Waait u even mee?

Met een windvlaag in 2015 bouwen Limburgers een nieuwe windmolen. In het windpark van Neer Midden-Limburg komt een vijfde windmolen. Gezamenlijk bouwen drie coöperaties deze windmolen. De drie coöperaties Meerwind, Zuidenwind en De Windvogel hebben samen een BV ‘Exploitatie Burgerwindturbine Neer’ opgericht. De leden van de drie coöperaties worden gezamenlijk eigenaar van de molen en zorgen via leningen voor het investeringsbedrag.

De planning is dat de wieken in juli 2015 al zullen draaien. De masthoogte is circa 100 meter. Het maximale vermogen van de windmolen is 2,5 Megawatt (MW). Dit staat ongeveer gelijk aan 10.000 zonnepanelen. De windmolen levert per jaar circa 4,5 miljoen kWh, dat is genoeg voor ongeveer 1200 huishoudens.

Zuidenwind wil met deze windmolen een vliegwiel zijn voor meer burgerwindmolens in Limburg. Zij willen een impuls geven aan duurzame energie en de lokale economie van Limburg’

Samenwerking met lokale energie coöperaties is de afgelopen twee jaar het speerpunt geweest in de projectontwikkeling van De Windvogel. Omdat een windmolen niet zo één-twee-drie is gebouwd, is er een actief netwerk van coöperaties die met elkaar kennis delen en samenwerkingsrelaties aangaan.

Lid worden?

Wanneer u in Limburg woont, kunt u lid worden van Zuidenwind en investeren in deze nieuwe windmolen. Het lidmaatschap bedraagt, net als bij De Windvogel eenmalig €50. Wilt u zoveel mogelijk Limburgse vrienden en bekenden informeren over dit project en het lidmaatschap?

http://www.zuidenwind.org/?p=179

http://www.zuidenwind.org/?page_id=229

http://www.windvogel.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Natuur, windenergie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Waait u even mee?

 1. Jan Jaap zegt:

  Zonnepanelen worden steeds efficiënter en werken ook als de zon achter de wolken zit. Windmolens zijn groot, domineren het landschap en zijn duur in onderhoud.
  Als 1200 huishoudens zonnepanelen op hun dak leggen, is die windmolen overbodig. Ik ga voor zonne-energie.

  Like

 2. fietszwerver zegt:

  ja wat zal ik zeggen , ik sta achter het punt van Jan Jaap

  Like

 3. Hillechien Prins zegt:

  Ik vind het ook lelijke krengen maar snap wel dat er iets moet gebeuren. Trouwens niet iedereen kan zonnepanelen op zijn dak of in zijn tuin plaatsen. Het moet wel voldoen aan een aantal eisen om een zo hoog mogelijk rendement te krijgen zodat je er je voordeel uit kunt halen

  Geliked door 1 persoon

 4. redstar zegt:

  De eerste zin staat een beetje raar.

  Verder ben ik voor duurzame energie, maar het moet ook vogelvriendelijk zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nee, Limburgers worden helaas geen eigenaar van deze windmolen, ze kunnen alleen lid worden van een cooperatie, en geld lenen aan hun cooperatie. Die investeert dat dan in de BV.
  Leden staan zo op zo groot mogelijke afstand van de windmolen, en hebben er ook geen voordeel van. Ze krijgen alleen rente op hun lening. En maar een klein aantal leent een relatief groot bedrag. “Participatie” levert zo geen draagvak op, alleen afgunst.
  De subsidie en winst uit de winst gaat naar de BV.

  Het originele bestuur van de cooperatie Zuidenwind heeft een paar jaar heel hard gewerkt
  Zij hebben het opgegeven, vlak voor de finish, waarom weet ik niet.
  De Hollanders van de Windvogel gaan er nu met de winst vandoor

  Als leden zelf een stukje windmolen hadden kunnen kopen, dan hadden ze de stroom uit hun stukje zelf kunnen gebruiken.
  Nu gaan een paar rijke leden onevenredige bedragen geld lenen aan de cooperatie, en alleen die rijke leden krijgen de rente. De bank gaat nu het grootste deel lenen, en de subsidie opstrijken
  Limburgers staan er nu verder buiten.
  Een gemiste kans

  Like

  • Dag Henk
   commentaar leveren is één ding, maar hou het wel bij de feiten –
   de leden van de coöperatie bepalen gezamenljk wat er met de opbrengst van de molen gebeurd – je bent van harte uitgenodigd op de ALV op 27 februari 2016 in Baexhem . dan kun je het feitelijk controleren.
   De winst wordt geinvesteerd in andere duurzame projecten – nieuwe windparken in Leudal en Nederweert en ook andere projecten op voorstel van de leden,
   Daarnaast kun je deelnemen aan een excursie –
   De leden hebben samen een half miljoen aan de coöperatie Zuidenwind geleend – Het gaat om 150 leden – gemiddeld iets meer dan 3.000 € per persoon . Praktisch varieert het van 50€ tot 5.000 € .
   Kortom je verhaal over die enkele rijke leden klopt van géén kant.

   hartelijke groet

   Albert Jansen – secretaris Zuidenwind

   Geliked door 1 persoon

 6. sjoerd zegt:

  Als Limburger moet ik me na alle commentaar eerst eens goed gaan inlezen. Op zich ben ik er niet tegen, maar als ik investeer wil ik er ook gebruik van maken.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dick zegt:

  Mooie namen voor die coöperaties. Maar ‘what’s in a name?’; uit de reactie van Henk begrijp ik dat coöperatie hier toch een iets andere betekenis heeft dan die ik er aan zou geven.

  Like

 8. Ze zijn afschuwelijk, een gruwel voor het landschap. Maar ja, als het veel oplevert… we moeten toch aan het milieu denken!

  Like

 9. Suskeblogt zegt:

  Ik vind die windmolens echte monsters. Overal duiken ze op in horizonten, achter gebouwen. Ik denk dan eerder aan zonnepanelen, maar eerst zien of het de lange termijninvestering wel waard is. En als die panelen versleten zijn, wie ruimt die dan op ?

  Geliked door 1 persoon

  • Suske, stel je je niet verschrikkelijk aan,er worden bijna geen nieuwe windmolens gebouwd. Dus het kan bijna niet dat ze nu ineens overal opduiken.
   De laatste jaren daalt het aantal windmolens, omdat kleinere van 30 tot 70 m hoog worden vervangen door exemplaren van 100 m hoog. Daarbij verdwijen steeds 2 tot 5 kleinere windmolens, voor 1 grote.
   In Noord Holland is dat ook een eis 2 voor 1.
   Wat vind je van die miljoenen straatlantaarns?
   En onnoemelijk veel verkeersborden?

   Like

 10. terrebel zegt:

  Goed te lezen dat er steeds meer van dit soort initiatieven ontstaan!

  Geliked door 1 persoon

 11. als wie bij ons de laatste jaren geïnvesteerd heeft in windenergie, is eraan voor de moeite.
  de aandelen zijn verlieslatend.
  je geld verdwijnt .. als wind voor de molen .. 😦

  Like

  • Onderbouw je dat even? Of roep je wat rechtse propaganda?
   Wie een stukje windpark koopt, voor eigen gebruik, betaalt daar bijv 2400 EUR voor en wekt daarmee goedkope stroom op.
   Zonder subsidie kost die zelf opgewekte stroom 3 cent
   en de commerciële stroom van het energie bedrijf kost 7 cent.
   Dus bij de huidige tarieven heb je al 4 cent voordeel van een eigen stukje windpark. Dat stukje van 2400 EUR geeft je 4000 kWh per jaar, dus 160 EUR voordeel per jaar zonder subsidie.
   Dat stukje windpark gaat 20 jaar mee, onder garantie van de fabrikant.
   In die 20 jaar gaat de commerciële stroomprijs stijgen. We weten niet hoeveel, maar als het stijgt tot 27 cent over 20 jaar, 2035, dan heb je in die 20 jaar ca 10.000 EUR voordeel voor een aankoop van 2400 nu, en dat zonder subsidie.
   Met doorbetalen van de huidige energiebelasting.
   Deze cijfers zijn gebaseerd op de model berekening van EZ zelf, waarbij ik de “financiering met een lening” heb vervangen door “kopen van spaargeld”
   En je zelf opgewekte stroom zelf verbruiken, ipv verkopen en concurreren met kolencentrales.
   In de prijs van je eigen stroom, 3 cent, zit 0,1 cent, voor de dient “altijd stroom”. Daarmee verkoopt een energiebedrijf een actueel overschot aan stroom en levert groene stroom van elders, als er te weinig wind is.

   Dus jouw verlieslatende “aandelen” waren vast niet in een windmolen, maar in een wazige financiele constructie van een oplichter.

   Like

 12. constantinoc zegt:

  Al die windmolens van vroeger werden vast ook niet mooi gevonden. Nu wordt er ik weet niet hoeveel moeite gedaan om ze in stand te houden. Veel hangt met die moderne molens af van de plek waar ze staan. In Spanje zag ik eens aan weerskanten van een snelweg twee enorme parken van elk (als ik het me goed herinner) 30 molens. Het was op een nogal kale hoogvlakte en daar misstonden ze voor mij helemaal niet. Ik zie ze liever dan van die immense kolen- en andere fossiele centrales.

  Geliked door 1 persoon

 13. meninggever zegt:

  Windmolens draaien slechts op subsidie. Het landschap vervuilen qua uitzicht om 1200 huishoudens van een beetje groene stroom te voorzien? Wat een gekte. Ik hoorde gisteren dat de hele Noordzeekust wordt verpest door die krengen. Snap niet dat wij niet beter nadenken op dit punt en maar blijven doordrammen. Kennelijk is het makkelijk peuren uit een ruif zo goed gevuld met belastinggeld…

  Like

 14. fietszwerver zegt:

  dit blog heeft heel wat los gemaakt
  ja voor en tegen blijft er altijd en is ook goed zeker als ze er samen uitkomen
  nu ik ben niet zo op winkelen Rob
  dank je voor de wensen van een fijne vakantie
  gaat zeker lukken
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 15. Rebbeltje zegt:

  Ja mijn gedachten je maakt wat los hier…maar het blijven lelijke monsters in de open vlakte!
  Groetjes

  Like

 16. bittytje zegt:

  Tja, jammer dat het verkeerd gaat. Ze zijn prachtig, een soort moderne kunst. Een windmolenpark in zee biedt een bijzonder mooie blik.

  Geliked door 1 persoon

 17. Erik Sijtsma zegt:

  @sjoerd: natuurlijk moet je je inlezen en verdiepen in de materie. Kijk ook eens op de site van de NLVOW voor het andere geluid van windenergie.

  Geliked door 1 persoon

 18. bentenge zegt:

  Persoonlijk ben ik al sinds de subsidiëring ervan tegen zonnepanelen, tenzij ze in heel grote parken terecht komen wat het verdelen van de stroom via het bestaande net haalbaar maakt.
  Er staan hier op zicht afstand (vogelvlucht zo’n 800m) een paar windmolens, en tot nu toe heb ik nog altijd geen NIMBY gevoel. De stroom moet ergens vandaan komen.

  Geliked door 1 persoon

 19. Nannie zegt:

  Die windmolens in het landschap geven me vaak zo buitenaards gevoel. Ik ga liever voor zonnepanelen als ik dat kon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.