De Toren van Babel en Babbel

Politieke vluchtelingen t/m economische gelukszoekers hebben veel overeenkomsten. Het vasthouden aan taal, cultuur, geloof en traditie door beide groepen wordt in Nederland steeds meer veroordeeld. Het vasthouden aan Nederlandse gewoonten door geëmigreerde Nederlanders in Canada, Verenigde Staten, Australië of Nieuw-Zeeland wordt weer gewaardeerd als romantisch nostalgisch. Zoals het vasthouden aan taal cultuur, geloof en tradities van in Nederland wonende oorspronkelijk Overzeese Rijksgenoten door velen afgewezen wordt.

Voor de meest saaie, vervelende of smerige klusjes worden al langer illegale en legale gastarbeiders ingezet. De schreeuw van arbeidsverdringing laait hierbij natuurlijk ook op.

In verschillende golven zijn uit allerlei landen mensen naar Nederland gekomen. Eerder brachten de Sefardische Joden en de Franse Hugenoten geld, macht, kennis en contacten met zich mee. Nu doen de Amerikanen, Japanners en Koreanen hetzelfde. De Asjkenazische Joden zochten vooral een beter leven in Nederland.

Door velen vergeten haalden wij zelf onze gastarbeiders uit Zuid-Europa, Marokko en Turkije naar Nederland. Zo negatief als velen nu spreken over bijvoorbeeld Turken en Marokkanen zo blij waren wij eerder voor hun keuze om laag betaald ons eentonige en smerige werk te komen doen. De zzp-ers en uitzendkrachten uit Oost-Europese landen vervullen nu diezelfde rol.

Onderduiken en vluchten voor de Duitse bezetter is voor ouderen onderdeel van de vaderlandse geschiedenis. De hulp van het Marshalplan maar ook de gastvrijheid van Canada, Verenigde Staten, Australië of Nieuw-Zeeland om Nederlandse gelukszoekers op te nemen waarderen wij nog steeds.

Iemand die in het Nederlandse deel van de Caraïben of Zuid-Amerika is geboren wordt vooral met argusogen bekeken. Het andere uiterlijk is per definitie verdacht in de ogen van velen. In Overzeese Rijksdelen geboren of hier het paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden moet volgens velen zo snel mogelijk van hen afgenomen worden.

Zijn wij een gastvrij land? Ik vind van niet.

Of

Zijn wij in Nederland vooral uit op eigen gewin?

Jammer genoeg vind ik dat laatste.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op De Toren van Babel en Babbel

 1. Selma zegt:

  Omdat je in de wijvorm schrijft, ga ik niet op je verhaal in.
  Ik heb andere ideeën dan waar jij mij nu ongevraagd medeplichtig aan maakt.
  Een beetje serieuze beschouwer/schrijver vermijdt de wijvormvalkuil.
  Alleen vroeg ik me af wat de titel met je verhaal te maken heeft.
  Vermoedelijk ken jij die zogenoemde Toren van Babel alleen via dat korte Bijbelverhaaltje met de akelige propagandistische strekking. Er is weinig in het huidige maatschappelijke gedonder dat overeenkomt met de wereld van het antieke Babel, en ook niet met dat van de lelijke praatjes over die stad en zijn tempeltoren zoals verspreid door Joodse remigranten.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Het elkaar niet verstaan en/of begrijpen of ook maar meepraten met anderen probeer ik in mijn blogtitel te vangen.
   Dank voor je opmerking over de wijvormvalkuil.
   Ik heb een persoonlijke noot toegevoegd.
   Vriendelijke groet,

   Like

 2. Harrij Smit zegt:

  Mooi pleidooi voor hen die onze vanzelfsprekende rechten missen. Vandaag trof ik in de Volkskrant een opiniestuk aan over dit onderwerp wat je misschien zal aanspreken. Mij deed het dat in elk geval wel. De titel op zich is al veelzeggend: fatsoenlijk medemens, adopteer een asielzoeker. Zie: http://www.volkskrant.nl/opinie/fatsoenlijke-medemens-adopteer-een-asielzoeker~a3811287/

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  Zijn wij een gastvrij land?
  Of
  Zijn wij in Nederland vooral uit op eigen gewin?

  Eerste: willen we wel zijn, maar lukt niet echt als het in eigen buurt/straatje komt…en ja de laatste vraag die laat ik maar open.

  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 4. Zilvertje zegt:

  Het is jammer dat vaak de mensen die zo onaardig of vijandig doen tegen mensen uit een andere cultuur zo aan het woord komen in de media. Gelukkig weten heel wat vrouwen wel beter, we hebben er super artsen bijgekregen, wetenschappers, schrijvers en noem maar op, onze hele eetcultuur is opgeleukt door de mensen die vaak in een kwaad daglicht worden gesteld door zelf vreemde vogels zo als bv de man met de kip op zijn kop ( Wilders )

  Ik ken alleen maar mensen die genieten van al die culturen in Nederland, wie nog wel willen opschikken voor meer mensen helpen en zo denk jij er ook over.

  Maar door Wilders en zijn meelopers, denken we nu heel vaak, dat we allemaal zo denken, maar gelukkig is het niet zo, ik ben dankbaar. Al die lieve mensen die kwamen, moedige mensen, super slimme mensen en rotzakken heb je overal tussen zitten, maar dat heeft niks met een land of cultuur te maken.

  Fijn weekend/vakantie.

  Geliked door 4 people

 5. cat zegt:

  Am very much confused about your last article, Rob … while thinking of my own brothers and sisters trying to fit into cultures, that where not theirs to begin with … 2nd, 3rd, 4th generation immigrants … naturalised citizens … we will never belong, and we know that !!! and we are forever grateful for our temporary homes … uhm … ya …… http://www.youtube.com/embed/eNak_HkPupo?rel=0&controls=0&showinfo=0 … Love, cat.

  Like

 6. Frank-103 zegt:

  Als ik bij Bos en Lommer een rondje loop dan is de voertaal niet overal Nederlands, de lieden die naar Nederland komen verwachten zich met hun eigen taal te kunnen redden. Overheidsgebouwen in Zaandam hadden ook alle bordjes in het Arabisch hangen. De Nederlanders en andere lieden die naar Amerika, Canada en Australie gingen hebben daar de plaatselijke taal geleerd en hadden niet hun minderjarige kinderen nodig om zich verstaanbaar te maken. Zo heb ik regelmatig een tv verkocht aan een turks gezin waarvan alleen de kinderen Nederlands spraken. Ik ben naar de synagoge in Zaandam geweest en heb gesproken met die mensen die van Bruynzeel geen Nederlands mochten leren, ze moesten immers toch weer terug naar hun land van herkomst. Toen ze toch mochten blijven zaten ze al in hun Turkse ghetto. Maar Nederlands hebben ze niet meer geleerd!
  Ik vind dat je best een behoorlijke rem mag zetten op het toelaten van buitenlanders, de taal leren en werk zoeken lijken mij vanzelfsprekend. Geen opvangkampen maar direct duidelijkheid. En als men niet wil, vergelijk met Zwitserland, dan weer vertrekken. Er zitten grenzen aan gastvrijheid.

  Like

 7. madddox zegt:

  Ik vrees dat het overgrote deel (en dit al door heel de menselijke geschiedenis) gaat voor het eigen gewin. Jammer, maar ik vrees dat dit een soort dierlijk instinct is.

  Like

 8. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  Selma zij het al , en jij gaf er een note bij
  maar het zijn toch nog steeds niet wij die de vroege gastarbeiders hier heen haalden , dat deden onze bazen samen met de politiek
  ik woonde en werkte 7 jaar in Canada en om dat te doen moest ik de taal leren , en deed dat ook , dan mag je toch verwachten dat zij die hier komen dat ook doen , ik leef door omstandigheden , deels eigen schuld , onder minimum , met werk , krijg niks wat zij krijgen die van elders komen , ergens zit een steekje los
  Madddox heeft ook een punt

  Geliked door 1 persoon

  • Excuus, maar in de jaren ’60 waren er geen taalscholen voor mensen die hier kwamen wonen en ook geen lesboeken! Er waren af en toe wat mensen die als vrijwilliger les gaven, maar dat was uiteraard lang niet voldoende.
   Het Nederlands is nooit een taal geweest, die werd geleerd door buitenlandse mensen. Ja Duitsers, want als ik met mijn steenkolenduits daar aankom (ik spreek het nooit, dus moet altijd zoeken naar woorden), blijken veel mensen daar beter Nederlands te kennen dan ik Duits. 😀 (heel jammer, want dan kan ik het wéér niet ophalen).

   En nu hebben ze dat achterlijke inburgeringsexamen in elkaar geflanst. Mensen die gewoon graag de taal willen leren, krijgen eerst minstens een jaar lang die zooi door hun strot gedouwd, terwijl dat helemaal niet verplicht is voor mensen, die geen cultuurproblemen hebben.

   Terwijl de meeste mensen in Canada gewoon Engels spreken of anders Frans en dat leren wij hier op school. Nieuw-Zeeland, de VS en Australië ook. Dus hoezo de taal leren? Die spreek je al behoorlijk goed voordat je er bent ;-). Toen ik mijn taalschool nog had, had de Nederlandse vereniging in Australië mijn blog ontdekt en die publiceerden mijn artikelen altijd (dutchlearning.wordpress.com).

   Geliked door 2 people

 9. sjoerd zegt:

  Niet iedereen denkt zo. Hier in het zuiden zijn vele arbeiders destijds uit Italië, Polen en Marokko gehaald om in de mijnen te werken. Na de mijnsluitingen vielen die in een zwart gat. Toch zijn deze mensen behoorlijk in de samenleving geïntegreerd. En leven niet apart, maar tussen ons in.

  Geliked door 3 people

 10. benjamín zegt:

  Ik ben zelf uit Argentinië naar Vlaanderen afgezakt, maar ik voel en gedraag me wel als een echte Vlaming. Als ik naar mijn geboorteland reis, gedraag en voel ik me daarginds als een volbloed gaucho. Ik vind enige integratie (zeker wat taal betreft) absoluut noodzakelijk.

  Geliked door 2 people

 11. Bertie zegt:

  Dit is een moeilijk onderwerp, moeizaam ook in gesprekken waar de meningen veelal zo hard botsen dat je moet oppassen om geen ruzie te krijgen.
  Zowel de nieuwkomers als het ontvangende land dienen zich behoorlijk te gedragen en dat is het hem juist: iedereen denkt daar verschillend over.
  Ik denk nog steeds na.

  Geliked door 2 people

 12. bas zegt:

  Ik moet wel iets kwijt, dat het kleine groepje wat overal op tegen is wel steeds groter word , maar als er in de media zou komen te staan wat er wel allemaal wel positief gebeurde zoals mensen uitnodigen om te eten of koken voor hun buren of gewoon luisteren naar het verhaal er achter , dan zouden wij zendtijd te kort komen en werden de kranten weer dikker( maar het levert voor de meesten in korte termijn denken geen geld op )

  Geliked door 1 persoon

 13. realjager zegt:

  Ik vindt Nederland wel gastvrij, ik vindt mijzelf ook gastvrij en open in die discussie of we nu wel of niet discrimineren. Ik denk dat het maar om een klein groepje mensen gaat die daar echt achter zit maar over het algemeen is iedereen hier toch welkom. Ik wist trouwens niet eens dat er ooit Asjkenazische Joden hiernaar toe zijn gekomen…

  Geliked door 1 persoon

 14. Emigrant zegt:

  1. Zelfs als Nederland vooral uit is op eigen gewin zouden buitenlanders welkom moeten zijn. Je hebt namelijk wat aan die mensen! Maar omdat er in Nederland een eilandmentaliteit heerst en er veel haat wordt verspreid (vooral in de media, onder de bevolking valt het mee) gaan de slimme Turken lekker in Turkije werken, waar zij wél een baan krijgen, en blijven de moeilijke gevallen en de kwezels hier hangen. Dat is geen gewin voor Nederland.

  2. Niet iedereen is in staat een taal te leren die niet of nauwelijks verwant is met zijn eigen taal. Ga maar na: zou U Turks of Vietnamees kunnen leren? Welnu, zo moeilijk is het in omgekeerde richting ook. Er is tegenwoordig wel taalonderwijs, maar dat is maar heel weinig. En het ontbreekt meestal aan vervolgopleidingen. Eén cursus is niet genoeg.

  Geliked door 2 people

 15. Anja zegt:

  Wat er bedoelt wordt met de toren van Babel is dat het onmogelijk is om samen te werken in een land (toren) als je niet dezelfde taal (cultuur) spreekt. Zodra mensen elkaar niet meer begrijpen komt er ruzie(oorlog). Zodra jij niet dezelfde rechten krijgt als je medemens heb je het gevoel dat je gediscrimineerd(racisme) wordt.

  Het is zo natuurlijk dat de mensen in hun eigen cultuur opgroeien. Dit zie je ook in de natuur.
  De vele apensoorten leven naast elkaar (landen), maar niet doorelkaar (multicultureel).
  Dit geldt voor de meeste diersoorten. Voor de mens geldt dit ook. Je kan in vrede naast elkaar leven, met het respect voor de andere cultuur als je op bezoek komt (vakantie), maar het wordt oorlog als je denkt dat culturen door elkaar heen kunnen leven .

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het aantal culturen en subculturen waarvan ik tijdens mijn leven deel ben geweest is talrijk.
   Toch heb ik altijd in Nederland gewoond.

   Ik blijf dus optimistisch in de mogelijkheden van samenwonen en delen.

   Veel oorlogen ontstaan vooral uit gewin.
   De culturele en/of religieuze saus bij het nieuws over de oorlogen vertroebeld alleen maar.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Anja zegt:

    Is dat niet waar ze op uit zijn? Gewin? Dat is ook wat er straks staat te gebeuren. Gewin wat wij hebben. Nu krijgen ze nog wat ze willen, veiligheid, eten, een dak boven hun hoofd. Maar wat gaat Nederland doen als ze door krijgen dat dit verder gaat? Een eigen moskee, een baan, families over laten komen, zeggenschap over Nederland? Laten we dat allemaal toe? En dan geldt het recht van de sterkste en hebben wij geen Nederland meer en moeten wij ons aanpassen aan hen. Het gebeurt nu al dat de Nederlander gediscrimineerd wordt. Geen baan omdat de allochtoon voorrang krijgt, mijn dochter die ernstig ziek is maar geen andere (droge) woning krijgt omdat een asielzoeker voorrang krijgt, mijn zorg niet meer kunnen betalen omdat wij moeten betalen voor de asielzoeker.
    Mijn zoon geen uitkering krijgt omdat hij geen mbo 2 diploma heeft (kon op school moeilijk meekomen omdat de aandacht naar de ” geïntrigeerde medelander” ging omdat die meer steun nodig had, letterlijk zo gezegd ddor de leraren)
    Maar de tijd zal het leren, en ik hoop echt dat jij gelijk krijgt!

    Vriendelijke groet,Anja

    Like

 16. Rob Alberts zegt:

  De werkgelegenheid en de juiste zorg blijven belangrijke aandachtspunten.
  Ik wens jouw dochter gezondheid en vooral de juiste zorg en je zoon de benodigde kansen op de arbeidsmarkt!
  Bemoedigende groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.