Wapentuig van de firma Dood en Verderf

Vlakbij het ziekenhuis is een van mijn oud-leerlingen vermoord. Terwijl dit in het nieuws uitgebreid wordt besproken probeer ik mij de jongen voor de geest te halen. Iets bijzonders komt er eigenlijk niet bij mij op. Bijzonderheden over zijn dood worden spaarzaam vrij gegeven. Of en hoever hij met het criminele circuit verbonden is blijft onduidelijk.

De liquidaties stapelen zich op. Het aantal kogels dat in de rondte wordt geschoten wordt alleen maar groter. Een kind dat op de achterbank ligt te slapen wordt geraakt. Een vrouw rustig een sigaretje rokend wordt bij vergissing vermoord. Bij vriendelijke mensen komt opeens een donkere en criminele kant tevoorschijn.

Het wapentuig van de firma Dood en Verderf wordt zwaarder, groter en gevaarlijker. Zakelijke conflicten tussen criminelen worden op elk moment van de dag op een toevallige straathoek afgerekend.

Een uitgezonden beroeps militair staat nu voor de klas op mijn school. Hij praat soms over zijn oorlogstrauma’s van de gewapende missies. In het nieuws krijgen wij te horen dat de Nederlandse inbreng positief worden ontvangen. Het aantal asielzoekers uit dezelfde regio’s wordt groter en groter.

Het Nederlandse leger moet bezuinigen. Maar de gewapende missies gaan door. Kleine doeltreffende eenheden bombarderen vermeende opstandelingen en terroristen. Het aantal burgerslachtoffers komt nauwelijks in beeld. Drones beschieten verdachte huizen. Signalen van mobieltjes worden gebruikt als te beschieten doelen.

Zware machinegeweren klinken nu in Amsterdamse straten. Computergestuurde bombardementen vallen op onbekenden in verre oorden. Voor mij blijft het wapentuig van de firma Dood en Verderf. Zal het voor de slachtoffers uitmaken? Of het nu gaat om de wapens waarmee mijn oud-leerling is vermoord of om de wapens waarmee een andere oud-leerling in Verweggistan slachtoffers maakt? De firma Dood en Verderf verdient er geld mee.

Elk nieuwsfeit over een gewapend conflict is gratis reclame voor de wapenindustrie.

Wat kunnen wij in Nederland hieraan doen?

http://stopwapenhandel.org/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pacifisme

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, Kinderen, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Wapentuig van de firma Dood en Verderf

 1. sjoerd zegt:

  Het is een utopie dat je hier wat aan kan doen. Helaas moet ik zeggen. De meeste geweren zijn afkomstig uit de voormalige Oostbloklanden… Daar komen er straks ook bij uit de Krim en de Oekraïne als het zo doorgaat.

  Geliked door 1 persoon

 2. rikus zegt:

  Jaarlijks wordt voor een kleine miljard euro aan wapenexportvergunningen afgegeven door Nederland. Dat is een flinke berg. Ik zou wel eens willen weten hoeveel doden dit oplevert

  Geliked door 1 persoon

 3. frank-103 zegt:

  Het wapentuig komt via Oostblok probleemloos onze kant op, en uiteindelijk koop je zo’n ding om te gebruiken toch? Dat zie je in Amerika ook steeds, geef iemand een wapen en hij gaat er vroeger of later mee schieten. Dat is vooral vervelend voor het doelwit! In Nederland zijn dat meestal de criminelen die onderling op elkaar schieten, maar het wordt echt vervelend als ze willekeurige andere mensen gaan beschieten.

  Like

 4. rikus zegt:

  @frank-103
  Jij hebt het over ander wapentuig dan ik

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Vreselijk. Helaas, zolang er grote winsten worden gemaakt op wapens (en daar is Amerika ook niet vies van) houd je dit. Nederland zal het in zijn eentje niet kunnen oplossen, ook Amsterdam niet. Je kunt alleen maar hopen op andere tijden.

  Geliked door 1 persoon

 6. fietszwerver zegt:

  1 van de grootste wapen leverancier is NL
  laten we terug gaan naar de Penoza van de jaren ’50 ’60 , lekker rustig
  en eigenlijk helemaal naar die tijd , onee dn krijg je geen reacties meer 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. John zegt:

  Roken is dodelijk. Zover blijkt.
  Nederland is zelf verantwoordelijk voor dit probleem.

  Like

 8. Harrij Smit zegt:

  Je hebt alle gelijk van de wereld, maar zolang de Mammon als een Supergod de wereld in zijn ban houdt, zal het geweld alleen nog maar toenemen, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 9. bas zegt:

  ja zolang geld het belangrijkste levensdoel is komen we hier niet uit.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ja, zolang het Grootkapitaal hun “wet” voorschrijft ….
  ( waaronder die Dood en Verderf Industrie wat ook een goede benaming is
  voor veel “chemische” – , tabak-, petrol- , tropische boomkap- en andere industrieën )
  vallen er doden, niet alleen door die wapens, maar ook door het niet leveren
  van ( te dure ) medicijnen aan arme landen bijvoorbeeld…
  Even een paar seconden stilte voor àlle slachtoffers …
  Groetjes Rob,
  hanny

  Geliked door 1 persoon

 11. bentenge zegt:

  De dark ages komen al jaren dichterbij. Terug naar de middeleeuwen maar met gevaarlijker wapentuig.

  Geliked door 1 persoon

 12. kakel zegt:

  Geld, geld, geld…daarbij vergeleken is een mensenleven niets waard.Terwijl er niets meer waard is dan een mensenleven…

  Geliked door 1 persoon

 13. constantinoc zegt:

  Als ik zie hoeveel geweld er tegenwoordig in films en op TV is te zien en als ik zie hoe onaangedaan ook jonge kinderen daar al mee omgaan, dan ben ik heel, heel somber over de toekomst. Hoeveel ouders maken zich gemakkelijk van hun verantwoordelijkheid af als ze redeneren: hun vriendjes hebben het ook allemaal, dus hoe kunnen wij het dan nog tegenhouden? Er eens een goed, indringend gesprek over voeren, meer dan eens, en laten zien wat de verschrikkelijke gevolgen kunnen zijn, misschien?

  Geliked door 1 persoon

 14. Plato zegt:

  Wat kan ik anders dan het met alle reageerders eens zijn. Iedereen spreekt ware woorden. En de vraag hoe we de zaak stoppen en van de wereld werkelijk een geciviliseerde samenleving maken, kunnen we niet beantwoorden. Esoterici zullen zeggen: begin zelf elk geweld af te zweren. Anderen zullen zeggen dat we met wapens oorlogen tegen slechteriken kunnen winnen. Nog weer anderen zeggen niets maar hopen dat hun bron van inkomsten niet opdroogt. We zijn sinds de Griekse oudheid wel in technische- maar niet in morele zin veel opgeschoten.
  Het enige dat ik kan bedenken is dat zolang je moorden met moorden vergeldt en denkt dat oorlog iets verbetert, je nog steeds deel uitmaakt van het systeem dat we graag weg zouden willen hebben.
  Ik hoop op een wereldwijd verbod op wapens en een toenemend inzicht in de menselijke waarden.
  Men zal mij voor naief verslijten.

  Geliked door 1 persoon

 15. Alles is al gezegd denk ik… maar het is toch wel te bizar voor woorden dat je een alinea in een logje ‘kunt’ wijden aan een leerling die vermoord is… te luguber hoor deze tijd… 😦

  Geliked door 1 persoon

 16. meninggever zegt:

  Niet het wapentuig op zich is het probleem, maar het tuig dit dit meestal bedient. Een AK47 is een oorlogswapen. Een van de Duitsers afgekeken Russisch machinepistool van ongekende klasse. Maar in handen van malloten zelden echt dodelijk omdat die lui niet eens kunnen richten. Dat we in staat zijn om de moordenaars zelf te raken, op welke wijze dan ook, is voor mij geen enkel probleem. Moordzucht vanuit wraakgevoelens zijn mij niet vreemd. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Maar als dit in onze toch voorheen geciviliseerde streken door respectzoekers wordt benut en dan nog zo stok dat er verkeerde slachtoffers vallen is het tijd voor actie. Maar je ziet weinig actie, een enkele uitzondering daar gelaten. Er wordt veel gepraat, nog meer bezuinigt en we blijven maar aan de gang om een zinloze strijd te voeren tegen het ongedierte dat aan de fundamenten van een vriendelijk en open samenleving knaagt. Weinig opwekkend allemaal…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.