Om je vingers bij af te likken

Cynthia de Beer geeft mij kookles. Naast mijn interesse in nieuwe gerechten vind ik het ook leuk om iets meer over een andere keuken te weten, te leren. In dit blog leest u een recept voor een lekkere Afrikaanse aardappelvervanger. Ook vindt u de uitleg hoe je op een lekkere manier met je vingers kunt eten.

Ugali – Tanzaniaanse Polenta

Aantal personen: 2

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 3 dl. Water
  • 2 tl. Zout
  • 200 gr. Fijngemalen maïsmeel (eventueel te vervangen door gierst, bloem of Cassave)

Bereidingswijze:

  1. Breng het water, zout met een klein lepeltje maïsmeel aan de kook.
  2. Voeg geleidelijk aan de rest van het maïsmeel toe.
  3. Blijf voortdurend goed roeren.
  4. Laat dit papje helemaal inkoken en blijf roeren.
  5. Na ongeveer 10 minuten is het klaar.

De eettechniek is verrassend. Tussen de eters in staat een schaal met ugali. Meestal worden er zeer pittige bonen bij geserveerd. Maar eigenlijk wordt alles wat voorhanden (bonen, vlees of vis) is met ugali gegeten. Met drie vingers wordt een klein beetje ugali uit de schaal gehaald. Van de ugali wordt een bolletje gedraaid en dit bolletje ugali wordt in het bijgerecht gedoopt, waarna het wordt opgegeten. Deze eettechniek vergt enige oefening. Maar honger maakt bonen zoet is het gezegde.

De vergelijkbare fufu uit West-Afrika wordt vergelijkbaar gegeten. Alleen wordt er door de West-Afrikanen geen bolletjes gedraaid.

Lekker koken zonder je vingers te branden

Ook in Tanzania is de brandstof een probleem. Er zijn weinig bomen en struiken. Het hout sprokkelen is tijdrovend en arbeidsintensief. Het koken is dus een moeilijke en vermoeiende bezigheid. Koken op zonne-energie is vanwege het voortdurende benodigde roeren van de ugali lastig. Of je staat voor de zon en de ugali blijft te koud. Of je roert te weinig en de ugali verbrand. Met een verbeterd fornuisje wordt de brandstof en de warmte effectiever gebruikt en kan er gewoon geroerd worden bij de bereiding van de ugali.

Ik geef u een paar linken voor duurzame kooktoestellen. Het leuke is dat u hier in Nederland op dezelfde manier kunt koken. Nog mooier is als u een kleine bijdrage aan de organisatie Kozon wilt geven.

http://www.kozon.org/nl/hoe-werkt-het/het-houtfornuisje

http://www.kozon.org/nl/hoe-werkt-het/nagaren-in-de-hooimand

http://www.kozon.org/nl/hoe-werkt-het/zonnekoken-met-de-cookit

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

33 reacties op Om je vingers bij af te likken

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ook hier in Hilversum is het wat somber met veel wind , maar nog droog en ik hoop tegen beter weten in dat het zo blijft , ook op het werk straks
    dus je bent aan het kokkerellen en wel zo dat je echt je vingers af kan likken 🙂
    ik kook meest met
    http://www.tefalgezondenlekker.nl/producten/actifry-2/actifry/#
    welke ik ooit eens van een broer kreeg , makkelijk en ook gezond
    smakelijk zou ik zeggen
    en geniet de dag

    Like

  2. Hillechien Prins zegt:

    Jaren geleden me helemaal blauw gezocht op zoek naar Polenta (toen wist ik absoluut niet wat ik moest zoeken) Eet smakelijk straks

    Liked by 1 persoon

  3. Koken is mijn hobby niet, maar wat een leuk verrassend blog weer.
    Vanavond oefenen met de handentechniek….

    Fijne zondag

    Liked by 1 persoon

  4. lummel zegt:

    Ik eet graag met stukjes, mag dat ook?

    Like

  5. Ha met de handen eten is zo lekker! In Ethiopië in kleine dorpjes, bijna overal dus buiten de toeristische trekpleisters wordt er injera gegeten van één grote plateau en daar breekt iedereen stukjes af en neemt van wat erop ligt. In de steden veel, elders een saus van gemalen beenderen van runderen.

    Liked by 1 persoon

  6. Margo zegt:

    Ik heb in Afrika gewoond en de oorspronkelijke bevolking er ook die pap zien eten die ze tot een balletje kneden. Zelf hou ik niet van met mijn handen eten (tenzij het droog is). En die pap vind ik ook nogal smakeloos. Maar het bijgerecht zal de smaak bepalen. Het is wel interessant om te zien hoe andere volkeren hun eten bereiden, we kunnen onderling veel van elkaar leren!

    Liked by 1 persoon

  7. Rob Alberts zegt:

    Ik vraag mij nog steeds af hoe deze verschillende eet technieken zijn ontstaan.
    Verder houd ik teveel van eten om iets aan mij voorbij te laten gaan.
    Vriendelijke groet,

    Like

  8. Dag Rob.

    Nee, ik heb geen idee waarom je niet kunt reageren op mijn weblog. Ik heb de instellingen nagekeken maar kom er als betrekkelijke digibeet niet achter.
    Over koken gesproken, jouw recepten laten me watertanden maar zelf kom ik er niet aan toe om eens ‘gezellig’ een ‘mooi’ recept te bereiden omdat je dat niet zo gauw doet in je allenigheid. Maar als ik een keer gasten krijg die willen blijven eten en die het geduld op kunnen brengen om erop te wachten en me niet voortdurend door hun gepraat van de kook houden, ja dan zal ik nog eens naar jouw blog kijken. Afgesproken?

    Ceesgegroetje

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Als digibeten blijft het gebruik van wordpress.com voor ons dus een zoektocht.
      Het allenig koken herken ik.
      Veel van mijn recepten zijn geschenken van anderen die ik graag doorgeef.
      Vriendelijke groet,

      Like

  9. meninggever zegt:

    Grijs dagje, wat ik al vroeg begon met een bezoekje aan Westzaan vanochtend vroeg. Maar het weer zat niet mee, de wind is spelbreker en de regen dreigt er vrolijk op los. Dat heb je in die Afrikaanse landen maar weinig. Wij eten vanavond vast iets lekker Hollands. Niet dat ik maar een idee heb van wat en hoe het wordt klaargemaakt, maar smullen zal ik er zeker van…..

    Like

  10. Rebbeltje zegt:

    Ha geef mij maar de hollandse pot of de Griekse mag ook…die hebben mijn voorkeur.
    Maar wel leuk om op deze manier andere culturen binnen te halen en kookles kan heel gezellig zijn.
    Fijne zondag

    Like

  11. stiefbeen zegt:

    geef mij ook z,on buurvrouw.

    Liked by 1 persoon

  12. Rob Alberts zegt:

    In dit geval is Cynthia een oud-collega.
    Zij is nu vooral in Tanzania.
    Vriendelijke groet,

    Like

  13. cat zegt:

    Hi, Rob … yummy recipe you posted here … 🙂 I am into Greek and Indian cuisine … look up Mata Mushroom on youtube some time … it’s a superb Indian dish … by now I mastered to make my own … so good. Have a good rest of your Sunday, eh? Love, cat.

    Liked by 1 persoon

  14. Rob Alberts zegt:

    Thanks Cat,
    I will have look at that mushroom.
    Love, Rob

    Like

  15. realjager zegt:

    Klinkt als een lekker recept. Ik heb lang geleden ooit wel eens polenta gehad. Toch maar weer eens proberen! 🙂

    Liked by 1 persoon

  16. Renesmurf zegt:

    Er komt vast wel een googleaar voorbij die er wat mee doet!
    Het zal vast lekker bereiden en eten zijn! Eet smakelijk in elk geval!

    Liked by 1 persoon

  17. sjoerd zegt:

    Een logje naar mijn hart. Ik heb alle artikeltjes gelezen en vind dit een prima idee.

    Liked by 1 persoon

  18. Paul zegt:

    Ik vind polenta dus een van de meest vieze dingen ever. En als vegetariër krijg je het (helaas) regelmatig voorgeschoteld. Gelukkig raak jij er wel interessant van Rob.

    Like

  19. in india gebruikt men als brandstof voor het koken;

    gedroogde koeienvlaaien! :-))

    Liked by 1 persoon

  20. Rebbeltje zegt:

    Goed plan… 😉
    Maar of de koekoek tegen regen kan is de vraag 🙂
    Fijne nieuwe week…

    Like

  21. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    druk hier bij je , zag zelfs Cees
    nu ik kook ook alleen en het gaat me steeds beter af
    ja ook ik heb niet meer de haardos van weleer , en kan als jij met plezier kijken naar de mooie lange manen van anderen
    geniet de dag

    Liked by 1 persoon

  22. Rebbeltje zegt:

    Nu was ff zoeken maar gelukt…
    Die Cees heeft een verkeerde link in zijn reacties staan

    Als je een reactie zet dan komt er een raamwerk open staan
    Je reageert onder je wp account…als Cees dat nu veranderd in
    http://ceesincambodja.wordpress.com/
    Dan kom je er gelijk en kan je reageren. (anders deze maar bewaren)
    Groetjes en krabbel ze

    Like

  23. Dick zegt:

    Simpel en vernuftig, hoor, die cookit!

    Liked by 1 persoon

  24. Rebbeltje zegt:

    Hoi Rob dus je kan wel op zijn site en je kan een reactie plaatsen alleen is die niet te zien na publiceren dus…komt er te staan dat die goedgekeurd moet worden of gewoon niks?
    Hoor het wel…groetjes

    Like

  25. hetiszoalshetis zegt:

    Hey Rob, zie hier de link naar de hooimand. Zelf gebruik ik een hooikist. Geen gekochte hoor, gewoon een kist die we nog hadden, kussen onderin, pan in een dekbed dat nog over is hier en huppakee, heerlijke erwtensoep zonder lang koken, de was kan er zelfs in gedaan…ideaal.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s