Tot 100 tellen, kunt u dat ook ???

Het tellen van 100 Soorten, inheemse planten en dieren in de tuin

Over de Bijlmermeer praten betekent vaak praten over allerlei soorten mensen. Maar deze keer wil ik het hebben over soorten planten en dieren. Vanuit mijn oude flat heb ik zowel aan de voorkant als achterkant altijd een overvloed van planten en dieren gezien. De landschappelijke inrichting van de parken tussen de Bijlmerhoogbouw mis ik nu nog steeds. Fruitbomen, bosplantsoen, kruidenvegetaties, oeverbegroeiingen en grasvlakten gaven altijd iets nieuw te ontdekken. In elk jaargetijde liep ik in het weekend rond om een vaas te vullen in mijn kamer of bij de mensen waar ik een kop koffie ging drinken.

Nu woon ik al weer een paar jaar in een oudere laagbouwwijk van de Bijlmermeer. Gelukkig niet in zo’n onherkenbare klein nieuwbouwwijkje, maar wel in een huis met een te kleine voortuin en een iets grotere achtertuin. In mijn achtertuin ben ik druk in de weer geweest met het verzamelen van wit bloeiende planten. En in mijn voortuin naast de keuken heb ik een poging gedaan om een kruidentuin aan te leggen. De kruidentuin heb ik snel opgegeven. De pissende buurtkatten maakten het een te smerig gebeuren. Maar in de achtertuin zijn de hoofdelementen in de tuin nog steeds wit bloeiend, alleen de aanwaaiplanten hebben verschillende kleuren.

Hoewel er op verschillende plekken voor en achter water aanwezig is leven er geen waterdieren in mijn tuin. Kikkers, padden, salamanders of ringslangen zou ik graag in mijn tuin tegenkomen. Jammer genoeg lukt dat niet. Maar de waterplekken maken wel dat er van alles even langskomt, of om te drinken, of om even te badderen.

De buurtkatten komen regelmatig in de rij zitten om even te mogen turen en loeren op strategische plekken. Voor de vogels geeft dit geen probleem. De indeling en inrichting is zodanig dat er voldoende schuilplekken aanwezig zijn. Vroege Vogels, het radioprogramma op de zondagochtend heeft ooit een oproep gedaan voor natuurlijke tuinen. Door te tellen kun je de soortenrijkdom meten in de tuin. 100 Is dan een mooi rond getal, maar ook een mooie graadmeter voor de hoeveelheid natuur in je eigen tuin.

Het aantal soorten vogels in mijn tuin schommelt natuurlijk een beetje met de seizoenen. Maar verder blijft het aantal vogels in mijn tuin redelijk standaard. Een aantal van mijn tuinplanten produceert veel zaad en zaailingen. Het aantal soorten vlinders blijft beperkt tot een handvol. Echt thuis ben ik niet in de insectenwereld maar soms springen bezoekers verschrikt omhoog. Door de overmaat van nectar hebben de eventuele vliegende prikkers, stekers en bijters nooit interesse in mijn bloed. Maar probeer dat een ander maar eens duidelijk te maken.

Van de lopers en kruipers komen de egels en muizen alleen op heel rustige momenten te voorschijn. Daar praat ik weleens over maar dat ziet mijn bezoek eigenlijk nooit. Verschrikte reacties hierom zijn er dan ook veel minder.

Als ik alle kruipers en gravers onderin mijn composthoop of in een bladlaag mee zou tellen kom ik misschien in totaal wel op 100 inheemse soorten. Maar eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat mijn planten hoofdzakelijk uitheems zijn.

Om te ontdekken wat er mijn tuin binnenkomt of even bezoekt gebruik de volgende boeken: Van nonnetje naar tonnetje, voor de weekdieren, slakken en schelpen; Haring in het IJ, voor de verborgen dierenwereld; Champignons in de Jordaan, voor de paddenstoelen; Paardenbijters en Mensentreiters, voor de veelpoters of gevleugelde fladderaars, kruipers en gravers; Van muurbloem tot Straatmadelief, voor wilde planten en Sijsjes en Drijfsijsjes, voor de vogels.

Het tellen van 100 Soorten, inheemse planten en dieren in uw tuin, een leuke bezigheid tijdens de zomervakantie?

Als ik het over mijn tuin heb noem ik het soms mijn tuinparadijs. Andere spreken weer over een tuinreservaat;

http://www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/tuininrichting/tuinreservaten

Aanmelden als tuinambassadeur kan ook;

http://www.knnv.nl/tuinambassadeurs

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

41 reacties op Tot 100 tellen, kunt u dat ook ???

 1. sjoerd zegt:

  Ik hou het op Gardenia, Ik ben momenteel mijn tuin om aan het bouwen naar een insectvriendelijke tuin met een grote diversiteit aan planten. Maar dat is me het werkje wel…

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  dus voor jou ook geen zee nu , nee ik ook niet moet nog werken vandaag en anders ook niet hoor mij veels te druk
  bloemen en beessies in de tuin of in de tuinen van de Bijlmer , ja het was er mooi groen aan gelegd met veel groen , maar dat is behoorlijk ingekrompen
  ik heb zelf geen tuin maar reken het Gooi’s Natuur Reservaat tot mijn tuin en daar is veel te zien , maar tellen zal ik het niet
  wens je een fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 3. Bedankt voor de beschrijving van ‘klein paradijs’ zo ’s morgens vroeg in mijn mail. In schril contrast met de actualiteit van nu. Heerlijk, even ‘andere beelden’ die ons ook doen beseffen hoe klein en nietig we zijn en hoeveel makkelijk bereikbare ‘rijkdom’ we binnen handbereik hebben. Mooi!

  Geliked door 1 persoon

 4. Roos zegt:

  Beste Rob, wat leuk om hier over de Bijlmer te lezen – ik ben opgegroeid in Zuid-Oost (nog verder dan de Bijlmer, dat wel ;)) en woonde er later nog een tijd, zoals je las. Het is een fijn stadsdeel, meestal, en ik kom er nog steeds erg graag. Tel-ze!

  Geliked door 1 persoon

 5. Frans zegt:

  Mooi verslag van je nabije flora en fauna. Met passie verteld. In de zomer heeft het ook zo veel te beden. Geniet van je tuinen.

  Geliked door 1 persoon

 6. stiefbeen zegt:

  ik kan er ook steeds meer van gaan genieten mijn ogen zijn open gegaan door het fotograferen.

  Like

 7. Rebbeltje zegt:

  Nu tot 100 tellen zal best wel gaan maar of ik zoveel soorten kan ontdekken is de vraag.
  al wonen we in een dorp en eekhoorntjes en vogels genoeg in de tuin.
  De buren hebben een vijver dus ook kikkers komen soms even buurten hihi
  Egels lopen verloren en zien we ook…komen onder het poortje door…maar lopen zich vast in het gaas wat er in de heg staat. (nog voor onze hond)
  Ja er is genoeg te zien en daar hoef je niet voor naar een ver vakantieland…groetjes en fijne vakantie

  Like

 8. meninggever zegt:

  Als vroegere Bijlmerflatbewoners hadden wij op enig moment ook kleine bruine kruipertjes te gast. Kakkerlakken, met dank aan de Surinaamse buren. Die lieten ze ook niet bestrijden, wij wel. Ik herinner me wel dat er veel natuur was rond die flats. En daar kwam je van alles tegen. Het polderlandschap waar de Bijlmerse flats in werden gedumpt haalde soms terug waar het recht op had. Toch was ik blij dat ik vertrok. In ons huidige woongebied is het polderse weer van toepassing. Weidevogels, vleermuizen, reigers en ooievaars, maar geen enkele mus. Wel buurtkatten….Net genoeg om het leuk te houden. Insecten zijn niet zozeer mijn wereld. Vlinders ook niet, al komen die wel voor. Gelukkig compenseer ik dat met blikken vogels die ik hier en nu voldoende voorbij zie en hoor komen om het leuk te maken….extra leuk!

  Like

 9. logbankje zegt:

  Dat is wel heel mooi om fruitbomen te planten, eerst de bloei en dan de vrucht.
  Er is wel een kruid tegen katten. http://www.tuinadvies.nl/dieren_katten.htm
  in ons vijvertje hebben we kikker, die eigenlijk in de tuin wonen, die zijn er gekomen toen de kinderen kikkerdril in de vijver deden al 15 jaar terug.
  Ben blij dat je ook van een levende tuin houdt, beter dan een grindtegeltuin Hans

  Geliked door 1 persoon

 10. Zilvertje zegt:

  Ik had een kikker, zomaar een week of zo geleden, ik hoorde wat in de druif en keek, de kikker schrok, ik ook, heb gezegd, blijf maar rustig zitten, ik ga wel weg en daarna nooit meer gezien en in mijn keuken heb ik een naaktslak, die komt af en toe in de keuken en ik heb er een keer per ongeluk op gestaan, oei, dat was voor ons alle twee geen feest.We hebben ook een muis, en mogelijk meer, maar die vind ik niet lief, die eet alles op en dan lust ik het niet meer. ( teller staat op 3

  Warm he? Ik ben in de middag naar zee gefietst, maar ook daar zo warm, ben met mijn kleedje bij de zee gaan zitten, net dat mijn voeten nat werden, dat was uit te houden, veel groene planten in de zee, zou er ergens storm zijn denk ik dan? Boeken mee, koffie/water mee, want op de stoelen van de strandtenten ging je dood van de hitte, kon je een ei bakken. ( en dat weet ik ondertussen wel )

  Geliked door 1 persoon

 11. ik vind het mooi dat je dat allemaal in een stad mag beleven en ontdekken!

  fijn weekend,

  Like

 12. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  mooie reacties van vele , zien gelukkig ook veel natuur in hen omgeving
  ja ziet wel ik wandel wat af en zie mede daardoor ook veel van de natuur en wel zeer verschillende landschapen , zoals laatst de overgang van de Veluwe naar de Ijsel vallei
  of ik zo’n stok nodig heb , ik zou het zonder kunnen hoor , maar het ontlast deels rug en knieën , ik liep veel in de bergen en daar is er nog meer nut te halen als hier , die jij ziet met 2 stokken zijn Nordic walkers ,die hebben een langere stok en zijn meer bezig met zuiver lichaamsbeweging
  en hoe lang moet ie zijn , lees hier maar wat over het gebruik en zo meer
  http://www.superfamilie.nl/uitrusting/stokken.html
  wens ik je een fijn weekend

  Like

 13. Esra zegt:

  Ik ben zo blij dat ik ben opgegroeid op het platteland met een hele grote tuin waarin vanalles te leren viel 🙂
  Nu woon ik wat kleiner maar ik wil absoluut terug naar het platteland, ooit 🙂

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Opgegroeid in de Kempen vind ik no nog steeds het kleinschalige Kampenlandschap het mooiste. Jammer genoeg is het gemengde boerenbedrijf verdwenen. De schaalvergroting in de land- en tuinbouw heeft veel veranderd.
   Vriendelijke groet,

   Like

 14. Helma zegt:

  Tot 100 kan ik heel goed tellen maar of ik zoveel verschillende insecten of diertjes in mijn tuin tegenkom is onwaarschijnlijk. Heb niet zo’n hele grote tuin en een waterpartijtje kan ik al helemaal niet hebben in dat kleins stukje! Ik woon wel naast een poler en daar zie ik wel heel veel verschillen dieren en diertjes 🙂
  Hou het koel dit weekend.
  Groet, Helma

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Jammer dat ik bij jou niet kan reageren. Ik zie Kievieten onder handbereik op jouw blog. Dat zal in mijn kleine tuintje nooit mogelijk zijn.
   Vriendelijke groet,

   Like

   • Helma zegt:

    Heel bijzonder dat je bij mij niet kan reageren Robert want vorige keer lukte dat ook!!! Je hebt wordpress en die kan je gewoon aanvinken en dan reageren. Misschien even kijken waar je wat moet invullen.
    Hieronder staat je reactie die je bij de tureluurs hebt gezet (die staat onder de kievit en daar kon je ook gewoon reageren,

    Beantwoorden

    robalberts5 juli 2014 17:21

    Ik ben niet thuis in de vogels.
    Ik word er vooral tureluurs van.
    Maar jouw foto’s zijn weer mooi!
    Vriendelijke groet,
    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    Helma5 juli 2014 19:50

    Grinnik… ik kan me voorstellen dat je er tureluurs van wordt Rob
    Maar thnx voor je reactie op deze site 🙂
    Groetjes, Helma

    Like

 15. Mooi verhaal over alles wat er om je huis groeit en bloeit. Als je er maar de ogen voor hebt, is er ook in zo’n toch tamelijk dichtbebouwde omgeving veel leven te genieten. Groet de pimpelmezen van mij, vanuit Brazilië.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De pimpelmezen maken driftig gebruik van de vetbollen naast hun oude nestkast.
   Brazilie heeft natuurlijk ook prachtige vogels.
   Leuk zoals Amerikaanse vogels de bloemen bevruchten, al nectar zoekend.
   Warme groet,

   Like

 16. Henk van Blijderveen zegt:

  Toevallig heb ik eergisteren zitten tellen van hoeveel soorten planten ik in mijn tuin mag genieten. Het waren er 46.

  Gr, Henk

  Geliked door 1 persoon

 17. Zilvertje zegt:

  http://botd.wordpress.com/?lang=nl om 20 uur 22 stond je op 96. Zie je wel, je trekt veel kijkers.

  Geliked door 1 persoon

 18. Zilvertje zegt:

  ff later, een seconde of wat op 72.

  Geliked door 1 persoon

 19. hetiszoalshetis/Marga zegt:

  Dag Rob, je schrijft mooi, ik zie bijna je tuin voor me.
  Zag dat je je baan kwijt bent geraakt.
  Hopelijk vind je nog een goede en leuke baan terug. Succes!

  Like

 20. hetiszoalshetis/Marga zegt:

  Zonder te vragen heb ik jouw blog bij mijn linken gezet op mijn eigen blog, vind je dat wel goed eigenlijk? Anders haal ik het uiteraard meteen weer weg.

  Geliked door 1 persoon

 21. Zilvertje zegt:

  http://botd.wordpress.com/growing-blogs/
  23.25 uur ergens in de 20, nou nu ga ik er niet meer naar kijken, maar je stijgt enorm. Slaap lekker.

  Geliked door 1 persoon

 22. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  misschien koelt de video je wat af 🙂
  ja en het was / is een mooi weekend , want ik was / ben vrij
  morgen weer aan de bak
  fijne avond

  Geliked door 1 persoon

 23. Selma zegt:

  Wat een aardig blog!
  Maar raar dat je geen kikkers krijgt. In mijn tuin zat er twee dagen nadat ik een vijver had gegraven al een kikker in. Die ruiken water, en komen dan vanzelf. Nu woon ik wel in een landelijke uithoek met veel sloten rondom, maar vroeger in mijn Amsterdamse stadstuin had ik dezelfde ervaring: vijvertje gegraven, kikkers kwamen vanzelf.
  Grappig toevallig dat je over tot 100 tellen schrijft. Sinds maart ben ik elk levend wezen aan het fotograferen, tot het kleinste miertje en luisje toe, en aan het determineren. Dat laatste doe ik vooral via Waarneming.nl (vraag soms op het forum) of Soortenbank. Want ik wil van alles de precieze naam weten, Dat is bij insecten soms onmogelijk, maar ik ben al in de buurt van de 60.
  Jammer dat je je kruidentuin door katten verhinderd ziet.
  De oplossing is hoge bakken of potten neerzetten. Daar doen kruiden het ook goed in, en poezen laten die links liggen. Want wat is er lekkerder dan bij het avondeten even een handje verse kruiden te halen!?

  Geliked door 1 persoon

 24. rietepietz zegt:

  Goh, dat is toch niet de eerste gedachte die bij me opkomt als ik aan de Bijlmer denk, een vooroordeel dus want ik ken de Bijlmer niet.
  Geteld heb ik nooit in onze ( bescheiden) tuin maar de tuin is groen, zelfs vogels bijvoeren in de winter levert in de zomer plantengroei op want er komt veel zaad uit die vetbollen in de aarde terecht. Altijd jammer dat mensen niet proberen te voorkomen dat hun poes of kat in andermans tuin last veroorzaken, wij hebben om die reden zélf geen kat want we kunnen ‘m hier niet makkelijk binnen houden!

  Like

 25. fietszwerver zegt:

  ja hallo , ik zit in mijn 34 ste jaar daar , no 9 maanden en 8 dagen te gaan
  ja er is veel veranderd daar , maar waar niet
  slaap wel

  Like

 26. Paul zegt:

  Knap Rob, dat je zo kunt genieten van de tuin. Persoonlijk heb ik zo’n hekel aan tuinieren dat ik het allemaal onderhoudsvrij heb gemaakt. In mijn vakanties zoek ik echter graag de natuur op. Maar ik weet nooit welke vogels of planten ik zie…

  Like

 27. Gras zegt:

  Ik vind tot 10 tellen al een hele opgave! 😉

  Like

 28. Gras zegt:

  Ik vind tot 10 tellen al een hele opgave!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.