Cynthia de Beer geeft mij kookles. Naast mijn interesse in nieuwe gerechten vind ik het ook leuk om iets meer over een andere keuken te weten, te leren. In dit blog leest u een recept voor een lekkere Afrikaanse aardappelvervanger. Ook vindt u de uitleg hoe je op een lekkere manier met je vingers kunt eten.
Ugali – Tanzaniaanse Polenta
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten
- 3 dl. Water
- 2 tl. Zout
- 200 gr. Fijngemalen maïsmeel (eventueel te vervangen door gierst, bloem of Cassave)
Bereidingswijze:
- Breng het water, zout met een klein lepeltje maïsmeel aan de kook.
- Voeg geleidelijk aan de rest van het maïsmeel toe.
- Blijf voortdurend goed roeren.
- Laat dit papje helemaal inkoken en blijf roeren.
- Na ongeveer 10 minuten is het klaar.
De eettechniek is verrassend. Tussen de eters in staat een schaal met ugali. Meestal worden er zeer pittige bonen bij geserveerd. Maar eigenlijk wordt alles wat voorhanden (bonen, vlees of vis) is met ugali gegeten. Met drie vingers wordt een klein beetje ugali uit de schaal gehaald. Van de ugali wordt een bolletje gedraaid en dit bolletje ugali wordt in het bijgerecht gedoopt, waarna het wordt opgegeten. Deze eettechniek vergt enige oefening. Maar honger maakt bonen zoet is het gezegde.
De vergelijkbare fufu uit West-Afrika wordt vergelijkbaar gegeten. Alleen wordt er door de West-Afrikanen geen bolletjes gedraaid.
Lekker koken zonder je vingers te branden
Ook in Tanzania is de brandstof een probleem. Er zijn weinig bomen en struiken. Het hout sprokkelen is tijdrovend en arbeidsintensief. Het koken is dus een moeilijke en vermoeiende bezigheid. Koken op zonne-energie is vanwege het voortdurende benodigde roeren van de ugali lastig. Of je staat voor de zon en de ugali blijft te koud. Of je roert te weinig en de ugali verbrand. Met een verbeterd fornuisje wordt de brandstof en de warmte effectiever gebruikt en kan er gewoon geroerd worden bij de bereiding van de ugali.
Ik geef u een paar linken voor duurzame kooktoestellen. Het leuke is dat u hier in Nederland op dezelfde manier kunt koken. Nog mooier is als u een kleine bijdrage aan de organisatie Kozon wilt geven.
http://www.kozon.org/nl/hoe-werkt-het/het-houtfornuisje
http://www.kozon.org/nl/hoe-werkt-het/nagaren-in-de-hooimand
http://www.kozon.org/nl/hoe-werkt-het/zonnekoken-met-de-cookit
mogge Rob
ook hier in Hilversum is het wat somber met veel wind , maar nog droog en ik hoop tegen beter weten in dat het zo blijft , ook op het werk straks
dus je bent aan het kokkerellen en wel zo dat je echt je vingers af kan likken 🙂
ik kook meest met
http://www.tefalgezondenlekker.nl/producten/actifry-2/actifry/#
welke ik ooit eens van een broer kreeg , makkelijk en ook gezond
smakelijk zou ik zeggen
en geniet de dag
LikeLike
Jaren geleden me helemaal blauw gezocht op zoek naar Polenta (toen wist ik absoluut niet wat ik moest zoeken) Eet smakelijk straks
LikeGeliked door 1 persoon
In Italie heb ik de lekkerste Polenta gegeten.
Nu is het hier in de supermarkt gewoon te koop.
Smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Koken is mijn hobby niet, maar wat een leuk verrassend blog weer.
Vanavond oefenen met de handentechniek….
Fijne zondag
LikeGeliked door 1 persoon
Ik eet graag met stukjes, mag dat ook?
LikeLike
Ik eet geregeld met stokjes.
Smakelijke groet,
LikeLike
Ik dacht ook stokjes getikt te hebben maar mijn electronische bemoeial verbetert elk Nederlands woord dattie nog niet kent. Maar dit keer wazzie leuker dan ik.
Vrolijke groet
LikeGeliked door 2 people
Ha met de handen eten is zo lekker! In Ethiopië in kleine dorpjes, bijna overal dus buiten de toeristische trekpleisters wordt er injera gegeten van één grote plateau en daar breekt iedereen stukjes af en neemt van wat erop ligt. In de steden veel, elders een saus van gemalen beenderen van runderen.
LikeGeliked door 1 persoon
De injera vind ik ook lekker, niet vergelijken met een rotiplaat uit India.
Smakelijke groet,
LikeLike
Ik heb in Afrika gewoond en de oorspronkelijke bevolking er ook die pap zien eten die ze tot een balletje kneden. Zelf hou ik niet van met mijn handen eten (tenzij het droog is). En die pap vind ik ook nogal smakeloos. Maar het bijgerecht zal de smaak bepalen. Het is wel interessant om te zien hoe andere volkeren hun eten bereiden, we kunnen onderling veel van elkaar leren!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vraag mij nog steeds af hoe deze verschillende eet technieken zijn ontstaan.
Verder houd ik teveel van eten om iets aan mij voorbij te laten gaan.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Dag Rob.
Nee, ik heb geen idee waarom je niet kunt reageren op mijn weblog. Ik heb de instellingen nagekeken maar kom er als betrekkelijke digibeet niet achter.
Over koken gesproken, jouw recepten laten me watertanden maar zelf kom ik er niet aan toe om eens ‘gezellig’ een ‘mooi’ recept te bereiden omdat je dat niet zo gauw doet in je allenigheid. Maar als ik een keer gasten krijg die willen blijven eten en die het geduld op kunnen brengen om erop te wachten en me niet voortdurend door hun gepraat van de kook houden, ja dan zal ik nog eens naar jouw blog kijken. Afgesproken?
Ceesgegroetje
LikeLike
Als digibeten blijft het gebruik van wordpress.com voor ons dus een zoektocht.
Het allenig koken herken ik.
Veel van mijn recepten zijn geschenken van anderen die ik graag doorgeef.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Aha!
LikeLike
Grijs dagje, wat ik al vroeg begon met een bezoekje aan Westzaan vanochtend vroeg. Maar het weer zat niet mee, de wind is spelbreker en de regen dreigt er vrolijk op los. Dat heb je in die Afrikaanse landen maar weinig. Wij eten vanavond vast iets lekker Hollands. Niet dat ik maar een idee heb van wat en hoe het wordt klaargemaakt, maar smullen zal ik er zeker van…..
LikeLike
Ha geef mij maar de hollandse pot of de Griekse mag ook…die hebben mijn voorkeur.
Maar wel leuk om op deze manier andere culturen binnen te halen en kookles kan heel gezellig zijn.
Fijne zondag
LikeLike
geef mij ook z,on buurvrouw.
LikeGeliked door 1 persoon
In dit geval is Cynthia een oud-collega.
Zij is nu vooral in Tanzania.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Hi, Rob … yummy recipe you posted here … 🙂 I am into Greek and Indian cuisine … look up Mata Mushroom on youtube some time … it’s a superb Indian dish … by now I mastered to make my own … so good. Have a good rest of your Sunday, eh? Love, cat.
LikeGeliked door 1 persoon
Thanks Cat,
I will have look at that mushroom.
Love, Rob
LikeLike
Klinkt als een lekker recept. Ik heb lang geleden ooit wel eens polenta gehad. Toch maar weer eens proberen! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Er komt vast wel een googleaar voorbij die er wat mee doet!
Het zal vast lekker bereiden en eten zijn! Eet smakelijk in elk geval!
LikeGeliked door 1 persoon
Een logje naar mijn hart. Ik heb alle artikeltjes gelezen en vind dit een prima idee.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel
LikeLike
Ik vind polenta dus een van de meest vieze dingen ever. En als vegetariër krijg je het (helaas) regelmatig voorgeschoteld. Gelukkig raak jij er wel interessant van Rob.
LikeLike
in india gebruikt men als brandstof voor het koken;
gedroogde koeienvlaaien! :-))
LikeGeliked door 1 persoon
Goed plan… 😉
Maar of de koekoek tegen regen kan is de vraag 🙂
Fijne nieuwe week…
LikeLike
mogge Rob
druk hier bij je , zag zelfs Cees
nu ik kook ook alleen en het gaat me steeds beter af
ja ook ik heb niet meer de haardos van weleer , en kan als jij met plezier kijken naar de mooie lange manen van anderen
geniet de dag
LikeGeliked door 1 persoon
Nu was ff zoeken maar gelukt…
Die Cees heeft een verkeerde link in zijn reacties staan
Als je een reactie zet dan komt er een raamwerk open staan
Je reageert onder je wp account…als Cees dat nu veranderd in
http://ceesincambodja.wordpress.com/
Dan kom je er gelijk en kan je reageren. (anders deze maar bewaren)
Groetjes en krabbel ze
LikeLike
Simpel en vernuftig, hoor, die cookit!
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Rob dus je kan wel op zijn site en je kan een reactie plaatsen alleen is die niet te zien na publiceren dus…komt er te staan dat die goedgekeurd moet worden of gewoon niks?
Hoor het wel…groetjes
LikeLike
Er komt niets …..
LikeLike
Hey Rob, zie hier de link naar de hooimand. Zelf gebruik ik een hooikist. Geen gekochte hoor, gewoon een kist die we nog hadden, kussen onderin, pan in een dekbed dat nog over is hier en huppakee, heerlijke erwtensoep zonder lang koken, de was kan er zelfs in gedaan…ideaal.
LikeGeliked door 1 persoon