Proud to be a Non Flying Dutchman ?

Voorjaarsvakantie vieren in de sneeuw of juist in de zon? Ik herinner mij vakanties op Schouwen-Duiveland uit mijn jeugd. Het hele gezin met een volgepakte auto richting zee. Ook voor een vroege vakantie naar Duitsland werd onze auto volgeladen.

In 2015 lees ik over gedoe bij KLM. Maar ook over budgetvluchten vanaf vliegveld Eindhoven. De heersende crisis maakt dat we minder autokilometers maken. Maar door de lage olieprijs blijven we wel nog steeds snel, makkelijk en goedkoop naar onze vakantiebestemmingen vliegen.

Ook ik heb in mijn leven een aantal vluchten gemaakt.

Vanwege ziekte vloog ik van Ljubljana terug naar Schiphol, met mijn ex bezocht ik Schotland met het vliegtuig, samen met een vriendin vloog ik naar Corfu heen en terug en ik vloog naar een vriendin in Bonaire. Uiteindelijk zijn dat ook nog heel wat vliegkilometers. In 2007 startte Milieudefensie een actie  “Proud to be an Non Flying Dutchman”. Campagneleider Verkeer Joris Wijnhoven: ‘Funtripjes met het vliegtuig moeten niet de norm worden. Wij willen tegenwicht bieden aan het funshoppen in Londen, de discovlucht naar Ibiza, het weekendje Milaan, het vrijgezellenfeest in Barcelona. We vragen onze leden de discussie over vliegen aan te gaan in de eigen omgeving.’

Door de verhalen over vliegende voorjaarsvakanties komt deze actie weer bij mij naar voren.

Wandelend, fietsend en ov-end door het leven gaand geniet ik meer van mijn omgeving. De groene Alpen met een langzaam verdwijnende sneeuwgrens maakte vanuit de lucht ook indruk op mij. Het overheersende licht bij het aanvliegen naar Edinburgh verbaasde mij. Het lange niets boven de Atlantische Oceaan vond ik imponerend.

Toch ben ik geen voorstander van al dat vliegen.

Mijn wandelschoenen, fiets en ov-chipkaart geven mij deze voorjaarsvakantie voldoende mogelijkheden!

https://milieudefensie.nl/nieuws/archief/proud-to-be-a-non-flying-dutchman

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Natuur, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Proud to be a Non Flying Dutchman ?

 1. kliefje zegt:

  Ik ben ook een redelijk actieve niet-vlieger. Ik ben nu 41 en ben 2x naar Spanje gevlogen, 1 maal naar Bergerac en 1 maal naar de Canarische eilanden. Niet bepaald een globetrotter dus 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Leo zegt:

  Ik zie ze regelmatig vliegen…oeps..wat zeg ik nou… ik bedoel dat we hier onder de route wonen waar veel vliegroutes zijn. Ben ik met Boris aan de wandel en hoor en zie de vliegtuigen, dan denk ik…. Wat missen die mensen toch veel van eigen land…wat een schoonheid hier.. gegroet. Leo.

  Geliked door 1 persoon

 3. redstar zegt:

  Ik heb nog nooit gevlogen. Echter hier op het platteland kan ik niet zonder auto.

  Geliked door 1 persoon

 4. bas zegt:

  Tk hoop dit jaar 70 te worden en kom er achter dat ik van mijn eigen land eigenlijk nog bitter weinig weet ik heb er altijd maar doorheen gereden zonder er zoals nu even bij stil te staan.

  Geliked door 1 persoon

 5. sjoerd zegt:

  Ik heb een hekel aan vliegen… Dat helpt nog meer mee.

  Geliked door 1 persoon

 6. Harrij Smit zegt:

  Je mag mij rustig een non flying Dutchman noemen, Rob, want ik heb slechts één keer in mijn leven gevlogen (Kroatië – Nederland) vanwege het overlijden van mijn vader. Verder ga – en wil – ik niet verder van huis dan waar ik het per auto, trein of Eurolines kan bereiken. Binnen die cirkel is een wereld te vinden die je in één leven niet eens allemaal kunt bekijken.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Nu eenmaal per jaar krijg ik de kriebels en wil naar de Griekse zon…valt nog mee toch?
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heet ‘Devliegher’ maar wil daarom niet alle dagen vliegen. Toen ik 6 jaar was zei ik tegen de pastoor dat ik liever met mijn twee voeten op de grond bleef. In tussentijd al wel veel autokilometers gedaan en gevlogen. Veel anderen zullen mij nog voorbij steken, wees gerust. En toen ging ik met brugpensioen, mijn 5 jaar jongere broer overleed en ik ging voor vier dagen met een vriendin naar Den Haag, allemaal binnen een periode van 4 maanden en na drie dagen ben ik naar huis gemoeten van heimwee. Gedaan met reizen, het lukt niet meer sinds 4 jaar en zeggen dat ik op mijn eentje voor drie weken naar Ethiopië ging. De reden? Ik weet het niet maar ’s avonds slaat er een emotionaliteit toe die niet te harden is. Zo dan genieten we maar van ‘reizen in eigen land’ en nog eens de grens over een een dagje naar Nederland of Frankrijk.

  Geliked door 1 persoon

 9. Myriam zegt:

  Hoe ouder ik word, hoe minder nood ik er aan heb ver te reizen. Een echtgenoot met vliegangst is ook niet bevorderlijk om snel een vliegreis te gaan boeken. Voor mij zou een week of twee Retranchement (liefst bij mooi weer natuurlijk) ook een zalige vakantie zijn…

  Like

 10. EJW zegt:

  Ben ook niet zo van het vliegen. Zegge en schrijven twee keer gevlogen. Iedere keer daarna had ik dromen van vliegtuigen die in de problemen kwamen waar ik dan uiteraard in zat. Sommige stegen op in woonwijken door smalle straatjes waarbij de vleugels net niet de huizen raakte.

  Like

 11. Suskeblogt zegt:

  De enige keer dat ik gevlogen heb was op onze huwelijksreis richting Italië en dat was in 1992.

  Geliked door 1 persoon

 12. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  ik vloog enkele keren Amsterdam – Thunderbay in de jaren ’70
  een keer naar Geneve – Zurich 2 x
  Kwam Edenburch tegen op de fiets nadat ik naar Manchester was gevlogen als ook vandaar terug
  zag ook Italie van af het zadel en vele andere landen
  nu eind deze week ga ik per trein weer eens naar de sneeuw
  fijne dag nog

  Like

 13. Aly zegt:

  Inderdaad is het soms voordeliger om te vliegen maar geniet hier ook.
  Heb voor mijn werk veel gereisd in Nederland dus mooie plekjes weet ik te vinden en nu met de natuurprojecten gaat het steeds mooier worden . Met de caravan west en noord Europa door-getrokken.
  De drukte op de wegen is op dit moment ook geen pretje ……
  Fijne vakantie

  Like

 14. Bertie zegt:

  Een paar keer per jaar een vlucht nemen, naar familie die ver weg of overzee woont, daar zie ik niets verkeerds in. Dan maar geen non-flying Dutchwoman, het klimaat (lees: de natuur) is te groots en laat zich tòch niet imponeren.
  Twee à drie dagen autorijden voor dezelfde afstand, of varen met een olieverslindende en zeevervuilende boot is ook niet alles.

  Like

 15. Hahaa, ik ben toch blij dat ik niet op de fiets naar de Filipijnen hoef Rob …
  In Nederland een shipkaart, maar als IK van Franrkijk in NLD aankom,
  heb ik zo’n ding nog niet, en wààr hààl ik dat dan zo ineens ..?…
  Een hele zoek-speurtocht om een kaartjes-automaat te vinden … Een die neemt mijn bankpasje niet, en met munten ( of briefje ) niet te vinden ??????
  en geen ènkel loket meer open ’s avonds…. wanhopig ! !
  Om van R’dam Centraal ( want daar stap ik dan uit de Thalys )
  per overschillig wèlke trein ( want daar zit voortaan ook verschil in )
  naar Delft te kunnen gaan bijvoorbeeld…
  Ik wéét welke bus ook die kant op gaat, mààr dan heb je OOK ZO’N SHIP-ding nodig !!!!
  Er wàs nog een enkel personeelslid in een fluo jack te vinden ( ook làng zoéken !!! )
  die met mij naar een ‘gewone’ automaat zocht..
  Ik zei : ik spring er zo wel in, betaal ik wel aan de kontroleur…
  Dàt raadde hij me stevig af, dan zou het wel een duur kaartje worden …
  Ik bèn er gekomen … geen kontrole gehad …
  Als ik dàn kon vliégen in een helikoptertje , of een klein chessnaatje, om in de buurt van het Delftse Hout te landen, of op de ’s avonds lege parking van Ikea, dan loop ik de rest wel verder terug naar het centrum !…
  Nu stuurt mijn dochter dan voortaan een kaart per post naar mij op voor ik van hier vertrek…
  wel zo gemakkelijk, maar toch, wat een gedoé ! ! !
  Dan kan ik nog Nederlands, spreken en lezen, hoé redt zich een buitenlander hier uit ..?.!
  Echt Rob, ik houd dus maar op met denken ( en zèggen ) dat het in NLD zo goed geregeld is allemaal… … vooràl als je van elders komt …
  En Bertie, gelijk hèb je ! helemaal ‘schoon’ is het nooit !
  o.k. om de fiets te nemen zelfs al is hiér het fietsen-plan nog niet uitgevonden wat veiligheid en fiets-paden betreft, voor een boodschap, of tussen de dicht bij elkaar liggende dorpen
  en steden zoals in Nederland kàn, maar hier zijn er àfstanden en ook nog hoogte-verschillen waar ik niet tegen trappen kan… en hiér is er niet altijd een bus juist in de richting die je dan heen wil of moet … dus een auto is toch ook wel heel handig vaak … Om daar dan voor te gaan voegen, nee, dat hoeft ook weer niet … 😉
  Groetjes,
  hanny

  Geliked door 1 persoon

 16. om daar dan voor te gaan vliégen, nee, dat hoeft ook weer niet ( korrectie )
  ———-

  Like

 17. Allemaal argumenten waar ik veel begrip kan voor opbrengen, maar welke (snelle) keuze heb je als je op een eiland woont, Rob, en vliegen een alledaagse aangelegenheid is? Een binnenlandse vlucht kost me om en bij 30 euro, eenzelfde taxirit minstens 200.

  Geliked door 1 persoon

 18. A van de Aa zegt:

  Nog nooit gevlogen, en tot nu toe daar gekomen waar ik wilde komen, en dat zonder vliegen.

  Geliked door 1 persoon

 19. Oeps, als ik het zo lees ben ik wel een Flying Dutch(wo)man.. de langste tijd geweest dan..
  Ik weet niet meer hoe vaak ik heen en terug ben gevlogen naar/van Gran Canaria. Met zoon, schoon en kleindochters die daar ook wonen was het een extra reden. Verder houd ik mijn mond maar… pfff. Maar ik vond het altijd heerlijk hoor, zeker geen hekel aan vliegen of reizen in het algemeen!

  Like

 20. kakel zegt:

  De laatste keer dat ik gevlogen heb, is 22 jaar geleden. Voor veel mensen is het moeilijk om zich aan principes te houden. Van de mijne heb ik ook regelmatig last 😉

  Geliked door 1 persoon

 21. ezelgedachten zegt:

  Iedereen zijn eigen keuzes en voorkeuren. Wij hebben al aardig wat gevlogen in de afgelopen jaren. Meerdere keren naar de Canarische eilanden en de Balearen. Meerdere keren naar de VS en Canada. Zoals een vorige reageerder zei: “ik had het niet graag op de fiets gedaan!” We hadden onnoemelijk veel geweldige ervaringen niet beleefd als we niet waren gaan vliegen. En we hebben ook aardig wat bijgedragen aan de werkgelegenheid van heel veel mensen. En het milieu. Je hebt gelijk! Als alle mensen zouden stoppen met vliegen, dan…..
  Hoe heet dat tv programma ook al weer? 😉

  Like

 22. Ik heb slechts één keer een half uurtje gevlogen, dat was gedurende een retourtje Leeuwarden – Drachten met een zweefvliegtuig. En dat vond ik ook meteen lang genoeg, want ik ben niet zo’n held in de lucht.
  Om me te vermaken hoef ik niet zo ver weg. Aangezien fietsen niet echt meer gaat, zou ik eigenlijk een elektrisch autootje moeten hebben, maar dat zit er financieel helaas niet in.

  Geliked door 1 persoon

 23. gewoonmarianne zegt:

  In totaal heb ik drie keer gevlogen, naar de Canarische eilanden, Malta en Carihuela, de laatste keer is alweer 22 jaar geleden, ik was altijd weer blij als we op de grond stonden..

  Groetjes Marianne

  Like

 24. Frank-103 zegt:

  Ik ben 3 keer naar de VS geweest, 25 jaar geleden. Daar kan je niet makkelijk met de auto komen. Daarna heb ik niet meer gevlogen, en dat vind ik niet erg. Als mensen moeten kunnen vliegen, dan hadden we wel vleugels gehad in plaats van armen!

  Geliked door 1 persoon

 25. Dick zegt:

  Economische wetmatigheden (of beter ongerijmdheden) maken een vlucht naar een bepaalde bestemming tegenwoordig vaak goedkoper dan de treinreis. Dan helpt die ondoorgrondelijke marktwerking natuurlijk niet erg mee om wat rationeler en meer verantwoord reisgedrag te stimuleren.

  Geliked door 1 persoon

 26. meninggever zegt:

  IK ben al decennia lang van de moderne tijd. Vliegen, rijden, gewoon omdat het kan en gemakkelijk is. Terug naar de zeilschepen en trekschuit? Weinig handig. Per passagier/km is een vliegtuig overigens buitengewoon milieuvriendelijk en de totale bijdrage aan vervuiling is met al die vliegtuigen die momenteel opereren 1,5%. Er komt veel meer af van intensieve landbouw, veeteelt, industrie, en ons consumentengedrag. We wijzen veel te snel omdat we als linkse milieuvrienden het lawaai van vliegtuigen vervelend vinden. Is een oplossing voor, verder van de luchtvaart af gaan wonen. In sommige plaatsen van ons land hoor je echt geen decibelletje luchtvaartgeluid. Komt er op zondag geen auto voorbij, en is vervuiling van het water een utopie. Wie in het westen van het land gaat wonen, krijgt daarmee te maken. Of moeten we de moderne tijd maar stil zetten en gaan leven in armoede, holen, en ons met houtvuren warm houden? Ook slecht voor het milieu trouwens…. Nee, ik ben niet tegen maar voor de luchtvaart. Gemak dient te de mens, en ik durf te wedden dat ik dichter tegen Schiphol aan woon dan jij…:)

  Like

  • raamopen zegt:

   Beste meninggever,

   Zou je die gegevens: ‘Per passagier/km is een vliegtuig overigens buitengewoon milieuvriendelijk …’ met concrete bronvermelding kunnen onderbouwen? Heb je het over een Airbus of over een privévliegtuigje met zes stoelen, bijvoorbeeld?

   Vriendelijke groet,
   Karin

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.