Mooi Landschap

Opgegroeid net boven Eindhoven herinner ik mij een aantal prachtige landschappen.

Door het stuifzand van de Sonse Bergen klauterde ik naar boven. In de bossen tussen Son en Best verdwaalde ik. Van brug tot brug zwom ik in het Wilhelminakanaal. Rondom het Oude Meer zwierf ik over de heide op zoek naar hagedissen. Bij het Joe Mann Monument bezocht ik Open Lucht Theater voorstellingen. Op de bevroren dooie arm van de Dommel krabbelde ik met mijn eerste schaatsen. Ouder wordend merk ik dat de afwisselende open en gesloten, kleine en grotere ruimtes in een landschap mij het meeste bekoren.

Steeds meer ontdek ik ook dat tijdens een wandeltocht vooral die herinneringen voor mij bepalend zijn. Toen is mijn liefde voor planten en dieren ontstaan. Maar heb ik waarschijnlijk ook mijn interesse voor landschappen gekregen. Naar elke windrichting lopend is er rondom Son van alles te vinden. In Nijmegen wonend heb ik weer andere ervaringen opgedaan. Maar ook Nijmegen is een middelpunt in verschillende landschappen.

Lezen is mijn tweede hobby, dat is de reden waarom ik met zoveel plezier lees in het tijdschrift LANDSCHAP. Het is een mooi, relevant tijdschrift. Daarom wil ik dit blad onder jullie aandacht brengen.

Wat heeft LANDSCHAP te bieden? Het enige Nederlandstalige wetenschapstijdschrift over landschapsonderzoek in brede zin; allerlei aspecten komen aan de orde: ecologische, ruimtelijke, economische, sociale, politieke en culturele, in samenhang of afzonderlijk. Het tijdschrift is bovendien fraai vormgegeven. Voor een proefabonnement van een half jaar betaalt u € 30.

Wandelend door de Benelux heb ik met meerdere Landschappen mogen kennismaken. Soms roepen deze landschappen jeugdherinneringen bij mij op. Altijd wil ik er ook iets over lezen, de ontstaansgeschiedenis en de bewoners. Het tijdschrift LANDSCHAP geeft mij die diepere en aanvullende informatie tijdens mijn wandelvakanties.

Misschien ga ik dit weekend even terug naar Son en Breugel om te ontdekken wat ik nog herken uit mijn jeugd. Of zal ik een uitstapje naar Nijmegen maken? Kijken en ontdekken hoe Nederland vooral verandert naar een moderner landschap. Leest of loopt u met mij mee?

http://www.landschap.nl/content/view/2/3/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Mooi Landschap

 1. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  een leuk blog met mooie herinneringen aan landschappen waarin de liefde voor al wat leeft en bloeit in de natuur is ontstaan
  zo wandel ik sinds zeg 2 jaar door plekken in ons mooie landje daar waar ik nooit eerder was , heerlijk om te doen en het geeft mooie landschappen te zien
  nu de nachtdienst in
  groet
  karel

  Like

 2. fietszwerver zegt:

  Ik ga mijn best doen om overdag te slapen , komt goed
  En geniet komende week weer van mooie landschappen

  Like

 3. sjoerd zegt:

  Hier in het zuiden van Limburg zijn de grote gedeelten van het landschap weer in oude staat hersteld. Mogen de beken weer meanderen en zijn grote gebieden weer teruggegeven aan de natuur.

  Geliked door 1 persoon

 4. John Jorna zegt:

  Een blog naar mijn hart! In mijn jeugd woonde ik op een stuwwal in Arnhem. Door de diepe smeltwaterdalen was er een heel afwisselend reliëf. Nu aan de Kromme Rijn bovenop een vroegere loop zie ik de afwisseling van oeverwallen, kommen en stroomruggen. Het draait om enkele meters hoogteverschil en toch mooi te zien. Maar de Stichtse Lustwarande, de stuifduinen en de Heuvelrug liggen ook dichtbij. Wij zijn bevoorrechte mensen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Eens een brabander altijd een brabander …toch?
  Wandel ze

  Geliked door 1 persoon

 6. stiefbeen zegt:

  Heerlijk om zoi terug te kunnen kijken en nog heerlijk zulke wandelingen te kunnen maken.in gedachten loop ik graag mee.

  Geliked door 1 persoon

 7. Zilvertje zegt:

  Fijn om te lezen. Ik herken dingen. Ik kom graag in het duingebied, ik heb daar een tijd gewoond na mijn scheiding in 91. Als ik er nu weer ben, zoek ik stukjes op waar ik heb gelopen, gelachen sporen heb nagelaten. Het gebied van Duin en Bosch is ook voor mij zo bijzonder, ik woonde er terwijl ik opgeleid werd voor de psychiatrie. De oude gebouwen, de afdelingen waar ik werkte, de keuken, het opleidingscentrum, de afdelingen waar mijn vader was opgenomen en later en nu nog mijn zoon.

  Ze zijn er nu veel aan het slopen, ik kende het zelfs onder de gebouwen, de noodziekenhuizen, de ruimte waar ik zong in de band van Duin en Bosch en de hang om er over te lezen, ik fiets wat af naar de Hoep om een boek te komen, mijn laatste aanschaf daar een boekje om bloemen te herkennen en een boekje over de oorlog in Castricum. Heerlijk om plaatjes te bekijken van vroeger. Ik herken nogmaals veel en dat blad, nooit van gehoord, maar ik ga de link even aanklikken ( hoeveel schuift dat nou? ) :^)

  Geliked door 1 persoon

 8. Hillechien Prins zegt:

  Hoi Rob, leuk om te lezen vooral omdat ik die hoekjes ook ken, niet allemaal maar toch. Geboren in Veldhoven en opgegroeid in Valkenswaard en een broer die nu nog steeds in Best woont ben ik regelmatig gaan wandelen in de bossen bij Oirschot. Gr.

  Geliked door 1 persoon

 9. Rebbeltje zegt:

  Weet je ik plaats ze op blogger en ja dan komen ze op wp een tikkeltje later…en of het nu lente of zomerblogjes zijn wat maakt het uit…kunnen jullie mooi commentaar leveren toch?
  Groetjes

  Like

 10. hanscke zegt:

  Landschap heeft veel meer invloed op ht leven van een mens als dat men zo op het eerste og in de gaten heeft. Het is zelfs één van de gedragsdeterminanten. In de bergen is omgang met elkaar weer heel anders dan op het platte land. Stad of buiten heeft invloed op de mens en ga zo maar door. Ik heb zelfs het boek Filosofoe van het landschap op mijn boekenplank staan. Tijd om er weer eens in te bladeren.

  Geliked door 1 persoon

 11. Corline zegt:

  Toen ik in Eindhoven woonde, heb ik van de bossen leren houden. In Nijmegen zocht ik, als er tijd voor was (Kweekschool) de Waalkant op. Oorspronkelijk afkomstig uit het Zuid-Hollandse polderlandschap trekt dat wel het meest. Mooi blog! Je trekt mensen het landschap in….

  Geliked door 1 persoon

 12. mizzD zegt:

  Is altijd een goed idee.. om eens naar ‘je jeugd’ terug te gaan. Ikzelf was vandaag toevallig in m’n geboortestad ( zelfs in de straat waar ik geboren ben) en dat voelt altijd als thuis komen.. ook al verandert in een stad de boel vaak nog harder dan in de natuur.
  Bedankt voor je bezoekje aan m’n blog.. altijd welkom hoor!
  Groetjess!

  Geliked door 1 persoon

 13. Henk van Blijderveen zegt:

  Je zou je in Apeldoorn met zijn verschillende landschapsgezichten ook zeer zeker senang kunnen voelen, Rob.

  Geliked door 1 persoon

 14. Helma zegt:

  ik ben ook een grote fan van de natuur en alles wat daarin groeit en bloeit (behalve spinnen dan hihi……..) Landschappen fotografeer ik eigenlijk nooit maar deze hebben wel steeds meer mijn aandacht. Heel leuk om te lezen hoe de liefde voor landschappen bij jou ontstaan is.
  Hele fijne avond nog.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.