Elk Nadeel geeft een Voordeel

In de jaren 80 van de vorige eeuw waren er erg veel kaarten en plattegronden van Amsterdam-ZuidOost. Een goede, volledige en correcte kaart ontbrak echter. Hoe het was, is en hoe de nieuwe planning er uit zag vermengde zich in elke kaart en plattegrond. Het aantal bomen was ook niet bekend. Laat staan dat er een juist overzicht van standplaats, soort boom en de status van het onderhoud. Met de oorspronkelijke aanplant van wijkers en blijvers gaf dat een groeiachterstand voor de bomen die voor een verre toekomst zijn geplant. Nu geeft dat grote aantallen van volwaardig uitgegroeide bomen die maar voor een korte tijd van vijf jaar zijn aangeplant.

Elk Nadeel geeft een Voordeel

Sommige woudreuzen staan te dicht op elkaar te kwakkelen op hun te kleine standplaats. Maar uit zijn kluiten gegroeide lichte houtsoorten staan nu ook in volle glorie te pronken op onverwachte ruime standplaatsen.

Op andere bouwplekken in Nederland wordt al weer geruime tijd om monumentale bomen heen gebouwd. Het bouwplan wordt aangepast aan de aanwezige bomen met haar natuur. Nieuwe bewoners roemen het oude en oorspronkelijke groen in hun nieuwe straat. In Amsterdam-ZuidOost wordt vooral met rechte lijnen van de tekentafel gewerkt. Met grote zware bulldozers wordt elk bouwterrein plat en kaal geschoven. Door de vele rechte straten met hun parkeerplaatsen zijn de nieuwe straatboompjes vooral klein en jong.

Regelmatig is er de roep om een bomenstructuurplan voor Amsterdam-ZuidOost. Uitvoerende ambtenaren in het stadsdeel en beleidsambtenaren van de Centrale Stad hebben de kennis en ervaring in huis om dit beleidsplan te maken. Topambtenaren, politici en bestuurders in Amsterdam-ZuidOost wijzen het schrijven van een beleidsstuk, een bomenstructuurplan al jaren af. Of dit door onwil of onkunde wordt gestuurd blijft onduidelijk. Het bomenbeheer en de benodigde financiën worden overzichtelijk en duidelijk m.b.v. een Bomenstructuurplan. Bijkomend voordeel is dat het voor de huidige en toekomstige bewoners ook duidelijkheid schept over de toekomst van het groen in hun straat, plantsoen en park.

Leuk vind ik het dat er een groep enthousiaste nieuwkomers een actiegroep is gestart voor het behoud van hun bomen. Zonder duidelijkheid van een bomenstructuurplan is er nu van alles mogelijk!

Elk nadeel geeft zijn voordeel!

De bomenliefhebbers van de Klusflat Kleiburg wil graag ondersteuning van hun petitie voor het behoud van hun bomen.

Met een email kunnen alle bomenliefhebbers hun ondersteuning geven:

bomenkleiburg@gmail.com

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Natuur, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Elk Nadeel geeft een Voordeel

 1. Rebbeltje zegt:

  Bomen het blijft een punt…

  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 2. els zegt:

  Bomen kunnen er nooit genoeg zijn!

  Geliked door 1 persoon

 3. bas zegt:

  prachtig toch weer een jong initiatief en nou maar hopen dat er ook daadkracht uit voortkomt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Frank-103 zegt:

  Persoonlijk ben ik voor het doordacht plaatsen van bomen, bij ons in de straat zitten de bomen regelmatig vol met overdadig poep producerende vogels die hun ontlasting bij voorkeur op recent gewassen automobielen laten vallen. Plaats die bomen dus maar ergens in een bos en niet bij een parkeerplaats in de buurt. Of plaats bomen die een verstoppende werking hebben op vogels. Moet ik ook nog iets zeggen over die bladeren die ieder najaar vallen en de riolen verstoppen waardoor er hier overstromingen plaats vinden? Hachelijk is het!

  Geliked door 1 persoon

 5. kakel zegt:

  Onze buurt heeft zich ook verenigd om een kastanjeboom te behouden. Het is zo’n mooie boom. Aan de hand van zijn blad lees je de seizoenen en in de herfst is het helemaal feest. De gemeente wilde de boom weghebben, zodat er twee parkeerplaatsen gemaakt konden worden. Twee parkeerplaatsen voor één boom: gekkenwerk. We hebben niet voor niets geprotesteerd 😉
  Groetjes Kakel

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Tja, moeilijk. Zonder bomen is een wijk niet leefbaar maar wanneer ze ondoordacht neergezet worden kunnen ze een last zijn. In onze straat hadden we zoiets. Nu staan er nog maar een paar, in plaats daarvan staan nu veel heggetjes en kleine plantsoenen. Het is genoeg, we wonen tenslotte vlak bij de bossen maar ik kan me voorstellen dat het in Amsterdam ZO een lastige zaak is. Een structuurplan is in dit geval hard nodig.

  Geliked door 1 persoon

 7. sjoerd zegt:

  Er zullen nooit genoeg pomen zijn in een buurt…

  Like

 8. fietszwerver zegt:

  nu je leest het , blik gaat boven vogelpoep dat uit een boom komt
  aan de andere kant met suc6 een boom gered ipv 2 parkeerplaatsen
  er zijn te veel tegenstrijdige belangen in het spel
  en bij hen die beslissingen moeten cq mogen nemen onkunde als ook onwil
  eigenlijk komt het neer op het ene woordje ” ikke ”
  jammer , er was daar heel veel groen in ZO

  Like

 9. realjager zegt:

  Hier zijn de laatste weken vooral veel bomen gekapt langs de wegen. Dat valt dan ook gelijk op. Kale plekken. Gelukkig hebben we hier veel bos op een paar honderd meter lopen waar ik dagelijks doorheen ren en dat maakt veel goed!

  Geliked door 1 persoon

 10. John zegt:

  Bomen zijn nodig. Zonder bomen zijn we als mens verloren.

  Geliked door 1 persoon

 11. staartje zegt:

  Dat is vaak zo. de wet van de remmende voorsprong. wat bomen betreft, moet je bewaren wat je bewaren kan. Soms moet je snoeien, want snoeien is groeien. Ik zal een mailtje sturen

  Geliked door 1 persoon

 12. benjamín zegt:

  Mij hoor je alleszins niet klagen over de bomen in mijn buurt, want ik woon midden in een bos.

  Like

 13. cat zegt:

  I love my trees … shaking in my boots, when we fell a few each year in order to have fire wood for the winter … I love my cattle … shaking in my boots, when we slaughter each year in order to have meat to eat in the winter … I love my garden … shaking in my boots, when I have to harvest it bare in order to have vegetables to eat in the winter … Nature provides for us … and that is good … Love, cat.

  Geliked door 1 persoon

 14. logbankje zegt:

  De grote stad is altijd een lastige plaats om bomen goed in kaart te houden, hoeveel graafwerkzaamheden vinden er wel niet plaats.
  Het is wel een belangrijk onderdeel van de stad, het groen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 15. hanscke zegt:

  Pas als de bomen groter zijn dan de nieuw gebouwde huizen vind ik dat de wijk er bewoonbaar uitziet. Dan is er naar mijn idee weer een zeker evenwicht.

  Geliked door 1 persoon

 16. sunny mama zegt:

  Ach ja, zo heeft bloggen ook nadelen en voordelen; het is maar hoe je het bekijkt. Je kunt namelijk genomineerd worden voor een award – en dat ben jij bij dezen: de Sunshine Blogger Award. Gefeliciteerd! Hier lees je er meer over: http://hallosunny.blogspot.nl/2014/12/hallo-sunny-krijgt-sunshine-blogger.html

  Like

 17. Merel zegt:

  Bomen zonder gaat het niet een beetje de groene long van een stad

  Like

 18. Jan Jaap zegt:

  Hoe meer bomen, hoe liever. Een feest in het voorjaar als ze uitlopen, een feest in de zomer als ze vol in blad staan, een feest in de herfst als ze mooi verkleuren.
  En er is niks zo moedeloos makend als een kleurloze Vinexwijk met van die armetierige boompjes. Leve de grote maten!

  Geliked door 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  Als men indertijd de Bijlmerse groenvoorziening de gang had laten gaan was het Amsterdamse Bos nu tussen al die flats te vinden zijn geweest. Inclusief oude en nieuwe roofdieren…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.