Enthousiasmerende danspartijen bij de voordeur en zoete drinkgelagen in alle straten

Met Oscar Vrij van Imkerij Kabokkel door de Amsterdamse straten lopen geeft altijd mooie verhalen. Met een scherp oog herkent Oscar zijn gevleugelde vrienden. Niet alleen zijn eigen bijenvolken volgt hij in hun zoektocht naar honing en nectar. Ook de andere bijen, hommels, vlinders en vliegen herkent hij. Als bijenliefhebber heeft Oscar ondertussen ook een flinke kennis van bomen en planten opgebouwd.

Maar het mooiste vind ik als Oscar beschrijft hoe een verkenner enthousiast begint te draaien en paaien op de kleine dansvloer bij de ingang van een bijenkorf. En als hij dan vertelt dat de mooiste dansvoorstelling een snelle en grote vlucht richting honing en nectar tot gevolg heeft, verlang ik naar een verfrissende verse muntthee met echte honing.

Voor de gemeente Amsterdam is nu door een aangenomen motie van de Partij van de Dieren een bijenvriendelijke keuze gemaakt. Geen bijen dodende chemische bestrijdingsmiddelen meer is afgesproken. Bijenvriendelijk groenbeheer is de volgende stap en een logisch vervolg is om ook bij de (her-)inrichting van de stad zoveel mogelijk bijenvriendelijke planten en bomen te gebruiken.

Uit wetenschappelijk onderzoek, nu bevestigd door milieuorganisatie UNEP van de Verenigde Naties, is gebleken dat de nieuwe generatie pesticiden een belangrijke oorzaak vormt van de massale sterfte onder honingbijen, wilde bijen en hommels. De neonicotine-insecticiden waarvan het middel imidacloprid de meest gebruikte is, zijn in dit verband de grote boosdoener. In Amsterdam mogen deze middelen nu dus gelukkig niet meer gebruikt worden.

Het voedselaanbod voor bijen in de buurt van de bijenkasten hangt af van de biodiversiteit in het aanbod van bloeiende planten. Voor bijen is het noodzakelijk dat in het voorjaar, zomer en vroege najaar zo veel mogelijk bloeiende planten beschikbaar zijn. Dit is op een simpele manier te bereiken. Iets minder maaien van de grasvelden in de plantsoenen en parken helpt bijvoorbeeld. Oevers uit laten groeien tot een rijkbloeiende kraag werkt ook goed. Voordelen van dit beheer zijn kostenbesparing en meer bloemen voor de honingbijen, wilde bijen en hommels. Minder is dus veel meer in dit geval.

Met de keuze van straatbomen is ook veel te bereiken. In elk gesprek geeft Oscar Vrij zijn liefde voor de Klimop aan. De rijkbloeiende klimop is in zijn ogen een ideale plant om in bomen te laten groeien. Meerdere soorten lindebomen in een straat te planten maakt dat de bloeitijd in een straat verlengd wordt. De bijen kunnen dan langer op een plek hun nectar en stuifmeel verzamelen. Een verbazend verhaal hierbij is dat veel aangeplante Platanen de luchtvervuiling alleen maar verergeren. Een Plataan filtert het fijn stof niet weg, maar houdt het fijn stof vast in de lucht. Met de Platanen te vervangen door andere bomen is het mogelijk om meer fijn stof weg te filteren en tegelijkertijd meer nectar en stuifmeel gevende drachtbomen aan te planten.

De kostenbesparing in het groenbeheer zal door noodzakelijke bezuinigingen wel snel gerealiseerd worden.

Maar of er ook andere bomen gekozen gaan worden bij het aanplanten en vervangen van de Amsterdamse straatbomen?

Wie weet?

Want enthousiasmerende danspartijen bij de voordeur en zoete drinkgelagen in alle straten geven ons de erg lekkere Amsterdamse honing.

http://amsterdamsehoning.nl/

http://www.bijenhouders.nl/

https://amsterdam.partijvoordedieren.nl/gemeentefractie/moties/i/1061

http://kabokkel.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, Natuur, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Enthousiasmerende danspartijen bij de voordeur en zoete drinkgelagen in alle straten

 1. Rijk bloeiende klimop? Welke plant is dat? Ik heb onze klimop nog nooit zien bloeien.

  Like

 2. meninggever zegt:

  Als je soms in de provincie te gast bent, ik was dat vorige week, ontdek je pas hoe schoon sommige delen van onze fraaie hoofdstad eigenlijk zijn. Omdat we in bepaalde straten trucks en dat soort voertuigen niet toelaten. Lijkt me de meest afdoende manier om het milieu van en in een stad te verbeteren. Ook al hoeft Amsterdam dan geen saai dorp te worden zoals veel bestuurders lijken te willen, een beetje minder met de uitlaatgassen smijten kan geen kwaad. Gelukkig rijden we al veel elektrisch in het stasdscentrum en komen tractoren en andere agrarische voertuigen niet langs je tenen heen om de boel te vervuilen. Is elders echt wel het geval. Ik heb een blogje in de planning over een plaats waar dat allemaal wel gebeurt. Elke dag weer. Geen bij gezien, wel veel wespen. Mogen die wel verdelgd? Vooral op terrassen?? 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. stiefbeen zegt:

  Wat heerlijk om met z,on enthousiaste Oscar op stap te mogen gaan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Je gaat wespen toch niet vergelijken met bijen hè…
  We hebben zondag nog een dode bij gevonden en nog helemaal gaaf.
  Dus eens met kleinzoon bewonderd…maar jammer genoeg een dode.
  Groetjes

  Like

 5. Zilvertje zegt:

  De titel liet me denken dat het om Kwakoe ging, maar wat een mooie inleiding voor een ernstig probleem. Gelukkig is het nu bewezen en de Bijlmer is slim het te verbieden. Heb er een poos geleden veel over gezien op de tv. Was zo geschrokken. Universiteiten zijn niet meer zo onpartijdig, geld voert de boventoon, dat krijg je als je op onderwijs gaat bezuinigen. Of het nu sport is, of onderzoek, geld is weer de baas, maar gegrondheid van mens, natuur en dier moet voorop staan.

  Geliked door 1 persoon

 6. sjoerd zegt:

  Ik heb mijn tuin ook bijen vriendelijk gemaakt. Al zal het product daarvan wel niet in Amsterdam terecht komen.

  Geliked door 1 persoon

 7. terrebel zegt:

  Dat is echt fantastisch nieuws! Intussen blijf ik bezig om de gemeente ervan te overtuigen om weer bezems te gebruiken in plaats van bladblazers (op benzine!). http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2014/01/12/de-permanente-strijd-tegen-de-bladblazer

  Geliked door 1 persoon

 8. fietszwerver zegt:

  ieder bestrijding middel op chemische basis is slecht , en voor ons en voor de natuur

  Geliked door 1 persoon

 9. Henk van Blijderveen zegt:

  Schandalig dat er nog zoveel dodelijk vergif wordt gebruikt. Laatst zag ik op het journaal een item hierover. Het is een probleem dat behalve de bijen ook de vogels raakt: zij kunnen te weinig insecten vinden om hun jongen groot te brengen. De hoogste tijd dus om milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken.

  Gr. Henk

  Geliked door 1 persoon

 10. Appelvrouw zegt:

  Ik lust alleen koolzaadhoning van een bepaald merk, zal toch wel gifloos zijn? Zo een lepeltje snoepen uit de pot. heerlijk.
  DDT mag niet meer, Round up mag (straks) niet meer. Komt ongetwijfeld door alle mensen die daar tegen streden.
  Soms weten we te weinig, zo hou ik me nooit bezig met dit soort zaken, vond round up geweldig handig, scheelde me veel onkruid en pijn. Maar als je dan leest wat voor schade het nog meer toebrengt vraag je je toch af waarom we eigenlijk (buren bijvoorbeeld) zo nodig alles steriel willen hebben. Als ik het onkruid op gemeente grond laat staan, tegen mijn erfgrens, dus er niet op, dan krijg ik al commentaar. Gemeente maait het gras heel vaak tot een eng grasmatje waar niets op gebeurd, behalve dan uitlaatplek wat niet de bedoeling is. Waarom niet wat fleurigs, bijvriendelijks bijvoorbeeld.

  Like

 11. Rob Alberts zegt:

  Over Roundup kan ik je enge verhalen vertellen. Oud-collega’s, werkgevers en docenten met allerlei zenuwaandoeningen langzaam maar gestaag eindigend in een vervelend ziekbed.
  Niet voor niets dat er zeer fervente tegenstanders zijn van de Firma Monsanto.
  Bezorgde groet,

  Like

 12. ottovanoosterthout zegt:

  otto dankt voor dit mooie artikel. Met name de informatie over de platanen is nieuw. Zal de link eens gaan openen.

  Like

 13. ottovanoosterthout zegt:

  Inmiddels geleerd dat platanen de luchtzuiverheid vooral verhinderen in straten met druk verkeer. Gelukkig staat er bij otto slechts één (dak)plataan in de voortuin (waar geen verkeer komt) en één (dak)plataan in de achtertuin.

  Like

 14. Het beheer van de bijenpopulatie komt overal zo een beetje in de problemen. Je hoort het op radioven TV. Ze zijn nochtans zo belangrijk en hun honing is zo lekker!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.