Water Natuurlijk Water

Mijn drinkwater komt bij mij gewoon uit de kraan. Voor mij geen plastic flessen. Het regenwater gaat bij mij deels in de tuin. Maar hoe wij droge voeten houden? De lokale nieuwszender At5 heeft er een mooi programma voor gemaakt; http://www.at5.nl/specials/droge_voeten

Dat ik voor Natuurlijk Water http://www.waternatuurlijk.nl/  ben mag logisch klinken. Ik erger mij soms over de rommel die er in ons water komt. Plastic, olie, medicijnen of zelfs complete huisraad wordt er in het water gegooid. Artis heeft in haar aquarium zelfs een stukje gracht natuurlijk nagebootst met alle soorten Amsterdams afval. Wonderlijk dat veel watervogels nu hun nesten van plastic afval maken?

Hoewel ik nooit een visliefhebber ben geweest. Is ook Vissen niet mijn hobby. Vis eten doe ik ook al niet meer. Toch wens ik alle vissen en visliefhebbers mooi viswater toe. Bij de visliefhebbers staan bij mij de reigers op nummer 1. Ik schreef al over de reigers in Reigersbos en de Watergraafsmeer.

Het Amsterdamse ecolint van het Nieuwe Diep naar het Nieuwe Meer is een mooi voorbeeld van door, in en langs het water natuurlijke verbindingen leggen. Ook de watertuinen in de boerenwetering geven extra kansen aan de natuur op, in en onder water. Voor de ene zijn dit uitgelezen stukjes om het samenspel van plant en dier met water te bestuderen. Voor mij zijn het plekken waar ik van de natuur geniet en tot rust kom.

Het Waterschap heeft een belangrijke rol bij het onderhoud en beheren van het water. Oorspronkelijk moest het Waterschap vooral voor onze veiligheid zorgen. Droge voeten zijn in ons natte en regenachtige land altijd belangrijk. Nu vind ik dat hierbij ook de natuur, plant en dier, aandacht moet krijgen.

Weinig mensen zijn zich bewust van de taken en rol van het Waterschap. Toch is het een van de eerste democratische organen in ons land. Vandaag kreeg ik de stemkaart voor de waterschap verkiezingen. Mijn keus is al gemaakt: http://www.waternatuurlijk.nl/verkiezingen/

De groene waterschapspartij met hart voor blauw krijgt mijn stem!

http://www.at5.nl/specials/droge_voeten/140288/droge-voeten-van-start

http://www.at5.nl/specials/droge_voeten/140374/wat-zit-er-verstopt-onder-het-vondelpark

http://www.at5.nl/specials/droge_voeten/140401/maak-van-je-urine-kunstmest

http://www.at5.nl/specials/droge_voeten/140427/droge-voeten-over-plas-mest-en-riolen

http://www.at5.nl/specials/droge_voeten/140496/hoe-blijft-de-belangrijkste-dijk-van-amsterdam-veilig

http://www.at5.nl/specials/droge_voeten/140535/pieter-beklimt-de-molen-van-sloten

http://www.at5.nl/specials/droge_voeten/140649/droge-voeten-over-jongensdromen-eten-op-het-dak-en-molens-beklimmen

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Natuur, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Water Natuurlijk Water

 1. fietszwerver zegt:

  ja tot op de dag van vandaag moeten de dijken in de gaten gehouden worden
  of dat nu de Zeedijk is in Amsterdam of de oude zeedijken rond het Ijselmeer
  ja ook mijn grootste ergernis is de troep die in het water beland

  Geliked door 1 persoon

 2. sjoerd zegt:

  Water heeft ook mijn speciale aandacht, enerzijds omdat ik daar deskundige in ben, op een speciaal vlak, het reinigen van water. Anderzijds omdat water en natuur gewoon bij elkaar horen en de plastic soup daar niet in thuishoort.

  Geliked door 1 persoon

 3. Theo Brand zegt:

  Goed deze aandacht voor het waterschap en WaterNatuurlijk!

  Geliked door 1 persoon

 4. Aly zegt:

  Aandacht voor het waterschap mag niet verslappen vooral niet voor ons waterlandje

  Geliked door 1 persoon

 5. gewoonanneke zegt:

  Water is heel belangrijk. Ik zie bij ons in de polder wel steeds meer watervogels die vissen eten zoals reigers, aalscholvers en futen. Toen ik klein was zag ik die veel minder. Dat moet wel een teken zijn dat er veel vis in het water zit. En voor veel vis in het water moet de kwaliteit volgens mij ook wel redelijk tot goed zijn. En dat plastic is echt een ramp.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Waterschappen zijn belangrijk; ze zouden zich meer kunnen profileren, met snelle en veelzeggende spotjes à la Postbus 51.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Water mijn favoriete drank…en graag helder 🙂
  Fijn weekend

  Geliked door 2 people

 8. fietszwerver zegt:

  dank je Rob
  ik zal zeer zeker genieten van dit mooie cadeau
  van mijn vrienden de sneeuw en de bergen
  geniet de dag

  Like

 9. .. want elke druppel telt!

  fijn weekend, rob!

  Geliked door 1 persoon

 10. Zelf zal ik nooit in een rivier wateren, neem dat van me aan!

  Geliked door 1 persoon

 11. garfjeuh zegt:

  Ja water is levensnoodzakelijk en daar moet natuurlijk goed voor gezorgd worden.
  Ik hou ook wel van de reigers, maar begrijp dat vissers er niet gek op zijn.
  Ik wens je een heel fijn weekend toe.

  Geliked door 1 persoon

 12. Paul zegt:

  Ik stem altijd ook braaf voor de waterschapverkiezingen. In Overijssel is dat belangrijk, met alle plannen rondom de opslag van het afval van de gaswinning.

  Geliked door 1 persoon

 13. realjager zegt:

  Ja hier hebben we ook een stem biljet gekregen voor waterschap Peel en Maas…Belangrijk werk dat ze doen. Een vroegere collega heeft ervoor gewerkt en het is echt heel divers. Toch denk ik dat er maar weinig mensen gaan stemmen…

  Geliked door 1 persoon

 14. meninggever zegt:

  Schoon water is noodzaak. Maar de gemiddelde Amsterdammer flikkert al sinds de Middeleeuwen alles gewoon in het water. Omdat het water van niemand is, en regels de gemiddelde Amsterdammer niet zo interesseren. Wij leven allemaal gemiddeld een meter of vier onder dat niveau van het water. Als dat echt eens komt staat Nederland tot halverwege Gelderland en Brabant onder peil. Of je nu meteen de wel erg politieke waterschappen nodig hebt als extra bestuurslaag om die polders om ons heen droog te houden? Lijkt mij toch meer een taak van de Haagse overheid of wellicht de provincies. Dan komt ook daar weer eens wat daadkracht vandaan. Nu is het allemaal overbodige ambtenarij.

  Like

 15. frank-103 zegt:

  Er heeft juist zaterdag weer een vogel, ik gok een reiger, op mijn auto gescheten. Ik ben een uur bezig geweest mijn auto weer toonbaar te maken, dat beest had echt een probleem! Wat mij betreft wordt al het voor vogels beschikbare water binnen een kilometer afstand van mijn auto gedempt, en de getroffen vogels verwerkt in een maaltijd.

  Like

 16. Ximaar zegt:

  De waterhuishouding is belangrijk, maar ik vind niet dat dat eigen democratische organen nodig heeft met een verkiezingscircus. (Schone) Lucht vind ik namelijk ook belangrijk en daar hebben we minstens zoveel van nodig. Ik weet niet dat er een luchtschap is. Veel functies van het waterschap zijn dubbelingen met wat gemeentes of provincies doen. Denk aan zoutstrooien wat ze alle 3 doen elk op hun eigen wegen. Voeg de wegen van de waterschappen toe aan de gemeentes en je hebt nog maar 2 organen die dezelfde zoutstrooier inhuren. Laat ook de gemeentes de waterschapheffing uitvoeren. Nu doen gemeentes dat al voor het riool en het huisvuil. Zo’n samenvoeging scheelt een berg dubbele ambtenaren. De paar regionale functies die voor het waterschap overblijven kunnen naar de provincie of zelfs het rijk. Het rijk (swaterstaat) maakt zich bijvoorbeeld al druk om het Ijsselmeer en dat gaat zonder waterschap toch ook prima.

  Het is een leuk maar voor mij achterhaals instituut. Om nostalgische redenen kunnen we er geld in blijven pompen (de waterschapsheffingen zijn niet misselijk en stijgen sneller dan de gemeentelijke heffingen), maar dan wil ik ook weer dat Nederland net als vroeger een Republiek wordt. Waterschappen zijn overigens al 53 x samengevoegd. Vroeger had hier elke polder een eigen waterschap. Helemaal opheffen en overhevelen naar gemeentes, provincie en/of rijk moet in mijn ogen ook prima kunnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.