Pennen en stiften

Hoewel het digitale tijdperk maakt dat wij steeds minder schrijven zijn ze er nog wel; pennen en stiften. In het ene land wordt getwijfeld over de noodzaak van handschrijven. In het andere land is men blij als het percentage analfabetisme kleiner wordt. Aan het einde van een schooldag verzamel ik de gebroken, kapotte pennen en schriften van de grond. Tijdens een les verbaas ik mij nog steeds over de capriolen die er met een pen kunnen worden uitgehaald. Onbewust maar wel nadenkend over de lesstof laten vooral jongens hun pennen alle kanten opspringen.

Mijn collega heeft bij de deur van zijn leslokaal een verzamelbak voor pennen staan. Waar het ingezamelde spul naar toe gaat weet ik nog niet. Ik wil ook zo’n verzamelbak maken. Over de schadelijke gevolgen van asbest zijn we het allemaal wel eens. Maar de vreselijke gevolgen van plastic in het milieu komen nu pas langzaam op gang. Asbest werd vroeger door iedereen bijna overal voor gebruikt. Zoals we nu nog overal om ons heen kijkend plastic zien. Nu het einde van de voorraad fossiele brandstoffen duidelijker wordt komt het recyclen van plastic langzaam op gang. Maar als ik naar het zwerfvuil kijk zie ik toch vooral veel plastic.

Het inzamelen van glas en papier werkt goed. Natuurlijk zijn ook daar nog verbeteringen in mogelijk. Maar als wij met het inzamelen van plastic ook zover komen is er veel winst geboekt. Zolang de leerlingen in Nederland nog schrijven met een pen is het mooi als we in elk leslokaal een inzamelingspot voor pennen en stiften krijgen.

Maar of we daar dan helden mee worden ???

http://www.plasticheroes.nl/#!/intro

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Pennen en stiften

 1. meninggever zegt:

  Er zijn volgens mij ook al pennen van afbreekbare materialen. Dat scheelt al een stuk. Vroeger schreef je met houten pennen waar een kroontjespen onder zat die je moest dopen in de inkt. Ook dat gaf vaak ellende. Vlekken in de kleding die er niet meer uitging. Ik schrijf nog steeds graag met een vulpen. Kan als een dokter schrijven, klein, leesbaar, maar soms voor anderen wat minder. Vind het leuk om dan met mooie krullen soms schoon te schrijven zoals mijn vroegere katholieke leerkrachten dat graag plachtten te leren…

  Geliked door 1 persoon

 2. Met een vulpen schrijven dan maak je er zeker minder kapot en een oplossing voor het plastiek. Een vulpen is duurzamer, heb nog steeds de mijne van het kindertijd en ze schrijft nog. Natuurlijk de prijs ligt hoger maar als je bekijkt hoeveel niet lege pennen er bij jouw achterblijven!

  Like

 3. zeezicht zegt:

  plastiek is een ramp… heb je dat filmpje al gezien over het eiland waar allemaal mooie vogels leven? Ze sterven door het plastiek dat ze opeten, hun hele maag zit er vol mee… heel triest…

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ja een goede zaak zo het nu in de richting gaat van het inzamelen ook van plastic , doe het hier nu al enkele jaren en bevalt prima , je hebt ook minder in de vuilniszak , scheelt er weer 1
  ik hoop dat het opruimen zoals nu ook gebeurt met het asbest ook voor de plastic in zee gaat gelden
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Plasticsoep

  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 5. gewoonanneke zegt:

  Nee je zal hier geen prijs mee winnen maar vele kleintjes maken een grote is mij altijd verteld. Ik ben heel fanatiek al jaren met plastic scheiden al lachen ze me er ook wel eens om uit. Ook papier trouwens. Maar als ik de flesjesroute fiets, zo noem ik een weg waar ik veel fiets die ook gebruikt wordt door scholieren die van en naar school fietsen waarbij de sloten vol met lege flesjes, zakjes en andere rotzooi liggen zou daar wel eens wat aan gedaan kunnen worden. Volgens mij wordt er tegenwoordig ook iets van milieu les gegeven. Ik zou ze al die sloten eens leeg laten halen een keer per jaar. Misschien werkt het, ben bang van niet maar goed. Sorry ik zit op mijn stokpaardje hiermee ik vind het zo erg dat mensen zoveel rotzooi overal zomaar neergooien en dan willen ze ook nog het statiegeld af gaan schaffen. Helemaal de waanzin ten top. Ik zwijg verder. Goed initiatief met die pennen (en pennen moeten blijven hoor, heb ook altijd een voorkeur voor pennen die lekker schrijven 🙂 )

  Geliked door 1 persoon

 6. kliefje zegt:

  Tot een jaar of 5 geleden had ik een prachtig handschrift, nu kan ik mijn eigen krabbels vaak amper meer lezen. Ik schrijf zelden meer, alleen nog af en toe een envelop.

  Zat er over te denken misschien de aankomende weken elke avond 10 minuutjes te gaan schrijven om te kijken of ik eea weer wat op kan kalefateren, tis toch jammer nl 😦

  Like

 7. Rebbeltje zegt:

  Ha moest gelijk aan mijn schooltijd denken…leek wel of er niemand thuis te eten kreeg want de achterkant werd steevast aal flarden gebeten…en propjes schiet kon je er ook mee…liefst met tekst haha…en ja verzamelen die hap…goed plan.

  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 8. hugove52 zegt:

  Alle beetjes helpen.

  Geliked door 1 persoon

 9. kakel zegt:

  Ik zweer bij schrijven met pennen, Al mijn inspiratie schrijf ik eerst op losse blaadjes of schriften. Losse blaadjes met pennen liggen overal in huis op de gekste plaatsen 😉 Ik schrijf nooit direct op mijn laptop, om de een of andere manier werkt dat niet bij mij. En ik heb vijf cursussen kalligrafie gedaan 😉
  Wij zamelen alles apart in, Plastic houders van pennen gaan in de zak voor het plastic afval. Maar dat gebeurt weinig. Ik schrijf met pennen waar ik nieuwe vullingen voor koop. Paper, glas, groente/fruit, alles wordt apart ingezameld…
  Groetjes Kakel

  Geliked door 1 persoon

 10. Bertie zegt:

  Goed idee Rob, de pennenbakken. We hebben hier al enige jaren speciale plastic afvalzakken, daar komt heel wat in! En we hoeven geen helden te worden, afval scheiden is gewoon een kwestie van gezond verstand.

  Geliked door 1 persoon

 11. gtbroek zegt:

  Heel goed idee…. wij scheiden heel veel afval en het is in het begin wennen maar voor ons gevoel helpt dit enorm.

  Geliked door 1 persoon

 12. Suskeblogt zegt:

  Het plastiek afval verwerken is een complexe bedoening maar het moet mogelijk worden, Er wordt tegenwoordig veel weggeworpen omdat de kosten voor recyclage te duur zijn voor de consument en ook voor de producent.

  Geliked door 1 persoon

 13. sjoerd zegt:

  Helden wellicht niet, het hergebruiken van plastic staat nog in de kinderschoenen. Vooral het uit sorteren is een probleem. Maar niet geschoten is altijd mis geldt hier echt wel. De plastic palen die her en der staan zijn een mooi voorbeeld van hergebruik.

  Geliked door 1 persoon

 14. Frank-103 zegt:

  Oude en kapotte pennen horen in de vuilnisbak, dan gaan ze naar de vuilverbranding en komen ze niet als soep in de zee terecht. Duurdere hervulbare pennen leveren ook afval op, dure vullingen en hun verpakkingen. Maar op de computer werken is ook niet alles, dan wordt weer veel onnodig geprint. Het is hachelijk!

  Geliked door 1 persoon

 15. benjamín zegt:

  Zwijg me van pennen! Die dingen hebben me een afwijking bezorgd: ik verzamel ze namelijk. Ondertussen ben ik de niet zo trotse bezitter van meer dan 800 vulpennen en bijna 3300 kogelpennen.

  Geliked door 1 persoon

 16. John zegt:

  Naar nu blijkt zweven er zelfs micro plastic deeltjes in onze atmosfeer. Niet fijn als je er over nadenkt.

  Like

 17. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Een held worden misschien niet maar alle beetjes helpen. En als iedereen nou een beetje helpt wordt het uiteindelijk toch een stukje beter. Denk ik…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.