Harry Verzijl en Harlingen

De oudere volgers van de lokale politiek in Amsterdam-ZuidOost zullen zich Harry Verzijl nog wel herinneren. Als een strenge meester controleerde hij de grootste PvdA- fractie en daarmee de hele stadsdeelraad. Een tegenwoord of zelfs maar een gesproken woord werd door hem niet geduld. Trots vertelde hij mij ooit dat ook in zijn klas altijd uiterste stilte en rust heerste. Tijdens de debatten over de Stedelijke Vernieling gaf Harry altijd zijn mening. Interessante daklijsten verwachtte hij in de te bouwen nieuwbouw wijkjes. Als meester op een basisschool verzorgde hij natuurlijk ook het geschiedenis onderwijs. En de geveltjes uit de grachtengordel diende als voorbeeld te gelden voor de nieuwbouwplannen in de Bijlmermeer.  Over de Sociale Vernieuwing mocht niet gesproken worden. De PvdA in Amsterdam-ZuidOost kenmerkt zich daarbij al jaren als een Rechtse partij, waarbij het eigen belang groter is dan het algemene belang.

Net voor zijn pensioen kreeg Harry Verzijl de portefeuille Onderwijs voor bewezen diensten. Bezuinigen en beknibbelen op zijn portefeuille kenmerken deze periode. Vernieuwingen en verbeteringen in het Onderwijs van Amsterdam-ZuidOost zijn toen vooral tegen gehouden.

Rondlopend in Harlingen komen deze herinneringen bij mij boven. Het centrum van dit historische stadje maar ook de kleinschalige buitenwijken zijn opgebouwd uit verschillende bakstenen. Niet zo zeer tijdgebonden maar vooral architect bepaald zijn er zeer veel verschillende bakstenen en manieren van voegen te ontdekken. Niet alleen de vorm en de grootte van de baksteen is verschillend maar ook de kleuren van de bakstenen verschillen. En op sommige gevels is er een kleurtje opgebracht, soms met een verflaag, soms met een pleisterlaag. Rond het avondeten kom ik bij toeval een van mijn mentorleerlingen met zijn zusje en ouders tegen. Samen spreken we lovend over het mooie stadje.

Terug in Amsterdam-ZuidOost erger ik mij weer aan de uniforme saai opgemetselde huizen in de treurige nieuwbouw wijkjes. Met een vrijere, meer vernieuwende visie voor de toekomst van Amsterdam-ZuidOost was het mogelijk om het stadsdeel een kleurrijk en smakelijk uiterlijk te geven. Alleen het kleine “Goedgeluimdhof” met het project “Miakomadicalor” geeft met verschillende gecombineerde gekleurde bakstenen aan wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.

Harry Verzijl is door zijn partij beloond met een extra aangevuld pensioen. In Goedgeluimdhof wonen een aantal uitkeringsgerechtigden die steeds meer last krijgen van de voortdurende crisis en het ontbreken van een Sociale Vernieuwing. Misschien wandelt Harry Verzijl nu met zijn vrouw door het Braziliaanse Recife? Voor mij geldt met mooie stenen is het goed huizen bouwen. Het vervolg is dan om de bewoners op hun juiste waarde in te schatten.

Jammer genoeg is er steeds meer werkloosheid en wordt de verborgen armoede steeds zichtbaarder. Ook de huidige bezuinigingsoperatie in de Zorg geeft vreselijkste gevolgen. De groter wordende jeugdwerkloosheid doet dan extra zeer.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Onderwijs, Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Harry Verzijl en Harlingen

  1. Paul zegt:

    Ja, de eenheidsworst in Nederland is soms vreselijk. Iets meer regelruimte zou mooi zijn voor wat diversiteit. Niet teveel, als ik in België ben dan prijs ik me altijd gelukkig met de strenge welstandcommissies in Nederland.

    Like

  2. sjoerd zegt:

    De zorg erover is een kant van de medaille. De andere is voor mij het gebrek om er iets aan te kunnen doen. Als er mensen daadwerkelijk eens zouden uitvoeren wat ze in een campagne beweren zou het in Nederland veel beter gaan. Harry Verzijl had dat waarschijnlijk eenzelfde visie op…

    Like

  3. het zijn niet de bakstenen die van een huis een thuis maken .. 😉

    Geliked door 1 persoon

  4. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    zo je kent het oude Tuindorp Nieuwendam een beetje , ja een leuk en mooi dorp op zich
    maar ook Harlingen is een pracht stadje , beiden zouden mooie voorbeelden zijn voor wat variatie in bouwstijl o.a in de Bijlmer
    geniet de dag

    Like

  5. cobie en bas zegt:

    gelukkig zijn er altijd weer mensen die weigeren zich er (gelukkig )bij neer te leggen.

    Geliked door 1 persoon

  6. Wondelgijn zegt:

    Gelukkig geven de mensen binnen die bakstenen gevallen het leven nog wat kleur..! 🙂

    Geliked door 1 persoon

  7. Rebelse Huisvrouw zegt:

    Nou en of Harlingen prachtig is!

    Geliked door 1 persoon

  8. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja die wil je daar wel horen , ligt in de baan van het landen of stijgen
    geniet de dag

    Like

  9. Rebbeltje zegt:

    Nou ja dacht toch echt dat ik hier al geweest was…want is een bekend blogje.
    Maar zal wel vergeten zijn op publiceren te klikken…ja dit zijn bezuinigingen om je zorgen om te maken en de verborgen armoede is overal te zien.
    Groetjes

    Like

  10. Emile zegt:

    Ron, je maakt wel een karikatuur van Harry Verzijl. Hij is 4 jaar dagelijks bestuurder geweest en heeft zich duidelijk op onderwijs gericht met goed resultaat. Onder het bewind van, oud-schoolmeester is het programma in 2008 gestart, getiteld Omdat Elk Kind Telt. De aanpak is gebaseerd op het gedachtegoed van de Canadese socioloog Michael Fullan. Daarbij is ingezet op de rekenprestaties op 27 basisscholen in het stadsdeel. Na de start is het nu mogelijk om de balans op te maken. Uit de schriftelijke nieuwsbrief van het onderwijsinitiatief blijkt dat in 2011, 14 van de 27 scholen inmiddels bovengemiddeld presteren. Bij de nulmeting in 2009 waren dit er nog 9. Tevens is het aantal zwakke scholen sinds de aanvang afgenomen van 8 tot 0. Voor waar geen inspanning waar je geringschattend over kunt schrijven.
    En voordat de lezers denken dat Zuidoost, met name het vernieuwde deel, saai is. Geen enkele wijk heeft dezelfde kleur baksteen. We kennen aan de Karspdeldreef een groen gebouw. Daarnaast staat het inmiddels bekroonde witte appartementsgebouw Kameleon. Laag Grunder kent diverse bouwstijlen. de Bijlmerdreef kent pareltjes als Heart & Soul. En wat de denken aan de vrije kavels aan de ‘sgravendijkdreef. Geen huis is daar hetzelfde. Het aardige is dat Harry Verzijl er op hamerde dat het stadsdeel afstapte van de platte daken. Er is na zijn aantreden vrijwel geen huis met een plat dak meer gebouwd.
    En stel dat Zuidoost niet ‘vernield’ was, om in je woorden te blijven. Dan was het grauwe betoon dominant geweest. Kan men ook mooi vinden, maar dat is niet waarom veel mensen een huis hebben gekocht in ons mooi stadsdeel. Leek me goed om dit geluid ook te laten horen.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Beste Emile,
      blijkbaar ben ik kritischer en zie ik meer mogelijkheden.
      De schoolvlucht is nog steeds niet gestopt. Ook is de teleurstelling bij bijvoorbeeld de nieuwe bewoners van de klusflat m.b.t. de afbraak van het groen om hun flat te groot.
      Vriendelijke groet,

      Like

  11. meninggever zegt:

    Een man dus die het begrip ‘salonsocialisten’ met veel plezier invulling heeft gegeven. Typerend; geen tegenspraak, geen kritiek. Wij weten alles beter, ook op het gebied van woningbouw. Nederland staat vol met dit soort wijken. Het kan anders, het moet ook anders, maar het gebeurde niet. Mensen zijn individualisten geworden en willen inspraak in wijken waar ze komen te wonen. Past niet bij de bestuurderslaag die het voor het zeggen heeft of meent te hebben. En dus kijken we naar gelijkvormigheid. Soms even akelig als die in de Oost-Europese heilstaten van voorheen. Toch een punt van overeenkomst? Alleen meer vanuit de theorie dan praktijk bedacht…

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.