Tedere en onverwachte liefde

Liefdespijlen en wederzijdse liefde

Opgewekt door enkele dauwdruppels en geholpen door een paar vroege regendruppels vonden twee huisjesslakken elkaar vanmorgen op mijn slaapmatje. ’s Nachts slaap ik gewoon alleen binnen in mijn bed. Maar bij het wakker worden verplaats ik mij graag naar het zonneterras in mijn tuin. De twee vrijende slakken heb ik tussen mijn kuipplanten gelegd. En tegen de middag ontdekte ik dat de innige verstrengeling van deze twee slakken gewoon blijft doorgaan.

Het eten van de wijngaardslakken vind ik niets. De knoflookboter waarin de slakken zwemmen en het bijbehorende sausje bepalen volgens mij vooral de smaak. Ik ben dan ook geen kenner en dier eet ik ook  al enige tijd niet meer. Dit gerecht is voor mij zeker geen aanrader. Maar het liefdesleven van de slak vind ik wel een mooi verhaal!

De snelheid van een slak is spreekwoordelijk. Misschien hebben ze daarom zowel de mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Dit wordt tweeslachtig of hermafrodiet genoemd. Er zijn geen vrouwtjes en mannetjes. Bij een ontmoeting kunnen ze elkaar wederzijds bevruchten. Naast een dubbel paar geslachtsorganen heeft de wijngaardslak verschillende hulporganen die de bevruchting ondersteunen. Uit hun winterslaap komend begint de voortplantingstijd. Mei, juni en juli zijn hun maanden van romantiek.

Tijdens de paring is één dier passief, het andere exemplaar is actief en brengt zaadcellen in het lichaam van de partner. De eigenlijke paring vindt plaats door de penis met de vagina te verbinden, waarna de spermatozoïden in een spermatofoor of spermapakketje worden afgegeven. De paring bestaat uit verschillende stappen. Eerst omstrengelen de slakken elkaar waarbij de koppen omhoog worden gehouden en de slakken elkaar met de tentakels aftasten. Vervolgens wordt door de ene slak de liefdespijl in de voet van de andere slak gestoken, hierbij worden hormonen afgegeven waardoor de ontvanger gestimuleerd wordt te paren. De slakken stimuleren elkaar verder door de geslachtsopeningen of gonoporieën tegen elkaar te houden. Waarna de lichamen tegen elkaar gedraaid worden. De penis van de ene slak komt in contact met de vagina van de partner. Nu wordt een spermatofoor overgebracht, dit kan vier tot zeven minuten duren. Ten slotte wordt de penis teruggetrokken, maar de slakken kunnen nog uren aan elkaar gehecht blijven. Nadat de ene slak bevrucht is, worden de rollen vaak omgedraaid en vindt dus wederzijdse bevruchting plaats.

De eitjes van de wijngaardslak zijn wit van kleur en rond van vorm, ze worden beschermd door een dunne kalkschaal. Een ei is ongeveer 6 millimeter in doorsnede en ongeveer 0,1 tot 0,2 gram zwaar. Net als andere slakken die het water hebben verlaten bevatten de eieren een relatief grote dooier. De dooier voorziet de embryonale stadia van de slak van voedsel maar is tevens de enige waterbron. De embryo’s kunnen goed tegen drogere omstandigheden en overleven enige mate van uitdroging.

De eitjes worden in kleine holletjes afgezet die door de slak worden gegraven. Hierbij wordt een fles-vormig hol gemaakt dat in doorsnede een bolvorm heeft maar een nauwe opening heeft aan de bovenzijde. Het afzetten van de eitjes is een langdurige bezigheid; de slak kan er meer dan 20 uur over doen. Nadat een nest gevuld is kruipt de slak eroverheen om de ingang te verbergen.

De eitjes komen afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid na drie tot vier weken uit. De pasgeboren slakjes blijven minstens een week in het hol waar ze leven van de lege eierschalen. Af en toe wordt ook een ei gegeten waarin zich een embryo bevindt. De kleine slakjes hebben een groot aantal predators (vijanden) waardoor de meeste exemplaren binnen korte tijd worden opgegeten. Mensen met een slakkenplaag in hun tuin kunnen versteld staan van het aantal gravende, kruipende en vliegende slakkenliefhebbers.

De schelp van de jonge slakken wordt als ze ouder worden steeds dikker en naarmate het huisje groeit is het moeilijker te kraken door predators. Exemplaren die al meerdere overwinteringen hebben doorgemaakt hebben al een veel grotere overlevingskans dan de pasgeboren dieren. De groei van de schelp is afhankelijk van de weersomstandigheden. Als het aanhoudend ongunstig weer is kan er niet naar voedsel gezocht worden. Ook moet de wijngaardslak over een kalkrijke omgeving beschikken om het huisje volledig te kunnen ontwikkelen. Het gewicht van het huisje van een volwassen exemplaar bedraagt ongeveer een derde van het totale lichaamsgewicht.

Leuk is dat de wijngaardslak net als bij bomen een soort jaarringen maakt. Met 2 tot 3 jaarringen zijn de volwassen, geslachtsrijpe wijngaardslakken te herkennen. In Nederland staat de wijngaardslak op de Rode Lijst beschermde diersoorten van de Flora- en Fauna Wet. Dat betekent dat levende, maar ook de dode dieren (lege schelpen) voor geen enkel doel in Nederland mogen worden verzameld en/of verhandeld.

Na dit opvallende liefdesverhaal van slakken en de duidelijke wettelijke bepalingen  begrijpen jullie waarom ik het parende stel uit mijn tuin rustig verder heb laten seksen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, Natuur en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

41 reacties op Tedere en onverwachte liefde

  1. Jeanette zegt:

    Je mag ze niet verzamelen, maar als ze zich vanzelf verzamelen mag je ze toch wel mooi op een plankje leggen zodat ze beter in het zicht liggen? Ze hebben erg mooie huisjes namelijk.

    Geliked door 1 persoon

  2. stiefbeen zegt:

    Dat is nog eens andere koek.

    Geliked door 1 persoon

  3. sjoerd zegt:

    Ik kan je verzekeren da de kwaliteit van de hier in Epen gevangen slakken prima is… Ik heb overigens ook een aantal huisjes van wijngaardslakken, gewoon gekocht in de winkel, samen met slakken uit een blik.

    Like

  4. Suskeblogt zegt:

    Het eten van slakken trekt me om de een of andere reden ook niet aan.

    Geliked door 1 persoon

  5. Rebbeltje zegt:

    Zal ze niet eten 😉
    Maar hadden ze dit bij de mens niet kunnen bedenken…was voor veel vrouwen een ontlasting.
    En om beurten wel zo eerlijk toch?
    Groetjes en geniet je vakantie

    Geliked door 2 people

  6. giselzitrone zegt:

    Danke wünsche eine gute Woche.Gruß Gislinde

    Geliked door 1 persoon

  7. Corline zegt:

    Mooi stukje. Jaren geleden zag ik in mijn tuin het liefdesspel van twee naaktslakken. Met een noodgang (echt!) kropen ze beide van twee kanten naar elkaar toe op de schutting. Aan een slijmdraad hangend stulpten ze hun melkwitte geslachtsorganen om elkaar heen en draaiden als dollen rond. Het was fascinerend om te zien, midden op de dag in de warme zon! Het was nog in de tijd dat ik een fototoestel had waar een filmrolletje in moest. En dat was net vol. Altijd hetzelfde, natuurlijk. Om over filmen nog maar te zwijgen. Maar goed, het staat in mijn geheugen gegrift. Ook hoe ze na een kwartiertje ‘afscheid’ namen en er weer als ‘een speer’ vandoor gingen, Ieder naar zijn/haar eigen beschutte plekje. Onvergetelijk mooi.

    Geliked door 1 persoon

  8. Selma zegt:

    Wat een mooi verhaal, en zo lief opgeschreven.
    Ja, van slakken kan de mens nog heel wat leren, als het om de choreografie van het paren gaat. Het fijne van slakken is ook dat ze geen mannelijke soort kennen die vliegtuigen uit de lucht schiet of vrouwen stenigt en zo.
    Komisch dat de wijngaardslak op de Rode Lijst staat: feitelijk is het een exoot, ooit meeglift met de soldaten van Napoleon, of misschien wel met de Romeinen.
    Verder is het duidelijk dat jij naar de supermarkt gaat voor je groentes, want in een moestuin maakt de slak de tuinder nogal verdrietig omdat hij/zij de neiging heeft het levende hartje uit een plant te eten, zodat die plant sterft. At hij/zij nou maar zoals rupsen of larven, zo’n beetje wat gaten in kool- of slabladeren, dan kon bio-tuindertje wel volstaan met het verplaatsen van de diertjes naar uitgegroeide radijsplanten in een uithoek, die ze ook lusten.
    Maar nee.
    Vijftien jaar geleden schreef ik een stukje over wat er met slakken in mijn tuin gebeurt (nog steeds). Zelden kreeg ik zoveel boze brieven. Maar ja, de supermarktgroentes die men,jij eet zijn geteeld met heel wat bozere middelen, gif waar ook vogels en kleine zoogdieren aan sterven.
    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2644952/1998/07/09/Knip-Hoofdje-eraf.dhtml

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      In mijn voortuin heb ik nadat de buurtkatten het kruidentuintje onmogelijk maakte een Hosta-verzameling aangelegd. Alle biologische en mechanische bestrijdingsmogelijkheden voor slakken heb ik toen uitgeprobeerd. Na de wijkrenovatie, ophoging, nieuwe bestrating en beplanting zijn alle slakken verdwenen. Nu komt er sporadisch een slak voorbij geglibberd.
      De takkenhopen en composthopen in mijn tuin zouden toch luilekkerland voor de slakken kunnen zijn. Vandaar mijn verhaal.
      Dank voor je compliment!
      Vriendelijke groet,

      Like

  9. els zegt:

    Als ik het goed begrijp is een ‘vluggertje’ niet aan de orde bij de slakken? 😉

    Geliked door 1 persoon

  10. Interessant verhaal! Op mijn oude dag alweer een hoop geleerd. Dank!

    Geliked door 1 persoon

  11. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    dit is wat je noemt een wijs blog
    zo leren we elke dag wel weer iets , zag er ook al velen hier in de buurt , maar sta er nooit echt zo bij stil , maar mooi zijn die huisjes zeer zeker
    ik heb bij mijn weten
    nog nooit slak gegeten
    geniet de dag

    Like

  12. In mijn tuin leven huisjes slakken en naaktslakken in overvloed. Ik ben vorig jaar een natuurgebied tegengekomen waar de wijngaardslakken leven. Het doet raar om die megagrote Huisjesslakken te ontmoeten. Binnenkort blog ik een logje over mijn ontmoeting me t de slakken. Mijn ontmoeting was niet zo mooi als de jouwe maar dat geeft niet, ik geniet hier dan dubbel. Een wijngaardslakje lust ik nog wel eens, verder is het eten van vlees door de jaren bijna helemaal afgebouwd. Vanzelf.

    Like

  13. Slakken zijn best lekker, smaken een beetje naar kip. Maar ze zijn natuurlijk ook leuk om naar te kijken. Overigens zijn wijngaardslakken tegenwoordig wijdverbreid in de duinen en in bepaalde parken in Amsterdam en misschien ook wel elders. Ze schijnen door een jonkheer verzameld te zijn in Limburg en uitgezet op een landgoed nabij Haarlem. Ik vrees dat er daarna veel meer mensen op dat idee zijn gekomen. Met als voordeel dat ze volgens mij niet bepaald zeldzaam meer zijn.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Als digibeet ben ik niet helemaal thuis in de (on-)mogelijkheden van wordpress.com.
      Maar je reactie is binnengekomen.
      De door jou genoemde import ken ik niet.
      Maar zeldzaam is voor planten en dieren op sommige plaatsen een relatief begrip.
      Vriendelijke groet,

      Like

  14. ik zag vanmorgen ook parende slakken, maar had ik dit allemaal geweten, was ik wat dichterbij gaan kijken! 😆

    Geliked door 2 people

  15. Hillechien Prins zegt:

    Goh heb er dit weekend foto’s van gemaakt en wist eigenlijk niet precies wat ze deden (had wel een vermoeden hoor), dus bedankt voor je duidelijke uitleg. Gr.

    Geliked door 1 persoon

  16. Rebbeltje zegt:

    Dan ben je dus vakantie aan het vieren rond huis…lekker toch?
    Geniet ze

    Like

  17. Pingback: Ik zag twee slakken …. | Mijn fotogalerij

  18. logbankje zegt:

    Als de slakken iets doen, gaat het traag maar ze houden wel vol.
    wijngaardslakken eet ik ook niet, zet ze terug op een ander plekje, duurt toch even voor ze terug zijn.
    De holletjes met de eitjes zijn altijd wel goed gevuld, je komt ze wel tegen onder het tuinieren.
    Katten eten ze niet, die eten wel kikkerdril. Hans

    Geliked door 1 persoon

  19. Rob Alberts zegt:

    Beste Hans,
    ik krab heel weinig in mijn tuin dus door mij worden de slakken ei holletjes niet verstoord.
    Ik laat de slakken gewoon in hun tempo met rust.
    In de tijd dat ik een Hosta-verzameling in de voortuin had, was ik minder gelukkig met een slak.
    Vriendelijke groet,

    Like

  20. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    zag reactie bij Nellie , ging niet om collega’s hoor , de piloot verblinde mij met z’n taxi lichten
    ja bloemen zijn prachtig en een ieder heeft z’n voorkeuren voor de geuren en de kleuren
    ik zal deze nachtdiensten wel weer overleven , nadien ben ik drie dagen vrij en dus blij
    geniet de dag

    Like

  21. meninggever zegt:

    Het eten van dit soort diertjes snap ik zelf niet. Maar als ze je halve gazon opvreten neig ik wel tot een totale vernietiging…:) Mooi om te lezen hoe je als afwijking van het gemiddelde M/V model toch (of juist) een geweldige paring kunt beleven. Poetisch bijna. Je zou bijna onderzoek doen naar het evt. orgasme van die diertjes….Maar dat zal in dit kader wel te ver gaan….

    Geliked door 1 persoon

  22. Jan Jaap zegt:

    Slakken hebben ogen op steeltjes, ook zo apart. Hier achter in het park zie ik vooral naaktslakken, soms op een kluitje, in innige verstrengeling.

    Geliked door 1 persoon

  23. Marie-Christine zegt:

    Mooi en interessant verhaal en toffe reacties.
    Maar…wijngaardslakken een beschermde diersoort, dat wist ik niet.
    In ons tuintje zit het ook vergeven van roste naaktslakken én huisjesslakken.
    Die huisjes van de huisjesslakken vind ik toch wel mooier dan dat van de wijngaardslak.
    Er zijn zwarte huisjes met een witte cirkel en omgekeerd en zelfs volledige witte met een zwart randje aan de opening…
    Mooi of niet, beschermd of niet, ik verkies mijn plantjes boven de slakjes.
    Of als ik de personen van de dierenbescherming een plezier kan doen; ik vang ze en kom ze in hun tuintje uitzetten 🙂

    Geliked door 1 persoon

  24. Mijn iene miene slakjes zijn hier nog niet aan toe, Rob. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  25. Jaap Kroon zegt:

    Een prachtig stukje. Blij dat mijn slak op jouw terras terecht is gekomen!

    Geliked door 1 persoon

  26. Novelle zegt:

    nou dit is een mooi informatief stukje schrijven over slakken bedakt

    Geliked door 1 persoon

  27. Rob Alberts zegt:

    Hoewel het dakloze slakken zijn, toch wil ik deze Pornofilm van ongebreidelde seksende naaktslakken graag toevoegen aan deze blogpost en reacties:

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.