Seks met alleen maar winnaars

De zomervakantie begint en wie weet welke zomerliefdes er ontstaan?

Ik hoop dat alle leerlingen het veilig zullen doen.

Tenslotte moeten al deze winnaars gezond en wel hun diploma’s halen!

Tijdens mijn lessen over Voortplanting noem ik mijn leerlingen allemaal winnaars. De verse, sportieve en snelzwemmende zaadcellen zijn de topsporters. Tenslotte wint maar een spermacel de zwemtocht naar de eicel. En zijn wij allemaal ontstaan uit de versmelting van een spermacel en eicel. Leuk is dan om te horen dat een eeneiige tweeling dan later vertelt dat zij ex aequo zijn geëindigd. Door te praten over allemaal winnaars probeer ik mijn leerlingen zelfvertrouwen mee te geven. Tenslotte is de pubertijd vooral een periode van onzekerheid.

Bij de toets verdeel ik een gedeelte van de lesstof in een mannelijke en vrouwelijke versie. De meiden moeten de onderdelen van de penis leren en de jongens moeten de onderdelen van het vrouwelijke orgaan leren. Bij het benoemen van de verschillen vertel ik dat een vrouw voor de geboorte alle benodigde eicellen aanmaakt. Voor de man geldt dat dit pas bij de pubertijd begint en eigenlijk niet meer stopt. Belangrijk vind ik het dat de pubers vooral elkaars lichamen leren kennen. Maar ook dat zij respectvol naar Homo Lesbi Biseksueel en Transgender gevoelens leren kijken.

Ouder wordend merk ik dat ik het steeds makkelijker vind om deze voorlichting te geven. Vroeger vond ik veel onderdelen erg gênant. Maar deinsde ik ook terug voor spontane persoonlijke vragen. Al zijn er ook leuke en grappige momenten te noemen uit deze lessen. Een leerling die spontaan verteld over zijn eigen besnijdenis. Een leerling die in de foto uit het hoofdstuk van het studieboek haar eigen buurvrouw herkent. Een diepgelovig meisje dat alle plaatjes en tekeningen in haar instructieboek  met pleisters heeft afgeplakt. De meisjes die zwanger in mijn lessen zitten zijn een verhaal voor een ander blog.

Het gebruiken van een condoom op een kunstpenis geeft vooral veel rumoer en tumult. Tijdens de les, in de kantine, maar ook thuis zorgt dit voor veel gespreksstof. Vooraf stuur ik daarom altijd een brief naar alle ouders en verzorgers. Pratend over mijn buurman Gerrit zien de meeste leerlingen ook de ernst en noodzaak van een goede en veilige bescherming in. Gerrit is al jaren seropositief. Als ik dan vertel dat Gerrit vel over been ’s morgens al uitgeput is na het innemen van zijn ochtend medicatie luisteren alle kinderen gespannen. Na deze lessen krijg ik dan vaak nog vragen over Gerrit van de leerlingen. Maar of zij allemaal een condoom zullen gebruiken?

De zomervakantie begint en wie weet welke zomerliefdes er ontstaan.?

Ik hoop wel dat alle leerlingen het veilig zullen doen.

Tenslotte moeten al deze winnaars gezond en wel hun diploma’s halen!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur, Onderwijs en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Seks met alleen maar winnaars

 1. Rebbeltje zegt:

  Ha mijn man gaf ook de voorlichting en ze denken alles al te weten…tot de vragen die komen te horen zijn en dan weet je weer waarvoor je het allemaal doet
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 2. sjoerd zegt:

  Vroeger was dat inderdaad wel anders, al stamt te seksuele revolutie uit mijn tijd. Voorlichting van mijn ouders heb ik nooit gehad.

  Geliked door 1 persoon

 3. Appelvrouw zegt:

  Ik vraag me altijd af wat gezond is als je wel een condoom gebruikt maar psychisch beschadigd raakt.
  Ervaring uit mijn jonge jaren leert ook dat het niet altijd meevalt op het juiste moment een condoom eroverheen te schuiven. Soms kún je niet meer wachten. Maar ook nog rond mijn 40e vond ik het moeilijk om te bepalen wanneer het moment was. Want van mannen hoef je dat moment niet af te wachten, de meesten doen het zonder. Dus als vrouw moet je ook zorgen zulke dingen bij je te hebben en te weten hoe je ze hanteren moet, maakt het spel ook leuk(er).
  Overigens zou ik nog veel banger zijn voor alle andere soa. Herpes is ook geen pretje. Heb een vriend die het van orale sex had opgelopen. En een veel voorkomend schimmeltje hoef ik ook niet zo nodig op te lopen want dan ben ik ook ca. 10 dagen uit de running.
  Ik heb zelf geen voorlichting gehad en heb toch best veel geleerd. Alleen niet wanneer je moet zeggen: schat, wacht even, ik ga ons eerst even beschermen. Ik trek jou een zwembroek aan.

  Overigens leuk geschreven, ik zie er al een paar mogelijkheden voor een foto bij van meisjes die een jongen bekijken. Maar helaas geen gelegenheid, moet straks een poosje kamperen met schoonmoeder. En die heeft me 20 jaar geleden al verteld dat sex niet zaligmakend is en je best zonder kunt. Dat was haar voorlichting.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Soms krijg ik vragen over plaatjes of foto’s bij mijn blog. Misschien dat wij tot een samenwerking kunnen komen? Op verzoek van leerlingen schrijf ik ook nog een blog ver de onzekerheden en gevoelens.
   Vriendelijke groet,

   Like

 4. Appelvrouw zegt:

  Rob, wellicht kan dat. Vind ik leuk bedoel ik.
  Maar eerst dus even proefdraaien in de nieuwe caravan.

  Geliked door 1 persoon

 5. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja dat doe je zo wel goed , lees dat er ook al zwangeren in de klas zitten , ja die zijn dan te laat geweest met het condoom , is ook niet makkelijk om zoals al vermeld het juiste moment te kiezen , wij zijn dan vaak te gehaast
  en zo is het natuurlijk voor deze diep gelovigen ook weer anders , vind dat trouwens wel jammer , want verteld het geloof nu niet juist waar men vandaan komt , valse schaamte is in mijn ogen zeer fout , maar wordt met de paplepel in gegoten
  nu een heel verhaal weer
  geniet van veilige seks
  en een fijn weekend

  Like

 6. Henry zegt:

  Hoi Rob. Hoe oud zijn je leerlingen als ik vragen mag. Als er ook al zwangeren in je klas zitten komt de voorlichting dan niet een aantal jaren te laat tegenwoordig. 😉

  Offtopic: volgens mij lukt reageren weer op mijn blog, mocht het nog eens voor komen mag je me altijd een mailtje doen. Dat waardeer ik .. Bedankt voor je hulp! Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Weinig scholen willen hier open over zijn. Veelal wordt er geheimzinnig en schuchter over gesproken / gezwegen.

   Van de brugklas tot het examenjaar gebeuren er ongelukjes. In mijn eigen klassen heb ik zelfs een jaar in klas 3 twee zwangere leerlingen gehad. Maar ook een abortus in de brugklas.
   Bezorgde groet,

   Like

 7. stiefbeen zegt:

  Prachtig al deze voorlichting daar kunnen we niet van buiten,maar als de vlam in de pan slaat…..maar dat verhaal over je buurman slaat denk ik nog meer aan.

  Geliked door 1 persoon

 8. Zilvertje zegt:

  Ja, vertel het ze allemaal maar goed, want ik weet dat veel ouders niet voorlichten en wat ze weten komt van elkaar of de tv en pc.

  Heel ernstig vond ik het dat een documentairemaakster jonger dan wij, op de radio zo mooi vertelde over haar nieuwe product dat denk ik nu al op de tv verschenen is, daarin werden oudere mensen gevraagd naar hun seksleven. De verslaggeefster van de radio vroeg over gene en zo, maar nee, dat had ze niet. Toen werd er gevraagd hoe ze haar eigen kinderen had voorgelicht… het werd stil, het antwoord was eerlijk, maar zo pijnlijk, ze had het niet gedaan NIET! :^(

  Geliked door 1 persoon

 9. merel zegt:

  Hopelijk onthouden ze een beetje van je lessen en denken ze ook aan veilig vrijen

  Geliked door 1 persoon

 10. fietszwerver zegt:

  dat zijn er toch best wel veel , op die jonge leeftijd al in verwachting
  ja Rob tijdens mijn vorige wandeling op dat strand was al ik zag kwallen en schelpen , en nu , zie vorig blog 🙂
  slaapse

  Like

 11. meninggever zegt:

  Wat mij opvalt is toch hoe spastisch er in sommige culturen nog steeds wordt gedaan over voorlichting rond zoiets wezenlijks als seksualiteit en voortplanting. Vroeger, ik praat over lang geleden en in het katholieke onderwijs van toen, werd dit vol ingetogen mededogen voor ons hormonendragers gedaan. En je werd er op gewezen dat je voor het zingen de kerk diende te verlaten. al was mij de binnenkant van die kerk nog volkomen onbekend. Masturbatieve handelingen kwamen niet voor in het woordenbroek van de kapelaan die dit werk deed. Maar je snapte wel dat het samenkomen van man en vrouw bepaalde gevoelens op kon wekken en dat dit dan een uitweg zochten en soms leidden tot zwangerschap als Gods wateren over diens akkers liepen. Over zwemmen gesproken….. Sindsdien hebben we veel bijgeleerd. Mij lijkt het goed om toch vooral kinderen die er zoals dat heet ‘vroeg bij zijn’ voordien even wegwijs te maken. En dat condooms er niet alleen zijn om al die zwemmertjes op te vangen maar ook om aanvallen op je gezondheid af te slaan. Ik vind het altijd in-triest als blijkt dat een meisje van 13 al bezig is met het een of het ander, dat de sociale druk op haar groot was, maar dat men thuis niets vertelde over het voorkomen van het een of het ander. Goed werk Rob!

  Geliked door 1 persoon

 12. nlmetropaul zegt:

  Klinkt als een goed voorbereide les, Rob. En jouw invloed houdt op bij het uitleggen… nu is het aan de leerlingen zelf om dit toe te passen. Enne, dit is zeker de titel waarop je zoveel leuke hits verwacht?

  Geliked door 1 persoon

 13. Van huis uit heb ik hier weinig over meegekregen, maar gelukkig wisten we op de lagere school precies wanneer de seksuele voorlichting op het programma stond. Meester probeerde dat altijd zo lang mogelijk uit te stellen, maar in de laatste twee weken vóór de vijfdaagse schoolreis van klas 6 naar Ameland kon hij er niet meer omheen.

  Like

 14. Henk van Blijderveen zegt:

  Als ik docent seksuele voorlichting was geweest zou mijn ongemakkelijkheid niet onderdoen voor die van veel van mijn puberleerlingen. 🙂 Kortom: respect Rob!

  Om in jouw stijl te eindigen:

  Een bewonderende groet uit Apeldoorn.

  Henk.

  Geliked door 1 persoon

 15. Dick zegt:

  Ik denk dat jij dat heel goed doet, Rob. Een positieve benadering, gêne waar nodig respecteren en waar mogelijk overwinnen maar de dingen wel bespreekbaar maken.
  In dat opzicht is er gelukkig wel iets veranderd sinds mijn schooltijd. Maar ik heb toch ook wel eens de indruk dat kinderen nu het bepaald niet makkelijker hebben dan die van mijn generatie met alle eisen die er aan hen gesteld worden en de veelheid aan keuzen waar ze voor gesteld worden.

  Geliked door 1 persoon

 16. zou het niet mogelijk zijn dat gerrit zijn verhaal zelf komt geven in de klas?
  dat maakt méér indruk en waarschijnlijk nog een blijvende ook?

  ja, ’t is inderdaad te hopen dat àlle winnaars hun diploma gezond en wel krijgen!

  Geliked door 1 persoon

 17. hanscke zegt:

  Ha, ik heb je gevonden! Ik herken wel wat je schrijft. Ook ik vind het nu ik ouder ben makkelijker om over seks te denken en te praten. Ook in het museum Corpus worden we allemaal winnaars genoemd om dat wij als mens het leven zijn binnen gekomen.

  Geliked door 1 persoon

 18. Jolie zegt:

  Hihihi, wat lijkt me dat een opgave.. Blij dat ik met kunstgeschiedenis alleen wat gegiechel bij de blote vrouwen/mannen van Rubens/Michelangelo had 🙂 Ja, wacht, één keer hoorde ik de vraag “Juf! Bent u Maagd?” waarop ik gelukkig zo ad rem was om te zeggen “Nee, Vissen!” Pffffw, gered door de horoscoopjes 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.