Als een Vietnamees en een Hollander over pannenkoeken eten praten kunnen er veel misverstanden komen. Door de taalverschillen komen er dan ook soms rare pannenkoeken tevoorschijn. De opmerking “rare pannenkoek” kan dan meerdere betekenissen krijgen. Van Vuong Kiet Chu kreeg ik het volgende recept. Kiet is vooral een theoreticus in de Vietnamese keuken. Zijn vrouw Tam, zijn schoonmoeder en zijn moeder zijn echter kunstenaars in de keuken. Zij maken de lekkerste en mooiste gerechten. Maar ik weet zeker dat als u dit recept uitprobeert dat u ook zult zeggen dat het een rare en lekkere pannenkoek is. De juiste benaming is gestoomde gevulde crêpes of Banh Cuon.
Banh Cuon of Vietnamese gestoomde rijst crêpes:
Ingrediënten voor het beslag:
500 gram rijst meel
450 gram tapioca meel
1 theelepel zout
750 ml water
Bereidingswijze beslag:
Meng alles goed door elkaar.
Zorg dat het een mooi glad beslag is zonder klontjes.
Het maken van de Vietnamese Gestoomde Rijst Crêpes:
Op een speciale stoompan voor deze lekkere pannenkoek zit een dunne doek. Op deze dunne doek wordt een lepel beslag dun uit gesmeerd. De pannenkoek wordt even gestoomd onder een deksel. De pannenkoek is klaar als je hem van het doek kunt optillen met een dun bamboestokje.
Ingrediënten voor de vulling:
500 gram gemalen varkensvlees
1 kopje Judas oor paddenstoelen (geweekt en uitgelekt en in kleine stukjes gesneden)
1 middelgrote gesnipperde ui
5 gesnipperde sjalot
1 eetlepel vissaus
1 theelepel suiker
1 half verkruimeld blokje kippenbouillon
verse gemalen peper
Bereidingswijze vulling:
Fruit de gesnipperde sjalotten in een koekenpan met een beetje olie.
Voeg daarna het gemalen varkensvlees toe.
Daarna de gesnipperde ui, een scheutje vissaus, een schepje suiker en het halve verkruimelde blokje kippenbouillon toe.
Voeg peper naar smaak toe.
Roerend in de koekenpan totdat het vlees gaar is.
Voeg daarna de judasoor paddenstoel toe.
Het vullen van de Vietnamese Gestoomde Rijst Crêpes:
Doe een beetje van de vulling op de pannenkoek en rol de pannenkoek op.
Benodigdheden:
Snijplank, keukenmes, stoompan, bamboestokje, keukenblad, beslagkom en een mengkom
Bijgerechten:
Vietnamese worstje van varkensvlees
gebakken sjalotjes
licht gestoomde taugé
Komkommer (dun julienne gesneden)
Vietnamese dipsaus
Grof gesneden Koriander
Eet Smakelijk!!!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Judasoor uitleg te gebruiken paddenstoel
https://www.youtube.com/watch?v=hevqRMJD99w demonstratie filmpje bereidingswijze
http://thanhnhan2309.files.wordpress.com/2010/11/dsc03983.jpg voorbeeld te gebruiken stoompan
Interessante tip, Rob. Ik kreeg trek totdat ik las dat er vlees en dergelijke aan te pas komt. Toen moest ik als vegetariër wel afhaken. Terwijl de Vietnamese keuken bij mijn weten veel vegetarische lekkernijen kent. Maar voor de vleeseters: eet smakelijk!
LikeGeliked door 1 persoon
Zelf heb ik deze pannenkoek niet gegeten.
Maar ik weet zeker dat de vleesloze variant ook lekker is.
Vegetarische groet,
LikeLike
Weet je het leukste van die vietnamese mensen is als ze op bezoek komen brengen ze eten mee en genoeg voor de hele fam…
Vietnamese loempia’s zijn dan ineens erg lekker en kunnen de vriezer in want is gelijk genoeg voor een heel weeshuis met eigen gemaakte saus erbij…jummy
Groetjes en fijne zondag
LikeGeliked door 2 people
Lijkt me toch vrij moeilijk om te maken.
LikeLike
Kiet vertelde mij dat een Vietnamese toko in Purmerend de pannenkoeken voor heel weinig verkoopt.
Smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Wat lees ik daar? Rare pannenkoek 🙂 ????
Het receptje hou ik bij.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik dacht eerst ook dat Rob over jou bezig was. Pas toen ik bij de recepten kwam besefte ik dat hij jou niet bedoelde.
LikeGeliked door 2 people
“Ollanders”, ee 🙂 !
LikeGeliked door 2 people
Smakelijk!
LikeLike
Dat hoort zich lekker aan, alleen de uitvoering laat ik toch maar aan die vietnamezen over…
LikeGeliked door 1 persoon
Brengt me op het idee van een gewone pannekoek. Vanavond.
Groet
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ff over die geiten , volgens mij zijn het betrouwbare dieren 🙂
nu over op de rare pannekoeken
weet je wat , ik laat het maken er van over aan hen die het goed kunnen , ik eet ze wel :
geniet de dag
en smakleijk
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi recept, dankje, ik denk dat je mooie dunne koeken krijgt en heb het recept gekopieerd. Vulling kan iedereen naar smaak bedenken, ook zonder vlees.
LikeGeliked door 1 persoon
Dit slaat ik even op dat komt mij nog wel te pas.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik haak al af bij het bamboe stokje, een sateprikker hebben ze hier nog wel bij de buurtsuper, en een bamboe vishengel moet ook geen probleem zijn, maar een bamboe stokje?
LikeGeliked door 1 persoon
Misschien dat je bij een tuincentrum kans van slagen hebt?
Vrolijke groet,
LikeLike
Ik denk dat ik het bij een ordinaire pannenkoek met bruine suiker zal houden. Ook lekker!
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi recept en vast&zeker lekker. Die flensjes maakt mijn Sonja ook wel, maar dan meestal gevuld met (reepjes) eend. Er gaat dan een soort donkere “pruimensauce” bij. Zal de eenvoudiger Chinese variant zijn….
LikeGeliked door 1 persoon
Geen pannenkoeken of loempia’s vandaag maar gewoon lekker op gaan passen bij de kleinkinderen. O wat zeg ik nu die lusten wel pannenkoeken haha
Groetjes en fijne dag
LikeLike
in vietnam hebben we héél lekker gegeten, maar zo’n gevulde pannekoek kan ik me niet herinneren. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Viernamees, nooit gegeten. Moet ik toch ook nog eens leren kennen dan…..
LikeGeliked door 1 persoon
VieTnamees dus…
LikeGeliked door 1 persoon
‘Oliebol’ zeiden de dochters van Martin Bril tegen hem. Het zijn dan ook schitterende namen. Die vietnamese hapjes lijken me wel wat. Veel mensen eten de hele dag door kleine hapjes….
LikeGeliked door 1 persoon
Die speciale stoompan doet hem de das om. Als ik die tegenkom, maak ik die rare pannenkoek, gegarandeerd.
😉
LikeLike
Judas paddenstoelen. Die groeien hier gewoon aan de bomen 😉
Ik lees net dat Monumentale Bomen je interesse hebben. Leuk: dan hebben wij iets gemeen!
groetjes Kakel
LikeLike
Pingback: Een pannenkoekboekje voor Oma en kleinkind | Blogger uit Amsterdam-ZuidOost