Kijken en bekeken worden

Als kind kwam ik fietsend door ons dorp totaal onverwacht een Javaanse vrouw tegen. Geschokt ben ik naar huis gesneld en vroeg ik mijn moeder om uitleg. Zij vertelde mij dat ik waarschijnlijk uit het koloniale Nederlands-Indië/Indonesië een baboe heb gezien. Een kinderjuffrouw, een vrouwelijk persoon, die in dienst is om voor kinderen te zorgen. Een kinderjuffrouw met niet alleen een verzorgende maar ook een opvoedende taak. Volgens mijn moeder woont een baboe in bij het gezin en is / wordt onderdeel van het gezin. Daarom kreeg ik te horen dat zij waarschijnlijk vanuit koloniale Nederlands-Indië/Indonesië is meegereisd naar Nederland. Die uitleg heb ik goed onthouden.

Maar de meeste indruk heeft de donkere huidskleur op mij achtergelaten.

Na mijn dertigste ben ik in de Bijlmermeer gaan wonen. Het nieuwe onbekende uiterlijk en de huidskleur van Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse buren heeft toen minder indruk op mij gemaakt. Tenslotte kreeg ik hier mijn nieuwe vrienden.

Als puber fantaseerde ik over een vriendinnetje met lang, erg lang blond haar. Vreemd genoeg is dat ideaal beeld voor de haardos van een vriendin veranderd. De lengte van het haar zegt mij weinig tot niets meer. Tenslotte zie ik om mij heen kijkend vooral kapsalons en winkels voor haar, haarstukjes en andere haar benodigdheden, ook de meest kunstige pruiken zijn er te koop. Dit in alle mogelijke (on-)natuurlijke haarkleuren die je maar kunt bedenken.

Niet alleen mijn ideeën over het haar van mijn LIEF! zijn veranderd.

De trotse uitstraling van de vrouwen in de Bijlmermeer maken dat ik regelmatig in bewondering en verwondering sta te kijken naar een prachtig mooie vrouw. Of de onbevangen duidelijke uitleg van mijn moeder over een voor mij onbekende huidskleur hieraan heeft bijgedragen weet ik niet.

Wat vanaf dat moment wel veel , heel veel indruk op mij maakt is het openlijke en het heimelijke racisme wat overal in de Nederlandse maatschappij aanwezig is. Het bewust en onbewust discrimineren valt mij ook nog steeds op.

De tolerante handelsgeest waar Nederland om bekend staat mis ik daardoor meer en meer.
Mensen kijken doen we toch allemaal. De hele dag door zijn we bezig anderen te beoordelen. Waarom doen we dat? Waarom vinden we iemand mooi of lelijk? Kun je aan de buitenkant zien of iemand goed of slecht is? Wat zegt ons uiterlijk over ons Innerlijk?

Al een paar eeuwen lang doen wetenschappers hier serieus onderzoek naar. Niet alleen de vorm en de grootte van ons gezicht maar ook onze huidskleur is tot in de vreemdste details onderzocht. Met een sterk afwijkend, maar vooral onbekend uiterlijk kon je zo maar tot de missing link tussen aap en mens worden uitgeroepen. Hele volkeren werden en worden in een hokje geduwd en gelabeld. Dankzij de opkomst van fotografie en andere massamedia bereikten en bereiken dergelijke ideeën een miljoenen publiek.

Kijken wij tegenwoordig veel genuanceerder naar andere mensen.

Of toch niet?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Kinderen, Onderwijs, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

32 reacties op Kijken en bekeken worden

  1. Rebbeltje zegt:

    Dat is een heel andere kijk op wat er nu gebeurt hier in ons kikkerlandje…
    Zal me eens verdiepen in je link…groetjes en fijne zondag

    Geliked door 1 persoon

  2. Frank103 zegt:

    Iemand van een andere stam kan jou naar het leven staan, het is puur overleven voor de mens dat hij vreemden in de gaten houdt. Daar brengt onze zogenaamde beschaving echt geen verandering in.

    Like

  3. constantinoc zegt:

    Zoals je weet, Rob, woon ik in Brazilië. Misschien is wel geen ander volk op de wereld zo’n smeltkroes van culturen, rassen en afkomsten. Het aantal huidskleuren en alle mogelijke mengvormen is hier dan ook enorm. Donker gekleurde mensen maken een aanzienlijk deel uit van de bevolking. Dat neemt niet weg dat veel mensen van vermoedelijk Afrikaanse afkomst hier toch niet voor vol of gelijkwaardig worden aangezien. Er is dan ook alle reden om van tijd tot tijd via speciale programma’s weer eens de aandacht te vestigen op het racisme dat vlak onder of net aan de oppervlakte een rol speelt.

    Geliked door 2 people

    • Rob Alberts zegt:

      Het boek: “De exotische mens, andere culturen als amusement” geeft een beeld van onze kijk op mensen van ongeveer een eeuw geleden. Maar soms denk ik dat er niet zo veel is veranderd.
      Soms zie ik Brazilianen op het Leidseplein Capoeira voorstellingen geven. Dit geeft dan veel bekijks, zonder dat de toeschouwers de achtergrond en/of betekenis kennen.

      Vriendelijke groet,

      Like

  4. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja mensen kijken is een bezigheid , die ik graag doe en ook regelmatig , vooral in de trein of stations , en dan maakt mij de kleur van hen niet uit
    maar wat zich nu hier weer eens afspeelt tijdens de intocht van sinterklaas is walgelijk , iemand zei daar dat hij afstammeling was van de slavernij , nou hoera voor hem , en moeten de kinderen daar dan maar de dupe van worden , hij moet zich gaan schamen
    je wenste mij en mijn lezers een zonnige dag las ik , nu dat lijkt het dus niet te gaan worden

    vriendelijke groet

    Geliked door 1 persoon

  5. Leo zegt:

    De meeste discrimineren zich zelf.
    Ze zijn Allemaal Hartelijk welkom in Nederland.

    Like

  6. John zegt:

    Ik oordeel niet. Discrimineren doe ik ook niet. Of mss wel. Mss discrimineer ik Nederlanders want ik ga altijd boodschappen doen in een wijk waar meer allochtonen komen dan autochtonen. Ik vind het heerlijk.

    Geliked door 2 people

  7. johmar zegt:

    natuurlijk is rascisme en discriminatie iets vreselijks en dat moet niet getolereerd worden,maar om daar een sinterklaas intocht voor te gebruiken vind ik niet kunnen ,

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Het hele Sinterklaas gebeuren gaat al langer aan mij voorbij.
      Na de mishandeling door de politie van twee vrienden in Dordrecht bij een vorige Sinterklaas intocht laat ik dit lopen.
      De rechterlijke uitspraak dat zowel de politie als de burgemeester ver buiten hun boekje zijn gegaan is duidelijk.
      Dat er geen excuses zijn gemaakt ook.
      Een van deze vrienden heeft blijvend rugletsel overgehouden aan dit politie optreden.

      Jammer genoeg.

      Vriendelijke groet,

      Like

  8. benjamín zegt:

    Ik vrees dat vooroordelen van alle tijden zijn en een niet uit te roeien hebbelijkheid.

    Like

  9. bittytje zegt:

    Doodjammer maar onuitroeibaar. Menig mensenras (en natie!) vindt zichzelf het allerbeste en sommige ondergeschikten gingen het – in vorige eeuwen – nog geloven ook. Vreselijk, er zal doorlopend actie moeten worden ondernomen door alle overheden., Soms denk ik dat het Boeddhisme lijkt te zijn bedacht voor de underdog; dit geloof doet zo berustend aan.

    Geliked door 2 people

  10. Dick zegt:

    Hoewel de gemoederen opeens in verband met die zwartepietendscussie nogal eens verhit raken, meen ik dat we in dit land toch aardig op de goede weg zijn om te leren samenleven en beducht te zijn op allerlei kwalijke vormen van uitsluiting en ontmenselijking. Helemaal rimpelloos zal en kan dat nooit verlopen. Wat we in wetten en regels vatten, wat de groepsmores op enig moment voorschrijft, wat onze ratio ons ingeeft en wat we in ons hart voelen zal nooit mooi synchroon lopen en kan soms verscheurend ver uiteenlopen.
    Gelukkig zijn we ook allemaal mensen die met een beetje goede wil tot bezinning kunnen komen en iets kunnen leren van elkaar.
    En tja, we zitten toch een maandje met die oude Klaas en zijn gevolg opgescheept en hij zal nog niet vertrokken zijn en daar steekt Claus z’n voet alweer tussen de deur.

    Geliked door 1 persoon

  11. sjoerd zegt:

    Ik werd al jong geconfronteerd met deze Indonesische cultuur en folklore en speelde regelmatig bij deze kinderen. Nooit ging ik weg zonder geproefd te hebben van hun eten. Het heeft mijn blik verruimd en discriminatie is nooit in mij opgekomen. Zelfs mijn vader die in Indonesië heeft gevochten en daar invalide geworden is, heeft daar nooit problemen mee gehad.

    Geliked door 2 people

  12. Suskeblogt zegt:

    Ik probeer niet te oordelen, maar soms doe ik het onbewust totdat het tot me doorsijpelt dat ik verkeerd bezig ben over een bepaalde persoon of groep. Ik vrees dat het in ons ingebakken zit dat iemand die er anders uitziet of een ander geloofsovertuiging heeft niet voor vol kan aangezien worden. Zoals ik reeds meerdere malen schreef kom ik veel in contact met mensen van vreemde origine in de stationsbuurt en dat helpt me redelijk om deze grenzen af te schaffen of ze toch minder groot te laten zijn

    Geliked door 2 people

  13. Corja zegt:

    Vast wel eens van Lombroso gehoord? Laatst nog een artikel over zijn methode in Trouw. Beetje eng.

    Like

  14. thatfullmoonguy zegt:

    Hallo Rob, leuk dat je langskwam! Ach ja een beetje ongrijpbaar en enigmatisch zijn is wel leuk 🙂 Maar uiteindelijk viel alles toch wel op z’n plaats, hoop ik?

    Deze discussie, piew… ja ik ben bang dat niemand heilig is en we ergens niet kunnen omgaan met elementen die anders zijn, ik wil nog niet eens zeggen dat we die dan eng vinden. We vinden ons (ergens) méér, we vinden ons beter, en we kunnen geen plek vinden voor die andere manier van beleven.
    Geldt dus ook in de zwarte pietendiscussie voor beide partijen.
    Ik denk, dat we het best af zijn als we de anderen toch maar gewoon laten zijn wat ze zijn. En misschien, eens luisteren waarom ze vinden wat ze vinden en doen wat ze doen. Ergens in Noord Ierland zijn mensen, die kunnen uitleggen waarom ze de “tegenpartij” toch tradities als hun provocerende marsen laten uitvoeren. Als zij dat kunnen, moeten wij dit kunnen.

    Groeten!
    Clemens.

    Geliked door 1 persoon

  15. Emigrant zegt:

    Ik ben nu achttien jaar weg uit Nederland en moet helaas constateren dat het racisme, dat ondershuids altijd wel aanwezig was, er veel meer aan de oppervlakte treedt. Er wordt ook niet meer veel aan de bestrijding ervan gedaan is mijn indruk.

    Geliked door 1 persoon

  16. Rob Alberts zegt:

    Haatzaaien is het nieuwe woord.
    Openlijke racistische opmerkingen verspreiden wordt jammer genoeg steeds meer gedaan.
    Bezorgde groet,

    Like

  17. Rebbeltje zegt:

    Zo heb je link in een blogje gebruikt samen met een tekst van iemand gekregen.
    Je komt het nog wel een keer tegen zo rond dat kinderfeest…groetjes en fijne dag

    Geliked door 1 persoon

  18. kakel zegt:

    Al die asociale media doen er ook geen goed aan! Ik vind donkere vrouwen prachtig om te zien. Met hun weelderige vormen en trotse houding. Ieder mens mag er zijn en doet er toe. Tenzij je zoals bijvoorbeeld Dutroux, het tegendeel bewijst.
    Groetjes Kakel

    Geliked door 1 persoon

  19. meninggever zegt:

    Ik groeide op in een witte buurt. Enige uitzondering een Chinees gezin. Wonderlijke mensen, vonden wij allemaal. E zij voldeden aan het vooroordeel, oudste dochter eindigde in de mannenservice en had een donkere vriend, tweede zoon, toch iemand met wie wij altijd samen speelden, werd later drugshandelaar en eindige daar niet goed. Zwarte mensen kwamen pas echt in ons leven toen de Bijlmerwereld veranderde. In 1975 en daarna. Het werd het bekende drama. Een mooie wijk binnen de kortste keren verloederd. Criminaliteit groeide en bloeide. Het beeld dat zwart met dat fenomeen van doen had vatte post. Breed! Was dat terecht? Vast niet, maar veel mensen uit die groepen waren er wel bij betrokken. Jammer maar helaas. We verhuisden er voor, ik heb het al eens aangehaald. En nu leven we in een multiculti-wereld waarin argwaan het wint van naiviteit. Onbevangen kijken naar en je verwonderen gaan niet samen. Feiten, dat is waar het om gaat. Helaas…..

    Like

  20. Rob Alberts zegt:

    Jouw ervaringen en teleurstellingen heb ik regelmatig luid en duidelijk van jou kunnen lezen.
    Dat cijfers veranderen daar kan ik jou niet van overtuigen.
    Jouw gevoel bij de oude ervaringen blijft overheersen.
    De oude ervaringen kan niemand veranderen.
    De beleving van deze ervaringen ook niet.

    De feiten, de harde cijfers worden regelmatig door bijvoorbeeld Ewout Butter en andere onderzoekers en statistici hernieuwd en actueel gemaakt.

    Laat ik een constatering van mij zelf plaatsen.
    De meeste oude hoogbouwbewoners in de Bijlmermeer betalen nu gewoon hun hypotheek voor hun laagbouwwoning in de Bijlmermeer.
    De enkele rotte appel is gedwongen naar Holendrecht, Amsterdam-Oost en Amsterdam-Noord verhuisd met het verkeerde gedrag.

    Vriendelijke groet,

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.