Oranje kleurt het voetbalgras

Barenbrug helpt mee!

Tussen strak geplaveide stoeptegels, op koude, hoge bergpaadjes, in brakke uiterwaarden en op zonovergoten duinen groeit gras moeiteloos tot een makkelijk te betreden groen tapijt. Maar in donkere, afgesloten ruimtes groeit geen gras. De eerste oude voetbalstadions eind negentiende eeuw hebben staan vakken en een te kleine houten tribune. De nieuwste Braziliaanse voetbalstadions zijn gebouwd op en naast favela’s of middenin het tropische regenwoud. Sommige stadions zijn op het laatste moment klaar of nog net niet klaar voor de wereldkampioenschappen in Brazilië. Andere voetbaltempels worden in het Midden Oosten ruim van te voren gebouwd op het bloed en zweet van slaven, dwangarbeiders en gastarbeiders.

Maar gras is voor voetbal het belangrijkste onderdeel. Of gaat het meer en meer om commercie, prestige of corruptie? Een nieuwsitem waarbij de terreinknechten in Brazilië net voor de wedstrijd met een verfspuit het speelveld groen spuiten verbaast mij niet meer.

Gras heeft prachtige eigenschappen. Het kan goed tot zeer goed tegen betreding en begrazing. Net als alle planten heeft gras zonlicht, water, voeding, zuurstof en ruimte nodig. Het gras verdwijnt als er een of meerdere van deze vijf punten ontbreken. Maar de mooiste eigenschap van gras is dat het ook weer langzaam terug komt. Het zaad, ondergrondse en bovengrondse uitlopers zullen na verloop van tijd altijd weer een leeg plekje willen veroveren.

Met gigantische ventilatoren en verrijdbare zonnebanken wordt er elke minuut van de dag gewerkt aan een groene grasmat in de Amsterdamse Arena. Vreemd genoeg wordt er ook gesproken over het duurzame karakter van dit gebouw. Bovenop het dak staan de zonnepanelen zij-aan-zij opgesteld. Vergeten wordt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit direct onzinnig is verspild.

Net als bij een goede pizza is de bodem ook belangrijk. Ook op een parkeergarage groeit gras. Maar als daar weer een dak op ligt zoals bij de Arena dan is de parkeergarage geen goede groei- en voedingsbodem voor een grasmat. Met af en toe een dakraampje open groeit het gras van de middenstip in het zonlicht natuurlijker harder dan de schaduwhoeken bij de cornervlag.

Nederlandse graszaadbedrijven zijn de beste van de hele wereld. De lange ervaring en opgebouwde kennis hebben voor een geweldig goed imago gezorgd. Voor de meest aparte plaatsen zijn er rassen en mengsels ontwikkeld. Maar altijd blijft voorop dat zorgvuldig werken en regelmaat zorgt voor de beste grasmat. Of zal Monsanto met genetisch gemanipuleerd zaad deze markt ook verstoren? Elke vergissing in het groeiproces geeft problemen. Mensen met een mostapijt als grasveld begrijpen meteen waar ik het over heb.

 

Trots is de voetballiefhebber op de prestaties van het Nederlandse voetbalteam.

Het supporterslegioen kleurt straten en pleinen Oranje.

Maar een Nederlands bedrijf kleurt al jaren bijna alle voetbal grasmatten ter wereld groen!

http://www.barenbrug.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Oranje kleurt het voetbalgras

 1. fietszwerver zegt:

  maar helaas worden bewoners weg gejaagd waar het grote geld het dure gras wil neer leggen

  Geliked door 1 persoon

 2. sjoerd zegt:

  Ook al verliest oranje, dan hebben we er toch goed aan verdiend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Walter zegt:

  ..en dat terwijl ik voetbal eigenlijk vreselijk vind! Dus groet ik je vriendelijk, ongeacht het winnen of verliezen! Mijn zelfgemaakte vegetarische spaghetti was redelijk oranje. Puur toeval1

  Geliked door 1 persoon

 4. Appelvrouw zegt:

  De voetballiefhebber zal en kan trots zijn.
  Maar de voetbalfan kent alleen eigen bevrediging, mocht NL verliezen dan zijn morgen de vlaggetjes voor de huizen verdwenen.
  En las ik niet zoiets als: als ze niet winnen er ook geen inhuldiging (of onthaal) komt?

  Groen is gras, maar ik heb altijd mijn best gedaan er zoveel mogelijk mos te laten groeien, dat scheelde maaiwerk en afval.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Voetbal wat is dat…en dat gras groen is wist ik wel…mos ook 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Frank-103 zegt:

  Het stadion van vitesse is wat dat betreft het mooiste, daar kan de grasmat onder de tribune door naar buiten gereden worden, zodat deze gewoon zonlicht kan krijgen. Zelf voetbal ik tegenwoordig vaak op kunstgras, dat wordt steeds beter, en volgens mij kan men dat beter overal toepassen. Vanavond ga ik wel naar het voetbal kijken, het zou toch leuk zijn als ze deze wedstrijd ook winnen!

  Geliked door 1 persoon

 7. nlmetropaul zegt:

  Ik hoorde toevallig op radio 1 dat Nederlandse bedrijven deze grasmatten leggen voor het WK in Brazilië. Dat is best een compliment dat een Nederlands bedrijf daarvoor wordt gekozen.

  Geliked door 1 persoon

 8. merel zegt:

  wist ik niet dat de Nederlandse bedrijven daar zo goed in waren , en als ze dan nog de grasmatten in Brazilië gelegd hebben dan verdienen jullie Nederlanders het nog des te meer van te winnen

  Geliked door 1 persoon

 9. scrapydo zegt:

  Heerlik gelees aan al die gras inligting. Baie interessant. Jammer dat Nederland dit nie gemaak het nie. Hul is beslis n goeie span

  Like

 10. Doe mij maar het spontaan tussen de kasseien in Vlaanderen en Noord-Frankrijk opkomende gras waar gisteren na 9 jaar eindelijk weer een Nederlandse overwinning in de Tour de France te vieren was. Ik schakel na gisteravond dan ook net als in 2012 weer moeiteloos om van voetbal naar wielrennen.
  Met een zonnige groet wens ik je vanuit Fryslân een fijne dag.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik ben nog aan het schrijven aan een ander oranje voetbalblog. Jaren terug lopend over een katsij heb ik nog meer respect gekregen voor deze stroken. De kinderkoppen waren in het dorp waar ik opgroeide toen allang verdwenen.
   Fijne dag!
   Geniet van de komende fietsdagen.
   Vriendelijke groet,

   Like

 11. Evert Roest zegt:

  Mooi stuk, al heb ik weinig verstand van gras. Geen groene vingers. Mijn favoriete club speelt vanaf komend seizoen op kunstgras. Wij als supporters vervloeken het hartgrondig, want voetballen doe je op echt gras (en op zwarte voetbalschoenen en ga zo maar door). Maar één van de redenen is…. de betreedbaarheid. De grasmat op Het Kasteel kon ongeveer 100 uur per seizoen gebruikt worden. Nu er straks kunstgras ligt is die belasting opgevoerd naar…. 1500 uur! Je kunt er dus ook trainen en andere vertegenwoordigende elftallen, zoals de jeugdselecties, op laten spelen. Dat bespaart geld aan huur van trainingsvelden en het schept een band met de club als bijvoorbeeld de B1 ook een aantal thuiswedstrijden op Het Kasteel speelt.

  Je ziet steeds meer kunstgras. ADO legde het afgelopen seizoen zelfs in de winterstop aan, zodat het stadion gastheer kon zijn voor het WK hockey! Het zal wel in de regels staan dat een WK voetbal niet op kunstgras mag worden gespeeld. Anders hadden we al dat gedoe met groen spuiten en zo nooit gehad. Blijft over de schandalige behandeling van arbeiders en de have-nots uit de sloppenwijken. Maar dat is denk ik vooral tekenend voor hoe overheden in veel landen met hun (vooral arme) bevolking omgaan. Dat lukt ze zonder WK ook wel, helaas….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De ondergrond van straat- en pleintjes voetbal of zaal- en stadionvoetbal komt steeds dichter bij elkaar te liggen. Het kluitjes voetbal op een knollenveld zal langzaam uitsterven.
   De blessures en verwondingen veranderen ook daarmee.
   De maatschappelijke problemen hebben andere veranderingen nodig!

   Vriendelijke groet,

   Like

 12. stiefbeen zegt:

  er gaat toch niets boven puur natuur ,waar zie je nog jongens lekker op een grasveldje zomaar een balletje trappen?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Verspreide voetbalkooien zie ik steeds meer verschijnen.
   Een verloren grasveldje met een paar jassen of tassen als doel kom ik weinig tegen.
   Steeds meer groen wordt hier straat en steen voor parkeerplaatsen en huizen.

   Hoe is dat bij jullie?

   Vragende groet,

   Like

 13. Zilvertje zegt:

  Ja, dat gras, af en toe vang ik daar wat van op, dat de mat in de Bijlmer handenvol geld kost. Maar waar het om gaat, het spel, dat verliest men wel eens uit het oog, peperdure kaartjes, ik weet niet hoe dat in de Bijlmer is, maar als ik al die wedstrijden van het WK beschouw, en alle verhalen die er aan vast hangen dan zijn er natuurlijk veel bedenkingen. Hoorde dat de FIFA echt de dienst uitmaakte. Mensen hun huis uit moesten, cafés even moesten sluiten, Jan met de Pet, verdiende er dus niets aan, ging er juist op achteruit.

  Voetbal zou voor iedereen moeten zijn, net als kunst en dan minder luxe. En dan de mensen die overleden tijdens de bouw.

  Wij happen graag in de worst die men ons voorhoudt, maar wat is die worst vaak duur betaald. Ik heb heel graag veel wedstrijden gekeken, genoten van de sfeer en de voor en nabeschouwingen, maar vergeet maar al te vaak al die haken en ogen.

  Ik vecht tegen het gras op mijn erf, ik wil geen gif gebruiken, maar het groeit als kool, zal ik er maar een voetbalveldje van maken?

  Graag gelezen!

  Geliked door 2 people

 14. Zilvertje zegt:

  Zit ik verdorie me zelf te liken, een selfielike! :^)

  Like

 15. Rob Alberts zegt:

  Is het te warm vanavond?
  Of zit je met een nieuwe aflevering voor je zomerfeuilleton in je hoofd?

  Daarbij jij mag trots zijn op jezelf, een selfielike.

  Vrolijke avondgroet,

  Like

 16. Zilvertje zegt:

  Ja, wel warm, maar de like was voor jou bedoeld, het werkt hier anders bij jou, ga ik het suf bij mijn reactie doen.

  Nee, ik heb nog geen idee waar dat verhaal naar toe gaat, ik lig in bed en kijk op 1 dat programma over de voetbal, wil zo graag lezen, maar dat lukt me niet echt. Nou dan maar zo, ik lig in de woonkamer naast de deuren naar mijn tuintje, deuren open, zo is het uit te houden.

  Dank! Fijne avond!

  Geliked door 1 persoon

 17. Henk van Blijderveen zegt:

  Na deze post vind ik dat deze grasboer verplicht is om jou in dienst te nemen Rob. 🙂

  Maar zonder gekheid. Gras is bijzonder belangrijk op de aarde. Het bedekt de grond en voorkomt zo erosie, het levert voedsel, schuilgelegenheid e.d. en produceert bovendien een behoorlijke hoeveelheid van de benodigde zuurstof!

  Gr. Henk

  Geliked door 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja een mooie wandeling , zo’n 20 km en meest door het duin
  zag wel vrouwelijk schoon hoor , maar ja die kan je niet zo maar ff op de gevoelige plaat vast leggen 🙂
  ik maakte dat ene kiekje van de mooie billen eigenlijk om de commentaren die ik van wat dames kreeg na mijn vorige wandeling , was ik alleen op het strand met kwallen en schelpen
  geniet de dag

  Like

 19. Helma zegt:

  ik sta helemaal achter het antwoord van Karel (Fietszwerver).

  Groet, Helma

  Like

 20. en het gras ..
  dat groeide lustig voort,
  niet in z’n minst geïmponeert door die stervoetballer,
  noch door de grasmaaier! 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Mooi geschreven.
   Misschien dat ik nog ooit een blog schrijf over Zeis en sikkel, de kunst van het maaien.
   Een prachtig boekwerkje van Gerrit Noordzij bij uitgeverij Bert Bakker. ISBN 90 6019 607 4
   De tekeningen en de handgeschreven teksten zijn een lust voor het oog.
   Vriendelijke groet,

   Like

 21. meninggever zegt:

  Geef het volk brood en spelen en het is gelukkig. Niemand die echt meer bezig is met de crisis, zijn inkomen, het onverkochte huis of de toekomst van de werkgelegenheid in een land waar het grote gedogen is verheven tot norm en daardoor een asociaal beleid mogelijk maakt dat zijn weerga in de geschiedenis niet kent. We verlagen de budgetten voor defensie maar sturen wel steeds meer troepen uit om de Amerikanen of Fransen gelukkig te maken. We zetten grenzen open maar vergeten onze oudjes die soms drie keer in hun oudere jaren uit verpleeghuizen worden gejaagd die moeten sluiten. We vergeten dat thuiszorg wordt opgerold, dat participeren hetzelfde is als asocialiseren. Maar gelukkig is er Oranje en oranje, is er gras dat groeit en zijn we even verdoofd. Nu we derde zijn geworden op het WK en het normale leven zijn gang weer neemt ontdekken we vermoedelijk weer waart het echt over gaat. En dat is echt niet alleen gras of voetbalmanie. Ook in Brazilie komt men er nu achter. De nachtmerrie blijft, net als de kater…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.