Toegankelijke scholen

Tijdens een beroep oriënterende projectweek heeft een blinde met haar geleidehond mijn klas bezocht. Voor veel kinderen een indrukwekkende gebeurtenis. Naast mijn school wordt al sinds jaar en dag getraind door de blindengeleidehondenschool. Als mijn leerlingen bezig zijn met een toets kijk ik graag naar de training van de geleide honden. Meestal hebben de leerlingen geen oog voor de honden. Maar nu er een geleide hond het leslokaal binnen kwam en de blinde vrouw haar levensverhaal vertelde ontstond er ontzag voor haar en respect voor de hond. Hoewel de tafelopstelling in het lokaal even lastig was bleek de toegankelijkheid voor de blinde en haar geleide hond redelijk te zijn.

Op mijn eerste school is bij de renovatie van het schoolplein een invalidebaan langs het bordes aangelegd. Bij de renovatie van het sanitair werd er spijtig genoeg niet aan een invalidetoilet gedacht. Bij mijn vorige school is er bij een renovatie wel een traplift gemaakt maar ook hier is een invalidetoilet vergeten. In het modernste schoolgebouw waar ik gewerkt heb is zowel een lift als een invalidetoilet aanwezig. Toch is op veel scholen de toegankelijkheid ver te zoeken!

Van de externe begeleiders van een dove leerling kreeg ik allerlei aanwijzingen voor de klasse opstelling. Ook over de akoestiek kreeg ik uitleg. Maar bij een lokaal aan een drukke straat blijft het lastig om met warm weer de ramen dicht te houden.

De laatste jaren is er meer aandacht voor voedselallergieën. Onderzoek geeft aan dat dit de oorzaak van ziekten en stoornissen kan zijn. Ook de nieuwe toevoegingen in eten en drinken krijgt meer en meer een slechte naam. Al trekken veel kinderen zich hier te weinig van aan. Modegevoelig als zij zijn willen zij de laatste trends en reclames blijven volgen.

Vanaf mijn jeugd heb ik zelf allergie voor de huismijt. Voor een deel heb ik hier mee leren leven. Maar bij elke school waar ik binnen kom valt mij op dat er te weinig tijd / geld aan het schoonmaken wordt besteed. Elk kind met ademhalingsproblemen valt mij door herkenning eerder op. Ook zie ik de moderne medicatie voor deze problemen meer en meer de scholen binnen komen. Maar aandacht voor een schone lucht in en rondom de school is er nog steeds te weinig.

In elke familie in elke buurt zijn mensen te vinden met een specifieke beperking. Bij de bouw en inrichting van een school is daar jammer genoeg meestal weinig van terug te zien! Bij WeerSamenNaarSchool (WSNS) en Passend Onderwijs moet ik automatisch aan toegankelijkheid denken voor de leerlingen maar ook voor de ouders en begeleiders. Al merk ik daar in de praktijk bij anderen weinig van!

Toegankelijke scholen blijft een noodzaak, voor leerlingen, ouders en begeleiders. En misschien krijgt het personeel van een school daar uiteindelijk ook baat bij.

http://www.allestoegankelijk.nl/nl/Tips-en-Checklists/Toegankelijk-inrichten-van-een-gebouw.html

http://www.schoolenallergie.nl/

https://www.longfonds.nl/ons-werk/gezonde-scholen/vignet-gezonde-school

http://www.toegankelijkgebouw.be/Handboek/tabid/36/Default.aspx

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Onderwijs, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Toegankelijke scholen

  1. Hillechien Prins zegt:

    Het is inderdaad te hopen dat er meer scholen komen met aanpassingen want ik denk dat we in de toekomst toch meer ermee te maken gaan hebben.

    Geliked door 1 persoon

  2. meninggever zegt:

    Voor een van mijn opdrachtgevers maakte ik ooit interviews met leidinggevenden van bedrijven. Een daarvan was een landelijk opererend schoonmaakbedrijf. Dat ook scholen in haar bestand had zitten. In een daarvan spraken we af voor het interview. Omdat de man zelf te laat was keek ik maar even rond. Het was een ongekende troep. De toiletten waren ronduit smerig, je zult je kind daar op school hebben zitten. Ook op de gangen vond ik rommel, vlokken stof en kinderen hadden kennelijk te weinig ophanghaakjes voor hun kleding. Veel daarvan lag op de grond. In de troep. Wart dat schoonmaakbedrijf daar allemaal deed weet ik niet, maar het oogde niet als een reclamespot. Voor de goede orde; locatie was een lagere school in een gegoede Haagse wijk, met vrijwel alleen ‘witte’ kinderen in de vele klassen. Ik vond het heel confronterend!

    Geliked door 1 persoon

  3. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja het is eigenlijk schandalig dat er zo bezuinigt wordt op o.a schoonmaak
    en dat men bij bouw en of renovatie niet standaard rekening houd met onze mindervalide medemens
    zonnige groet

    Geliked door 1 persoon

  4. Ronald Blonk zegt:

    Toegankelijkheid is een basisvoorwaarde, net als veiligheid en stevigheid van een gebouw.
    Het bouwbesluit, de set van wettelijke eisen voor gebouwen, stelt slechts heel beperkte toegankelijkheidseisen.
    Zo lang integrale toegankelijkheid geen via het bouwbesluit afgedwongen wettelijke eis is zijn we overgeleverd aan de welwillendheid en alertheid van de opdrachtgevers.
    Vaak wordt in het plan van eisen voor een openbaar gebouw, zoals bijvoorbeeld het OKC in Reigersbos opgenomen dat de richtlijnen van het Handboek Toegankelijkheid gehanteerd moeten worden.
    Dat is al een stap verder in de richting van het ideaal: Alles Integraal Toegankelijk.
    Helaas hebben alle richtlijnen de eigenschap multi-interpretabel te zijn, heb je altijd te maken met verschillen in inzicht, en diverse eisenpakketten, die om voorrang lijken te strijden en is de praktijk vaak ook nog weerbarstig.
    Kortom, ook toegankelijkheid blijft maatwerk en mensenwerk.
    Het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (Agenda 22) dat volgend jaar ook door Nederland geratificeerd zal worden, verplicht de overheid gehandicaptenorganisaties te raadplegen bij het opstellen van toegankelijkheidsrichtlijnen, en dringt er ook op aan (vertegenwoordigers van) gehandicaptenorganisaties mee te laten adviseren vanaf het allervroegste stadium van planning en ontwerp.
    In de praktijk blijkt dat z’n vruchten af te werpen: Winkelcentrum Holendrecht (waar het PGZO al geraadpleegd werd bij het eerste ontwerp) wordt goed toegankelijk, OKC Reigersbos (waarbij alleen het Handboek Toegankelijkheid werd gevolgd) heeft nu een invalidentoilet dat niet toegankelijk is voor een elektrische rolstoel. Dat laatste is natuurlijk niet zo maar, zonder heel veel meerkosten te verbeteren.
    platformgehandicapten.jimdo.com
    agenda22.jimdo.com

    Geliked door 1 persoon

  5. cobie en bas zegt:

    Het is niet nieuws het gaat goed als er een t,v, ploeg komt kijken dan is alles ineens pico-bello.

    Geliked door 1 persoon

  6. Toegankelijkheid is inderdaad een groot probleem. Bij de bouw van openbare gebouwen (ook andere) zou er input moeten zijn van mensen die leven met een probleem, een echte input. Ik kan enkel spreken voor mezelf nu ik een dagje ouder word en leef met beperkte stapproblemen en ondervind hoe moeilijk sommige dingen zijn om erbij te geraken of erin te geraken en dan denk ik toch dikwijls, bij mij is het nog maar dit maar wat voor blinden, slechtzienden, mensen in een rolstoel… Nee ze maken het die mensen wel dubbel moeilijk.

    Geliked door 1 persoon

  7. Frank103 zegt:

    Het aantal kinderen met aandoeningen lijkt inderdaad sterk toe te nemen, omdat ze als baby in een te steriele omgeving verkeren of door de uitlaatgassen van de hoogovens, vliegtuigen en auto’s?
    De klas van Wesley is in velsen noord naar een kerk geweest, die is volslagen donker, dan doet een blinde persoon een rondleiding. In de kerk is een straat, kruispunt en winkel nagebootst, dan kan je als ziende persoon meemaken hoe het voelt om blind te zijn. Een absolute aanrader voor een excursie! http://www.inhetdonkergezien.nl

    Geliked door 1 persoon

  8. cat zegt:

    Interesting, how things concerning schools seem the same every where … and then again … I remember my very kind lady teacher in grade 4 … she changed my life for the better in many ways … smiles … Love, cat.

    Geliked door 1 persoon

  9. constantinoc zegt:

    En dan moet je je eens proberen voor te stellen hoe het is in minder rijke of minder ontwikkelde landen. Ik woon in Brazilië en kennelijk is er hier wetgeving die verplicht rekening te houden met mensen die zijn gehandicapt. Elk restaurant dat niet erg oud is, beschikt over een invalidentoilet. Ook bij de autodealer is daarin voorzien. Bij belangrijke kruisingen in winkelgebieden zijn er hellinkjes die de vaak zeer hoge stoepranden doorsnijden. Maar voor blinden en slechtzienden is het nagenoeg onmogelijk te voet te gaan; daarvoor zijn alleen al de zeer ongelijke en soms ontbrekende stoepen een onneembare hindernis. Het verandert wel, maar heel, heel langzaam.
    Een Braziliaanse gehandicapte zou niet weten hoe hij/zij het heeft bij een bezoek aan Nederland.

    Geliked door 1 persoon

  10. Rebbeltje zegt:

    Hoe zit het nu met je werk Rob…weer een nieuwe school gevonden die je betrokkenheid weet te waarderen? En ja een school hoeft niet steriel te zijn maar schoon vind ik wel noodzakelijk.
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  11. sjoerd zegt:

    Ik vind toiletten een primaire behoefte voor de mens. Die zouden in elk openbaar gebouw moeten zijn. Waarbij een invalidentoilet een soort basis zou moeten zijn. Helaas is dit niet zo. Ook restaurants en cafés reken ik daaronder. Zo waren we laatst in een restaurant die daar keurig in voldeed, echter de toiletten bevonden zich een etage hoger en waren alleen toegankelijk via een onmogelijke trap…

    Geliked door 1 persoon

  12. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja het http://gnr.nl/ noem ik m’n tuintje 🙂 al weer 34 jaar
    en de schapen samen met de koeien die er lopen doen veel aan het onderhoud
    geniet de dag

    Like

  13. bittytje zegt:

    Goedemorgen Rob.
    Doodjammer dat de scholen niet altijd toegankelijk zijn voor alle kinderen al zullen we moeten toegeven dat een gewone basisschool ook maar een ‘gewone basisschool is’. Het lijkt me onmogelijk voor honderd procent te voldoen aan alle eisen die gezamenlijk worden gesteld door de divers aandoeningen. Treuriger vind ik het gebrek aan hygiëne; misschien is het een optie om terug te gaan naar een ploegje bijklussende huisvrouwen.

    Like

  14. willy zegt:

    bij nieuwbouw houdt men er uiteraard rekening mee….

    een familielid van mij is rolstoelpatiënt, als we gaan wandelen, besef je maar pas welke obstakels men tegenkomt..

    ook het openbaar vervoer laat op dit gebied te wensen over..

    groeten

    Geliked door 1 persoon

  15. logbankje zegt:

    Veel scholen zijn ook verouderd en gebrekkig in voorzieningen voor mensen met een beperking.
    Veel leerlingen met een beperking gaan ook vaak naar een speciale school.
    Een dove leerling in een reguliere klas is heel lastig. Hans

    Geliked door 1 persoon

  16. RenéSmurf zegt:

    Ik vind dat elk openbaar gebouw toegankelijk moet zijn voor invaliden! En het moet er schoon en netjes zijn, dat is allemaal werk en gezond!

    Geliked door 1 persoon

  17. toch onbegrijpelijk dat een ‘normaal’ kind in een rolstoel niet naar een ‘normale’ school kan gaan omdat het gebouw niet is aangepast? 😥
    er is duidelijk nog héél veel werk aan de winkel?

    Geliked door 1 persoon

  18. Rebbeltje zegt:

    Hoi Rob
    Er zijn meer leuke dingen te vinden met poezen dan met honden…maar als je goed hebt gekeken zaten er schoothondjes in de pps 😉
    Fijn weekend

    Like

  19. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja dat kan tegenwoordig ook , ik heb een keer op een fiets gereden met een V snaar , ok die moest dan wel weer wat bij gespannen worden na tig KM en zo schrijd de techniek voort
    nu ik schrijd naar de keuken en haal een bakkie leut
    geniet de dag

    Like

  20. Paul zegt:

    Toegankelijkheid voor invaliden is zeker belangrijk. Toch vraag ik me af of het haalbaar is om overal rekening mee te houden en aanpassingen voor te doen. Hoeveel geld moet je daarin steken, als het slechts voor een enkeling belangrijk is? Lastig lijkt me het om daarin de juiste balans te vinden.

    Like

  21. hanscke zegt:

    Bij mij op school gingen we best wel ver met aanpassingen. Zo heb ik wel ervaring opgedaan met een doventolk voor een leerling. ik vond dat best wel moeilijk, want eigen moest ik de tolk, een jonge vrouw, als een stukje meubilair zien. Zij hoorde mijn les wel aan, zal vast zo nu en dan wel een mening gehad hebben over wat ik ter berde bracht, maar zij mocht daar op geen enkele wijze op reageren. Ik ben wel met haar in gesprek geweest en eerlijk is eerlijk, ik vond haar in het begin enthousiaster dan later in het jaar. Ook bleek het op den duur niet meer zo goed met de dove leerling en haar als tolk te klikken. Professioneel of niet, tolken blijven ook mensen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.