Eerlijk duurt het langst

Kopen doe ik vooral boeken. Muziek daarentegen heb ik in mijn hele leven nauwelijks gekocht. Door vrienden en bekenden beluister ik soms nieuwe muziek of bezoek ik een concert. Maar vreemd genoeg heb ik wel een aantal gekopieerde cd’s in mijn kast staan. Terwijl de boeken die ik gelezen heb bijna niet uit een bibliotheek kwamen maar vooral uit een boekwinkel. Naar de radio luister ik bijna niet meer. In het verleden kon ik vooral genieten van speciale nachtprogramma’s. En later viel ik meestal in slaap bij het programma met het oog op morgen.

Toch verbaas ik mij over sommige ideeën van gratis kopiëren en vrij internetten. Eerlijk werk verdient een eerlijke prijs. En ongeoorloofd en gratis kopiëren blijft iets oneerlijks. Op sommige scholen gebeurt hetzelfde, te dure schoolboeken worden in delen gekopieerd en gebruikt zonder dat hier een geldelijke vergoeding tegenover staat. Wat ik op het internet plaats is gewoon te kopiëren en over te nemen. Toch blijven het mijn internetuitingen. Mijn blog is een hobby. Maar als ik met mijn schrijven een boterham wil verdienen mag daar ook een eerlijke vergoeding voor zijn. En bij het overnemen volstaat dan niet zoals nu alleen een bron- en/of naamsvermelding maar ook een redelijke vergoeding.

Goede muziek, mooie boeken het is voor velen een bron van inkomsten waar respectvol mee omgegaan moet worden. Eerlijkheid kost daarmee een eerlijke prijs. Het doorgeven en kopiëren m.b.v. het internet vraagt daarbij dezelfde eerlijkheid van iedereen.

Diezelfde eerlijkheid vraagt nog iets meer. Te veel krijg ik spam, cookies en reclameschermen. Natuurlijk ben ik een echte Hollander en ga ik voor gratis.

Maar echte kwaliteit verloochend zich niet! Echte kwaliteit dient gewoon betaald te worden.

Wat leest u en beluistert u?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Onderwijs en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Eerlijk duurt het langst

 1. Suskeblogt zegt:

  Ik luister vooral naar oude rock via Youtube en lees de kranten op het internet en enkele blogs.

  Geliked door 1 persoon

 2. hugove52 zegt:

  Ik lees ook de kranten op internet.

  Geliked door 1 persoon

 3. kakel zegt:

  Boeken koop ik meestal in de boekwinkel maar leen ik ook in de bieb. Soms koop ik tweedehands boeken bij Bol.com. Gek genoeg ben ik wat muziek betreft minder fatsoenlijk. Als mijn dochter iets gratis voor me kan downloaden en op een cd’tje kan branden, zeg ik geen nee. Maar het meest luister ik naar muziek via Youtube. Een geweldige uitvinding!

  Geliked door 1 persoon

 4. Frank103 zegt:

  Boeken, cd’s en dvd’s/blu ray’s komen uit de boekhandel, bart smit of bij bol vandaan. Doen hier niet aan downloaden van internet, kwaliteit vind ik vaak zeer matig. Je moet toch ergens je geld aan uitgeven.

  Geliked door 1 persoon

 5. bittytje zegt:

  Ja Rob, denk je eens in dat je een cd wilt kopen maar dat je het betreffende nummer gratis op youtube kunt beluisteren? Dat weten de artiesten ook. Ze krijgen hiermee gratis reclame voor optredens of concerten. Electronica, een veranderde tijd!

  Like

 6. Rob Alberts zegt:

  Ook ik maak gebruik van gratis muzieksites en nieuwssites.

  Maar kopieren doe ik niet meer.

  Vriendelijke groet,

  Like

 7. John zegt:

  Ik schaf juist wel veel muziek aan. Ik ben ene echte muziekliefhebber. De zanger/songwriter van een band die ik een warm hart toedraag zei in een interview dat hij soms de helft van zijn inboedel moet verkopen omdat ze anders geen nieuwe plaat op kunnen nemen. Erg triest als je weet hoe populair deze gasten zijn. Ze zouden dus eigenlijk genoeg muziek moeten verkopen, maar doen dat niet. De meeste mensen hebben het gedownload denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 8. mee eens
  ook onderwijs hoeft niet gratis

  Geliked door 1 persoon

 9. bas zegt:

  Hetmoet toch eigenlijk normaal zijn dat wij iedereen een boterham gunnen.

  Geliked door 1 persoon

 10. staartje zegt:

  Ik koop tweedehandsboekn, maar meestal inmiddels e-books.wat belegen titels zijn goedkoop. muziek via cd’s en spotify ( betaald via xs4all) wijs log, Rob

  Geliked door 1 persoon

 11. Emigrant zegt:

  Ik koop CD’s en boeken, de laatste tegenwoordig in de vorm van een e-book. Van downloaden, mp3 e.d. begrijp ik gewoon niet hoe het werkt, dus ik kom niet in de verzoeking illegaal te copiëren.

  Geliked door 1 persoon

 12. omimieke zegt:

  Ben ook een fervent lezer en heb dan ook een uitpuilende boekenkast
  Bib daarentegen zegt me niks. Ik wil mijn boeken koesteren en aantekeningen in maken. Kijk wel.naar de prijs en ik ben geen hollandse :-.
  Muziek hoor ik wel.op de radio, wij.hebben een famtastishe zender Klara niet alleen goeie muziek maar ook knappe interviews.
  Wat je redenering betreft over rechten kan ik je helemaal bijtreden.
  Pretttig weekend

  Geliked door 1 persoon

 13. Jan Jaap zegt:

  Mee eens!
  Mijn boeken koop ik bij bol.com – ze hebben er meer keuze dan bij een doorsnee-boekhandel en je kunt op de website ongezien en ongestoord rondneuzen, zo lang je wilt.
  Muziek beluister ik regelmatig via internetradio. Je hoort daar allerlei mooie muziek die je op de radio nooit hoort. Als een bepaalde artiest mij raakt, koop ik de cd via bol.com.

  Geliked door 1 persoon

 14. De gratis beschikbaarheid van veel van die dingen is dan ook heel verleidelijk. Als ik zie hoeveel jongeren elke maand moeten puzzelen om hun budget in evenwicht te houden, kan ik me best voorstellen dat velen er geen probleem in zien om die gratis dingen te jatten. Is het correct? Neen, natuurlijk niet…

  Geliked door 2 people

 15. meninggever zegt:

  Als je net als ik drie boeken per dag door elkaar heen leest en een eigen bieb bezit waar een beetje boekwinkel zich niet voor schaamt, is het lastig aangeven wat je nu het liefste leest. Vaak zijn het wel dingen die me raken, informeren of ontroeren. Van de thrillers ben ik niet, biografieen vind ik wel weer erg aardig, zeker als het mensen betreft die iets hebben bijgedragen aan de aarde of bijvoorbeeld politiek of cultuur. Voor muziek hebben we cd’s in huis, ook al een breed aanbod. Maar de radio doet haar best om me elke dag te entertainen of te informeren. Net als het internet dat doet, want lapper en smart zorgen dat ik aardig bij de les ben waart het de actualiteit betreft. Lezen is lekker, het zorgt dat je een breed perspectief opbouwt en soms niet alles voor lief neemt wat je via de media wordt aangeboden. En gezien de grote hoeveelheid propaganda die over ons wordt uitgestort houdt een mens daardoor de kans op een eigen gefundeerde mening…..

  Geliked door 1 persoon

 16. gewoonanneke zegt:

  Muziek is het eerste wat ik ’s morgens aanzet, kan slecht zonder muziek. Hoewel ik soms opeens mezelf er ook op betrap dat even geen muziek ook heerlijk is. Heb altijd heel veel gelezen de laatste jaren minder, begint weer een beetje te komen. Haal altijd boeken uit de bibliotheek heb niet de behoefte om alle boeken te bezitten. Of ik koop ze in een kringloopwinkel.
  Ik ben het met je eens dat wat je doet en produceert een prijs waard is. Ik maak al jaren foto’s voor de krant en voor het digitale tijdperk bestelden mensen wel foto’s bij me en die verkocht ik dan, weliswaar niet tegen prijzen die een prof fotograaf rekende maar toch.
  Momenteel verwacht iedereen dat ik de foto’s gratis toestuur, ze zijn toch digitaal en heb regelmatig verzoeken om op brochures en dingen een foto te mogen zetten.
  Ben niet zo zakelijk dus meestal zeg ik ja maar een collega fotograaf zei wel ik mijn foto’s moet beschermen omdat hij ze regelmatig tegenkomt ergens op internet.
  Ik vind het moeilijk dan moet ik ze allemaal gaan voorzien van een logo of zo.. maar zou het eigenlijk wel moeten doen.
  Het blijft een moeilijk verhaal en een soort schemerwereld,was mag wel en wat mag niet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.