Cà phê đá of Vietnamese koffie

Van Vuong Kiet Chu krijg ik een leuk presentje. Terwijl wij een cappuccino drinken geeft hij mij een origineel phin filter met bijbehorende koffie. Mijn motor draait op koffie. Wanneer en waar het maar mogelijk is drink ik koffie. Een goede cappuccino drink ik graag. Bijna zwart met een druppel melk smaakt mij ook. Suiker gebruik ik nooit.

Uit Kaffa, Ethiopië en de stad Mokka, Jemen komt de eerste koffie. Het Arabische woord Quahweh voor “macht” of “geef sterkte” gaf ons misschien het woord koffie. Al vind ik de Ethiopisch provincie Kaffa ook een mooie oorsprong.

Door de aanplant van koffieplantages op Java en in Zuid-Amerika is het een werelddrank geworden. In de loop van de tijd en op verschillende plaatsen zijn er verschillende manieren van koffie zetten ontstaan. In het volgende rijtje mis ik er een; koffie verkeerd, koude koffie of al fresco, oploskoffie, automaatkoffie, capsule koffie, coffeepad, Turkse koffie, de Napolitaan, vacuümmethode of Conakan, espressomethode, percolator, moka express of espressopotje, cafetière, snelfiltermethode en slow koffie. Het gepruttel van een ouderwets potje boerenkoffie kom ik nergens meer tegen.

De reclame maakt dat er nu vooral gekozen wordt tussen een coffeepad of capsule koffie. Beide manieren zijn niets voor mij. Met een oploskoffie maak je mij ook niet gelukkig. Thuis gebruik ik of een moka express of een cafetière. De helft van een Conakan heb ik ook nog in de keuken staan. De onderste kan is jammer genoeg weer gebroken.

In de achttiende eeuw is de koffiecultuur naar Vietnam gebracht. Nu is Vietnam het tweede koffieland van de wereld. Door allerlei kunstgrepen is de productie van robusta bonen 2 tot 3 kubieke meter per hectare. In de export van robusta bonen is het land dan ook groot geworden. Minder bekend maar de arabica bonen uit Vietnam zijn van een speciale kwaliteit.

Vietnamezen drinken hun koffie met gecondenseerde melk. Voor mij is dat iets te zoet. Ik gebruik alleen een druppel gewone melk. Vuong Kiet Chu vertelt dat er ongekende mogelijkheden zijn met een origineel Vietnamees koffiefilter / phin filter en bijbehorende koffie. Ik ga ze allemaal uitproberen.

https://www.youtube.com/watch?v=9riPrexqr9w

https://www.youtube.com/watch?v=9riPrexqr9w

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Vietnam en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Cà phê đá of Vietnamese koffie

 1. fietszwerver zegt:

  al in al kunnen we stellen Rob
  het is geen goden drank
  het is onze drank
  heb net de ochtendkoffie op en kijk uit naar de volgende mok

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Koffie, mijn levenselixer 😉 .
  De opschuimmethode van het filmpje is bewerkelijk maar het resultaat zal lekker zijn.
  Zelf zet ik het liefst koffie in een gewone koffiezetapparaat. Senseo gaat gauw vervelen en is lastig als je meerdere gasten hebt. Dan nog liever snelle nescafe gold. Boerenkoffie is voor mij jeugdsentiment; het geratel van de wandkoffiemolen, de fluitketel. De smaak was alleen bij het eerste kopje goed.
  De hippe koffie’s in speciale koffiebars zijn te duur al zeggen kenners dat ze hun geld waard zijn. Ik weet het niet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Voor mij zwart, gewone filterkoffie of een senseo… en soms een cappuccino… maar dan lepel ik de opgeklopte melk er vaak af, lekker!
  En na 16.00 uur cafeïne vrij, anders slaap ik niet ;-).
  Interessant logje Rob!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik drink meer thee en ben niet zo’n koffieleut als jij, ’s avonds drink ik 2 kopjes van mijn de Longhi , soms gewone met koffiemelk en soms capucino. Het filmpje laat een bewerkelijke ijskoffie zien en ijskoffie ben ik weer geen fan van, maar op die manier kan het best lekker zijn. Ik hoor wel van jou hoe het smaakte 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. ronaldo zegt:

  Wat een fraai filter, kende deze variant nog niet

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Ja met koffie blijf je wel op de been maar andere dan met mijn koffieapparaat drink ik niet…
  Liever dan nog gewoon de filter op de mok en warm water erbij…zwart 😉
  Die pads smaken me niet en als ik die ergens krijg vraag ik altijd of ze nooit geleerd hebben koffie te zetten grijnzzzz
  En helemaal een verschrikking is schotelwater…koffie die op thee lijkt pffttt
  Maar ik geniet nu van een heerlijk geurend bakkie…groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoe ze nu nog in Ethopië koffie rituelen kunnen houden is heerlijk maar je moet tijd hebben, 20 minuten voor je koffie klaar is, die wordt immers gebrand en geplet terwijl je erbij zit. Langs de straat maken armen op een open vuurtje kun koffie.

  Geliked door 1 persoon

 8. terrebel zegt:

  Zelf gebruik ik een handmatige bonenmaler (Frankrijk, circa 1954) en een opzetfilter a la deze: http://nl.aliexpress.com/item/LS4G-Stainless-Steel-Metal-Vietnamese-Coffee-Drip-Cup-Filter-Maker-Strainer/2000200369.html Het duurt even maar dan heb je wel wat…

  Geliked door 1 persoon

 9. Harrij Smit zegt:

  Ik drink al vanaf mijn 16e jaar, toen ik verkering kreeg met een lief meisje uit Indonesië (later de moeder van mijn/onze kinderen) koffie toebroek – de koffie die mijn (toen a.s.) schoonvader mij bij de eerste kennismaking voorzette en die voor altijd mijn voorkeur is gebleven. Het recept: paar schepjes gemalen koffie in een beker, suiker naar smaak toevoegen en kokend water erop gieten. Na een paar minuten even roeren en laten bezinken. Bij de laatste paar slokken voorzichtig drinken zodat je geen prutjes hoeft in te slikken of uit te spugen. Zalige koffie – kan je oud mee worden 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. Myriam zegt:

  Ik ben ook een echte koffiedrinker, voor mij geen pads en toestanden, een gewone koffiezet, black, no milk no sugar. Heerlijk…

  Geliked door 1 persoon

 11. Frank-103 zegt:

  Hoi Rob, ik drink ook graag koffie, helaas beperkt zich dat tot de automatenkoffie op het werk (douwe egberts die vers bonen maalt), de dolce gusta thuis en de filter koffie bij de meeste familie. Ik kom voor het werk wel eens bij een koffiebonen importeur, dan krijg ik wel een uitzonderlijk lekker kopje koffie. Helaas kom ik daar niet zo vaak.

  Geliked door 1 persoon

 12. benjamín zegt:

  Ik ben eveneens een groot liefhebber van koffie. Ik haal mijn gerief in een Brugse koffiebranderij (Java). Alleen al het betreden van hun winkel is een weergaloos genot.

  Geliked door 1 persoon

 13. Suskeblogt zegt:

  Gewone zwart voor mij. De varianten op koffie laat ik aan mij voorbijgaan.

  Geliked door 1 persoon

 14. Học Tiếng Hà Lan zegt:

  Vietnamezen drinken hun koffie niet altijd met gecondenseerde melk maar ook zwart. Beide soorten kun je wel met ijs drinken in warme gebieden. Vietnamese koffie is heel sterk, net als expresso. De phin filters zijn voor mensen die voldoende tijd hebben, anders drinken ze “kant en klaar koffie.” De kant en klaar koffie wordt met een andere soort filter gemaakt. Er zijn twee soorten filters zover ik weet.
  Vietnamese koffie bevat niet alleen koffie maar nog iets anders om de smaak te versterken.

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik begin met een groene thee en dan daarna direct een cortado.
  http://www.culy.nl/recepten/caffe-cortado-wat-is-het-en-hoe-maak-je-het/
  Als ik niet binnen een uur na het opstaan koffie drink ga ik het zelfs ruiken. Hoezo verslavend.
  Vroeger dronk ik 20 koppen per dag maar nu nog zo’n vier, maar wel met aandacht en in rust.

  Geliked door 1 persoon

 16. cat zegt:

  I used to love Turkish coffee … and also green tea at times … but I stopped drinking either, since I learned, that +++ pesticides are used when growing coffee/ tea plants … now, if only I could stop smoking tobacco … I would be the healthiest person in the world 🙂

  Geliked door 1 persoon

 17. hanscke zegt:

  In de loop der tijd ben ik steeds minder koffie gaan drinken. In mijn jogen jaren dronk ik wel 8 koppen, maar dat zijn er nu hooguit drie per dag geworden. Waarom? Ik weet het niet. heel langzaam begon het mij meer en meer tegen te staan. Ik drink bijvoorbeeld nu veel liever thee op de middag.

  Geliked door 1 persoon

 18. ik drink nooit ‘t’!

  euhhh ..

  koffie! 😛

  Geliked door 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  Tot 1996 dronk ik 10-15 bakken per dag. Nu niet meer. Mocht niet meer, galstenen waren een probleem en volgens de specialist in het MCA kwam dit voor een deel door de koffie. Dus ocver op thee. Alle moderne koffiezetters en zo meer gaan aan me voorbij en ik mis niets aan het ritueel al vind ik vers gebrande koffie nog steeds lekker ruiken…..

  Geliked door 1 persoon

 20. EJW zegt:

  Ik drink ook graag koffie maar niet teveel. Het moet wel echte zijn en geen Senseo e.d. Koffie is koffie als er koffie opstaat.

  Geliked door 1 persoon

 21. raamopen zegt:

  Dat filtertje heb ik eens meegenomen van vakantie in Vietnam. En dan die heerlijke koffie van Trung Nguyên gebruiken. Mmmm.

  Geliked door 1 persoon

 22. Voor mij is er niks mis met een senseo 🙂
  Ik giet er zo des morgens vier binnen voor ik naar het werk vertrek, de rest van de dag probeer ik dan de koffie te laten staan en water te drinken … doseren is alles 😉

  Geliked door 1 persoon

 23. twrls zegt:

  Helaas, het rijtje vermeld geen koffie Tubruk (Indonesië) De koffie (drab) blijft voor het grootste gedeelte op de bodem van het kopje liggen. In tegenstelling tot wat ik her en der hoor; het is niet direct drinkbaar zonder koffiekorrels in je mond te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 24. HH zegt:

  In mijn jeugd werd zo de koffie gezet: http://www.frederiksmarkelo.nl/winkel.htm Heerlijk, met verse room, die kwam van melk, dat ’n paar uur had gestaan. De room voorzichtig met een lepel van de melk scheppen. Wat suiker en dan genieten.

  Geliked door 1 persoon

 25. Rob Alberts zegt:

  Een koperen smorre.

  Weer een nieuwe manier van koffiezetten voor mij.
  De verse room zal zeker ook voor een goede smaak zorgen.
  Dank voor deze mooie aanvulling!

  Smakelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.