Woensdag gehaktdag

Sinds 1975 wordt het grote park iets verderop in de zomerweekenden gevuld met rokende bbq’s. Het park is er bij de renovatie zelfs speciaal voor ingericht. Omdat ik geen dier meer eet heb ik bij deze bbq’s weinig te zoeken. Deze park BBQ wordt wel steeds professioneler. Dus ook op een doordeweekse dag is het park daarom in de zomer niet toegankelijk.

Mijn buurvrouw gniffelt als zij vertelt dat haar eerste kind op een zondagmiddag bij zo’n BBQ verwekt is. Zelf moet ik glimlachen terugdenkend aan mijn eerste bezoek aan die Surinaamse BBQ tijdens mijn eerste zomervakantie in de Bijlmermeer. Koekjes, snoepgoed, zuurgoed, fladder en bere, verse kokosnoten van alles te koop onder tentzeilen tussen een paar bomen. Maar ook oudere vrouwen op een klapstoeltje met hun koopwaren op een kleed op de grond. Of een paar jonge meiden onder een parasol verkopen vanuit een oude koelkast flessen Parbo en blikjes Fernandes op een scheefstaande campingtafeltjes. Vanuit een duwkarretje is schaafijs in alle mogelijke en onmogelijk zoete smaken te proeven. Een lieve buurvrouw herken ik bij mijn favoriete baratent. Of was dit mijn favoriete baratent door die lieve buurvrouw?

 

Tijden veranderen

Oorspronkelijk was een spannend voetbaltoernooi het bruisende hart van dit evenement. Het hele jaar door trainde families, buurten en echte voetballiefhebbers voor de eer, een kleine vergoeding en een beker. Nu het trapveldje in het midden van het park vervangen is voor een aantal kunstvelden verderop zie en hoor ik niemand meer over trainen voor het toernooi. Het voetballen is ver weg aan de kant geschoven. De commercie is het middelpunt geworden. Nu staat er een woud van grote manifestatietenten achter meters van omheining in een prachtig nieuw Bijlmerpark. Binnen de omheining worden statie portretten van een in Nederland gezochte drugshandelaar te koop aangeboden samen met verheerlijkende schilderijen van een vermeend moordenaar. En op weg naar het winkelcentrum zie ik steeds een afvoer van mobiele toileteenheden over het fietspad stromen. Van scootmobielers hoor ik dat het invalidentoilet niet toegankelijk is. Zoals het niet hoort staat het invalidentoilet ook hier met van alles, als in een te volle opslagcontainer.

Gedoe met subsidies en vergunningen heeft de afgelopen jaren het zomerfestival bijna om zeep geholpen. Maar dit jaar stonden op de plek van gereserveerde invalide parkeerplekken fietsenrekken gevuld met groene en rode huurfietsen uit het centrum van Amsterdam. De toeristen hebben naast de wallen en de coffeeshops een nieuw uitje gevonden. Gekscherend maak ik de opmerking dat volgend jaar het festival met een NS-dagtrip te bezoeken is. Waarop ik te horen krijg dat de festivalorganisatie nu al in bespreking is met de NS. De politieagenten die ik sprak vertelde dat zij vanwege het festival van alles toestaan. De fout geparkeerde auto’s mogen van hen gewoon zonder bekeuring blijven staan krijg ik te horen.

Woensdag gehaktdag?

Sommige ZuidOostenaren zullen in mijn beschrijving het Kwaku Festival herkennen. In West-Afrika krijgt een boreling eerst zijn naam naar de geboortedag. Kwakoe betekent dus geboren op woensdag. Ruzie en gekibbel over de naamrechten van het Festival zijn tot voor de rechter uitgevochten. Alle spellingen Kwaku of Kwakoe worden nu gebruikt. De spareribs, bara’s en saoto van het oorspronkelijke festival worden door velen geroemd. Nu worden er ook suikerspinnen, poffertjes, frieten, broodjes gerookte paling verkocht. Voor kinderen en verliefde stelletjes zijn er feestelijke luchtballonen te koop. Toeristen uit alle landen en provincialen op dagtripjes bezoeken het Bijlmerpark. Een tent met oma’s gehaktballen met korting bij een NS-dagtrip zie ik volgend jaar ook nog wel verschijnen. Terugkomend op mijn gniffelende buurvrouw, voor pubers werd er dit jaar een quiz over anticonceptie en soa’s gehouden.

De trainingen en oefenpotjes ter voorbereiding van het enige echte en onvervalste Kwakoe voetbaltoernooi zullen wel nooit meer terugkomen. Het aanmoedigen van familie en bekenden in een favoriet voetbalteam is ook definitief verdwenen. De voetbal is bijna verworden tot een gehaktbal van Kwaku.

http://www.beleven.org/feest/kwakoe_zomer_festival

Woensdag gehaktdag is niet mijn feestje, niet op woensdag en ook niet in een weekend van de zomervakantie!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Woensdag gehaktdag

 1. fietszwerver zegt:

  ik hoorde vandaag van collega’s van Surinaamse afkomst , dat het ligt aan de vorige organisatie , met flinke corruptie en wegsluizen van de subsidie , en nu is de organisatie in nederlandse handen , of dat beter is laat ik in het midden , maar haal de subsidie weg en zie wat ze er zelf van maken , ja toch
  of zie ik nu weer iets over het hoofd

  Geliked door 1 persoon

 2. van mij mag die gehaktdag ook afgeschaft worden, maar zo’n feest in zo’n park .. ja, dàt zie ik wèl zitten! 🙂

  jammer dat het altijd zo’n gedoe is met vergunningen ed. 😥

  Like

 3. Rebbeltje zegt:

  Schrok al denk zo weinig tekst 😉
  Maar zie dat je je blog hebt aangepast…
  Mooi geschreven al ben je het met veel niet eens…tijden veranderen zo ook de gehaktdag.
  En wat heb jij met je buurvrouw 🙂
  Groetjes en slaap ze… 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  geef je gelijk , pak de fiets en geniet daar van mooie ritjes in de omgeving
  ik sluit af en zeg slaap wel

  Geliked door 1 persoon

 5. cat zegt:

  … thank u 4 visiting my blogs … enjoy your summer while u can … greetings from Canada … a few days we had hail big as cherry tomatoes and temperatures down to +4C degrees … Love, cat.

  Geliked door 2 people

 6. sjoerd zegt:

  Zo verworden veel buurtfeesten tot landelijke kijkdagen en gaat de organisatie over in andere handen of in een stichting. De buurt blijft zitten met een kater en is eigenlijk de dupe van de populariteit van het eigenlijke feest.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hillechien Prins zegt:

  Ik zou zo’n feestje ook wel zien zitten, en ik doe al jaren niet mee met de woensdag gehaktdag

  Geliked door 1 persoon

 8. Vroeger was alles beter …….. en soms is het waar.

  Like

 9. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  druk hier bij je , zouden allemaal wel een feessie in het park willen denk ik , met of zonder gehakt op woensdag , dus doen we vis op vrijdag 🙂
  hoe weet jij dat ze in Hasselt geen paling eten !
  geniet de dag

  Like

 10. lummel zegt:

  Wat eet je nu op woensdag Rob?

  Culinaire groet

  Like

 11. En zit er wel nog gehakt in die bal?
  Gezelligheid troef, verdwijnt. Het moet allemaal groots en commercie zijn.
  Geef mij maar de natuur.

  Geliked door 1 persoon

 12. willy zegt:

  geen gehaktdag voor mij…

  voor zo’n feest kan ik wel hebben, voor zover het niet over de schreef gaat..

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 13. stiefbeen zegt:

  vier buurtfeesten zoals ze bedoelt warn

  Geliked door 1 persoon

 14. Frank-103 zegt:

  Zo’n feest gaat eigenlijk aan haar succes ten onder, heel jammer. Ik eet gehakt of andere soorten vlees wanneer me dat uit komt, de dag maakt me niet uit. Het is trouwens ook mogelijk om vegetarische hamburgers ed te eten, ook op de bbq. Dat kan ook heel lekker zijn!

  Geliked door 1 persoon

 15. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja een mooie pps vol van ware woorden
  een vriendelijk woord kost niets en doet veel goed
  aldus een vriendelijke groet teug
  geniet de dag

  Like

 16. meninggever zegt:

  Toen wij er nog woonden was dat Kwakoe idd niet meer dan een voetbaltoernooi. Heel lang geleden alweer, maar toch. Later is die Surinaamse gezelligheid toegevoegd. Een paar jaar geleden kwamen we nog wel eens kijken. Het bleek een modderige bedoening, maar wel met lekker eten en geweldige muziek. En een vriendelijke atmosfeer. Al was ik wel blij dat onze fietsen er na afloop nog stonden……..:)

  Geliked door 1 persoon

 17. hanscke zegt:

  Het is mij ook al opgevallen dat feesten die leuk waren en ook al traditioneel oud gewoon gaan verdwijnen en dat er dan nieuwe feesten voor in de plaats komen, vaak veel commercieler. Staat binnenkort ook in Dokkum te gebeuren. Sinds een paar jaar heben we de admiraliteitsdagen in plaats van het Dokkumer stadsfeest. men denkt nu 50 duizend bezoekers te kunnen verwachten. zucht.

  Geliked door 1 persoon

 18. Suskeblogt zegt:

  Alles wordt groter en commerciëler. Hierdoor verlies ik mijn interesse in zulke evenementen..

  Geliked door 1 persoon

 19. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Het is al met al denk ik een jaar of 10 dat ik voor het laatst op een Kwakoe-festival was. Misschien volgend jaar weer – ik vond het altijd erg leuk en nu ik dit alles teruglees denk ik: hè, ik had er dit jaar eigenlijk best wel heen gekund…

  Like

 20. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja hier was gisteravond ook nog een flinke bui , maar zat er gelukkig niet in 🙂
  jij dus wel al kijkend naar een goede film , heb eens op de link geklikt en wat rond gekeken op dat blog , las over de film die komt van de Senegalezen en ook het verhaal over wat die Ghanezen doen , herkende het een beetje daar een collega die in de Bijlmer woont ooit iets had met een Ghanese vrouw welke ook van alles opspaarde en wel om aldaar een zaakje te beginnen , zal hem eens vragen of dat nog is gelukt
  geniet de dag

  Like

 21. fietszwerver zegt:

  goed klaar gemaakte oesters zijn vrienden
  slaap wel

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.