Leven en schrijven op -2,7m NAP

Dit is de gemiddelde laagte van mijn tuin. Mijn huis is gelukkig hoger en heeft een plat dak. Maar er is geen trap of dakopening om op mijn dak te komen. Bij hoge waterstand of overstromingen wordt het dus moeilijk om droge voeten te houden. In allerlei nieuwsberichten krijgen we klimaatveranderingen, stijgende zeespiegels, dijkdoorbraken realistisch en minder realistisch of als doemscenario’s voorgeschoteld.

Bij het bekijken van oude kaarten van onze rivieren verbaasde ik mij over de ligging van de dijken. Het tegenhouden van hoog water werd op een erg letterlijke wijze uitgevoerd. Terwijl ik de vreemde richting van de oude rivierdijken bekeek las ik ook het “Wassende Water” van Herman de Man. Het bewust laten overstromen van een polder aan het einde van dit boek heeft diepe indruk op mij gemaakt. Maar als ik dan nu zie hoe er bezwaar gemaakt wordt tegen extra opvangbekkens begrijp ik dat minder. Op die plekken waar wij nu in Nederland het water de ruimte geven komt vaak prachtige natuur terug.

Voor grond- en huizenbezitter zal het vreselijk zijn om te moeten verhuizen voor een overstroomgebied. Maar als wandelliefhebber loop ik volop genietend door of langs deze nieuwe oude natuur. De paarden en koeien die soms op deze terreinen rondlopen komen mij nog wat onwennig over. In mijn jeugd waren de paarden vooral nuttige trek- en lastdieren. De koeien waren vlees- en melkleverancier in tegelijkertijd. De landbouwbedrijven waren toen vooral gemengd en geen onderdeel van de vleesindustrie.  Nu komen de oudere paarden- en koeienrassen, zoals Konikspaarden en Schotse Hooglanders, met alleen de taak om onze natuur in toom te houden.

De Bijlmerweide naast mijn huis wordt deels heringericht. Het waterbergend vermogen wordt vergroot. Tegelijkertijd worden de oevers natuurlijker gemaakt. De kaalslag die daarvoor nodig is doet velen huilen. De ringslangen en de zwanen zullen er uiteindelijk vooral van genieten.

De noodzaak van vernatting van de Bijlmerweide heeft met een andere kaalslag te maken. Met de sloop van de honingraatvormige Hoogbouwflats is ook al het groen verdwenen. Een paar duizend eensgezinswoningen staan nu in de plaats van heel veel groen en een paar flats. Straatje voor de deur, auto tegen de voordeur en een betegeld terras als achtertuin. De opvang van het regenwater verdween samen met het groen. Dit nieuwe bouwen zorgt ervoor dat na het kleinste buitje veel straten langdurig nat en zelfs onderwater staan. Pompgemalen zijn te klein en kunnen het water niet snel genoeg wegkrijgen.

Eerst hebben wij nat en laag Nederland veroverd op het water. Nu moeten wij een deel weer teruggeven aan het water juist om droge voeten te houden. De mooie natuur die we daarmee krijgen vind ik een mooi extraatje.

Voor informatie over het NAP rondom uw woonhuis helpt de volgende website.

http://www.zeeniveau.nl

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Natuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

37 reacties op Leven en schrijven op -2,7m NAP

  1. stiefbeen zegt:

    Het is ook voor boeren soms slikken het gaat dikwijls tegen heel hun normen in maar met zijn allen zullen we haast aan een omscholingsprogramma moeten denken.

    Geliked door 1 persoon

  2. Rob Alberts zegt:

    Voor oudere generaties en hun erfgoed kan ik mij daar van alles bij voorstellen. De beschreven emoties in het Wassende water van Herman de Man beschrijven dat ook mooi. Vriendelijke groet,

    Like

  3. Frans zegt:

    Mooi stukje. Het is wijs om daar waar mogelijk het natuurlijk evenwicht te herstellen. Zelf woon ik slechts 0,5 meter onder NAP. De zware regenval van vandaag zal mij geen natte voeten opleveren. Het is een voorrecht voor onze generatie om het belang van het natuurlijk evenwicht naar waarde te schatten.

    Geliked door 1 persoon

  4. Rebbeltje zegt:

    Zo weer wat wijzer…wat jij al niet uit gaat zoeken in je vakantie.
    Maar de natuurgebieden varen er wel bij…groetjes

    Geliked door 1 persoon

  5. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    ik heb gehoord dat de plek op mijn adres ligt op 14 M boven NAP
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Normaal_Amsterdams_Peil
    En ja er is zoveel aarde bedekt met asfalt en beton dat bij flinke buien , zoals vandaag , het water niet weg kan , en ” men ” spreekt van wateroverlast , raar toch , het is eigen schuld
    ik zal het wel weer verkeerd zien 😉

    Geliked door 1 persoon

  6. hoog zit ik, 9.0 m N.A.P., ook hier is het niet droog

    Geliked door 1 persoon

  7. R van InR zegt:

    Wij zitten op +380 NAP (Suxy België) en ons hele terrein ligt op een helling van 10%. Hevige regen . . . geen centje pijn ;-).

    Like

  8. sjoerd zegt:

    Als 80 % van Nederland onder water staat heb ik nog steeds droge voeten. Maar ook hier worden opvangbekkens aangelegd om bij hevige regenval het water in goede banen te leiden en worden overkluisde beken weer open gemaakt…

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Ook in jouw omgeving zorgt verstening en ontbossing voor wateroverlast. De erosieproblemen worden gelukkig steeds meer aangepakt.
      Ik hoorde jaren terug dat op eigen grond opvang verplicht gesteld werd bij extra bebouwing en/of bestrating.

      Met droge voeten loopt het plezieriger. Een kanoen lukt mij nog steeds niet goed.

      Jouw provincie blijft mooi en wordt nog mooier met alle nieuwe maatregelen.

      Vriendelijke groet,

      Like

  9. Weer een interessant stuk! En die link zal vandaag en morgen wel druk bezocht worden. In mijn werkzame leven mocht ik vroeger schrijven over (plannen voor) de opslagbekkens voor rivierwater. Een onderwerp dat me aansprak.

    Geliked door 1 persoon

  10. Henk van Blijderveen zegt:

    Ben het helemaal met je eens Rob!

    Geliked door 1 persoon

  11. groot gelijk, rob!!

    de natuur hou je niet voor de gek!

    Geliked door 1 persoon

  12. – 1.8 NAP… Gelukkig hebben wij het droog gehouden.
    Leuk en interessant stukje.

    Geliked door 1 persoon

  13. Rob Alberts zegt:

    Deborah, dank voor je compliment.
    Vriendelijke groet,

    Like

  14. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik zeg wel eens , het is de wapenindustrie die elke oorlog in stand houd en zo zich zelf
    laten we hopen dat zo er nu gesproken wordt er een oplossing komt
    maar helaas ik heb mijn twijvels
    geniet ondanks alles toch de dag

    Like

  15. lummel zegt:

    ha Rob, ik woon op 176 meter hoogte dus kom langs als het water aan de lippen staat.
    Ik besef dat de je de kooktijd van mijn recepten aan moet passen aan de bij jouw heersende luchtdruk

    Like

  16. Interessant Rob! Ik ga ook eens kijken,,,,,,

    Like

  17. Paul zegt:

    Mooi geschreven, Rob. Groeten vanaf 55,4 meter boven zeeniveau.

    Geliked door 1 persoon

  18. Rob Alberts zegt:

    Dank voor je compliment.

    Like

  19. JC zegt:

    Nooit bij stil gestaan hoe hoog of laag ik zit te bloggen. Wel grappig om eens te lezen en over te leren.

    Geliked door 1 persoon

  20. Evert Roest zegt:

    Interessant stuk en mooi beschreven. Groeten vanaf -1.5 M N.A.P.

    Geliked door 1 persoon

  21. Dick zegt:

    Interessant en actueel onderwerp, Rob.
    Het ziet er naar uit dat we toch een beetje moeten gaan omdenken en de natuur inderdaad ook als vriend en hulpje moeten gaan gebruiken of anders wat meer zullen moeten pompen en zwemmen.
    Momenteel nog eens extra dringend en actueel in verband met de afvoer van onverwacht grote hoeveelheden hemelwater. Zie bv Kockengen.

    Geliked door 1 persoon

  22. aargh zegt:

    Ja die verstening is lelijk, lawaaiig en erg jammer van al het groen dat verdwijnt. Ik begrijp ook niet dat mensen geen levende tuin meer willen om hun huis. Ik merk hier wel dat heel veel mensen ook niets meer weten van planten en tuinieren, de liefde voor en de kennis van planten is aan het verdwijnen. Een belasting per vierkante meter verharding zou in Nederland een aardig extraatje voor de schatkist betekenen 😉

    Geliked door 1 persoon

  23. Rebbeltje zegt:

    Geen wonder dat er geen blijft plakken als jij ze zo noemt… 😉
    Och wie weet loop je er nog eens spontaan tegenaan…groetjes

    Like

  24. Wie van de zee steelt moet het teruggeven of bekopen, zo is het water. Nu gooien we dijken en beken toe. Riolen, te klein. Vroeger speelden we in de beken en in de winter er bovenop, het ijs. Toen mochten de beken en weiden overstromen, weinig huizen liepen onder. De mensheid wil veel te veel.

    Geliked door 1 persoon

  25. Leo zegt:

    Een interessant artikel, dat ze de natuur weer een handje helpen is goed, maar dan komen er weer andere problemen, bijvoorbeeld de paarden die staan te vemageren .
    Hier op 22,8 boven NAP ook geen last van het water, maar hoogte is niet altijd bepalend in deze.

    Geliked door 1 persoon

  26. logbankje zegt:

    Wij wonen in het dal van de Eem, de Berg van Amersfoort is duurder want dat is later Amersfoort aan zee. Hans

    Geliked door 1 persoon

  27. meninggever zegt:

    Het is nogal ingrijpend als een of andere vage overheidsinstantie jouw woon- en werkgebied aanwijst als overloopgebied. Of zoals men in Zeeland deed, een polder toewees aan het water om zo tegemoet te kunnen komen aan de milieukrachten die een eisenpakket hadden neergelegd voor het verder uitdiepen van de Westerschelde t.b.v. de ontwikkeling van de Antwerpse havens. Je zult er maar wonen. Generaties lang. En dan wordt jouw huis (maar ook je pensioen voor later) opgeofferd voor iets vaags als ‘het milieu’. Niet ver achter mijn woonstek, het is met de fiets een kwartiertje rijden, wees het waterschap een enorme polder (Ronde Hoep) aan als overloopgebied. Moet je eens zien hoeveel bedrijven daardoor in hun bestaan worden bedreigd. Ook het gebied aan de andere kant van de dijk wordt ingezet als zodanig. Zelfde soort reacties. Men snapt het niet, want eeuwenlang is daar geen enkele noodzaak geweest voor die maatregelen. Door dit zo te regelen ontneem je mensen alles wat hen met een bepaald gebied verbindt. Wellicht moeten we eens afleren om in de natuur te laten bouwen. Bedenk ook maar eens dat bepaalde steden in de Flevopolder 5-6 meter onder NAP zitten. Als er al water over de dijken komt helpt zelfs een plat dak op een hoog niet meer dan. Net zo min als een beetje overloopplek..

    Like

  28. Zilvertje zegt:

    Mijn huisje is meer dan 100 jaar oud en de goten en de afvoer van regenwater is niet meer van deze tijd, ik heb dat al heel vaak ervaren, heb een offerte laten maken om het weer toegespitst op deze tijd te krijgen, pffffffffffffffffffffffff, nou dat bedrag is hoog, dus het moet nog even wachten. :^)

    Like

  29. Rob Alberts zegt:

    Bij het waterdicht maken en een goede waterafvoer aanleggen kun je met isoleren misschien iets op je stookkosten besparen?
    Ik heb een zonneboiler en twijfel nog steeds over zonnepanelen.
    Vriendelijke groet,

    Like

  30. Mark Rozeboom zegt:

    De intentie van je stukje is leuk, je geeft aardig weer wat in de loop der tijd gepubliceerd is over het fenomeen. Ik begrijp dat je docent bent, maar ik raad je toch aan om wat meer aandacht te besteden aan je taal waarin je je blog schrijft. Niet alleen deze blog, maar ook andere blogs van je hand. Hieruit blijkt niet dat je taalniveau op HBO staat. Jammer van je stukjes, die onderuit gehaald wordt door de kinderlijke wijze waarop je het weergeeft.

    Enkel een advies.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.