoeveel vet de aardappel opzuigt schrikken ze er van, leren ze dat dikkere frieten gezonder zijn, daar zit minder vet aan, leren ze hoe veel olie er in de mayonaise gaat, ze griezelden bij mij en sommige vertelden zo geschrokken te zijn, dat ze echt minder friet gingen eten met mayonaise, of helemaal niet meer..
Ook ik ben te zwaar, bij mij zit het bij de buik, maar in een gevecht van jaren zijn het nu nog ongeveer 5 kilo. Ik eet niks meer uit pakjes ( is zo gemakkelijk als je moet thuiskomt ) en maak alles zelf, maar sommige dingen vind ik moeilijk te krijgen, de groenten vind ik te duur en het fruit en het vlees in de supermarkt is vies, het is bijna allemaal voedsel met plastic en papier er om, bij thuiskomst heb je een berg rommel, waar je niks aanhebt, een komkommer in een jas, wie bedenkt dat nou?
LikeGeliked door 1 persoon
Verpakt in plastic en direct klaar voor de magnetron en/of mond kopen we nu bijna 24/7 ons eten.
Het zelf eten bereiden en koken geeft inderdaad meer smaak en gezondheid.
Gelukkig mag ik nu mijn plastic verpakkingsmateriaal in een recyclebak gooien. Restafval heb ik bijna niet meer.
Maar gezond eten probeer ik steeds meer.
Dank voor je reactie.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Ik vind het de omgekeerde wereld om confectiematen aan te passen, aan de andere kant: die kinderen moeten iets aan… en als het past is het wel beter. Overigens vind ik het Nederlandse voedingscentrum heel erg slecht qua informatie. Zij richten zich op het uitbannen van suiker, maar noemen niets over het matigen van zuivel (vanwege kritiek van de Nederlandse zuivelindustrie) of brood (vanwege de koolhydraten, die gewoon verkapte, ongezonde suikers zijn). Dus als je volgt wat het voedingscentrum voorschrijft, leef je naar mijn mening alsnog ongezond….
LikeLike
Jouw kritiek op de zuivelindustrie volg ik.
Een ongeraffineerd zuurdesembrood blijf ik lekker en gezond vinden.
De vegetarische schijf van vijf vind ik een betere richtlijn.
LikeLike
Zolang ouders hun kinderen meeslepen naar de MacDonald’s en aanverwante fastfoodketens, kunnen we niet verwachten dat deze kinderen bewust met voedsel om zullen gaan.
Bij ons in de wijk, De Maten, is een kinderdagverblijf dat Dikke Maatjes heet. Steeds als ik er langs fiets denk ik niet aan onze wijk, maar aan de veel te dikke kinderen.
LikeGeliked door 1 persoon
hoe jonger de kinderen dit meekrijgen , hoe beter, maar de echte opvoeding begint bij de ouders.
Bedankt voor je bezoekje op m’n blog, nu kom ik hier ook eens piepen 😉
LikeLike
Het heeft ook met welvaart te maken. De magere kinderen van vroeger hadden lang niet allemaal gezond en genoeg voedsel. En de kledingfabrikanten willen hun waar slijten, logisch, De dikmakers moeten het tegengaan, en niet de kledingmakers, denk ik zo.
LikeLike
Kinderen spelen minder op straat, hebben meer te besteden en leven hedendaags anders dan 10 a 20 jaar geleden. Het is een algemeen probleem en niet zo eenvoudig terug te draaien. De kledingindustrie voldoet gewoon aan de vraag, bij hun moeten we niet zijn. 😉
LikeLike
mogge Rob
ik dacht dat ik hier al was , maar dat zal nog de punt zijn geweest
ja dik zijn en te dik zijn en de reden van , denk aan de reacties te zien bij een ieder bekend
ik lees ook zo vaak dat kinderen zich vervelen , nu toen wij klein waren echt niet en nu nog niet
maar we moeten maar hopen dat degene die het aangaat het gaan inzien
groet terug uit het Gooi
LikeLike
mogge Rob
ja hier wordt ook het plastic gescheiden opgehaald , goede zaak
dus bijna vakantie
ach ik tel af naar het pensioen dus lange vakantie 🙂
geniet de dag
LikeLike
Ja dat zeggen ze allemaal…tot het tegendeel bewezen wordt…
Jij op de digitale snelweg eens vreemd gegaan 😉
Fijn weekend
LikeLike
De oorzaak van zoveel zwaarlijvige kinderen ligt, volgens mij, bij de ouders.
Natuurlijk kiest een kind zelf, de in hun ogen, lekkerste voedingsmiddelen uit. Hoe zou je zelf geweest zijn als je moeder vroeger nooit nee zei?
Het is de taak van de ouders om de kinderen hierin te begeleiden en hen aan te leren wat gezonde voeding is en welke voedingsmiddelen en dranken men dient te beperken of vermijden. Maar vele jonge ouders laten hun kinderen zelf kiezen als het maar gemakkelijk is en niet teveel moeite vraagt om klaar te maken. Slechts weinig ouders koken nog echt een gezonde maaltijd voor hun kinderen. De kinderen krijgen dus geen goed voorbeeld. En zo wordt zwaarlijvigheid generatie op generatie doorgegeven.
De oplossing ligt bij het heropvoeden van de ouders, niet enkel bij het informeren van de kinderen. De ouders bepalen wat er in het winkelkarretje komt te liggen.
En het aanpassen van de kinderkledingmaten (ook de breedte van de kinderfietsstoeltjes is aangepast) heeft alleen maar een negatieve invloed. Zwaarlijvig wordt meer en meer als normaal gezien. Spijtig…
LikeGeliked door 1 persoon