Een loep, bril of verrekijker

Het detail, het geheel of het overzicht

Van opstaan tot gaan liggen zit mijn bril stevig op mijn neus. In die tussentijd wandel ik graag. Rondlopend met vogelliefhebbers worstel ik dan met het richten en scherpstellen van de aangereikte verrekijker. Diezelfde onhandigheid heb ik ook nog steeds met een microscoop.

Tijdens een natuurwandeling krijg ik uitleg over bloemen, meeldraden en behaarde grasblaadjes met of zonder tongetjes. Een loep is nodig om die details te zien. Het gebruik van een loep vraagt een goede techniek. Maar het kijken verandert bij mij steeds meer in ervaren.

Tijdens de laatste natuurwandeling word ik mij weer bewust van mijn beleving van een landschap. Een meelopende fotograaf toont ons ook nog even zijn opnames. Maar ik houd het bij mijn eigen herinnering.

Het precieze determineren van bomen, struiken, kruiden, grassen en mossen leerde ik lang geleden. De benodigde boeken en determineertabellen staan nog steeds in mijn boekenkast. Voor de tentamens en examens leerde ik een ruim assortiment aan planten. Verschillende soorten en variëteiten hebben hun wortels in mijn geheugen. In de loop der tijd ben ik natuurlijk ook veel namen vergeten. De namen van oudere cultuur variëteiten komen sneller naar boven. Mijn kennis van de inheemse Flora is beduidend minder.

In mijn boekenkast staat het Handbuch der Laubgeholze van Gerd Krussman. In drie delen, waarvan elk boek 5 centimeter dik is, probeert Krussmann alle bomen te beschrijven. Bij de Berken schrijft hij dat er achter het Oeral gebergte nog honderden berkensoorten op hun juiste wetenschappelijke beschrijving en naamgeving staan te wachten. Het leren en herkennen van alle plantennamen heb ik opgegeven toen ik deze passage las.

De juiste groeiomstandigheden voor planten herken ik wel zonder de precieze juiste naam te kunnen noemen. Het samenspel aan soorten in de natuur doorzie ik ook redelijk goed. Maar mijn fijne motoriek en mijn slechte ogen belemmeren mij bij het gebruik van een microscoop, loep of verrekijker.

Lopend door een landschap geniet ik van een plotselinge overgang. Van schaduwrijk gesloten naar zonnig licht en open, van nat naar droog, van hoog naar laag. Voor de natuur zijn deze overgangsgebieden, een ecologische gradiënt ook belangrijk. Juist daar zijn opvallende planten en dieren te vinden! Voor mij zijn in een wandeling dat ook de momenten dat ik het meest geniet van een landschap. Mijn slechte ogen en fijne motoriek verstoren dat niet.

Een landschap in Nederland is altijd gemaakt. Ook de natuur waar wij door lopen of varen is door mensen gemaakt. In een vorig blog schreef ik over het teruggeven van het landschap aan de natuur. Het werk dat daar voor wordt verzet is toch nog gigantisch. Als dat dan klaar is moet er toch nog hard gewerkt worden aan die natuur.

Het herkennen van planten is voor mij meer verschoven naar het begrijpen van de groeiplaats van planten. Lezen en rondlopen helpt daarbij. Gaat u mee bij een volgende wandeling? Neem gerust een loep, verrekijker of camera mee, zelf houd ik het alleen bij mijn bril.

http://wandelnet.nl

http://www.wandelzoekpagina.nl/

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur, Onderwijs en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

30 reacties op Een loep, bril of verrekijker

 1. Frank-103 zegt:

  Hoi Rob,

  Ik wandel wel graag in de natuur, maar durf hier direct toe te geven dat ik geheel geen verstand heb van bomen en planten, ik vrees dat ik net aan gras en bomen uit elkaar kan houden. Maar de namen van bomen, struiken of grassen, nee, ik kan ze je niet vertellen, tenzij iemand er een bordje met de juiste naam bij geplaatst heeft. Maar ik kan wel genieten van de kleuren en de geuren in een bos, en ook vind ik het leuk om mooie foto’s te maken.

  Groetjes

  Frank

  Geliked door 2 people

 2. Rob Alberts zegt:

  Een naam of geen naam van een plant of dier is niet van belang. Ja, het genot van de geuren en kleuren is belangrijk!
  Zonnige zomergroet,

  Like

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  nee deze hokjes als op mijn blog zal je niet meer zien , ik heb ze nog wel mee gemaakt in Makkum jaren 50 begin 60
  ik wandel heel veel en geniet van de landschappen en zo je zegt ook de overgangen in deze , zoals laatst de Veluwe af komend de IJsel vallei in en morgen van Dieren naar Brummen , maar alles bij naam kennen , nee dat gaat niet lukken , al wat lukt is het grote genieten
  en wat je zegt ff achter of tegen een boom
  geniet de dag

  Like

 4. Rebbeltje zegt:

  Nu Rob…ik geniet duidelijk van andere dingen al kan ik wel genieten als ik in de bermen mooie klaprozen zie staan en een variatie aan kleuren…maar de max is toch wel je kleinkinderen zien rennen door het bos en klimmen in de bomen of lopen over boomstammen haha…groetjes

  Geliked door 1 persoon

 5. sjoerd zegt:

  Hier zijn al grote gebieden teruggegeven aan de natuur. Maar af en toe moet er toch maar weer een weg doorheen. En inderdaad, echte oude bossen zijn er niet,het meeste is aangelegd.

  Like

 6. Ik heb bewondering voor je kennis. Ik kan ook echt genieten van de natuur, gewoon zien en opnemen. Fijne dag!

  Like

 7. fluwijn zegt:

  Dank voor je bezoek van mijn blog, Rob.
  Ik vind dit een boeiend schrijfsel en een aangename kennismaking met jouw blog.
  Wandelen is voor mij vooral kijken en dingen zien waar anderen achteloos aan voorbij gaan. Als je die dingen ook wil vastleggen en bewaren, komt een camera goed van pas.
  Groeten !

  Like

 8. stiefbeen zegt:

  ik wou dat ik een fractie van je kennis bezat maar als wij de natuur in gaan komen wij altijd moe maar heel voldaan terug.

  Geliked door 1 persoon

 9. Rob Alberts zegt:

  Mijn kennis is ook maar beperkt.
  Het moe maar voldaan zijn deel ik graag.
  Zonnige zomergroet,

  Like

 10. willy zegt:

  een kenner van de natuur ben ik helemaal niet,..

  maar door te wandelen heb ik geleerd de natuur meer in detail te bekijken..

  en voorlopig hou ik het op mijn bril

  Geliked door 1 persoon

 11. kramam zegt:

  Dag Rob,
  Bedankt voor je bezoek aan mijn blog!
  Zo genieten we allemaal op onze eigen manier van natuur. Er is heel veel te zien en te beleven, als je er oog voor hebt…. en oren… Ik ga vaak nog even rustig zitten om te luisteren naar alle geluiden omdat me die anders ontgaan.
  Ik dwaal nog wat rond over je blog om nog wat meer te lezen.
  Hartelijke groet, Anita

  Geliked door 1 persoon

 12. Henk van Blijderveen zegt:

  Ik ga niet mee Rob. Is me wat te ver weg. Maar ik geniet wel mee in mijn eigen habitat.:-)

  Geliked door 1 persoon

 13. Leo zegt:

  Namen van bloemen en planten zijn voor mij ook moeilijk, maar dat heb ik ook van namen van mensen, toch kan ik van alles intens genieten.

  Geliked door 1 persoon

 14. Apiedapie zegt:

  Mooi verhaal! Zelf heb ik dit bij vogels. Vroeger kon ik moeiteloos elk vogeltje benoemen, op gezicht of gehoor. Ik vond dat ook keibelangrijk. Nu geniet ik meer van “het geheel” zoals jij het beschrijft, en dat heeft bij mij niets met mindere werking van zintuigen te maken, eerder met een grotere werking van de hersenen en het gevoel denk ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

 15. merel zegt:

  Ik geniet vooral van een wandeling in de natuur , die kennis zoals bij jou is er niet zo bij

  Geliked door 1 persoon

 16. Rob Alberts zegt:

  Mijn kennis is ook maar beperkt.
  Het genieten en beleven is belangrijker.
  Vriendelijke groet

  Like

 17. loep, bril of verrekijker ..
  zolang het maar niet op de tast is? 🙄

  Geliked door 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  inderdaad deze beken en sprengen zijn prachtig om langs en over te lopen , vaak eindigend bij een mooie waterpartij of oude watermolen
  geniet de dag

  Like

 19. in de natuur kan ik ook zo genieten, alles is even mooi, en wat maakt het uit, welke naam het heeft, alleen bij netels of zo, daar weet ik dat wel graag 😉

  Geliked door 1 persoon

 20. hanscke zegt:

  In de eerste plaats, ik zal wat langzamer typen, daarmee voorkom ik misschien de vele typefouten die ik in mijn vorige reactie zag. Slordig slordi. Eigenlijk helemaal niet mijn stijl
  Zo door de jaren heen heb ik steeds meer namen van planten bomen vogels etc. leren kennen. Het mooiste vind ik nu toch als ik iets zie en het zelf kan duiden. Dat lukt lang niet altijd hoor, maar ik merk wel dat in de loop der jaren mijn kennis is toegenomen. Je had een link van wandelnet geplaatst. Eens een kijkje nemen bij Groene Wissels ( google) kan ook geen kwaad. Ik heb er al een aantal prachtige tochten door gevonden

  Geliked door 1 persoon

 21. logbankje zegt:

  Met het verstrijken van de jaren is een bril onmisbaar geworden.
  Een loep werk verhelderend en wat oefening.
  Nederland is niet echt een wild land, maar wel een mooie natuur. Hans

  Geliked door 1 persoon

 22. Zilvertje zegt:

  Mooie zinnen kwam ik tegen deze is prachtig: Voor de tentamens en examens leerde ik een ruim assortiment aan planten. Verschillende soorten en variëteiten hebben hun wortels in mijn geheugen.

  Zaterdag zag ik in het duingebied van Castricum een lange stengel, zo lang als een hand, met allemaal oranje bolletjes er op een soort van besjes, en omdat ik bleef opletten zag ik ze ineens overal, zo mooi, had het nog nooit gezien. Dat vind ik zo mooi aan buiten zijn, elke keer is het anders, het ruikt lekker en geeft energie en rust, heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

 23. Helma zegt:

  Zoals je weet ben ik ook een natuurmens en ik weet van sommige planten en dieren de namen.
  Helaas weet ik van het overgrote deel van de planten niets maar daar leer ik weer van bij medebloggers 🙂 Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en zelfs in iedere jaargetijde alleen een fikse stortregen wacht ik liever ff af hihi…

  Groetjes, Helma

  Like

 24. Dick zegt:

  Mijn brilletje is een leesbrilletje waar ik nogal eens ruzie mee heb en dat me nogal eens in de weg zit. Maar ja ik heb hem wel steeds vaker en steeds harder nodig om het een en ander te zien. Zo als die mooie natuur bijvoorbeeld. Zoals zo velen kan ik bijzonder onder de indruk raken en genieten van de schoonheid ervan zonder detailkennis of te hoeven weten hoe elk beestje of plantje heet. Een verrekijker zal ik ook niet bij me dragen, een camera vaak weer wel.

  Like

 25. Met veel interesse heb ik deze log gelezen. Je beschrijft het zo goed, dat ik alles voor mij zie zonder mijn bril. Die gave heb ik niet of heb ik nog niet uitgeprobeerd. Het zoekertje van mijn fototoestel staat ingesteld op de sterkte van mijn bril. Maar nu vraag ik mij af op veraf of dichtbij? Maar inderdaad een verrekijker aannemen van een ander, daar zie ik ook niet door. Moet altijd bijgesteld worden en dat doe je dus niet omdat die ander het dan weer moet herinstellen. Geweldig dat jij zoveel weet over planten en natuur. Ik was nooit echt geïnteresseerd in het middelbaar voor die dingen en nu heb ik daar wel spijt van. Heb wel de indruk dat jullie in NL veel meer over natuur weten dan IN BE. Toch een verschil in onderwijs?

  Geliked door 1 persoon

 26. Rob Alberts zegt:

  Uiteindelijk heb ik ook wel een beetje doorgeleerd in de plantjes.
  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.