Een “rare pannenkoek” met Vuong Kiet Chu en Rob Alberts

Als een Vietnamees en een Hollander over pannenkoeken eten praten kunnen er veel misverstanden komen. Door de taalverschillen komen er dan ook soms rare pannenkoeken tevoorschijn. De opmerking “rare pannenkoek” kan dan meerdere betekenissen krijgen. Van Vuong Kiet Chu kreeg ik het volgende recept. Kiet is vooral een theoreticus in de Vietnamese keuken. Zijn vrouw Tam, zijn schoonmoeder en zijn moeder zijn echter kunstenaars in de keuken. Zij maken de lekkerste en mooiste gerechten. Maar ik weet zeker dat als u dit recept uitprobeert dat u ook zult zeggen dat het een rare en lekkere pannenkoek is. De juiste benaming is gestoomde gevulde crêpes of Banh Cuon.

 

Banh Cuon of Vietnamese gestoomde rijst crêpes:

 

Ingrediënten voor het beslag:

500 gram rijst meel

450 gram tapioca meel

1 theelepel zout

750 ml water

 

Bereidingswijze beslag:

Meng alles goed door elkaar.

Zorg dat het een mooi glad beslag is zonder klontjes.

Het maken van de Vietnamese Gestoomde Rijst Crêpes:

Op een speciale stoompan voor deze lekkere pannenkoek zit een dunne doek. Op deze dunne doek wordt een lepel beslag dun uit gesmeerd. De pannenkoek wordt even gestoomd onder een deksel. De pannenkoek is klaar als je hem van het doek kunt optillen met een dun bamboestokje.

 

Ingrediënten voor de vulling:

500 gram gemalen varkensvlees

1 kopje Judas oor paddenstoelen (geweekt en uitgelekt en in kleine stukjes gesneden)

1 middelgrote gesnipperde ui

5 gesnipperde sjalot

1 eetlepel vissaus

1 theelepel suiker

1 half verkruimeld blokje kippenbouillon

verse gemalen peper

 

Bereidingswijze vulling:

Fruit de gesnipperde sjalotten in een koekenpan met een beetje olie.

Voeg daarna het gemalen varkensvlees toe.

Daarna de gesnipperde ui, een scheutje vissaus, een schepje suiker en het halve verkruimelde blokje kippenbouillon toe.

Voeg peper naar smaak toe.

Roerend in de koekenpan totdat het vlees gaar is.

Voeg daarna de judasoor paddenstoel toe.

 

Het vullen van de Vietnamese Gestoomde Rijst Crêpes:

Doe een beetje van de vulling op de pannenkoek en rol de pannenkoek op.

 

Benodigdheden:

Snijplank, keukenmes, stoompan, bamboestokje, keukenblad, beslagkom en een mengkom

Bijgerechten:

Vietnamese worstje van varkensvlees

gebakken sjalotjes

licht gestoomde taugé

Komkommer (dun julienne gesneden)

Vietnamese dipsaus

Grof gesneden Koriander

Eet Smakelijk!!!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Judasoor  uitleg te gebruiken paddenstoel

https://www.youtube.com/watch?v=hevqRMJD99w demonstratie filmpje bereidingswijze

http://thanhnhan2309.files.wordpress.com/2010/11/dsc03983.jpg voorbeeld te gebruiken stoompan

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Vietnam en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Een “rare pannenkoek” met Vuong Kiet Chu en Rob Alberts

  1. constantinoc zegt:

    Interessante tip, Rob. Ik kreeg trek totdat ik las dat er vlees en dergelijke aan te pas komt. Toen moest ik als vegetariër wel afhaken. Terwijl de Vietnamese keuken bij mijn weten veel vegetarische lekkernijen kent. Maar voor de vleeseters: eet smakelijk!

    Liked by 1 persoon

  2. Rebbeltje zegt:

    Weet je het leukste van die vietnamese mensen is als ze op bezoek komen brengen ze eten mee en genoeg voor de hele fam…
    Vietnamese loempia’s zijn dan ineens erg lekker en kunnen de vriezer in want is gelijk genoeg voor een heel weeshuis met eigen gemaakte saus erbij…jummy

    Groetjes en fijne zondag

    Liked by 2 people

  3. Hillechien Prins zegt:

    Lijkt me toch vrij moeilijk om te maken.

    Like

  4. Wat lees ik daar? Rare pannenkoek 🙂 ????
    Het receptje hou ik bij.

    Liked by 1 persoon

  5. sjoerd zegt:

    Dat hoort zich lekker aan, alleen de uitvoering laat ik toch maar aan die vietnamezen over…

    Liked by 1 persoon

  6. Brengt me op het idee van een gewone pannekoek. Vanavond.
    Groet

    Liked by 1 persoon

  7. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ff over die geiten , volgens mij zijn het betrouwbare dieren 🙂
    nu over op de rare pannekoeken
    weet je wat , ik laat het maken er van over aan hen die het goed kunnen , ik eet ze wel :
    geniet de dag
    en smakleijk

    Liked by 1 persoon

  8. bittytje zegt:

    Mooi recept, dankje, ik denk dat je mooie dunne koeken krijgt en heb het recept gekopieerd. Vulling kan iedereen naar smaak bedenken, ook zonder vlees.

    Liked by 1 persoon

  9. cobie en bas zegt:

    Dit slaat ik even op dat komt mij nog wel te pas.

    Liked by 1 persoon

  10. Frank103 zegt:

    Ik haak al af bij het bamboe stokje, een sateprikker hebben ze hier nog wel bij de buurtsuper, en een bamboe vishengel moet ook geen probleem zijn, maar een bamboe stokje?

    Liked by 1 persoon

  11. benjamín zegt:

    Ik denk dat ik het bij een ordinaire pannenkoek met bruine suiker zal houden. Ook lekker!

    Liked by 1 persoon

  12. Mooi recept en vast&zeker lekker. Die flensjes maakt mijn Sonja ook wel, maar dan meestal gevuld met (reepjes) eend. Er gaat dan een soort donkere “pruimensauce” bij. Zal de eenvoudiger Chinese variant zijn….

    Liked by 1 persoon

  13. Rebbeltje zegt:

    Geen pannenkoeken of loempia’s vandaag maar gewoon lekker op gaan passen bij de kleinkinderen. O wat zeg ik nu die lusten wel pannenkoeken haha
    Groetjes en fijne dag

    Like

  14. in vietnam hebben we héél lekker gegeten, maar zo’n gevulde pannekoek kan ik me niet herinneren. 😉

    Liked by 1 persoon

  15. meninggever zegt:

    Viernamees, nooit gegeten. Moet ik toch ook nog eens leren kennen dan…..

    Liked by 1 persoon

  16. ‘Oliebol’ zeiden de dochters van Martin Bril tegen hem. Het zijn dan ook schitterende namen. Die vietnamese hapjes lijken me wel wat. Veel mensen eten de hele dag door kleine hapjes….

    Liked by 1 persoon

  17. ms zegt:

    Die speciale stoompan doet hem de das om. Als ik die tegenkom, maak ik die rare pannenkoek, gegarandeerd.

    😉

    Like

  18. kakel zegt:

    Judas paddenstoelen. Die groeien hier gewoon aan de bomen 😉
    Ik lees net dat Monumentale Bomen je interesse hebben. Leuk: dan hebben wij iets gemeen!
    groetjes Kakel

    Like

  19. Pingback: Een pannenkoekboekje voor Oma en kleinkind | Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s