Te zoet, te vet en te zout, maar toch tevreden ???

Meester, mag ik een boterham eten? Meester, mogen wij iets drinken? Een alledaagse vraag voor mij. Zelfs na een pauze verbaast het mij niets om deze vragen te horen. De groeispurt van pubers en hun ongecontroleerde bewegelijkheid vraagt elk moment van de dag om eten. Logisch dat supermarkten, fastfoodketens en frisdrankfabrikanten hier gewillig op in spelen.

Ik herinner mij mijn moeder ’s ochtends vroeg in de keuken. Een stevige zelfgemaakte havermoutpap at ik voordat ik naar school fietste. Stevig belegde bruine boterhammen, een stuk fruit en een kwartje voor de schoolmelk nam ik mee. Maar tijden veranderen! Energy drinks, grote zakken chips, lolly’s zijn nu de energiemotors voor de pubers.

Als ik nu een school binnenloop komt de frituur walm uit de kantine mij vaak tegemoet. Of rechtstreeks uit de frituurpan of een bevroren snack uit de oven, vet en te zout wordt er voor weinig aan de kinderen verkocht. Een fruitsalade, verse groentesoep, quiche, of een stevige bruine boterham met kaas en verse tuinkruiden behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

In Amsterdam maakt men zich zorgen om de obesitas bij schoolgaande kinderen. Ik maak mij vooral zorgen om de vrijheid en ruimte van de supermarkten, fastfoodketens en frisdrankfabrikanten in Nederland. Ongezond voedsel blijft vreemd genoeg goedkoper dan gezond voedsel. Reclames voor te zoet, te vet en te zout eten en drinken blijft op kinderen gericht.

In alle schoolregels staat dat er in de les niet gegeten of gedronken mag worden. Maar wat denkt u dat mijn antwoord is op de vraag; “ Mag ik een boterham eten?”.

http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/nl/wat-waarom/wat-is-een-gezonde-schoolkantine.aspx

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Onderwijs en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Te zoet, te vet en te zout, maar toch tevreden ???

 1. Myriam zegt:

  Er is nog heel wat werk aan de winkel om gezonde voedingsgewoontes aan te leren. Vet en suiker zijn zo veel makkelijker, en soms gewoon ook lekker comfortfood. Maar gezond zijn ze zeker niet

  Geliked door 1 persoon

 2. Rebbeltje zegt:

  Vind dit een taak die weggelegd is voor de ouders…om te zorgen dat de zin in lekkers ook een appel of ander fruit kan zijn. Je hebt gelijk wat de prijzen betreft…jammer genoeg.
  Goede eetgewoontes aanleren en vooral samen aan tafel…eten.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 3. lummel zegt:

  Frituur in een school? Zijn ze nou helemaal gek geworden?

  Like

 4. sjoerd zegt:

  Ik zou zeggen ga je gang, als je anderen maar niet stoort… Met chips is dat wat lastiger.

  Like

 5. kakel zegt:

  Ja, natuurlijk! Oh…dat zijn twee woorden 😉
  Mijn dochter is ook net een hol vat. ’s Ochtends eet ze havermout, ze krijgt vier belegde bruine boterhammen mee, plus nog een in vieren gedeelde appel en een in hapklare repen gesneden winterpeen mee. Mag jij raden wat ze als eerste doet als ze thuiskomt…
  Een vriendin van me werkt als handarbeidkracht op een vmbo-school in R’dam. Het eerste wat ze doet als ze op school komt, is theezetten. Want de meeste leerlingen krijgen als ontbijt een zak chips mee (echt!) of helemaal niets.
  groetjes Kakel

  Geliked door 1 persoon

 6. frank-103 zegt:

  We ontbijten samen en ook het avondeten is met het hele gezin. De lunch mogen ze brood mee of ontbijtkoek. Brood voor ze maken doe ik niet, dan wordt het toch maar weggegooid. Maar meestal wordt direct na school de broodtrommel geplunderd en ook ’s avonds om 22.00 gaan er nog een aantal boterhammen in. Chips krijgen ze alleen in het weekend. Maar eerlijk gezegd weet ik niet precies wat ze verder allemaal snoepen of aan fris drinken.

  Geliked door 1 persoon

 7. Er wordt op zoveel scholen beweerd (trouwens bedrijven ook) dat er gezonde voeding moet worden verstrekt in de kantines, maar helaas is dat vaak van korte duur…
  Dus over een boterham vragen/eten valt niks te zeuren, ik zou in ieder geval JA zeggen.
  Maar dan wel in de hoop dat er iets gezonds op zit…

  Geliked door 1 persoon

 8. fietszwerver zegt:

  ja wat zal ik nu nog zeggen , alles staat er al
  een goed ontbijt , zo je zelf zegt met havermout , mag ook Brinta zijn , een paar bruine boterhammen met kaas of van mijn part paardenworst , en in de avond piepers en groente met een stukje vlees of vis
  al het andere hier boven vernoemd , aan de kant
  of dat gaat lukken , ik heb mijn bedenkingen
  als een leerling jou vraagt of ie een boterham mag eten , zeg , maar ja
  maar geef dit op een ouderavond door aan de ouders
  voor nu zeg ik proost en wens je een gezonde nachtrust

  Like

 9. je antwoord is, denk ik, ja als je zelf die boterham gesmeerd hebt en ik mag weten hoe

  Like

 10. Harrij Smit zegt:

  Te gek voor woorden, ja. Misschien komt er nog eens een verstandiger tijd, een tijd waarin supermarkten minimaal 750 meter van een school verwijderd moeten zijn. Dat lijkt me namelijk sneller te realiseren dan het voedingsaanbod mensvriendelijk te maken. Daarvoor zit het marktmechanisme teveel in de weg.

  Geliked door 1 persoon

 11. Frank zegt:

  Als docent sta ik toe dat kinderen brood eten en water/ thee drinken tijdens de les. Snoepgoed en energie drankjes mag niet. Werkt prima.
  Overigens de frituur in een schoolkantine moet direct verwijderd worden.

  Geliked door 1 persoon

 12. meninggever zegt:

  Tuurlijk aten we stapels boterhammen, appels, pruimen, bananen. Mits beschikbaar, want in de jaren vijftig niet zo voor de hand liggend. Maar ook niet voor niets zaten er vlakbij de scholen die ik frequenteerde snoep- en snackwinkels. En die werden ondanks de vaak redelijk gevulde magen toch bezocht. Met het laatste zakgeld toch nog even een kleinigheidje scoren. En dan toch zo mager blijven als een geraamte. Is nu niet meer zo, maar overmatig eten doe ik ook zelden. Je moet het geluk niet verzoeken…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.