Uitzicht op werk?

Vanaf mijn vierde levensjaar heb ik problemen met mijn ogen. En vanaf mijn vijfde levensjaar draag ik een bril. Vooral het verkijken kost moeite. Na een nieuwe oogmeting en de aanschaf van een nieuwe bril wordt de wereld voor mij altijd een stuk groter. Globaal gezegd kan ik binnenshuis alles redelijk bekijken. Maar buiten gekomen wordt mijn kijk op de wereld automatisch een stuk waziger. Telkens weer is dit een unieke ervaring. Rond mijn veertigste verjaardag kreeg ik bij een bezoek aan een opticien de vraag of ik ook een werk bril nodig heb. Met een verbaasd gezicht vroeg ik om uitleg. Mijn veraf bril staat tenslotte bijna dagennacht op mijn neus, werkend of ontspannend.

De uitleg voor een werk bril is simpel. Een werk bril blijkt een mooier woord te zijn voor een leesbril. Met mijn uitleg dat ik mijn veraf bril altijd en dus ook tijdens mijn werk draag ben ik naar huis gegaan. De hoofdpijnen die ik daarna kreeg maakten dat ik alsnog een oogmeting heb laten doen. En inderdaad mijn ogen hebben vanaf dat moment ook een leesbril nodig. De glazen in mijn bril zijn uiteindelijk multifocaal geworden. Veraf en dichtbij kijken worden ondersteund door een bril.

Als kind genoot ik met een nieuwe bril met de juiste glazen van het fietsen en lopen door de Kempen. In de Bijlmermeer genoot ik met een goed aangemeten bril van de ruimte en het groen. Direct uit mijn flat had ik een voor- en achtertuin van 250 meter diep. Nu is op dezelfde plek een klein traditioneel laagbouw wijkje gebouwd. Auto tegen de stoeprand voor de deur. Naast de voordeur net voldoende plek om een afvalkliko te plaatsen. En na de achtertuin een smal achterom paadje voor de fiets. U begrijpt het al. Het  uitzicht is weg.

Binnenshuis heb ik ondertussen een tweede boekenkast staan. En toch zit ik van mijn acht-en-vijftigste verjaardag meer en meer naar het scherm van een laptop of tablet te staren. Ook dat uitzicht binnen is dus kleiner geworden. Het buiten uitzicht is niet mijn keuze. Het kijken naar een scherm is wel mijn keuze. De reden hiervoor is niet mijn keuze. Jammer genoeg wordt mijn contract niet verlengd. Mijn eerdere uitzicht op een vaste aanstelling is veranderd naar een zoektocht voor een nieuwe school.

Een vooruitzicht dat ik slecht heb zien aankomen. Maar gehannes met mijn gezondheid hebben gemaakt dat ik het een en ander het afgelopen jaar slecht heb gezien.

Solliciterend ben ik natuurlijk niet alleen.

Hoe mijn kansen staan op de arbeidsmarkt zie ik dan ook weer somber in, maar misschien dat iemand van mijn lezers de gouden tip heeft.

Ik zie die tip graag tegemoet!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, Politiek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

44 reacties op Uitzicht op werk?

 1. fietszwerver zegt:

  nou Rob een tip kan ik je niet geven , ik ben sinds zeg 15 jaar het gebruik van een leesbril gewend , en raar maar waar ik ging van +2 naar +1.5 , ver kijken is mijn goede kant en geniet dan ook van vele vergezichten van fiets en wandel tochten
  wel jammer dat je die tuin van 250 m kwijt bent , ja de Bijlmer is over de jaren meerdere malen veranderd , en zal het blijven doen
  hopelijk ligt er binnenkort een baan op de mat
  suc6

  Geliked door 1 persoon

 2. Blewbird zegt:

  Uit je blog blijkt dat je open staat voor nieuwe indrukken en uitdagingen. Je vindt vast wat je zoekt. Succes!

  Like

 3. sjoerd zegt:

  Oei, dat is minder op zo’n leeftijd. Ik heb geen tip voor je…

  Geliked door 1 persoon

 4. RenéSmurf zegt:

  Ik wens je veel succes! Maak er maar het beste van.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Een hele verandering…ik wens je goed zicht op wat de toekomst je brengen gaat.
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 6. knutselsmurf zegt:

  Ik ken helaas erg veel werkloze 50+ ers, waarvan ik er zelf 1 ben. Ik lees het blog van Burro weleens. Heel interessant, maar voor jou waarschijnlijk deprimerend.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Burro volg ik.
   De herkenning is inderdaad niet altijd even plezierig.

   Ik lees nu een argumentenkaart over het aannemen van 55-plussers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
   Wellicht dat dit mij helpt bij het solliciteren?

   Vriendelijke groet,

   Like

 7. fietszwerver zegt:

  je weet vast wel dat een blaar op een goede 30 km wandelen , altijd op de loer ligt
  en ja die had mij op het oog , 2 dagen nadien was ik weer aan den wandel en juist dit bracht de ellende
  nu bijna over , nog ff mak an

  Like

 8. Rob, de kern van het docentschap is volgens mij dat je vooral wilt werken met mensen, kennis wilt delen en anderen wilt helpen. Enne, vergeet jezelf niet, je wil er ook van leven. Bekijk je opties eens van een andere invalshoek. Laat je anderen bepalen wat je mogelijkheden zijn of doe je het zelf? Kies je voor de laatste optie dan heb ik een tip die misschien ook voor jou kan werken.

  Like

 9. Frans zegt:

  Helaas Rob, ik heb geen gouden tip, zelfs geen enkele tip. Ik heb geen contacten in het onderwijs. Nu de schoolvakanties zijn begonnen hoop ik dat je nu even kan ontspannen. Je kunt je zoektocht een paar weken onderbreken, hoop ik.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik herken je probleem. Of beter: problemen. Zelf zit ik de ganse dag aan mijn beeldscherm geplakt en ik voel mijn ogen achteruit gaan. Ik kreeg een multifocus-bril van mijn werkgever ter compensatie :).
  Ik duim ervoor dat je binnen aannemelijke tijd een nieuwe job vind.

  Geliked door 1 persoon

 11. nlmetropaul zegt:

  Rob, dat is geen leuk nieuws. Maar mannelijke leraren zijn toch juist heel erg in trek?

  Like

 12. Henk van Blijderveen zegt:

  Als een schooldirectie dit leest, dan zou ik willen zeggen: Mensen neem Rob aan, want anders doen jullie jezelf tekort! Op 100 kilometer afstand kan zelfs een bijziend mens als ik al zien, dat er moeilijk een meer sociaal en betrokken kracht is te vinden.

  Ik geef mij graag op als blogreferentie.

  Geliked door 1 persoon

 13. Helma zegt:

  De problemen van het verzien herken heel geod. Ik ben bang dat ik binnenkort ook voor de leesvariant moet gaan. Wat je baan betreft vind ik het heel jammer dat je contract neit verlengd is Rob. Je zal heus al een en ander gedaan hebben maar je kan overal op internet (nou ja overal) je cv plaatsen. Wat ook een optie is om gewoon open sollicitaties naar diverse scholen te sturen.

  Groejtes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 14. Frank-103 zegt:

  Ik kan je helaas ook geen tip geven, ik ben ook niet werkzaam in het onderwijs. Hier zijn de scholen ook erg aan het bezuinigen en als men nieuwe onderwijzers aanneemt zijn dat vaak jongere en goedkopere leerkrachten, maar een oudere leerkracht neemt wel veel ervaring mee en dat kunnen meeste scholen ook wel gebruiken. Ik wens je veel succes bij je zoektocht!

  Geliked door 1 persoon

 15. fietszwerver zegt:

  Rob jij bent sneller dan het licht
  bekijk het filmpje dan zie je dat ik vlieg
  en de tekst in de pps er onder zal je bevallen
  ja ik loop weer , maar een fikse wandeling is uitgesteld
  een late avond groet
  karel

  Geliked door 1 persoon

 16. Zilvertje zegt:

  Jeetje wat jammer. Ik kon wel langer blijven, maar ik blijf nooit lang, maar soms denk ik wel eens, ja, waarom heb ik bedankt, want ik heb het zo naar mijn zin gehad. Voor mijn baan zijn 2 nieuwe aangenomen, maar het is een grote school.

  Waarom geen open sollicitatie of als inval, ik kwam er ook als inval een paar uurtjes per week en voor ik het wist was ik er elke dag en wilden ze me niet meer kwijt.

  Weet je welke school ik bedoel, anders moet je me maar even mailen. ( afgelopen jaar was er veel uitval doorziekte en veel docenten stopten, die plaatsen zijn nu opgevuld, maar elke jaar nieuwe kansen.)

  Sukkel jij al zo lang met je ogen? Nou dan mag ik niet klagen.

  Geliked door 1 persoon

 17. Ans zegt:

  Lastig om slechte ogen te hebben, wat ben ik blij dat ik gezegend ben met goede ogen…. wel een beetje staar, maar dat is geen drama!
  Ik weet dat mijn vader vroeger 3 brillen had: Een ‘gewone’ die bijna de hele dag op stond, een leesbril om te lezen natuurlijk, maar hij had ook een muziekbril, het lezen van muziek tijdens het spelen ging niet met de gewone of de leesbril, het was de verkeerde afstand (daarom zijn er nu computerbrillen, ook voor een afstand die verder is dan een leesbril aankan! Hij had dus heel vaak de verkeerde bril mee hahaha, dat ging regelmatig mis!

  Geen werk meer…. dat is niet leuk! Een tip heb ik niet helaas, maar ik zal om mij heen kijken, je weet maar nooit!

  Geliked door 1 persoon

 18. meninggever zegt:

  Boswachter, voorlichter, politicus, schrijver, begeleider zwakkeren in de samenleving, coach, trainer, etc. Kansen zat naar mijn idee. Wel de juiste bril opzetten om alles zuiver en niet te somber in te zien hoor….

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Dank. Ik ben mijn ambities en vaardigheden aan het herschikken voor een eventuele nieuwe loopbaan. Daarnaast heb ik in een maand tijd nu 50 sollicitatiebrieven geschreven. Misschien moet ik inderdaad maar schrijver worden.
   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 19. stiefbeen zegt:

  Wat Joost Drijvers zegt dat moet misschien even zakken maar daar gaat veel ervaring achter schuil denk ik.

  Like

 20. realjager zegt:

  Helaas geen gouden tip. IK ben ook verplicht van baan veranderd en totaal een tiental dagen echt werkeloos geweest. Ik ben natuurlijk nog jong en heb geluk gehad bij het vinden van een nieuwe baan. Natuurlijk heb ik wel ruim 3 maanden tijd nodig gehad om een baan te vinden en dan moet je ook net tegen een bedrijf aanlopen die iemand met jouw profiel nodig heeft.
  Advies is en blijft toch zoveel mogelijk inschrijven op werksites als monsterboard, vacaturebank, jobbird e.d. en ook een goed linkedin(http://nl.linkedin.com/) in profiel aanmaken met een leuke foto en veel info over jezelf om je goed te verkopen want ik heb wel gemerkt dat je jezelf vooral goed moet verkopen! Succes!

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Zoekend naar plekken op het internet vind ik steeds meer banensites.
   Gelukkig zitten daar ook speciale sites voor Onderwijsland tussen.

   Maar ook ben ik aan het zoeken naar mogelijkheden buiten het Onderwijs.

   Dank voor je bemoedigende reactie.

   Vriendelijke groet,

   Like

 21. fietszwerver zegt:

  mijn vermoeden Rob
  ik reed van het werk naar huis in een bijna lege trein en ook vanaf het station naar huis , leek het mij niet pluis , maar wat een rust
  dus zet die voetballertjes dagelijks in , hebben wij ruimte 🙂
  slaap wel

  Like

 22. Dat is vreselijk, Rob, zeker voor een leraar in hart en nieren. Eigenlijk had ik gedacht, dat je al zo lang aan die school verbonden was, dat het gewoon (nog) een vaste aanstelling was. En dan nu weer solliciteren, rottig hoor. En ik heb geen tip. Wel hoop en die zet ik voor 100 procent voor je in. Veel mensen, die niet opgeven, hebben uiteindelijk toch succes. Succes gewenst, Rob!

  Like

 23. Rebbeltje zegt:

  O wat jammer nu je was niet op de wp met muizenval…had het al gemeld dat die zou komen.
  Teveel vrije tijd dan maar snel eentje maken…
  http://nellienellekenel.wordpress.com/

  Like

 24. Dick zegt:

  Ik heb geen tip voor je, Rob, en kan je slechts succes wensen bij je sollicitaties.
  Je mag me wel als co-referentie van Henk opgeven want als ons onderwijs en onze jeugd ergens behoefte aan hebben is het, zou ik denken, toch aan bevlogen leerkrachten.

  Geliked door 1 persoon

 25. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik zeg altijd maar dat ik een helm mee heb voor het geval ik achter op een motor moet
  deze wandeling kan ik je wel aan raden , is behoorlijk op en neer en dus geschikt voor de overtollige pondjes
  geniet de dag

  Like

 26. nee, een tip heb ik jammergenoeg niet.
  ik kan alleen maar duimen en hopen voor jou dat jij vindt wat je zoekt!

  veel succes, rob! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 27. merel zegt:

  ik wou dat ik je die gouden tip kon geven, helaas …. ik kan alleen maar duimen en je veel succes wensen
  en je ogen zijn heel belangrijk, dat weet ik maar al te goed

  Like

 28. fietszwerver zegt:

  mogge Rb
  nu het is nat hier van die druilerige motregen , maar niet getreurd dit is zo’n dag dat het Huishaten gebeurd , het betere weer komt ook wel weer een keer
  geniet de dag

  Like

 29. Wolf zegt:

  Verdemme.

  Met die nieuwe mailding van me, g-mail, heb ik heel deze boodschap gemist.
  Ook *mijn* bril is niet geheel adequaat.

  [NB: mijn nieuwe opticien vindt de varifocus een beetje jammer. Derhalve heb ik nu twéé brillen; een “kijk-bril” en een “werk-bril”. In de praktijk heb ik altijd mijn werkbril op en wissel enkel voor het beschouwen van vogels OF als ik liever niet teveel details zie, naar de kijkbril.
  Maar na jaren van varifocus, blijf ik mijn hoofd achterover werpen als ik graag een detail waarnemen wil.
  Het kan me niet rotten wat de nieuwe opticien er van vindt; mijn volgende bril is weer een twee-in-ééntje.

  Ik kan me evenwel nauwelijks voorstellen dat een docent van jouw kaliber thuis zou komen te zitten.
  Maar ik weet ook dat de mens geneigd is tot al het domme, in felle tegenspraak met de sublimiteiten waar wij evenééns toe in staat zijn.
  Moeilijk. Ik kan het concept ‘mens’maar niet in vol begrip krijgen.

  Ik wens je een toppe voortgang van je carriére.
  De ‘kids’ hebben enorm veel baat bij docenten als jij.

  Mocht het niet lukken of lang[er] duren, dan evengoed wens ik JOU een goede besteding van je tijd – en dat vertrouw ik evenzeer als jouw invulling van het leraarschap.

  Ik zit als braaf autist op een goede vaste stek maar ook ik weet dat tegenwoordig niets zeker is.
  Ik weet wel heel zeker dat leraren als jij het verschil maken voor kiddoos als destijds ik.
  Dus ik volg ook dit draadje met veel interesse.
  Gaarne een virtuele borrel bij nieuwe baan, OK??
  :O}}

  Geliked door 1 persoon

 30. Emigrant zegt:

  Je kunt bij een sollicitatie zeker naar dit mooie blog van je verwijzen als referentie!

  Geliked door 1 persoon

 31. thatfullmoonguy zegt:

  Rob, dat is gigantisch balen! Maar oké, misschien helpt het inderdaad dat die 50+ aktie flink bezig is. Ennn… je bent nog vers van de arbeidsmarkt. Nu alleen nog heel enthousiast overkomen in elke brief en elk gesprek…. alsof deze school en deze baan speciaal voor jou gemaakt zijn.
  Veel sukses en sterkte! En geniet in godsnaam van de tijd die je hebt gekregen, doe iets geks en leuks….

  Like

 32. appelig zegt:

  Geen tips hier, alleen dat je goed gebruik moet maken van je netwerk. Ik zit in eenzelfde situatie (ben alleen nog ietsjes jonger) en kan je alleen maar veel succes wensen.

  Geliked door 1 persoon

 33. Rob Alberts zegt:

  Met veel plezier ben ik dit schooljaar op een nieuwe school gestart.
  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.