Aanmodderen ook met het Gouden Kalf

Dagelijks loop ik door mijn leslokaal heen met schoonmaakspullen. Na een les met een knip-, plak- en kleuropdracht is het logisch dat er iets achterblijft op de tafels en grond. Maar ook bij de start van een les wil ik weleens vragen of er viezigheid op de lestafels zit. Op mijn werkplek vind ik het belangrijk dat alles schoon is. Niet al mijn leerlingen zullen dit oppikken, maar bij een aantal merk ik dat zij het op prijs stellen. Hulp wordt geregeld aan geboden bij het poetsen.

Toch zijn er ook een of twee pubers die blijven aanmodderen. Schuttingtaal en obscene tekeningen blijven er dus geregeld op tafels en muren opduiken. Gelukkig hoef ik dan weer niet hun smerigheid op het internet te volgen!

 

Met de film Aanmodderfakker is het ook maar aanmodderen. Deze tragikomedie toont het leven van de 32-jarige eeuwige student Thijs.

Hij sloft ogenschijnlijk zorgeloos door het leven dat gevuld is met bier, meiden, donaties van zijn moeder, hangen met zijn huisgenoot en wat werkshiftjes in een sfeerloze mediagigant. Wanneer hij Lisa, de zestienjarige oppas van zijn zus ontmoet, een jongvolwassen meisje met torenhoge ambities en een uitgestippeld plan voor het leven, wordt Thijs keihard geconfronteerd met de gevolgen van zijn bestaan.

De hele film is in een rookgordijn gehuld van openlijke en stiekeme verslaafde rokers. Het aanstootgevende moderne “Fuck” en “Fucking” komt in alle dialogen zeer overheersend voor. De seksscène met een minderjarig meisje moet de film dan ook nog commercieel aantrekkelijk maken.

Dat deze film Gouden Kalveren voor Beste Film en het Beste Scenario heeft gewonnen kan en wil ik niet begrijpen. Roken is niet meer van deze tijd. Schuttingtaal maakt een script niet beter. En de Nederlandse wetgeving over seks met minderjarigen is nog steeds heel duidelijk!

Of begrijp ik iets niet goed?

Het geeft in mijn ogen een verkeerd voorbeeld. Het wegpoetsen van obscene tekeningen en schuttingtaal op tafels en muren in mijn lokaal blijf ik gewoon doen. Maar naar deze bekroonde Nederlandse film in de bioscoop hoef ik niet!

http://www.filmfestival.nl/publiek/nieuws/winnaars-gouden-kalveren-2014-de-grote-prijzen-van-de-nederlandse-film/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Kinderen, Onderwijs en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Aanmodderen ook met het Gouden Kalf

 1. John zegt:

  Ik ben zelf ook nogal van de hygiëne. Een schone werkomgeving is een must vind ik. Zeker ook met vergaderen erg belangrijk.
  Die film, het is denk ik niet echt wat voor mij. Ik heb sowieso weinig met Nederlandse films. Vaak overdreven tot aan het belachelijke toe.

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  nee je begrijpt het goed hoor Rob
  ik kan ook niet begrijpen dat zo iets in de prijzen valt
  zonnige zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 3. zeezicht zegt:

  Wat wil je, alles werd reeds verfilmd. Dus nu moet het ordinair en choquerend zijn om op te vallen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Leo zegt:

  Het moet tegenwoordig allemaal net over het randje, evenzo de tv.
  Kijkcijfers, kijkcijfers….daar draait het om.
  Blijf maar gewoon lekker schoonmaken, er zijn er die het oppakken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Zodra Nederland in de jaren 60-70 van zijn strenge kneuterigheid afstapte sloegen de stoppen door. Enkele auteurs, filmmakers, columnisten en meer van deze figuren brachten overspannen wrochtsels; alsof ze plotseling van de ketting werden losgelaten. Kunstenaars leken op kunstjesmakers, actreutels vertoonden gretig hun blote kont, bloedgeile hoofdpersonen maakten sommige boeken pas ècht waardevol. Daarna kwamen de agressieve muziekclips en het gaat maar door.
  Dit is een overdreven uitbarsting, ik weet het. Maar wij maakten ons zorgen over de opvattingen van sommige jongens en meisjes; zij geloofden serieus dat het normaal is als je dronken in je neus gefuckt werd of stoned op school verscheen.
  Gelukkig is de groep ‘gewone’ opgroeienden nog steeds groter.

  Geliked door 3 people

 6. omimieke zegt:

  Ken de film niet maar uit jouw beschrijving kan ik me volledig bij jouw mening aansluiten. In elk geval mijn felicitaties met jouw netheid in de klas je kan maar een voorbeeldfunctie hebben en als dit dan opgepikt wordt door een paar leerlingen dan heb je toch al gewonnen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Daarom heb ik zo een hekel aan nederlandse films…schaam me soms dat ik er woon.
  Geen reklame voor ons kikkerlandje…
  Over deze kan ik niet oordelen want ken de film niet…
  Kijk wel naar de buitenlandse 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. els zegt:

  Indien de media zoveel invloed heeft op de jeugd van tegenwoordig als wordt beweerd ziet het er niet goed uit. Je ziet steeds meer van zulke toestanden in films, reportages, kranten,…
  Gelukkig zijn mijn kinderen er goed doorgekomen.

  Geliked door 1 persoon

 9. sjoerd zegt:

  Een schone werkplek lijkt me ook essentieel. Schuttingtaal en vrijheid van meninguiting moeten wel binnen de normen van goed fatsoen liggen. Anders hoeft het voor mij ook niet

  Geliked door 1 persoon

 10. Zilvertje zegt:

  Als ik dit zo lees wil ik er ook niet heen.
  Ja, ik ben ook altijd aan het vegen en opruimen, hahaha, ik probeer wel zo veel als mogelijk de “”daders”” het te laten doen, maar met die grote klassen ontgaat me wel eens iets. :^0

  Geliked door 1 persoon

 11. willy zegt:

  je hebt de gouden leeuw,de gouden beer en de gouden palm…

  het heeft misschien iets met dat kalf te maken

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 12. Frank103 zegt:

  Mijn bureau wordt bijna dagelijks schoongemaakt, gelukkig! Zelf maak ik regelmatig mijn muis, toetsenbord en computerscherm schoon, ik houd ook van een schone werkplek. Nederlandse films zijn doorgaans platvloers, zelfs films die dat helemaal niet nodig hadden, als De lift en Amsterdamned. Ik kijk liever naar een leuke Amerikaanse film, of naar The pink panther.

  Geliked door 1 persoon

 13. dat deze film een prijs krijgt, wil toch wat zeggen?

  óf over de jury,
  óf over de (nederlandse film)cultuur,
  óf over het (nederlandse) publiek,
  óf over de film zelf. 😉

  Geliked door 2 people

 14. constantinoc zegt:

  Heel goed, Rob, houd jij maar vol. Als er later twee of drie van je huidige leerlingen aan je terugdenken op een moment dat ze vinden dat de rommel moet worden opgeruimd, heb je het al niet voor niets gedaan. En ik heb toevallig een paar dagen geleden nog eens dat Gouden Kalf in het Oude Testament opgezocht: het heeft maar een heel kort leven gehad!

  Geliked door 2 people

 15. Suskeblogt zegt:

  precies of we nog in de jaren 1970 leven als ik de beschrijving van deze film lees; Als 17jarige moest ik ook niets van dergelijke toestanden en films hebben en ik begreep niet waarom junks als Herman Brood zo fantastisch gevonden werden ook al had hij enkele goeie nummers. Een lichtend voorbeeld voor mij was hij absoluut niet, integendeel.
  Ik ga in ieder geval NIET kijken, ook niet als hij op de TV vertoond wordt.

  Geliked door 1 persoon

 16. Chantal zegt:

  voor mij had de film ook buiten de prijzen moeten vallen

  Geliked door 1 persoon

 17. benjamín zegt:

  Een kroegbaas heeft me ooit eens getoond wat er zich onder de tafelbladen bevindt aan kauwgum en neuskeutels.

  De film heb ik niet gezien en ken ik niet, dus verkies ik om er geen oordeel over te vellen.

  Geliked door 1 persoon

 18. Geloof niet dat ik dit wil zien.
  Kan me gelukkig naar alle kanten uiten…

  Dat wil niet zeggen dat ik iets mis in het leven…..
  Maar dat is een andere film….

  Cinemagroetjes Annet 🙂

  Geliked door 1 persoon

 19. comesayhellotosunnymama zegt:

  Ik heb ook een poosje in het onderwijs gewerkt: VMBO-b & -k; 2de, 3de en 4de jaars. Ook ik werd doodmoe van die schuttingtaal. Ik denk echter dat ‘bepaalde woorden’ voor jongeren een veel minder sterke lading hebben dan voor veel volwassen. Waren we zelf misschien niet een klein beetje hetzelfde, maar dan op onze (toenmalige) manier? Neem een film als ‘Turks fruit’. Toen ik ‘m zag als tiener vond ik ‘m geweldig. Zie ik ‘m nu, dan bekruipt mij hetzelfde gevoel van weerzin als jou bekruipt bij de flim ‘Aanmodderfakker’.

  Geliked door 1 persoon

 20. Dick zegt:

  Mooi niet gaan kijken, Rob.
  Toevallig las ik onlangs een bijzonder lovende recensie in de VK over deze film, maar na jouw commentaar hierboven vermoed ik toch dat mijn eventuele oordeel eerder met het jouwe overeen zou stemmen. Nu ben ik geen filmganger dus is het hoogst onwaarschijnlijk dat ik dat ooit zal kunnen beoordelen.
  Gelukkig, zoals je zegt, hoeven we niet alles te zien en te beleven wat er zoal aangeprezen wordt.
  Zo keek ik zelden Jiskefet, heb ik misschien drie keer vijf minuten de Sporano’s gezien en heb ik nog nooit Mad Men gezien. En er zijn wel meer van die programma’s waar de halve wereld laaiend enthousiast van lijkt te worden die mij niets zeggen of tegenstaan. Gelukkig zwemmen er ook altijd nog wel een paar vreemde eenden in de bijt en dat moeten we vooral zo houden!

  Geliked door 1 persoon

 21. staartje zegt:

  Ik hoef daar niet heen. Ben eigenlijk verbijsterd. Op mijn school flikkeren de studenten alles op de grond de prullenbakken vermijdend. Als de beveiliging er is, wordt er opgeruimd. Dat is te gek voor woorden? Je kan je eigen zooi toch opruimen? En dan werk ik nog PP het ‘platteland’.

  Geliked door 1 persoon

 22. meninggever zegt:

  IK geloof in het chaosmodel. Rommelige wellicht, maar met een inzicht in waar wat ligt en waarom. Creatieve mensen werken vaak zo. Eens in de zoveel tijd maak ik alles eens even spic-en-span. Niet dat er ook maar een snippertje op de grond ligt hoor…. Maar toch. Wat de films betreft; Nederlandse zijn vaak realistisch. Toch wel anders als in de Amerikaanse/Britse waar zelfs elke verwijzing naar blote huid verboden lijkt. Ik snap nooit iets van het liefdesspel waarbij de man doet alsof met zijn broek aan en de vrouw haar minnaar volkomen buiten haar warme huid houdt door de lakens strak om zich heen te houden. Hoe daar ooit kinderen vandaan kunnen komen is mij een raadsel…

  Like

 23. Herkenbaar! Wanneer mn rug het me toestaat ga ik 1, soms 2x per week een half uur eerder naar t werk om mn lokaal te soppen. Heb er zelfs mn eigen schoonmaakdoekjes en spray voor gekocht…
  Niet alle leerlingen pikken het op dat je die moeite voor ze doet … Maar degenen die dat wel doen weten het wel te waarderen en letten zelf ook steeds meer hoe zijzelf eea achterlaten. Soms zaai je waarden die een ander later kan oogsten…

  Geliked door 1 persoon

 24. sprakeloosid zegt:

  Of iets nu wel of niet van deze tijd is, is natuurlijk een non-argument om de film te beoordelen, laten we zeggen Napoleon is ook niet van deze tijd en toch worden er films van gemaakt. Verder zijn we het wel eens Rob en als tegenactie ook maar even de weg wijzen naar een mede recensent.http://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2015/01/12/mijn-filmblik-op-aanmodderfakker/

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.