Vluchten kan niet meer ……..

Opgesloten tussen vechtende partijen, uitgeput door ondervoeding, verlamd door ziekte, leven over de hele wereld slachtoffers van geweld, onderdrukking, corruptie en dictatuur. Ingeklemd tussen verouderde, verwarrende en onduidelijke regels leven veel vluchtelingen in asielzoekerscentra.

In mijn buurt en op mijn werk heb ik enkele vluchtelingen leren kennen. Telkens weer merk ik dat een openhartig en eerlijk verhaal tijd nodig heeft. Over het algemeen kreeg ik eerst een mooi gemaakt verhaal te horen. Niet verwonderlijk vind ik. Het is toch ook menselijk om met de mooie dingen te beginnen. Het verdriet en leed is iets dat meer binnenskamers wordt beleefd en gedeeld.

In nieuwsitems zijn de meest verschrikkelijke momenten op weg naar een vrij, beter en mooier leven dagelijks bij herhaling te zien. Feit blijft dat wij als hoofdrolspelers telkens weer toekijken. De vluchtelingen blijven in elk nieuwsbericht te vervangen figuranten.

Om mij heen is de scheidslijn tussen vluchteling en gelukszoeker soms niet te onderscheiden.

Tijdens het thema Milieu in mijn Biologielessen laat ik de leerlingen uitzoeken op welke manieren zij een ecologische voetafdruk voor zichzelf kunnen berekenen. Op heel veel onderdelen blijkt dan dat wij in Nederland een groter stuk van de Aarde gebruiken. De vlucht naar geluk van veel vluchtelingen wordt hierdoor ook begrijpelijk. In ons kleine landje nemen wij een veel groter deel dan een rechtmatig eerlijk deel van de Aarde.

In de decembermaand met haar feestdagen praten wij soms over liefdadigheid, vrijgevigheid en barmhartigheid.

In vluchtelingen kampen ver weg of dichterbij kunnen de bewoners niet meer. Vluchtend op weg naar hoop en geluk kunnen de vluchtelingen ook niet meer.

Kijkend naar de ellende in de vluchtelingenkampen?

Kijkend naar het vluchtelingenleed onderweg?

Kunnen wij hiervoor vluchten?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Vluchten kan niet meer ……..

 1. sjoerd zegt:

  Ik snap de bedoeling van je stuk, maar daar kunnen we niet iets aan doen. Wel kunnen we iets doen door de mensen daar te voorzien van eten. Het voorzien in een eerste levensbehoefte is m.i. primair. De Jumbo actie sta ik niet achter wel mooi om mensen een kerstgevoel te bezorgen in eigen land, maar de mensen in vluchtelingenkampen, mensen in hongersnood help je daar niet mee. Al mijn statiegeld gaat naar de voedselbank. En voor de rest steun ik acties die voedsel brengen naar hen die dat echt nodig hebben.

  Geliked door 1 persoon

 2. Gertine Buwalda - Groen zegt:

  Het zijn de slaven van de hartstocht die de asielzoeker in zijn hart sluit. Het willen helpen zit ons in de genen, wat nog eens versterkt wordt door betrekkelijk nieuwe fenomenen als grote groepen asielzoekers of daklozen. Geld geven is de makkelijke variant, ik ben liever praktisch ingesteld. Ik ga niet opnoemen wat ik allemaal doe maar een dingetje misschien om te begrijpen wat ik bedoel. Met kerst, als de winkels vol lekkernijen liggen, eten wij boerenkool met worst en nodig ik twee alleenstaande nichten uit. Het geld wat ik bespaar gaat naar de daklozen-opvang.

  Geliked door 3 people

 3. kakel zegt:

  We mogen er niet voor vluchten. Elk mens heeft recht op de belangrijkste basisbehoeften. Elk mens telt. Maar onze mogelijkheden zijn beperkt. Toch leveren wij op een bescheiden basis deelname. Ook ons statiegeld gaat naar de voedselbank. Oude mobieltjes worden gedoneerd aan goede doelen. En dan nog blijft het knagen. Gisteren zag ik op tv een jongetje van negen jaar. Hij wilde dokter worden, maar had nog niet één dag in zijn leven les gehad. Door plastic afval te rapen kon hij een mager rantsoen betalen. Het is te triest voor woorden…

  Geliked door 1 persoon

 4. cat zegt:

  Excellent thoughts, Rob … and the good thing is, that we all can do our small part by helping … somehow. Love and respect doesn’t have to cost money … Always, cat.

  Geliked door 2 people

 5. Rebbeltje zegt:

  Alle kleine beetjes helpen…maar idd in een algemeen gesprek gooi je zelf ook niet je ziel en zaligheid op tafel…
  Veel gesprekken gevoerd met vluchtelingen door het werk van mijn man en ja dan komen de mensen wel los. (als ze het kunnen om erover te praten) Met sommigen nog contact maar dat wordt wel steeds minder…
  Groetjes en s6 met je spambox

  Geliked door 1 persoon

 6. frank-103 zegt:

  Jammer, maar we kunnen niet al het leed in de wereld oplossen. Of alle mensen uit de hele wereld hier laten wonen. De mensen in hun woonland helpen, dat kunnen we wel, en dat moeten we ook doen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hillechien Prins zegt:

  Zeker in deze tijd mogen we best even stilstaan bij het lijden van de medemens. Maar waarom altijd praten over de vluchtelingen terwijl er naast onze deur ook vaak zoveel leed is. Begin eerst in eigen land, beetje egoïstisch maar wel reëel

  Like

 8. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  als ik zeg , wij doen wat we kunnen , maar het zal nooit genoeg zijn , zit ik er dan ver naast
  ik ga met alle reacties hier voor , meer of minder mee
  en kan alleen maar hopen dat ” ooit ” die ellende de wereld uit is
  met stormachtige groet

  Geliked door 2 people

 9. Mooi beschreven op iets wat eigenlijk niet in woorden is te vangen.
  Sprekend uit een bijna zelfde situatie (waarvan ik altijd hoopte dat het
  wel beter zou gaan)…….
  Ooit had ik een geheim blog maar daar kwam de redder…..

  Toch hoopvolle groet!

  Geliked door 2 people

 10. John zegt:

  Ik sta altijd achter het verhaal van de vluchteling. Zelfs die van de economische vluchtelingen waar zoveel mensen een hekel aan hebben. Draai het maar eens om. Ik zou precies het zelfde doen als ik hier geen eten kon kopen en geen uitzicht had op een beter bestaan.

  Geliked door 3 people

 11. staartje zegt:

  dag Rob, ik vind het een mooie manier om het te benaderen vanuit de ecologische voetafdruk. Wat kun jezelf doen om jouw afdruk te verkleinen. Hierboven worden tal van goede voorbeelden gegeven. Mijn statiegeld gaat ook meestal naar de voedselbank. Daartegenover staat dat ik het eigenlijk een schande vind dat die bestaan en mensen tekent ( afhankelijkheid) maar soms moet je roeien…..ook nu valt het me op hoeveel er in de winkels ligt en wat we allemaal moeten. Ik ben ook voor boerenkool met kerst. De gezelligheid is belangrijker. Soms moet je wel, omdat het niet kan en anderen dan weer ongelukkig worden. Met mensen zoals hierboven moet het wel lukken en wordt 2015 een mooi jaar.

  Geliked door 2 people

 12. Regina zegt:

  Het is zo gemakkelijk om te zeggenn: Nederland is vol. En vol is vol. Ja, ik zeg of denk het zelf ook wel eens. Maar aan de andere kant is het totaal onrechtvaardig dat mensen die per ongeluk in een ander deel van een wereld zijn geboren, niets hebben en vaak veel ellende meemaken. Wij kunnen het als westerse wereld helaas niet zo een, twee, drie oplossen, maar dat neemt niet weg dat de ellende er gewoon is. Mooi dat mensen als jij niet de andere kant opkijken, maar zich voor asielzoekers inzetten.

  Geliked door 1 persoon

 13. Moeilijk onderwerp. De ideale situatie zou zijn mochten wij onze knowhow kunnen verspreiden naar de landen die het nodig hebben, maar de wil moet er zijn om er iets mee te doen. Op onze Afrika-reizen hebben we bijvoorbeeld ondervonden dat een groot deel van de bevolking gewoon zit te wachten tot er hulp (lees: geld) komt uit Europa. In plaats van er iets nuttigs mee te doen wordt het gewoon opgebruikt waarna wordt gewacht tot de volgende vracht geld eraan komt.

  Like

 14. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja er zijn er ook hier die moeten roeien met de riemen die ze hebben en ik kan er 1 met de neus aanwijzen 🙂
  je liep achter met de mails las ik , herkenbaar voor me , soms laat ik ook gewoon de boel en ben fijn de natuur in
  wens je een zonnige zondag

  Like

 15. madddox zegt:

  Ze hebben tijn, noch energie, noch geld om zich met vluchtelingen en asielzoekers bezig te houden. Alles gaat nu naar grootse herdenkingen “14-18” met een spannende wedstrijd wie de grootste letters “NOOIT MEER OORLOG” kan ophangen….Leuteren en leuteren, en de helft van de wereld staat in vuur en vlam….Straks dan weer ergens enkele miljoenen spenderen om met gouden pennen verdragen te tekenen….die de dag erna al geen waarde meer hebben.
  Wat mensen elkaar aandoen daar staat mijn verstand bij stil.

  Geliked door 2 people

 16. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Ik denk dat het nooit goed zal komen om je de waarheid te zeggen. Soms denk ik dat bepaalde problematiek allang op te lossen is maar andere belangen spelen een té grote rol (lees: geld en zakken vullen). De wereld zit vreemd in elkaar.

  Geliked door 1 persoon

 17. meninggever zegt:

  Was de wereld maar simpelweg in zwart en wit in te delen, kon je maar een duidelijke scheidingslijn maken tussen goed en slecht. Nederland leeft niet in overmatige rijkdom doordat het zwarte goud uit de grond komt of zo, wij werken er hard voor. In landen als Bahrain, Abu Dabi etc is men krankzinnig rijk. Men bouwt, ik zag dat onlangs, hotels waarin 800 kilo echt goud wordt verwerkt. Men trekt zich tegelijkertijd weinig aan van de arme landen of paupers in de wereld. De dictatoren die staan voor geloof of nationalisme, ik heb er een blog over geschreven dat binnenkort online staat, doen niets aan het fenomeen, want arme mensen zijn wanhopig en klampen zich vast aan de hoop of het geloof. Kijk naar Turkije, naar Rusland, naar Iran. Moeten wij alle vluchtelingen die denken dat zij hier een beter bestaan kunnen opbouwen maar binnenhalen en opvangen? Terwijl onze eigen samenleving kraakt en piept onder de last van een zeer slecht beleid waarin rijken rijker en armen armer worden gemaakt. Bedenk ook eens welke druk die enorme toevloed van vluchtelingen legt op onze gezamenlijke economie. De zorg, de huisvesting, de uitkeringsindustrie. Niets is simpel, maar handiger is toch om wellicht de grenzen te sluiten voor hen die hier niets te zoeken hebben en open te stellen voor hen die echt lijden onder dictatuur, geloofsonderdrukking, homofobie of oorlog. Als duidelijk is dat e.e.a. niet leidt tot de krankzinnige situaties als we nu zien in veel dorpen waar men het tienvoudige aan asielzoekers herbergt als er inwoners leven. Gezond verstand kan acceptatie ook een heel stuk verbeteren…..ten bate van ons allemaal….

  Like

 18. A van de Aa zegt:

  En toch vluchten we voort voor het vluchtelingenprobleem…..totdat we niet meer kunnen vluchten…. een wereldprobleem.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.