Plagiaat, kopie of het juiste richtingsgevoel

Met plezier bekijk ik elke landkaart. Bij een kaart van onze provincie Zeeland verbaas ik mij telkens om de Oosterschelde benoorden de Westerschelde. De uitleg dat de Noordzee ten westen van Nederland ligt en de Oostzee weer veel Noordelijker ligt blijft verwarrend. Ooit vertelde iemand mij dat men vroeger de kaarten nogal eens wist te verdraaien op de tafel tijdens het intekenen. Nu is de algemene afspraak om het Noorden boven en het Zuiden onder te houden op een landkaart.

Bij toeval lees ik dat moderne kaarttekenaars een trucje gebruiken om plagiaat tegen te gaan. Hoewel er een Agloe General Store bestaat is het plaatsje Agloe in de staat New York fictief. Mocht dit op een kaart voorkomen dan is dit een teken van plagiaat.

Voor Sandy Islands geldt ook dat het niet bestaat, alleen hier is waarschijnlijk een vergissing keer op keer gekopieerd.

Om de juiste weg te vinden is een goede kaart plezierig. Maar het juiste richtingsgevoel wil ook helpen

Bij het nakijken van individuele werkstukken op school vallen vaak veel overeenkomsten op. Met een paar aanvullende mondelinge vragen blijkt dan dat er een originele versie bestaat en dat er collegiaal gedeeld is in de klas!

http://www.scientias.nl/agloe-het-verhaal-van-de-plaats-die-niet-bestond/102270

http://www.scientias.nl/hoe-een-eiland-dat-niet-bestaat-toch-op-alle-kaarten-belandde/76484

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Onderwijs en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Plagiaat, kopie of het juiste richtingsgevoel

  1. Suskeblogt zegt:

    Hoe kan je nog origineel zijn als alles al op internet te vinden is ? Google gewoon een onderwerp en de links liggen er voor het rapen. Zelfs zonder google geraadpleegd te hebben zal je werkstuk wel overeenkomsten hebben met reeds bestaand materiaal.

    Geliked door 1 persoon

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik heb de interessante links bekeken en gelezen , en ja hoe gaat zo iets een eigen leven leiden hé
    vind het maar knap zo men vroeger die kaarten maakten om over de oceanen te kunnen varen en nog meer plekjes te ontdekken , daarbij vergeleken hebben ze vandaag een makkie
    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

  3. sjoerd zegt:

    Zo zie je maar weer dat plagiaat niet alleen van het internet afkomt maar van alle tijden is…

    Geliked door 1 persoon

  4. von Bloghausen zegt:

    Echt? Doen ze dat zo tegenwoordig op school? Schande!

    Geliked door 1 persoon

  5. Hillechien Prins zegt:

    echt, plagiaat, zolang we zelf maar de waarheid weten

    Like

  6. Een leerkracht Nederlands zag het aan de schrijffouten in het boekverslag van mijn jongste zoon. Zo wist ze zeker dat hij het zelf geschreven had. Op Internet waren dergelijke teksten niet te vinden…..

    Geliked door 1 persoon

  7. fietszwerver zegt:

    het is daar een pracht omgeving Rob
    en ach die 91 traptreden konden er nog wel bij , op een geheel van een 18 km lange wandeling
    ja daar ligt een hele geschiedenis op en rond die plek
    mzl

    Like

  8. gewoonanneke zegt:

    Nou richtingsgevoel heb ik nooit gekregen en heb ook niet de illusie dat dit ooit nog zal komen maar dit is een mooi verhaal. Had er nog nooit van gehoord. Dat is het leuke van bloggen, je komt van alles tegen zo.

    Geliked door 1 persoon

  9. meninggever zegt:

    Toen ik voorheen mijn eigen adres bij Google insloeg kreeg ik echt mijn huis, zelfs mijn toenmalige auto in beeld. Tegenwoordig laten ze vooral de ingang van onze straat zien en kiest men dan een ‘algemeen’ nummer uit de straat. Opmerkelijke verandering. Gelukkig ken ik de werking van het kompas, heb dat altijd bij me in de auto en op de Smart. Dan moet het vreemd lopen wil je de weg echt kwijt raken…icm Shellkaarten…

    Geliked door 1 persoon

  10. Paul zegt:

    Rob, grappig dat je dit deelt. Ik had nog nooit van fictieve plaatsen of eilanden op kaarten gehoord. Zelf ben ik ook dol op kaarten, vooral tijdens de vakantie… Lekker uitstippelen waar we naar toe rijden, en waarlangs. Heerlijk!

    Geliked door 1 persoon

  11. Rebbeltje zegt:

    Ha zo worden we bedonderd en kijken er niet eens van op ook…
    En plagiaat haha ik doe niet anders dan teksten en platen van anderen plaatsen…ben wel zo netjes om van persoonlijke dingen af te blijven.
    Groetjes en fijne zondag

    Geliked door 1 persoon

  12. benjamín zegt:

    Er is veel dat ik niet weet en dit wist ik niet. Nu dus wel.

    Geliked door 1 persoon

  13. cobie en bas zegt:

    ik leer steeds meer.

    Geliked door 1 persoon

  14. Nooit begrepen hoe mensen die kaarten konden tekenen. Mijn ruimtelijk inzicht is nihil, mijn gezond boerenverstand is gelukkig nog stabiel.

    Geliked door 1 persoon

  15. Corja zegt:

    Ken je de ‘Atlas van de belevingswereld’ van Louise van Swaaij? Schitterend, maar fictief.
    Er waren in groep 8 altijd leerlingen die hun werkstuk rechtstreeks van het internet kopieerden. En ze waren zeer verbaasd, wanneer je daar achter kwam (tik één regeltje in bij Google) en verbolgen wanneer je wilde dat ze het in hun eigen woorden vertelden. Hun ouders ook, trouwens….
    Leuk blog!

    Geliked door 1 persoon

  16. O wat leuk! Geweldig om te zien hoe een grapje van lang geleden uiteindelijk zo een invloed kan hebben! Agloe… ik ga de naam zeker onthouden!

    Geliked door 1 persoon

  17. Gerbie zegt:

    Sandy Island gebruik ik nog wel eens als voorbeeld dat kaarten, wikipedia, internet slechts bronnen zijn, nooit blind te vertrouwen. Leuke anekdote daarbij: ooit sprak ik een aantal Italianen. Volgens hun bestond Groenland niet. Mijn reactie: Het staat op de kaart. Hun terechte antwoord was dat dat geen bewijs was. Vervolgens drie vragen: Ben je ooit in Groenland geweest? Ken je iemand die op Groenland is geweest? Ben je ooit op een vliegveld geweest waar een vliegtuig naar Groenland vertrok. Drie keer nee dus. Hoe weet je dan dat Groenland bestaat? Ze hadden gelijk…

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Groenland: eerst moet ik leren dat er een dik pak ijs en sneeuw op Groenland ligt. Dan leer ik weer dat in de tijd van de Vikingen er welig groen groeide op Groenland. En nu lees ik weer dat het ijs- en sneeuwdek aan het verdwijnen is.
      Ja, inderdaad wie moet je nu geloven ???
      Vriendelijke groet,

      Geliked door 1 persoon

  18. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja dat zijn ook schitterende vogeltjes om te zien
    maar ik zelf vind elke vogel wel mooi hoor , groot en of klein
    geniet de dag

    Like

  19. bittytje zegt:

    Heel interessant dit, Rob, ik was het vergeten. Plagiaat is inderdaad van alle tijden, het moet ten alle tijde bestreden worden! 😉

    Geliked door 1 persoon

  20. dat collegiaal delen is waarschijnlijk iets van alle tijden, niet?
    de kunst bestaat er in je eigen draai eraan te geven dat het zo min mogelijk opvalt?? :mrgreen:

    Geliked door 1 persoon

  21. kakel zegt:

    Nooit geweten dat plagiaat van een kaart op dergelijke manier omzeild wordt. Wat een vondst!
    En wat een terechte constatering van Gerbie.

    Geliked door 1 persoon

  22. fietszwerver zegt:

    dat ga ik zeker doen Rob
    geniet de dag

    Like

  23. Rebbeltje zegt:

    Hoi Rob
    Ja zoeken heeft geen zin maar er open voor staan is al heel wat…je bent niet de enige alleenstaande. Als je de cijfers bekijkt komen er nog steeds bij ook…dus zaligmakend is een relatie ook weer niet. Geniet je dag

    Like

  24. Frank103 zegt:

    Leuk blogje! Tegenwoordig is op internet heel veel te vinden, maar niet alles is even betrouwbaar. Ik zoek meestal naar meerdere bronnen, die trouwens doorgaans dan weer naar elkaar verwijzen. Is het trouwens niet pas plagiaat als je geen bronvermelding doet, anders is het citeren, dat mag meestal wel.

    Geliked door 1 persoon

  25. Rob Alberts zegt:

    Mij mag je citeren, de bronvermelding stel ik inderdaad ook op prijs.
    Ach, ik schrijf niet wetenschappelijk.
    Vrolijke groet,

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.