Ridders, Rovers en Reigers, toen en nu

Van de eerste ontginningen rond 800 naar 2014 via de eerste drooglegging in 1626 wordt in het boek “Ridders in de Bijlmer” een wandeling door de geschiedenis van Amsterdam-ZuidOost beschreven door Evert van Voskuilen. Mijn eerste boek over Amsterdam-ZuidOost is door een andere Evert geschreven; “Van Bijlmermeer tot Amsterdam-ZuidOost”. Verhagen geeft een gedetailleerde omschrijving van de geschiedenis in de tweede helft van de vorige eeuw. Voskuilen beschrijft thematisch een veel langere periode. Beide Everts geven met hun boeken een mooi beeld van mijn woonplaats.

De ontginning door de eerste bewoners in een onherbergzaam nat en drassig gebied is voor veel huidige bewoners een onbekende geschiedenis. De huidige modern architectonische bebouwing is voor die eerste bewoners weer onvoorstelbaar. De beide boeken zijn een mooie aanvulling in ieders boekenkast met een interesse voor Amsterdam-ZuidOost.

Ook in de vroege geschiedenis van de Bijlmermeer komen er verschillende gewapende conflicten voor. Als ik de nieuwsberichten van nu volg is daar weinig in veranderd en worden hier soms conflicten nog steeds met wapens uit gevochten. Toch woon ik nu al weer de helft van leven met veel plezier in dit stadsdeel. Ik voel mij hier thuis en veilig!

Het ophalen van jeugdherinneringen is misschien een van de eerste ouderdomsverschijnselen. Het lezen van geschiedenisboeken houdt mij juist jong.

 

Van Bijlmermeer tot Amsterdam-ZuidOost 1987 Uitgeverij Bas Lubberhuizen

Binnen in de Bijlmer 2006 Uitgave Stadsdeel Amsterdam-ZuidOost

Bijlmermeer 2009 Uitgeverij Bas Lubberhuizen

Ridders in de Bijlmermeer 2014 Uitgave Stadsdeel Zuidoost Gemeente Amsterdam

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, Onderwijs en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Ridders, Rovers en Reigers, toen en nu

 1. constantinoc zegt:

  “Het ophalen van jeugdherinneringen is misschien een van de eerste ouderdomsverschijnselen.” Interessante gedachte, Rob. Ik ben er al een hele tijd mee bezig op mijn blog http://www.coolsma.net/Memorie/ Denk je dat ik daar mijn grijze haren van heb gekregen?

  Geliked door 1 persoon

 2. sjoerd zegt:

  Het aantal grijze haren neemt ook hier het lijkt wel kwadratisch toe. Ben daarom ook maar in de geschiedenis van de mijnen gedoken..

  Geliked door 1 persoon

 3. Emile zegt:

  Kloeke beschouwing Rob.
  Smaakt die reiger nou een beetje?

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  Het ophalen van jeugdherinneringen is misschien een van de eerste ouderdomsverschijnselen.
  dat klopt op zeker 🙂 , na reuïnie van klas van “62 , en afgelopen september een pracht feest van het oude Nieuwendam
  ridders zijn pleitte , rovers zijn er altijd en overal ( helaas) als de reigers weg zijn , moet je benen maken , die zien veel en zijn wijs ,vanwege het grijs
  slaap wel

  Geliked door 1 persoon

 5. bentenge zegt:

  Ridders ! Dat spreekt tot mijn verbeelding.

  Geliked door 1 persoon

 6. kakel zegt:

  Vanaf je vijftigste slaan je jeugdherinneringen in volle hevigheid toe. Dat is ook de leeftijd dat de meeste mensen een boek willen schrijven. Ik had best ridder willen zijn. Maar geen jonkvrouw!

  Geliked door 1 persoon

 7. Jolie zegt:

  Lees ik hier allemaal (interessante) comments over Jeugdherinneringen (wist ik nog niet:)), terwijl ik dacht….: DAT zijn leuke dingen om aan kinderen te vertellen! Die onthouden dat waarschijnlijk nog heel lang, en je geeft ze iets moois waarmee de omgeving waar zij opgroeien, extra bijzonder wordt 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Frank-103 zegt:

  De Bijlmer is erg groot en de problemen van de k-buurt heb je op andere plekken helemaal niet, toch zou ik voor geen goud naar de Bijlmer willen verhuizen, dan is een dorpje in de Zaanstreek toch veel rustiger!

  Like

 9. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Het is een heel apart gebied. Ik heb er ooit gewoond maar ik moet zeggen: ik zou er nu niet meer willen wonen.

  Like

 10. madddox zegt:

  veel over gehoord,
  jammer genoeg niet veel goeds,
  maar ben er nooit geweest.

  Like

 11. John zegt:

  “Het ophalen van jeugdherinneringen is misschien een van de eerste ouderdomsverschijnselen.”

  Er staat me dus nog wat te wachten. Ik hoor het overigens meer oudjes zegge, 😛
  groet,.

  Geliked door 1 persoon

 12. Haba zegt:

  Ik zou ooit in de Bijlmer gaan wonen,we woonden toen met zijn tweetjes op één kamertje, met eens in de week gebruik van douche, maar destijds is het Zaandam geworden, de flat daar was goedkoper en je was even snel in Amsterdam als vanuit de Bijlmer. Ik ben blij dat ik nu in een klein dorp in Zeeland terecht ben gekomen, heerlijk rustig, de hele randstad hoeft niet meer van mij.
  En jeugdherinneringen ophalen. . . . heerlijk 🙂 dus ik ben waarschijnlijk toch ouder dan ik me voel.

  Geliked door 1 persoon

 13. Inge zegt:

  Ik ben er nog nooit geweest in de Bijlmer. Of ligt de Arena in de Bijlmer? Ben weleens bij de Toppers geweest long long time ago….

  Geliked door 1 persoon

 14. Suskeblogt zegt:

  jammer dat ik zoveel vergeten ben uit mijn jeugdjaren, misschien maar goed ook want dan kan ik hoofdzakelijk vooruit kijken.

  Like

 15. thatfullmoonguy zegt:

  Haha, daar kan ik helemaal achter staan. Geschiedenis is fantastisch! Ridders in de Bijlmermeer lijkt me zeker iets voor mij maar ik ben nog lang niet klaar met de geschiedenis van mijn eigen streek!
  Dankje voor je bezoekje Rob, jij ook natuurlijk nog veel goede wensen. Over die boxen: nou, nee…. Bol.com liet weten dat ze deze niet meer kunnen leveren, ook niet via andere leveranciers. En ik had zo’n mooi compromis uitgezocht tussen kwaliteit en prijs! Grrr. Nu maar zelf verder op zoek. Ik probeer wèl eerst dezelfde ergens te vinden.

  Groeten!
  Clemens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.