De Croton en de Ranonkel

De Croton en de Ranonkel, twee literaire planten

Twee plantenverhalen boeien mij nog steeds. Eerst las ik van Jacques Hamelink “Ranonkel of de geschiedenis van een verzelving”. Later kreeg ik de verhalenbundel “Croton en andere verhalen” van Jos Vandeloo in mijn handen. In beide vertellingen woekert een plant zich door het leven van de hoofdrolspelers.

Bij Hamelink lees ik een opborrelend optimisme naar een nieuwe wereld. Bij Vandeloo proef ik vooral een afkeer voor de huidige maatschappij.

De omslag van Ranonkel is het Palais Idéal in Hauterives, Frankrijk. Het is gebouwd door Ferdinand Cheval, een postbode. Hij wijdde 33 jaar van zijn leven aan de bouw van zijn paleis. Het verhaal gaat dat hij op een dag struikelde over een steen met een opmerkelijke vorm. Dit inspireerde hem en hij keerde de volgende dag terug naar dezelfde plek om meer stenen te verzamelen. In 33 jaar tijd verzamelde hij tijdens zijn postroute stenen en in de nacht bouwde hij bij het licht van een olielamp een wonderlijk paleis.

Het verhaal Ranonkel begint en eindigt met het huis van Evarist Schouwvagher. Maar halverwege het verhaal ontstaat een gebouw, een stad vergelijkbaar met het Palais Idéal. In 1969, toevallig (?) het jaar dat Ranonkel van Hamelink verscheen, werd het paleis uitgeroepen tot nationaal monument.

De dreigende natuur zoals Jacques Hamelink deze beschrijft ervaar ik juist als uitweg, een mogelijkheid om te overleven. Het boek Ranonkel is voor mij een voorbeeld hoe wij mensen nog steeds het boeiende en mooie van de natuur moeten leren kennen. Ondanks de afschrikwekkende mensenmomenten die beschreven worden in Ranonkel.

Het ongenaakbare van een hiërarchie symboliseert de verwoestende, alles vernietigende Croton. Jos Vandeloo wil juist een idealistische, paradijselijke leefwereld. De kracht waarmee Vandeloo in dit korte verhaal de pensionering van een betrouwbare werknemer beschrijft heeft in de huidige crisis en pensioenvraagstukken een voorspellende waarde gekregen.

Beide verhalen blijven voor mij een aanrader voor de boeken- en plantenliefhebbers.

 

Croton en andere verhalen 1964 ISBN 9022301249

Ranonkel of de geschiedenis van een verzelving 1969 ISBN 9060125991

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op De Croton en de Ranonkel

 1. fietszwerver zegt:

  ik ben een natuurliefhebber
  lees niet echt veel boeken meer
  ga wel eind volgende maand met pensioen

  Like

 2. Yeah… je bent er weer!
  Interessant stuk! Ik heb deze boeken op mijn lijstje gezet.
  Op dit moment lees ik niet zoveel, kan me er niet zo toe zetten, maar dat komt vanzelf weer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Natuurkenner ben ik niet maar wel een lezer. Deze twee boeken ga ik meteen reserveren, ze lijken me boeiend. Bedankt voor de tip Rob.

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Eerst weer zon in de tuin en dan komen de pillen weer voor de dag…
  Groetjes

  Like

 5. sjoerd zegt:

  Om te lezen heb ik momenteel geen geduld. Maar, binnen niet al te veel jaren gaan we met pensioen.

  Like

 6. Jos Vandeloo, verplichte literatuur op school, oh neen! Croton, ben de plant gaan opzoeken, past perfect bij hem 🙂 maar blijkbaar dan ook bij de pensionering zoals Vandeloo die beschrijft en dat is pure realiteit. Toch hoop ik dat de toekomst ranonkel is, lente, hoop voor verbetering…

  Geliked door 1 persoon

 7. Paul zegt:

  Ik ken beide planten en boeken niet! En in alle eerlijkheid heb ik er ook nog nooit van gehoord. Is dat iets waar ik me voor moet schamen? Of is het gewoon obscuur?

  Like

 8. Frank-103 zegt:

  Het klinkt mij als moeilijke boeken, zonder treinen of plaatjes. Maar dat palais ideal, dat ken ik wel, daar ben ik ooit geweest als toerist zijnde. Als je wilt kan ik de foto’s opzoeken en op mijn blog plaatsen. Het kwam een beetje over alsof die postbode de dorpsgek was, en wonen kon je ook al niet in het palais, dus echt ideal was het niet.

  Geliked door 1 persoon

 9. Dank voor het delen, dit ‘moet’ ik ook lezen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.