Digitale en/of persoonlijke hygiëne

Door spamfilters en virusscans worden onze computers, laptoppen, tabletten en smartfoons van binnen gereinigd en schoongehouden. De een is hier iets zorgvuldiger in dan de ander. Jaren terug sprak een van mijn leerlingen over een gecrashte computer thuis. Voor het onderdeel nuttige en schadelijke bacteriën, schimmels en virussen liet ik mijn leerlingen een werkstuk maken. Deels mocht men gebruik maken van internetteksten en illustraties. Maar ook verwachtte ik eigen teksten en verwijzingen naar de lesstof uit het boek. Bij het opvragen van info over virussen ging de thuiscomputer ter zielen. Met haar werkstuk is het ook nooit meer goed gekomen. Maar het verhaal blijft mij bij.

De tips van ICT-deskundigen over spamfilters en virusscans volg ik zonder na te denken op.

Over schadelijke bacteriën, schimmels en virussen op toetsenborden en touchscreens vraag ik ook regelmatig hun advies. Vreemd genoeg tippen zij dan voor het toetsenbord de stofzuiger. Voor de schermen adviseren zij sprays en doekjes om het vingervet te verwijderen. De stofzuiger heeft volgens mij maar een beperkte invloed op de ziektekiemen op en in een toetsenbord. Van het uitsmeren of weghalen van het vingervet en huidsmeer op toetsen en touchscreens helpt in mijn ogen ook niet echt tegen ziektekiemen.

Tabletten en smartfoons worden redelijk privé gebruikt. Maar tussendoor worden toetsenborden redelijk gedeeld. Overdracht van vinger naar vinger zorgt dan ook gemakkelijk voor een flinke verspreiding en besmetting van bacteriën, schimmels en virussen. Toch kijken mijn leerlingen en collega ICT-medewerkers een beetje verward als ik het daar met hen over heb.

Zonder iemand de hand te schudden kom je toch in aanraking met de persoonlijke hygiëne van anderen. Het opbouwen van weerstand door het gemeenschappelijk gebruik van toetsenborden en/of touchscreens vergelijk ik dan maar het spelen in zandbakken uit mijn jeugd. Maar natuurlijke en passieve immuniteit helpt niet tegen elke besmetting. Zo kan ik mij voorstellen dat in sommige situaties het toch plezierig zal zijn als er echte ontsmettingstechnieken beschikbaar zijn voor ICT-apparatuur.

In de gezondheidszorg heeft men veel meer kennis en ervaring m.b.t. infectieuze biologische agentia of pathogene micro-organismen. Maar heeft men daar ook al goede ontsmettingstechnieken voor hun ICT-apparatuur?

Besmettingen met het Norovirus of Calicivirussen, Hepatitis A en MRSA blijven lastig en vervelend.

Bij veel openbare instellingen heeft het sanitair zelfsluitende kranen, zeep- en handdoeken automaten. Over het gebruik kan ik niets zeggen, maar de toetsenborden en touchscreens kunnen dit wel!

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Onderwijs en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Digitale en/of persoonlijke hygiëne

  1. Hillechien Prins zegt:

    Je zou bijna bang worden om je computer of smartphone te gebruiken 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Leo zegt:

    Mooie vergelijking met de zandbak van vroeger. Maar als je het digitale weglaat blijft er nog zoveel over , openbare ruimtes, winkels, deuren en niet vergeten de schoolbanken. het moet niet zo ver komen als in Japan dat we met mondkapjes en handschoenen gaan lopen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Myriam zegt:

    Hier heb je echt wel een belangrijk iets aangehaald. Een mens mag er niet aan denken aan welke viezigheid allemaal op zijn toetsenbord zit, of op zijn smartphone. Ik hoop echt dat ze daar eens een goeie manier voor bedenken om dit te ontsmetten. In de zorg hebben ze al wasbare toetsenborden, maar ik denk niet dat dit voor dagelijks gebruik buiten de zorg weggelegd is…

    Geliked door 1 persoon

  4. gewoonanneke zegt:

    Wat denk je van geld dat van hand tot hand gaat, tafels in een restaurant waar je aan zit, stoelen die je beetpakt. Openbaar vervoer, openbare toiletten. Je komt het toch overal tegen. Juist in zorginstellingen waar dingen volgens bepaalde formats gedaan moeten worden breken vaak een soort epidemieën uit omdat de mensen nergens meer tegen kunnen. Ik ben het met je eens met de theorie van het spelen in de zandbak. Gewoon niet over nadenken of het moet echt een hele smeerlap zijn die je toetsenbord moet gebruiken. ;).

    Geliked door 1 persoon

  5. sjoerd zegt:

    Trapleuningen zijn ook zoiets, bij ons op het werk is het verplicht om deze te gebruiken, veiligheid zeggen ze dan. Of toiletten, wie weet wat daar allemaal voor jou is gebeurd. Te klinisch lijkt me ook niet goed.

    Geliked door 1 persoon

  6. Stef Den Flater zegt:

    De toename van allerlei allergieën wordt al eens geweten aan overdreven netheid. Een mens zou zodanig weinig bloot staan aan allerlei ziektekiemen dat het immuunsysteem bij het minste een hyperreactie geeft. Zolang mensen met elkaar in contact komen, zullen er bacteriën en virussen door gegeven worden. Dat lijkt me eerder onvermijdelijk.

    Geliked door 2 people

  7. Rebbeltje zegt:

    Ja bacterien en virussen zijn overal de kunst is ze te ontwijken of weerstand opbouwen.

    Fijne zondag

    Geliked door 1 persoon

  8. Harrij Smit zegt:

    Weerstand opbouwen door regelmatig bacteriën en virussen tegen te komen lijkt me een betere remedie dan – tevergeefs – trachten om in een wereld met bijna 7 miljard mensen het contact met die ziekteverwekkers te vermijden. Vieze varkens worden nog altijd niet vet.

    Geliked door 1 persoon

  9. Ik maak zelf regelmatig met een doekje mijn toetsenbord schoon, als de laptop uit is natuurlijk. Goed tussen de toetsenregels door wrijven… Maar ik kom wel eens bij mensen die ik dan help met dingen op de computer, daar word ik soms ook vies van hoor… Sommige mensen doen echt nooit wat.
    Deurkrukken en kranen en zo schijnen ook echt verschrikkelijk te zijn, nog erger dan wc-brillen.
    Maar je moet er echt niet teveel bij stilstaan, gewoon zelf regelmatig je handen met zeep wassen en dan maar hopen dat je niks oploopt.

    Geliked door 1 persoon

  10. Bertie zegt:

    Ja, ik denk ook dat weerstand opbouwen het beste is maar hoe doet de elektronica dit??

    Geliked door 1 persoon

  11. Inge zegt:

    Je hebt absoluut een punt, mochten ze er onderzoek naar doen sommige toetsen borden zijn waarschijnlijk viezer dan wc-brillen…

    Geliked door 1 persoon

  12. fietszwerver zegt:

    ja de 1 = de ander niet
    oppassen is het
    overal

    Like

  13. frank-103 zegt:

    Wij gaan op het werk over naar kantoortuinen, zonder vaste werkplek, met alle hygiëneconsequenties die daarbij horen. Maar als regelmatig treinreiziger heb ik een behoorlijke weerstand opgebouwd, al die viespeuken die in hun handen niezen en vervolgens de palen vastpakken, die ik daarna vastgrijp…..

    Geliked door 1 persoon

  14. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    gaat lukken hoor , die fijne dag
    ook al ga ik na een weekje vrij weer naar het werk
    geniet de dag

    Like

  15. bentenge zegt:

    Good god…. lap zeg, nu zit ik er dus mee… in mijn hoofd.

    Like

  16. cat zegt:

    I know what you mean regarding bugs on jointly used computer keyboards, anything jointly used really … like door knobs and other public locations … I work in a hospital setting, and let me say this: I have never seen a doc wash his hands between seeing patients … but nobody ever says anything, because doctors are “gods” … hopefully that’ll change some time … Love, cat.

    Geliked door 1 persoon

  17. terrebel zegt:

    Ik ken mensen die dagelijks de toiletpot schoonmaken. Dan vraag ik: ‘Wanneer maakte je voor het laatst de deurkruk van de toiletdeur schoon? Daar zitten namelijk meer slechte bacteriën (slechts 7 procent van alle bacteriën is ‘slecht’) dan op de toiletbril.’ Dan krijg je inderdaad zo’n verweesde blik. Erg grappig!

    Geliked door 2 people

  18. Odette zegt:

    Ik deel je verwondering temeer omdat ik weet dat nagenoeg alle dokters een smartfoon in hun jaszak hebben. Die tussen de spreekuren en visites door gebruikt wordt. En zo’n telefoon kan niet tegen een alcoholbadje. Interessant punt!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.