Weesperkarspel ???

Bestuurlijk heeft er in Amsterdam dit jaar een verandering plaats gevonden. De afgelopen 33 jaar was onze hoofdstad opgedeeld in stadsdelen. In 1981 zijn Amsterdam-Noord en Amsterdam-Osdorp stadsdeel geworden. In 1984 volgde er 4 en in 1990 10, zodat toen Amsterdam uit 16 stadsdelen bestond. In 1998 waren er enkele fusies en in 2002 werd het Stadsdeel Centrum als laatste ingesteld. Van 2002 tot 1 mei 2010 telde Amsterdam 14 stadsdelen, daarna 7. In 2014 zijn alle stadsdelen verdwenen.

In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. Voor velen een beruchte woonwijk van het oude stadsdeel Amsterdam-ZuidOost. Maar ik woon hier met heel veel plezier. Mijn enthousiasme probeer ik meestal in mijn blog uit te dragen. Toch wil ik nu enige kritiek uiten.

De lokale politieke bestuurders hebben zich de afgelopen jaren druk gemaakt over de naamgeving van mijn woonwijk. Regelmatig werd verkondigd dat huizenzoekers niet in Amsterdam-ZuidOost terecht komen vanwege de naam. Sites voor huizenzoekers maakten het onderscheid tussen Amsterdam en Amsterdam-ZuidOost. Door het verdwijnen van de stadsdelen is het idee dat er meer mensen geïnteresseerd raken in het kopen van een woonhuis in bijvoorbeeld de Bijlmermeer.

 

Bij de notaris zullen de kopers alleen ontdekken dat zij geen woning in Amsterdam kopen. Want kadastraal behoort alle grond en bebouwing in de Bijlmermeer nog steeds tot Weesperkarspel. In 1966 heeft Amsterdam Amsterdam-ZuidOost geannexeerd van de toenmalige gemeente Weesperkarspel. Dit nieuwe deel van Amsterdam bestaat uit Venserpolder, Bijlmer, Gaasperdam, Bullewijk en het dorp Driemond. Tussen Amsterdam-ZuidOost en Amsterdam liggen Diemen en Duivendrecht ( Gemeente Ouder-Amstel).

De organisatie of het ontbreken van een organisatie bij het Gemeentelijke ambtenaren apparaat haalt regelmatig op een zeer negatieve manier het landelijke nieuws. Met dit blog wil ik daar iets aan toevoegen. Van 1966 tot nu is het nog niet gelukt om de kadastrale aanduidingen van de grond en bebouwingen op orde te krijgen. Zowel bij de jaarlijkse erfpachtbetalingen en bij het afkopen van de erfpacht voor de Bijlmermeer tot bijvoorbeeld 2073 blijft er in de kadastrale en notariële aktes sprake van een niet meer bestaande gemeente Weesperkarspel.

Na de Franse Tijd, 1813 werd Weesperkarspel een zelfstandige gemeente. Deze gemeente behoorde qua grondgebied tot een van de grootste gemeenten van Nederland. Qua inwonertal bestond het uit een zeer kleine boerenbevolking met een nog kleiner aantal boerenknechten. Het aantal inwoners van het gehucht Bijlmer onderdeel van Weesperkarspel is altijd overzichtelijk onder de 100 inwoners gebleven. Dit terwijl Amsterdam-ZuidOost het aantal van 100 duizend inwoners probeert te bereiken.

Mij blijft het dan ook verbazen dat deze bijna 100 duizend inwoners tot 2073 kadastraal in een niet meer bestaande gemeente wonen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Weesperkarspel

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Driemond, Geen categorie, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Weesperkarspel ???

  1. Rebbeltje zegt:

    Een oplettende burger met vragen 😉
    Fijn weekend

    Geliked door 1 persoon

  2. hanscke zegt:

    Op papier is alles mogelijk. ook erfpacht betalen aan een gemeente die niet meer bestaat. Ik heb nooit geweten dat er echt een plaatsje is geweest met de naam Bijlmer. Maar hoe zit dat, ergens zit de Bijlmer toch wel aan Amsterdam vast?

    Like

  3. frank-103 zegt:

    Van Weesperkarspel had ik nog nooit gehoord, wel van bovenkarspel, oudkarpel, sijbekarspel en hoogkarspel, waarbij karspel ziet op een kerkgemeente of parochie. Hachelijk?

    Geliked door 1 persoon

  4. Tja die grote steden pikken alles in. Wij zitten ook weer tegen een herindeling aan de te hikken. Straks horen we misschien bij de gemeente Gorinchem. Gaan de gemeentelijke belastingen weer omhoog.

    Like

  5. constantinoc zegt:

    Ach ja, die deelgemeenten, ingesteld om het bestuur dichter bij de burgers te brengen. En nu afgeschaft om het bestuur dichter bij de burgers te brengen. Met zulke maatregelen verwijdert het bestuur zich voor mijn gevoel steeds verder van de burgers.

    Geliked door 1 persoon

  6. sjoerd zegt:

    Erg consistent is het allemaal niet. Al die reorganisaties leiden volgens mij tot niets

    Geliked door 1 persoon

  7. bittytje zegt:

    Alle bestuursveranderingen leidden dus niet naar vereenvoudiging; je zou zo zeggen dat ze tijd genoeg hadden.

    Geliked door 1 persoon

  8. lummel zegt:

    men vraagt me vaak waar ik vandaan kom. Amsterdam ze ik dan. Ligt dat vlak bij Weesperkarspel vraagt men mij dan.

    Geliked door 1 persoon

  9. bas zegt:

    Als het nou allemaal eens niet oom geld gaat. dan was het ineens veel makkelijker

    Like

  10. Suskeblogt zegt:

    administratief is dit perfect mogelijk, maar voor de mensen die er wonen is het frustrerend.
    Hier leer ik weer iets bij over Amsterdam en zijn indelingen die ondertussen niet meer bestaan.

    Like

  11. reinejragolo zegt:

    Hoeveel Nederlanders wonen in een kadastrale gemeente die niet meer als zelfstandige gemeente bestaat? Meer dan 10 miljoen?

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      10 Miljoen lijkt mij overdreven.
      Met de gemeentelijke herindelingen zijn er veel verschuivingen geweest.
      Toch zijn de gemeentegrenzen van de grootste gemeenten al weer geruime tijd hetzelfde gebleven.
      Ik verwacht dat er minder dan 1 miljoen Nederlanders in de afgelopen 25 jaar door herindelingen in een nieuwe of grotere gemeente zijn komen wonen.
      Vriendelijke groet,

      Like

  12. reinejragolo zegt:

    Dag Rob,

    Ik baseer me op Utrecht.
    Misschien wel interessant om te bekijken hoeveel mensen in de gemeente Utrecht ook daadwerkelijk op de kadastrale gemeente utrecht wonen. !0%?

    Goeie groet, Rein

    Like

  13. meninggever zegt:

    Het doel, binnengraaien van de diverse lasten, heiligt de middelen. Ambtenaren en bestuurders zijn slechts daarop gericht zichzelf een banengarantie te verzorgen en nemen het nut voor de burger op de koop toe. Stadsdelen zijn, laat ik het maar eens zo benoemen, een linkse hobby. Met enorme aantallen bestuurders, extra ambtenaren, vervelende stroperige besluitvorming en geen echt nut voor de burgers. Het is goed dat we er eindelijk vanaf komen en de stad weer gewoon centraal bestuurd gaat worden. Overigens is een deel van Amsterdam Zuid-Oost, het deel wat we maar het Arenagebied noemen, geruild met de Gemeente Ouder-Amstel….Maar dit terzijde…

    Geliked door 1 persoon

  14. Pingback: Herinneringen aan Weesperkarspel | Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.