Als je haar maar goed zit ?

Als puber wilde ik nooit naar de kapper. Een flinke haardos was mijn droom. Voor mijn ouders een gruwel. Lang haar associeerden zij met werkschuw tuig. Nu loop ik het liefst met een kort geschoren kop rond.

De verschillende echte en onechte kapsels in mijn omgeving maken dat ik anders naar mensen ben gaan kijken. De meest opzichtige kapsels vragen nogal wat werk. Hier wordt dan ook flink mee verdiend!

De lengte van mijn hoofdhaar varieert nu tussen twee millimeter en twee centimeter. De kapsels die ik in mijn omgeving tegenkom variëren soms per twee dagen of twee weken. De tijd en het werk dat in deze kapsels wordt gestoken heb ik er niet meer voor over. Hoe korter hoe makkelijker is mijn motto.

Toch maakt het dat ik anders naar de mensen in mijn omgeving kijk. Een standaard kapsel zie ik niet meer. Gezichtsuitdrukkingen, gebaren en houdingen zijn dus belangrijker geworden. Het stereotype van lang haar is werkschuw blijkt een vooroordeel.

Wonend in de Bijlmermeer ben ik opener naar mensen gaan kijken. Veel stereotyperingen in het nieuws storen mij nu. De meeste mensen die ik tegenkom voldoen namelijk niet aan deze stereotyperingen. Maar om toch een stereotypering te geven: het juiste kapsel is voor mijn buren erg belangrijk!

Over haar wil ik het verder niet hebben. Kaler wordend heb ik namelijk steeds minder verstand van haar. Wel wil ik melden dat het mij steeds meer verbaasd hoe mensen op hun uiterlijk worden beoordeeld. Het al dan niet met lang haar rondlopen zegt weinig tot niets over de werklust van iemand. Hoewel er ongeveer een eeuw geleden allerlei onderzoeken zijn gedaan en theorieën zijn bedacht meen ik toch dat het uiterlijk van iemand vooral de buitenkant is. En dat het gedrag, houding en gebaar vooral een beeld geeft van het innerlijk van een mens!

Het boek “Zie de mens” heb ik met plezier gelezen. Ook de tentoonstelling “Op het eerste gezicht” van het Teylersmuseum zal ik met veel plezier gaan bezoeken.

http://www.scientias.nl/zie-de-mens-op-zoek-naar-de-oorsprong-van-onze-vooroordelen/105774

http://www.teylersmuseum.nl/index.php?item=72&page=66&lang=nl

http://www.atlascontact.nl/boek/zie-de-mens/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Onderwijs en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Als je haar maar goed zit ?

 1. Rebbeltje zegt:

  Vooroordelen zullen er altijd zijn en blijven…dik-dun mager of groot of klein.
  We zijn allemaal mensen met gevoel en ik geloof in mensen 🙂
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 2. constantinoc zegt:

  Interessante beschouwing, Rob. Geeft stof tot nadenken over mijn eigen oor- en vooroordelen.
  Overigens had ik al op de lagere school een hekel aan kappersbezoek. Als schoolkinderen moest je op de vrije woensdagmiddag. De kapper was een doodsaaie man, die de indruk wekte geen liefde voor zijn werk te koesteren. Hij praatte uitsluitend met de volwassen klanten. Ik moest het doen met het gedempte knip-knip-knip. Als je haar weer kort was, vluchtte je de salon uit, de vrijheid tegemoet.

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  of ik als kind een hekel had aan de kapper , zou het echt niet meer weten , was altijd op een hoge stoel en soort bloempot model en dat weet ik dan weer via de reuni die wij onlangs hadden op het Purmerplein , alwaar die kapper ook zat
  kan me ook niet meer herinneren sinds wanneer ik om de zoveel tijd de tondeuse er over haal , als ik het echt kan beet pakken is het weer zo ver 🙂
  voor en oordelen ja ze waren er zijn er en zullen er ook altijd zijn
  uiterlijk vind ik geen punt , iemand doet wat hij of zij dunkt
  het goede zit toch in de aard van het beessie
  fijn weekend gewenst

  Geliked door 1 persoon

 4. Aad Verbaast zegt:

  “Als je haar maar goed zit” is een prachtige relativerende opmerking natuurlijk.
  Het wachten is op een haargroeistopmiddel.

  Geliked door 2 people

 5. Evert Roest zegt:

  Diezelfde (voor)oordelen hoor ik tegenwoordig over mensen met veel tattoos e.d. Terwijl het toch niks zegt. Ik wilde trouwens vroeger ook graag lang haar, want iedereen op school had dat (!) Ik werd voor ‘kale’ uitgescholden, omdat mijn haar niet tenminste op schouderlengte was. Mijn vader was mordicus tegen en toen hij dan eindelijk zijn verzet opgaf, duurde het niet lang of het was er weer af. Ik ben namelijk al sinds ongeveer mijn 20e behoorlijk kaal…. Tegenwoordig hanteert vrouwlief de tondeuze. In de zomer op standje 0, ’s winters op 1 (“winterstand”). Na het opstaan even onder de douche en klaar. Niks geen gekam, Brylcreem, liters shampoo of andere troep. Scheelt tijd en geld en tegenwoordig ben ik nog hip ook. Niemand scheldt mij nog uit voor ‘kale’.

  Geliked door 1 persoon

 6. terrebel zegt:

  Geweldige ideeën voor een familie uitje! En inderdaad: er zijn maar weinig mensen die voldoen aan het ideaalbeeld van de media.

  Geliked door 1 persoon

 7. sjoerd zegt:

  Vroeger had ik ook lang haar, in de provotijd zullen we maar zeggen. Veel wassen, kammen, klitten en meer ongemak levert momenteel ook een keurig onderhouden kapsel op van 7 mm tot max 20 mm. Dat kun je nog net behapstukken met een washandje….

  Geliked door 1 persoon

 8. Suskeblogt zegt:

  Ik ben nooit een beeld geweest, laat staan modieus, soms bizar of belachelijk, maar da’s mijn eigen persoonlijke mening als ik naar die jaren terugkijk.

  Geliked door 1 persoon

 9. kakel zegt:

  Al deze wijsheid vergaar je pas met het ouder worden. Je moet eens kijken naar de jeugd waar ze zich aan spiegelt… Alles moet mooi, glad, strak, bloot.
  Pas als je zeker van jezelf bent,durf je te laten zien wie je bent. Of je je nou laat beinvloeden door de mode je er juist tegen af wilt zetten. Mensen met tatoeages en/of ringen door de neus worden ook gezien als tuig, Het is slechts een middel om je uit te drukken.
  Mensen kijken is prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 10. John zegt:

  Ja, als een mens iets goed kan is het vooroordelen over een ander. Zelf heb ik vroeger ook het lange kapsel gehad. Nu, nu heb ik het zo kort mogelijk. Dan hoef ik er weinig aan te doen en het voelt lekker. En mijn baard is groot genoeg om de boel te compenseren.

  Geliked door 1 persoon

 11. sprakeloosid zegt:

  Een hekel had ik aan de oude mannetjeskapper in het dorp als kind. Goedkoop en de laatste herscholing dateerde van dertig jaar ervoor. Ik wilde als 12 jarige een modern model (1978) zie bijvoorbeeld Spargo uit die tijd, scheiding in het midden. Mijn ouders niet de beroerdste gaven aan dat ik dat maar moest doen …..bij de oude mannetjeskapper. Met een oud modellenboek ging hij aan de slag…..Het was de laatste keer met toestemming van mijn moeder. Bedankt Rob er zit zo maar een nieuw blogje in mijn hoofd.
  In een ander kader kom ik terug op dit stuk.

  Geliked door 1 persoon

 12. Frank103 zegt:

  Hoi Rob, een kapsel, tattoos of oorbellen kunnen passen bij een bepaalde werkomgeving, of níet! Voor The Beatles was lang haar een statement, toen had men het ook vaker over langharig (werkschuw) tuig. Voor een bankwerker kan lang haar levensgevaarlijk zijn. Een arts met lang haar en een afschuwelijke tattoo zal ook minder vertrouwen uitstralen naar de patiënt dan een meer doorsnee uiterlijk.
  Als zeikerd zijnde verwacht ik van een docent ook geen (weinig) taalvauten in schrijfsels, hier zag ik er zomaar 2: associeerde zij moet zijn associeerden zij en het is natuurlijk ook wordt verdiend. Hachelijk?

  Geliked door 2 people

 13. realjager zegt:

  Vroeger had ik vaak een zogenaamd Bibop kapsel, kort net als geknipt met een bloempot model. Ik heb ook nooit een snor of baard gehaald maar nu voor het eerst laat ik een snor staan voor een maand en misschien wel langer. Naar de kapper ga ik pas als mijn haar me gaat irriteren en dan wordt het weer lekker kort. Ik heb het niet zo met lang haar denk ik…

  Geliked door 1 persoon

 14. Frank103 zegt:

  Hoi Rob, bij het typen op tablet en pc sluipen foutjes erin, helemaal als je teksten achteraf toch weer aanpast. Het overkomt iedereen dus! Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 15. Dick zegt:

  Ja dat natuurlijk en als je maar van je moeder houdt, nietwaar.
  You can’t judge the book by looking at the cover, zong Bo Diddley in mijn jonge jaren.
  Wat haar van boven ofwel dat schedeldak betreft heb ik een vergelijkbare ontwikkeling doorgemaakt als die jij hierboven beschrijft; een kammetje heb ik niet meer nodig.
  Ik tooi mij des winters steevast nog wel altijd in m’n wintervachtje d.w.z. dat ik enige maanden in scheerstaking ga.
  Nog een prettig weekend met of zonder haar.

  Geliked door 1 persoon

 16. staartje zegt:

  Een blog uit mijn hart. Het uiterlijk vertoon hangt me de keel uit.

  Geliked door 1 persoon

 17. staartje zegt:

  Teylersmuseum is geweldig, het gebouw……..wauw

  Geliked door 1 persoon

 18. meninggever zegt:

  Ik ben wel van de vooroordelen. Mensen die baarden en snorren onverzorgd laten staan vallen bij mij al snel door de mand. Talibanlook en zo (..). Maar vooral onverzorgd. Lange haren? Haha, ja vroeger, toen ik jong was. Ergens in de jaren tachtig kwamen de gekochte krullen. Peperduur, maar wel goed voor het imago. Zo verzorgd! Daarna halverwege de jaren negentig de tondeuze-look. Kort geschoren. Gevolgd door de nullies, het scheermes er overheen. Kaal, beetje was, glimmende kop, zo gemakkelijk. Alleen een petje nodig voor de zon, of juist daar tegen. Ik zou niet anders meer willen….

  Geliked door 1 persoon

 19. Veelal is het op de voet volgen van mode het ‘erbij willen horen”. Naar mijn idee doen dit ook de mensen die weinig zeker zijn van zichzelf. Die de bevestiging van buitenaf nodig menen te hebben. Omdat ze zichzelf (nog) niet kunnen accepteren en waarderen zoals ze zijn. Zichzelf die bevestiging onthouden.

  Ik ken volwassenen die zich op een bepaalde manier kleden ‘omdat alle vriendinnen dat doen’. Weer die buitenkant die zo belangrijk is: je wordt gewipt als je je niet naar die codes gedraagt….

  Zo binnen, zo buiten…

  En dank voor jouw reacties op mijn blog en foto.

  Geliked door 1 persoon

 20. Bertie zegt:

  Vooroordelen zijn niet eerlijk, maar toch, ze bestaan en ongewild doe ik er zelf ook aan mee. De outfit op zich doet er niets toe, het ligt aan het beroep van iemand. Ik zou geen tandarts willen met een gouden tand en van een slordiggeklede verkoopster hoef ik geen kledingadvies. Wat ook meespeelt is de opvatting van mensen; van, bijvoorbeeld, conservatieve ouders kun je niet verwachten dat ze hippe onderwijzers op prijs stellen. De presentatie is dan wel degelijk belangrijk.

  Het boek ‘Zie de mens’ lijkt me mooi, ik ga bij Bol zoeken naar een tweedehands exemplaar.

  Geliked door 1 persoon

 21. gewoonanneke zegt:

  Beter langharig dan kortzichtig was de kreet in die jaren als ik me nog goed herinner. Het maakt mij niet uit of iemand lang of kort haar heeft. Al vind ik soms het wat langere haar bij mannen van mijn leeftijd soms wel iets triest hebben haha, niets menselijks is mij vreemd. Zeker als ze het dan nog over de dunner wordende kruin heen kammen. Dan maar een mooie kale of bijna kale kop, wat maakt het allemaal uit. Sommige staat het ook nog heel goed trouwens.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.