Ngay Vietnam tai ha lan

Culturele Vietnamese dagen in Nederland

De onderstaande youtube link naar het tv-programma “Vanuit alle windstreken naar Vietnam” van HTV9 toont de eeuwenoude relatie tussen Vietnam en Nederland. In dit blog leg ik samen met Kiet uit wat er in het filmpje te zien is.

Met prachtige beelden krijgt u een geschiedenisles over de eerste Nederlandse contacten met Vietnam. De Anton Philipszaal van het Lucent Danstheater in Den haag met een speciale culturele avond komt voorbij. Maar ook een mooie expositie in de Amsterdamse Beurs van Berlage is te zien.

In 1600 varen 6 boten van Amsterdam naar Vietnam. Na een jaar zeilen kwamen de boten aan in Quy Nam. Quy Nam was een haven bij Hoi An in het midden van Vietnam. Na deze eerste expeditie zijn er veel Nederlandse handelslieden naar Vietnam vertrokken. Goud, zijde en gomlak zijn dan de belangrijkste handelswaren.

In de zeventiende eeuw maakten Nederlanders schilderijen over het Vietnamese leven en feesten.

In Vietnam wordt al eeuwen katoen verbouwd. Kledingresten uit Noord Vietnam, Dong Son bewijzen dit. Bij cultureel onderzoek naar de traditionele kleding en stoffen van Vietnam komen de weefgetouwen uit Doc Chua naar voren. Doc Chua ligt bij de stad Binh Duong.

Het standbeeld van de beroemde legerleider in de Long Doi Son Pagode in Ha Nam is uit de periode van de Ly dynastie.

De traditie van oude sieraden is op moderne markten nog steeds terug te vinden. Vroeger gebruikte men ook ivoor. Maar vooral ngoc of kwarts soorten worden gebruikt om typische Vietnamese sieraden te maken.

Veel van de kunst en oudheidkundige vondsten zijn natuurlijk in Franse musea te vinden. De relatie tussen Frankrijk en Vietnam is lang en belangrijk geweest.

De Vietnamese Koning Le Than Tong trouwde met Orona een Nederlandse / Koreaanse vrouw. Onderzoek naar deze periode en de Nederlandse koningin komen in de volgende onderdelen naar voren.

Met beelden in en uit Vietnam kun je de koningen en hun vrouwen zien. Vietnamese koningen trouwden met meerdere vrouwen. Soms om handelsbetrekkingen te bekrachtigen. Dan werden er zelfs vrouwen uit meerdere landen getrouwd. Een Vietnamese koning had meerdere koninginnen, dus ook meerdere troonopvolgers. De Vietnamese koningen kozen doelbewust hun vrouwen en daarna hun troonopvolgers.

In de pagode Giau, in Ha Nam zien we het beeld van Ngo, de eerste raadsheer van de koning uit 14 eeuw van de Tran dynastie. Het mooie standbeeld van de Koningin Nguyen Thi Ngoc Toan uit de 16 eeuw staat nog steeds in de pagode Tra Phuong in de stad Hai Phong.

Op een schilderij ziet u de ceremonie van een Vietnamese bruiloft.

Een houten kunstwerk uit 18 eeuw van de pagode Dau, in Bac Ninh, is Koningin Nga. Een volgend standbeeld laat een Vietnamese koning met vijf koninginnen zien als in een statieportret. Het standbeeld van een Vietnamese prinses van Le dynastie uit de 17 en 18 eeuw is in een de toren Pho Minh in Nam Dinh.

De regisseur Hai Anh uit Den Haag vertelt trots over haar uitnodiging voor de Culturele Viering in het Lucent Danstheater. Op 23 september 2014 bezocht ook ik met Kiet en zijn familie dit theater. Het was de viering van vierhonderd jaar handelscontacten tussen Vietnam – Nederland en de negenenzestigste verjaardag van Onafhankelijk Vietnam. Wij keken naar Vietnamese dansen en beluisterden Vietnamese muziek. In een eerder blog schreef ik hier al over.

De minister Hoang Trung Hai opent de avond. In zijn toespraak kijkt hij uit naar een voorspoedige toekomst. Een economisch belang is natuurlijk aanwezig. Nederland is erg belangrijk voor de kennisgebieden klimaatverandering, watermanagement, agrarische technologieën en voedselproductie.

Over de muziek schreven Kiet en ik al eerder. De dans- en muziekoptredens kunnen jullie nu bekijken. De opening is een moderne klassieke Vietnamese Vogeldans.

Het tweede fragment laat van links naar rechts de volgende muziekinstrumenten zien en natuurlijk horen: dan nhi, sao truc, trong, dan tam thap luc, Vietnamese gitaar.

In het derde fragment hoort u een dan bau. In mijn eerder blog schreef ik hier al over.

Het vierde onderdeel laat een klongput horen en zien.

Het volgende onderdeel is de Hue dans. In de paleizen van Hue wonen de liefste vrouwen van Vietnam. Als u naar Hue gaat zult u begrijpen wat wij bedoelen.

Het zesde onderdeel laat de Vietnamese Ao Dai vrouwenkleding zien. Na de voorstelling ontmoette ik een aantal lieftallige Vietnamese vrouwen met deze prachtige gewaden. Foto’s maken durfde ik niet.

Na de voorstelling bleek dat er veel Nederlanders met mooie herinneringen aan Vietnam bij deze galavoorstelling aanwezig waren. Maar ook trotse Vietnamezen in Nederland hebben genoten van deze uitvoering.

U begrijp dat wij daarna gezamenlijk zijn gaan eten. In de blog post “Rare pannenkoek“ las u al over een bijzonder smakelijk gerecht.

De prachtige expositie in de Beurs van Berlage laat met foto’s de mooie Vietnamese Cultuur zien.

Poppen van een speciaal theater zijn te zien; Mua roi nuoc of een marionetten theater in Vietnam. De poppen drijven op het water. De marionettenspelers bewegen de poppen met touwtjes door het water. Een zeer bijzondere ongekende en omgedraaide manier van theater maken!

Een ontspannend kopje thee drinken een zoet lekkernij eten is een pauze moment op de dag tijdens of na het werk. Bij deze thee roken sommigen een typische Vietnamese bamboepijp ( dieu cay ).

Vu Ngoc Mai, een van mijn tafeldames in Den Haag, vertelt over het mooiste onderdeel, Thay Do in de Beurs van Berlage. Thay Do is het kalligraferen van persoonlijke Nieuwjaar wensen.

Een schilderij van de wereldberoemde Pagode Mot Cot uit Hanoi, een verzameling postzegels een kunstzinnige vazen uit Bat Trang komen aan het einde voorbij.

Natuurlijk was er overheerlijke Pho te proeven!

https://www.youtube.com/watch?v=xoD5OFxx19M

https://robalberts.wordpress.com/2014/09/27/cest-le-ton-qui-fait-la-chanson-of-de-juiste-toon-vinden/

https://robalberts.wordpress.com/2014/09/14/een-rare-pannenkoek-met-vuong-kiet-chu-en-rob-alberts/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Vietnam en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Ngay Vietnam tai ha lan

 1. realjager zegt:

  Een jaar zeilen om daar te komen, ja nu met het vliegtuig nog maar iets van 12 uur. Het lijkt me een prachtig land. Een vriend van mij is er al een paar keer geweest en heeft een Vietnamese vrouw. Ik wil er zeker ook nog eens naar toe.

  Geliked door 1 persoon

 2. sjoerd zegt:

  Een mooie film, jammer dat ik het commentaar niet versta. Alhoewel ik het wel redelijk kan volgen na jouw uitleg.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Ook al is het filmpje maar 7 minuten; het vertalen, maar vooral het controleren van de tekst van de presentatrice duurde bijna 7 uur. Een Nederlandstalige ondertiteling of commentaarstem toevoegen bleek net even iets te ambitieus.

   We hebben wel heel veel lol gehad en nog meer van elkaar geleerd.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 3 people

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  dank voor vrolijke groet
  zeer zeker een mooie presentatie
  zo ook dit hele blog mooi is
  geniet de dag

  Like

 4. John zegt:

  Ik kan me nog herinneren dat we Vietnamese vluchtelingen in de straat kregen. Maar het contact met dat land was dus al veel ouder. Tegenwoordig gaat reizen gelukkig wat sneller.
  Groet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Wat een mooie uitleg overal van…en de klik naar de recepten 😉
  Zal ik aan de slag moeten maar heb vandaag rustdag…groetjes en fijne zondag

  Geliked door 1 persoon

 6. benjamín zegt:

  Ik heb het filmpje helemaal uitgekeken en zoals mijn moeder zaliger ooit na een voorstelling zei: “ik heb er geen woord van begrepen, maar het was erg mooi.”

  Geliked door 2 people

 7. Dick zegt:

  Leuk filmpje en goed om te zien hoe de wereld mede door dit soort belangstelling voor andere landen en culturen trekjes van een global village kan krijgen; geeft een soort van Leefbaar Globaal idee. Zelf ben ik, buiten wat bekende feiten rond de Vietnam-oorlog, weinig bekend met Vietnam en de cultuur en geschiedenis van dat land.

  Geliked door 1 persoon

 8. Jolie zegt:

  Vreemd, dat we dat vroeger nooit op school geleerd hebben, dat de relatie Vietnam-NL al zoveel eeuwen teruggaat.. We hadden wel een soort collecte-busje in de klas… En soms kregen we ook brieven van een jongen voor wie het busje bedoeld was.. Ben vergeten hoe precies. Het ergste was dat het door de oorlog ‘zomaar ophield’. Nooit gehoord of de jongen een gelukkige tiener heeft kunnen worden.
  Gelukkig geeft je film een heel ander, welvarend, positief en veel ontspannener beeld!

  Geliked door 1 persoon

 9. yvonne zegt:

  Goedemorgen Rob
  Vietnam is voor mij te ver weg
  Blijf lekker in nedeland of in landen waar ik met een auto kan komen
  Het lijken mij hele aardige mensen die daar wonen
  Kom je vandaag een mooie dag wensen en een fijne week
  Groetjes van Yvonne

  Geliked door 1 persoon

 10. Regina zegt:

  Veel interessante feiten op een rij! Ik heb eigenlijk nooit geweten dat Nederland en Vietnam lange relatie hebben. Weer wat wijzer geworden!

  Geliked door 1 persoon

 11. Bertie zegt:

  Zonder de uitleg had ik er ook weinig van begrepen, alleen geprobeerd de beelden te interpreteren. Een mooie film. Van de link Nederland- Vietnam wist ik ook niets, terwijl je van zoiets meestal wel iets leest bij een kroonjaar. Alleen de Koreaans-Nederlandse vrouw doet iets in mijn geheugen, ik zal er wel ooit over gelezen hebben, denkend dat het een roman was.

  Geliked door 1 persoon

 12. Hai Anh Nguyen zegt:

  I am very happy that you like my film. Thank you very much !
  Film director Hai Anh Nguyen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.