Hades en zijn Persephone’s

Hoewel er eeuwenoude verhalen over Hades te lezen zijn wil ik het hier over een jongere en vriendelijkere versie hebben. Hades is een bijna driejarige stier uit de Lindenhoff stal. Hij heeft deze zomer een prachtleven gehad. Rustig grazen met zijn Franse vriendinnen. Wij kennen koeien als melk- en/of vleesleverancier, maar het zijn ook echte natuurliefhebbers. Hades de stier leeft met zijn 15 vriendinnen een rustiger leven langs de Gaasperzoom van Groengebied Amstelland. Het zijn rustige Gasconne koeien. Ze trekken zich weinig van anderen aan. Alleen een oude stier kan soms iets feller zijn dan een jonge. Maar de bijna driejarige Hades heeft deze zomer vooral zijn buik rond gegeten en zich met zijn vriendinnen vermaakt.

De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Toch is het nog even afwachten of er ook nageslacht komt uit dit vermaak.

Koeien zijn over het algemeen feller dan stieren. Toch hebben deze dieren geen behoefte om wandelaars iets aan te doen. Wij staan hoger in de voedselketen dan de koeien. Maar een koe kan zich onveilig voelen, bijvoorbeeld als ze net gekalfd heeft: daarom wordt geadviseerd om ongeveer 20 meter afstand te houden. Een koe kan grenzen aangeven; ze hoeft niet meteen aan te vallen. Kalm blijven helpt het beste. Met je stem bereik je veel; stemverheffing werkt het beste. Net als bij getrainde honden heeft ieder mens gezag en autoriteit over deze koeien.

Langzaam hebben vrijlopende de koeien zich kunnen aanpassen. De grote kalveren zijn uit de Gaasperzoom weggehaald. De vaarskalfjes zijn gebleven. De grotere kalveren zouden anders te snel door Hades de stier gedekt zijn. Ook de stierkalfjes zijn om onderlinge conflicten te voorkomen weggehaald. De koeien en een paar kalfjes grazen gewoon rustig door terwijl buurtbewoners langs wandelen. In het najaar loopt de voedingskwaliteit van het gras snel terug. De kudde geniet dan ook van allerlei andere planten en bladeren. De woekerende winde en kleefkruid zijn favoriet en met de enorme berenklauwen is van de zomer al korte metten gemaakt. De koeien zijn echte opruimers wat dat betreft. Voorlopig zijn ze in het weekend nog in het weiland maar…zodra het najaar echt zijn tanden gaat laten zien en de pelotons wielrijders niet meer door het gebied stuiven mag de kudde ook in het weekend in de Gaasperzoom blijven omdat ze anders niet voldoende te eten hebben. De kudde is nu 28 zielen groot, 15 koeien, 1 stier en 12 kalfjes. Ze genieten van de Gaasperzoom, dankzij de vele vrijwilligers en wandelende wijkbewoners die ook een oogje in het zeil houden, worden ze goed in de gaten gehouden. Zelfs tot diep in de nacht zijn er mensen die even gaan kijken of alles in orde is. Geweldig !!!

Boerderij Lindenhoff is de eigenaar van alle koeien in wandelgebied de Gaasperzoom. Maar Groengebied Amstelland is verantwoordelijk voor het gebied als de koeien schade aanrichten. Boerderij Lindenhoff werkt met verslaafden, mensen die niets op hun cv kunnen zetten. Ze hebben een te grote afstand tot de arbeidsmarkt. De passie van hulpverlener Jonathan Vink is deze mensen verder helpen. De medewerkers van Jonathan snoeien bomen, ruimen koeienvlaaien op, maar doen niets met de koeien. De hoeveelheid hondenpoep en paardenvijgen was vroeger zelfs groter. Buurtbewoners, vrijwilligers helpen soms bij het snoeien van bomen en zorgen ook voor de koeien. De hulp uit de buurt is belangrijk vooral als er te weinig medewerkers zijn bij Boerderij Lindenhoff.

Boer Dirco te Voortwis van boerderij de Lindenhoff, de eigenaar van de kudde, heeft een aantal workshops gegeven voor mensen die wilden weten wat te doen als een koe dicht bij je komt. Ook de nieuwe vrijwilligers hebben hun cursus “herderen” achter de kiezen. De koeien kennen het gebied nu op hun duimpje en ook de kalfjes weten al prima de weg. De kalfjes hebben geleerd om de kudde weer terug te vinden als ze te ver zijn achter gebleven …. op loeien wordt dan geen antwoord gegeven door de moeders, ze moeten hun weg zelf terug vinden en het gaat al steeds beter. Een van de oudere kalfjes neemt dan het voortouw en leidt de rest weer de goede kant op. De prachtige jonge stier, Hades, is met bijna 2 ½ jaar oud nog eigenlijk een tiener in de koeienwereld. Het is zijn eerste dek seizoen en iedereen is natuurlijk vreselijk benieuwd of zijn Persephone’s volgend voorjaar een nieuw kalfje gaan laten zien. Hades is zeker geen vechtersbaas uit de Onderwereld. Hij heeft nergens anders oog voor dan voor eten en “ L’Amour ”… om zijn Franse afkomst te benadrukken. Rondfietsend zie ik een laatste koe in de herfstige namiddag haar kalfje nog zogen. In de verte zijn nog een paar kalfjes met elkaar aan het spelen in een nazomer zonnetje.

Wat is wonen in Amsterdam-ZuidOost toch geweldig!!!

http://www.lindenhoff.nl

http://www.groengebied-amstelland.nl/

http://www.gein3dorp.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, Natuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Hades en zijn Persephone’s

 1. Suskeblogt zegt:

  koeien die heden ten dage nog kunnen grazen mogen zich gelukkig achten. Velen zitten opgesloten in kooien en weten niet eens wat een weide is.
  Goed dat die mensen zich op die manier nuttig kunnen voelen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Frank103 zegt:

  Mooi verhaal, we hebben hier ook weilanden vol koeien en ook in het bos bij Castricum lopen de koeien los. Dat zijn Schotse hooglanders met indrukwekkende hoorns op de kop, dan vind ik 20 meter voor de jeudigere koeien best eel dichtbij. Die zijn namelijk nieuwsgierig en komen graag dichterbij kijken dan 20 meter. En had ik al gezegd hoe groot die hoorns van Schotse hooglanders zijn?

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  fijn om dit te lezen Rob
  ik ken zulke kleine kuddes in deze omgeving ook
  goede zaak

  Geliked door 1 persoon

 4. sjoerd zegt:

  Het lijkt me heerlijk om daar rond te wandelen en te genieten van deze beesten. Hier lopen in de heide ook van dit soort beesten rond. Ik heb er eens met de auto middenin gestaan terwijl de beesten netjes gingen liggen…

  Geliked door 1 persoon

 5. terrebel zegt:

  Sorry. Vanaf ’15 vriendinnen’ raakte ik sterk afgeleid en op compleet andere gedachtes.

  Geliked door 2 people

 6. Rob Alberts zegt:

  Misschien heb ik ook wel verkeerd geteld en zijn het er 16 …..
  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Wat een mooie log Rob, echt goed onder woorden gebracht.

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Die hades heeft het goed voor elkaar… 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 9. benjamín zegt:

  Wat is die Griekse mythologie toch een onuitputtelijke bron van fantasie en vermaak. Men kan er me uren zoet mee houden.

  Geliked door 2 people

 10. kakel zegt:

  In het seizoen lopen er bij ons in de buurt de koeien met kalfjes los in het natuurgebied. Daar kun je gewoon tussendoor wandelen. Als je maar rustig doet. Koeien zijn wijkende dieren. Ze zullen zelden de confrontatie aangaan.
  Vroeger ging ik naar de veemarkt in Rotterdam. Het kwam geregeld voor dat een koe de kuierlatten nam. Een dolle koe is idd erger dan een dolle stier.
  Je ziet in de polder steeds vaker dat koeien de kalfjes bij zich houden. Zo hoort het ook!

  Geliked door 1 persoon

 11. staartje zegt:

  En alweer een prachtig stads natuurlog. Zo moet het. Dichtbij… MOOI. Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 12. realjager zegt:

  Hier in de omgeving zijn meer schapen en kippen en minder koeien. De schapen kom ik meestal in het bos tegen waar ze vrij rondlopen en soms moet ik dwars door zo’n kudde heenlopen maar ze zijn dat wel gewend en huppen op laatste moment aan de kant. Door een kudde koeien heen rennen lijkt me iets spannender!

  Geliked door 1 persoon

 13. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik wandelde een 26 km door de duinen bij heerlijk zonnig weer en dus echt niet kou , kwam een kudde paarden en een kudde hooglanders tegen
  al ik al een pracht dag
  fijne avond

  Geliked door 1 persoon

 14. John zegt:

  De koeien die hier grazen zijn ook niet bang, maar zeker ook niet agressief. Ik loop veel in het gebied en je merkt aan koeien dat ze je leren kennen en ergens waarderen ze je aanwezigheid.
  Leuke beesten, en Nederland heeft veel mooie plekken om te wonen.

  Geliked door 1 persoon

 15. EJW zegt:

  Leerzaam artikel. Mooi dat de buurt zo betrokken is in dit geheel. Koeien zijn prachtige dieren met een glanzende vacht en trouwe ogen die rust uitstralen en hun eigen gang gaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.