Tongstrelend in een Portugees kwartiertje

Ronald Blonk, een bevriende meubelmaker –  www.ronald-blonk.nl  – , vroeg mij om het recept voor Tempura. In reacties op andere blogs heb ik het recept al eerder gegeven, maar nu staat het in mijn eigen rubriek eten en drinken.

De Portugese schepen zeilden als eerste naar Japan. Tempura schijnt oorspronkelijk een Japanse verbastering te zijn van de Portugese tijdsaanduiding voor een kwartiertje. Zo snel is dit gerecht te maken. Natuurlijk hebben de Japanners het geheel iets verfijnd. Het principe is stukjes groenten, vlees of vis m.b.v. een dun beslaglaagje licht frituren. Door het dichte beslaglaagje kookt het binnenste gaar in haar eigen vocht en gaat er geen smaak verloren. Sausjes kunnen gebruikt worden om in te dippen. Maar de oorspronkelijke pure smaak is een sensatie op zich.

Uit mijn macro-idiotische tijdperk is dit een van de vele plezierige en smakelijke herinneringen.

En heel lekker en gemakkelijk met echte eetstokjes te eten ….

Spruitjes worden er voor iedereen opeens smakelijk door! Roosjes bloemkool, broccoli, stukjes aubergine, zucchini, mini mais, wortel of kleine champignons, probeer van alles uit en geniet van de ontdekkingstocht van pure smaken. Voor vegetariërs zijn er zo ongekende mogelijkheden.

 

Benodigdheden:

3 eieren

50 gram maïzena

1,5 theelepel zout

1,5 theelepel peper

225 gram patentbloem

280 ml bier

 

Bereidingswijze:

Klop eidooiers en bier tot een licht citroenkleurig mengsel,

Zeef bloem, maïzena, zout en peper.

Klop het bloemmengsel en het eidooiermengsel door elkaar totdat alle klontjes weg zijn.

Klop het eiwit tot een stevig schuim.

Schep dit voorzichtig door elkaar.

Gebruik het beslag direct.

 

Verhit goed olie tot 170 graden.

Frituur de Tempura tot een lichtgoudbruin korstje.

Warm nuttigen is het lekkerst.

Dippen in Tamari, Japanse sojasaus of bestrooien met Gomasio kan.

Vers beslag en seizoen groenten geven het smakelijkste resultaat.

 

Tongstrelend …..

 

Advertisements

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

33 reacties op Tongstrelend in een Portugees kwartiertje

  1. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    dus nog vakantie , en als je er dan met het weer van de afgelopen dagen niet echt uit moet , valt het weer best mee 🙂 , maar op schiphol was het niet fijn pppfffttt
    als ik dit verhaaltje lees , klinkt het lekker om te eten
    geniet de dag

    Like

  2. redstar zegt:

    Dit klinkt smakelijk genoeg om het eens een keer te proberen.
    groet

    Liked by 1 persoon

  3. Frank-103 zegt:

    Ik ben niet zo van buitenlands eten, ik beperk me tot oudhollandse pasta en rijstgerechten.

    Like

  4. appelig zegt:

    Ik ben niet dol op Japans eten, maar de gefrituurde groente gaat er altijd wel in. Leuk om eens te proberen!

    Liked by 1 persoon

  5. lummel zegt:

    Lekker Rob

    Harry Kato

    Liked by 1 persoon

  6. lummel zegt:

    Vurrukkuluk

    Obri Gado

    Liked by 1 persoon

  7. Rebbeltje zegt:

    Ha met de kleinkinderen hier aan tafel bewaar ik deze nog even voor over een tijdje haha
    Al zitten er tussen die echt alles eten van slakken tot haring en eentje die in april nog 2 moet worden doet zijn mond voor alles open en kijkt vreemd als hij de smaak nog niet kent maar eet het wel op 😉

    Wens jou ook een gezellige jaarwisseling.

    Liked by 1 persoon

  8. Dominic zegt:

    Het hoort er idd lekker uit 🙂
    ééntje om eens uit te proberen!
    Dank je wel voor je bezoek aan mijn blog,
    Nog een prettige jaarwisseling

    Liked by 1 persoon

  9. Wat grappig jouw onderwerp.
    De wet van synchroniteit 🙂
    Die frituurtjes lijken me heerlijk!

    Liked by 1 persoon

  10. sjoerd zegt:

    Moet ik onthouden… Ga het zeker eens proberen.

    Liked by 1 persoon

  11. Lies zegt:

    Even proberen, Rob, op een andere manier…
    Alvast, Lie(f)s.

    Liked by 1 persoon

  12. Lies zegt:

    Nieuwe poging, Rob, zonder http…
    Lie(f)s.

    Liked by 1 persoon

  13. Lies zegt:

    Mmm…, ‘k wil bijschuiven, Rob, voor om ’t even welke groente… !
    Lie(f)s.

    Liked by 1 persoon

  14. Suskeblogt zegt:

    Eens kijken of mijn vrouw dit kan en wil klaarmaken.
    Ik kan alleen maar eieren tot explosie brengen.

    Liked by 1 persoon

  15. Geert Smits zegt:

    Lekker! Maar … Macro-idiotisch 🙂 Die uitdrukking pik ik van je!

    Liked by 1 persoon

  16. Jolie zegt:

    Wat een leuk recept Rob! Wieweet krijg ik de dametjes ermee tot het ‘nuttigen van grotere hoeveelheden groente’ (en met stokjes eten doen ze al met plezier, dus wieweet :-))

    Liked by 1 persoon

  17. meninggever zegt:

    Tja, ik ben geen kok, ben al blij met elk zelf gekookt ei, dus al die gerechten gaan aan mij voorbij….:)

    Liked by 1 persoon

  18. Bertie zegt:

    Lijkt me lekker, misschien maak ik het om te vergelijken met tjap tjoy. Ik ben meestal in voor iets anders dan anders..

    Liked by 1 persoon

  19. fradigt zegt:

    Dit is misschien nog lekkerderderrr
    dan de oliebollen uit het Haagsche Kookboek uit 1932
    van mijn Oma.
    Heerlijk! ….en ja….waar vind je ze nog ….bevriende meubelmakers?
    Geweldig om die nog eens te verwennen.

    gr frap.

    Liked by 1 persoon

  20. Dit klinkt niet alleen lekker, ik krijg er spontaan trek in.
    Ga dit gerecht opslaan voor later 🙂

    Liked by 1 persoon

  21. Hartelijke Hot Hulk zegt:

    Ik denk dat ik met het bier begin.
    Gloeiende, gloeiende!

    Liked by 2 people

  22. Rebelse Huisvrouw zegt:

    Tempura… je mag me er altijd wakker voor maken, vooral die met die grote garnalen. Zo lekker. Ik ga jouw recept echt proberen want zelf is het me – tot op heden – niet gelukt het te krijgen zoals ik wil.
    Een fijne jaarwisseling en een mooi, goed en gezond 2015!

    Liked by 1 persoon

  23. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja die lijn heeft ook al wat meer gekost dan de bedoeling was 🙂 en dan in ongebruik raken , zou me wat zijn
    mzl

    Like

  24. madddox zegt:

    het proberen waard!!!!

    Liked by 1 persoon

  25. Plato zegt:

    Tjonge Rob, dat is een heel bijzonder recept. Ik zal het goed bewaren want Maria is een kookwonder op pootjes die er zeker interesse in zal hebben.
    Ondertussen wens ik jou een heel fijn 2015 met een goede gezondheid en veel blogplezier.
    Groetjes

    Willem

    Liked by 1 persoon

  26. Dit recept heb ik onmiddellijk afgedrukt, dat lijkt me heerlijk. Zal ik voor mijn dochter eens maken en voor mezelf en dan maar lekker smullen met stokjes zo eet je dubbel smakelijk.

    Liked by 1 persoon

  27. logbankje zegt:

    Dat is een snelle snack, en ook niet ongezond.
    Wokken met een deeg laagje. Hans

    Liked by 1 persoon

  28. Jan Jaap zegt:

    ‘Macro-idiotisch’ : aardige woordspeling! Eentje om te onthouden en zelf nog eens te gebruiken in een stukje.
    Fijne jaarwisseling en alvast een goed 2015!

    Liked by 1 persoon

  29. hanscke zegt:

    Zo dus jij hebt het ook over de macro idiotische tijd. Het zijn mijn woorden ook, alhoewel ikzelf nooit va die orde ben geweest. Ik gebruikte de term voor anderen.

    Liked by 1 persoon

  30. Ik ben niet zo’n viseter …
    Maar ik kom je wel even een rustige en veilige jaarwisseling wensen, gevolgd door een goed en bovenal gezond 2015!

    Liked by 1 persoon

  31. Paul zegt:

    Oeh, lekker. Ik vind groenten in Tempura met een lekkere dipsaus altijd heerlijk. Maar het leek me altijd veel werk, maar als ik dit zo lees dan valt dat wel mee. Het komende jaar maar eens proberen.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s