Ultieme baltechniek en acrobatiek

Over doelpunten met een omhaal wordt nog vaak gesproken. Balletje hooghouden is een favoriete oefening van voetballers. Meestal wordt dit dan ook gebruikt om hun balvaardigheid te tonen. Vooral de technische spelers zijn hier goed in. In ZuidOost Azië wordt al eeuwen een spel gespeeld waar baltechniek en acrobatiek worden gecombineerd.

Takraw – of voluit Sepak takraw – is een traditionele balsport uit ZuidOost Azië . Takraw wordt wel beschreven als “voetbal-volleybal op een badmintonveld”. In tegenstelling tot volleybal mag je bij takraw de bal niet met je handen aanraken, alleen met hoofd, schouder, knie en voet. Het net hangt op ongeveer anderhalve meter hoogte, de deelnemers moeten trachten te scoren door de bal op het veld van de tegenspelers, binnen de aangegeven grenzen, te doen landen. In tegenstelling tot volleybal wordt Takraw met slechts drie spelers per team gespeeld. Een team van drie spelers wordt “Regu” genoemd.

De naam sepak takraw komt van: “sepak” is “schop” in het Maleis en “takraw” betekent “gevlochten bal” in het Thais. Sepak takraw wordt erkend als officiële sporttak op verschillende Aziatische spelen. De bal is tegenwoordig van synthetisch rubber, vroeger werd leer, riet of rotan gebruikt.

Historici beweren dat takraw ontstaan is uit het eeuwenoude Chinese spel Tsu-Chu of Cuju), een balspel dat als oefening diende voor de Chinese soldaten. Vanuit China zou het zich verspreid hebben over de rest van Azië. Het ontstaan van het “moderne” sepak takraw gaat terug tot de 15e eeuw toen dit spel door de inheemse bevolking van Maleisië werd gespeeld. Het werd toen “sepak raga” (bal van de schop) genoemd en hoofdzakelijk gespeeld door jongens in een cirkelvormig speelveld. Zij gebruikten een bal die van riet of rotan werd gemaakt. Het spel bleef in die vorm voor honderden jaren bestaan.

Men treft op straat vaak jongeren aan, opgesteld in een cirkel, voor een oefenspelletje takraw.

De oefening balletje hooghouden verliest elke glans bij het bekijken van een wedstrijd Sepak takraw. Maar ook legendarische doelpunten met een omhaal worden gewoontjes …..

https://www.youtube.com/watch?v=TsCWr1L0z7g

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Vietnam en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Ultieme baltechniek en acrobatiek

 1. sjoerd zegt:

  Een beetje zoals wij wel een voetvolleybal spelen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Suskeblogt zegt:

  sommige trappen kunnen zo uit oosterse vechtsporten komen.

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mijn 1ste en laatste voetbal kunsten dateren uit begin jaren ’60 aan de Valentijnskade , 2 weekenden en dat was het
  Kampen is een mooie stad , Makkum een mooi dorp
  fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Heb je herfstvakantie ??? zoveel blogjes in een paar daagjes 😉
  Nu dan kan je in ieder geval genieten…van bal of herfstkleuren…groetjes

  Geliked door 1 persoon

 5. Dick zegt:

  Bijzonder om te zien. Wedstrijdjes om de bal kunnen mij doorgaans niet zo erg boeien of bekoren, maar dit is toch pure acrobatiek zeg. Een beetje kunnen valbreken lijkt me wel een eerste vereiste.

  Geliked door 1 persoon

 6. bas zegt:

  hier moet je zonder twijfel wel zeer lenig zijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. Mrs. T. zegt:

  Wow, wat een sport zeg. Leuk flimpje.

  Off topic: met mijn moeder gaat het goed! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. bittytje zegt:

  Echt een sport voor publiek, spectaculaire sprongen. Mooi!
  Bertie

  Geliked door 1 persoon

 9. Frank103 zegt:

  Het lijkt een beetje op beachvolleybal, maar nee, ik mis een aantal onderdelen die voetbal juist zo boeiend maken, als de omschakeling naar de snelle counter en het uittikken van de tegenstander. Een meer gemotiveerd team (ijsland) kan dan ook winnen van een technisch beter team (nl).

  Geliked door 1 persoon

 10. RenéSmurf zegt:

  ja, sommige nieuwe spelletjes zijn al stokoud, en bij nieuw maakt men overigens toch altijd weer gebruik van de aloude elementen.

  Geliked door 1 persoon

 11. cvkiet zegt:

  Dit is een andere manier met Takraw in een wedstrijd te spelen. We noemen het Chinlone.

  Myanmar tegen Thailand:

  Geliked door 1 persoon

 12. benjamín zegt:

  Ik kan er me maar beter niet aan wagen, heb ik de indruk. Ik heb geen aanleg voor saltimbanque en de onderdanen waarover ik beschik zijn volstrekt niet op gestoei met ballen ingesteld.

  Geliked door 1 persoon

 13. realjager zegt:

  Wauw daar moet je wel lenig voor zijn en vroeg mee beginnen volgens mij. Meer badminton met een bal en met de voet….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.